גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רומנטיקה של נברנים ותרופה ללב שבור של בני אדם

פרופ' לארי יאנג, החוקר את היחסים החברתיים של נברני הערבה, מסביר בראיון ל"גלובס" כיצד הורמון האוקסיטוצין גורם לשני נברנים שהזדווגו להיקשר זה לזה, ואיזו תועלת עשוי להביא המנגנון הזה לטיפול באנשים שחוו אובדן

נברני הערבה. תפקוד חברתי דומה לזה של בני אדםצילום: Gettyimages/Anadolu Agency
נברני הערבה. תפקוד חברתי דומה לזה של בני אדםצילום: Gettyimages/Anadolu Agency

כשנברן הערבה מזדווג עם נברנית הערבה, ולהפך, נרקם לו סיפור אהבה. מערכות היחסים של בעלי החיים האלה הם אולי הכי תקינות פוליטית: הם מונוגמיים ויש להם קשרי משפחה וחברה עם נברנים אחרים. התפקוד החברתי שלהם דומה לזה של בני אדם, אפילו יותר משהוא דומה לתפקוד של קרוביהם נברני השדה.

פרופ' לארי יאנג, שחוקר את נברני הערבה (Prairie Voles), סיפר באחת מהרצאותיו שכילד שגדל בחווה, הוא תמיד תהה איך זה שלכל מין של חיה יש יחסי חברה אחרים, ומדוע יש דמיון ביחסים הרגשיים שנוצרים בין אם לצאצא שלה אבל רק 5% מהמינים מקיימים קשר זוגי מעבר להזדווגות. מסקנותיו כחוקר עשויות לתרום לא רק להבנת הפיזיולוגיה של מערכות יחסים אנושיות אלא גם לפיתוח תרופה שאולי תרפא לב שבור. לאחרונה השתתף יאנג בכנס, שנערך על ידי המרכז לחקר המוח והתפתחות האדם בבית ספר איבצ'ר לפסיכולוגיה בבינתחומי הרצליה, בראשותה של פרופ׳ רות פלדמן. החוקרים הגיעו לארץ במיוחד בהזמנתה של פלדמן, לרגל חנוכת קתדרת סימס-מאן.

פרופ' לארי יאנג. "אוקסיטוצין לא יגרום לך להיות נחמד לכל אחד" צילום מסך מיוטיוב

המפתח: הורמון האמפתיה

כאשר נברני הערבה מזדווגים, נוצר אצל הזכר ואצל הנקבה שינוי במוח: "מאותו רגע הם רוצים להיות יחד", אומר פרופ' יאנג. אם למחרת הזיווג תניחו את הנברן הזכר בכלוב, ובכלובים סמוכים תניחו בצד אחד את הנקבה שעמה הוא הזדווג ובצד האחר נקבה חדשה, הנברן יעביר הרבה יותר זמן בניסיון להיכנס לכלוב של הנברנית מליל אמש, "בשונה מרוב יתר מיני החי", מדגיש יאנג.

גם אם הנברן והנברנית ישהו יחד בכלוב והחוקרים לא יתירו להם להזדווג, הם ירצו למחרת להיות זה בחברת זו, יותר משירצו להיות בחברת זרים. לדברי יאנג, המערכת שמאפשרת זאת היא התפתחות של המנגנון המאפשר את הקשר בין אם לצאצא שלה. הסיבה שבגללה הגיע למסקנה הזאת היא ששני סוגי הקשר מבוססים על הורמון האוקסיטוצין.

"ההורמון הזה מופרש בלידה ובהנקה, והוא למעשה הופך מוח של נשים למוח של אימהות. כך בבני אדם וכך גם אצל הנברנים וברוב מיני החי", מסביר יאנג. "אם תראו לנברנית ערבה בתולה גור נברן, היא לא תרצה בו. היא תתייחס אליו כאל מטרד ואולי אפילו תנסה לקבור אותו באדמה. לעומת זאת, אם היא ילדה בעבר, תהיה לה תגובה חיובית עזה לגורים - במיוחד לגור שלה, אבל גם לאחרים". אז אם יש לכם חברה שפעם רק רצתה לרקוד ועכשיו, אחרי שהפכה לאמא, כל תינוק גורם לה להפיק קולות ומצמוצים - זו לא ההבניה החברתית בהכרח. ייתכן שההורמונים הם שאחראים לכך.

"אם ניקח אותה נברנית בתולה ונזריק לה אוקסיטוצין, התוצאה תהיה כאילו היא עברה לידה, כלומר, היא תטפל בגורים", אומר יאנג. "זה קצת שונה מכבשים, לדוגמה. אוקסיטוצין יגרום להן לטפל בצאצא שלהן, אבל לא בצאצאים של אחרים". לא כל מיני החי רואים משפחה וחברה באותו אופן, אבל אצל כולם, אומר יאנג, כאשר יש קשר חברתי חזק, הוא מתווך על ידי אוקסיטוצין.

"חזרה לנברנים, אם נשים אותם יחד ונזריק להם אוקסיטוצין, הם יתחברו באופן חזק יותר. אם נחסום את האוקסיטוצין, הם יזדווגו, אבל לא יפתחו העדפה הדדית".

אוקסיטוצין נחשב "הורמון האמפתיה". רמות גבוהות שלו מזוהות עם רמה גבוהה יותר של הזדהות והבנה של מחשבות ומעשי הזולת. לכן הוצע בעבר לתת אותו לאנשים הסובלים מאוטיזם, כדי לעזור להם לנווט את חיי החברה שלהם.

גם אצל נברני הערבה אוקסיטוצין קשור בהתנהגות אמפתית. באחד הניסויים שנעשו, הוכנס זכר לכלוב של נברנית שהזדווגה עמו ועברה לאחר מכן טיפול לא נעים. התוצאה הייתה חלומו של כל רומנטיקן: הזכר ליקק וליטף את אהובתו הנברנית כדי להקל מעט את סבלה. כאשר הכניסו זכר לכלוב של נברנית זרה, הוא עשה זאת הרבה פחות. וכאשר מנעו ממנו להגיע אל הנברנית שהזדווג עמה הוא פיתח מצוקה ברמה דומה לזו שהיא עצמה פיתחה. כאשר חסמו אצל הנברן את האוקסיטוצין, הוא נעשה אדיש לחלוטין.

אגב, הקשר הרומנטי הזה אינו אומר בהכרח שהנברן יימנע ממין מזדמן עם נברנית במקרה שזוגתו המקורית אינה בנמצא. מעבר לכך, בקרב אוכלוסיית נברני הערבה יש גם כמה נברנים שאינם נוטים להיקשר. הם פשוט בנויים אחרת.

בניגוד למה שחשבו תחילה, ההבדל בין נברני השדה לנברני הערבה בדפוסי ההיקשרות אינו נובע מרמות אוקסיטוצין שונות. "מתברר שיש להם אותה כמות של ההורמון", אומר יאנג, "מה ששונה הוא מיקום קולטני האוקסיטוצין. אצל נברן הערבה החברותי, הם ממוקמים ברובם באזור החיזוק החיובי ובאזור התכנון של המוח".

אותם ממצאים התגלו גם בקופים. המינים החברתיים הציגו ריכוז גבוה יותר של קולטני אוקסיטוצין באזורי התגמול והתכנון במוח. אצל קופים פחות חברותיים, הקולטנים היו מחולקים אחרת. "אצל בני אדם, הפיזור הוא כמו בחיות חברתיות".

הנברן המתאבל ורעיון השבעה היהודי

יאנג רואה באוקסיטוצין "מעין חומר סיכה המשמן את האזור במוח שאחראי על קליטת מידע חברתי, הופך אותנו קשובים יותר למידע חברתי ומחזק את הזיכרון עבורו". האוקסיטוצין, הוא אומר, אינו החומר שמתגמל על יחסים חברתיים; לרוב, התגמול הוא בזכות הדופמין. כאשר האוקסיטוצין והדופמין מופיעים יחד, בין אם בעקבות הזדווגות מוצלחת ובין אם בעקבות מפגש חברתי מתגמל מסיבות אחרות, אנחנו עשויים ללמוד (בעזרת האוקסיטוצין) שאדם מסוים גורם לנו הנאה (דופמין). למידה וחיזוק חיובי מובילים יחד להתמכרות.

"ישנם מיני חי שפיתחו התמכרות לסקס ואחרים לבן זוג מסוים", אומר יאנג. "הדבר מתבטא בהתנהגות שלהם. לדוגמה, ב'מבחן הדוושה והצינור', שבו מאפשרים למכרסמים ללחוץ על דוושה וכך להביא לנפילת חפץ או יצור מתוך צינור המונח מעליהם, המכרסמים כולם ילחצו על הדוושה למען אוכל, הזדווגות והפעלת אלקטרודה המושתלת אצלם באזור הדופמין במוח. נברני ערבה, אך לא נברני שדה, ילחצו פעמים רבות על דוושה כדי לקבל את בת הזוג הספציפית שהם קשורים אליה".

קשר כזה, הדומה במידה מסוימת להתמכרות, עלול להיות מסוכן במקרה של אובדן ואבל. "אצל בני אדם, ידוע שאבל ואובדן גורמים תחלואה ומוות מוקדם", אומר יאנג, "ומה לגבי נברני ערבה? הפרדנו בין זוג נברנים לאחר שהזדווגו ונקשרו זה בזה, וגם בין שני אחים שגדלו יחד - סוג אחר של קשר חזק אצל נברני הערבה, גם אם פחות מהקשר הזוגי. ב'מבחן הדלי', שבו בוחנים כמה זמן ייקח לנברן להתייאש ולהפסיק לשחות (כלומר, לאבד אמון באפשרות שיצליח להיחלץ), לנברנים שאיבדו בן זוג היה קשה יותר מאשר לנברנים שאיבדו אח".

אותה תוצאה חזרה במבחנים נוספים מהסוג הזה, לדוגמה "מבחן הזנב", שבו מחזיקים נברן בזנב ובוחנים כמה זמן הוא מתפתל בניסיון להתיישר, עד שהוא מתייאש.

"אם מזריקים לאותה חיה אוקסיטוצין, הדבר מקל את האבל ומחזיר אותה להתנהגות דומה לזו של נברן שלא איבד בן זוג או אח", אומר יאנג. "נראה שהאבל על אובדן של יצור שנקשרת אליו מתבטא, לפחות אצל הנברן, ברמות נמוכות של אוקסיטוצין".

המבחנים מעלים השערות שונות לגבי המנגנון אצל בני אדם ואופני ההתגברות האפשריים על לב שבור או על אובדן: צריכת אוקסיטוצין ממקור חיצוני או "התבוססות" בקשרים חברתיים אחרים, המציפה בעצמה אוקסיטוצין. מנהג ה"שבעה" היהודי עולה מיד לראש, אך לדברי יאנג הוא כלל לא שמע עליו.

כיצד משפיעים החיים המוקדמים של הנברנים על מערכת האוקסיטוצין ועל חיי החברה שלהם?

"כאשר בודדנו את הגורים של נברני הערבה במשך שלוש שעות ביום בשבועיים הראשונים לחייהם, ואחר כך נתנו להם לחיות חיים רגילים, ראינו שאפילו הבידוד החלקי הזה פגם ביכולתם ליצור קשר חברתי. אבל זה לא היה נכון לגבי כל הפריטים. נראה היה שחלקם 'עמידים' לטיפול שלנו וממשיכים בחייהם כרגיל, ואחרים נפגעים.

"מי עמיד בפני פגיעה? מי שיש לו רצפטורים רבים יותר לאוקסיטוצין הוא בעל עמידות גבוהה יותר ויכול להמשיך לפתח חיי חברה תקינים למרות נטישה. אנחנו לא יודעים עדיין מה גורם לריבוי הרצפטורים מלכתחילה - האם מדובר בהשפעה גנטית או סביבתית, האם הדבר תלוי בהתנהגות ההורים אל הצאצא, או כל סיבה אחרת".

הדמיון בין נברן לבן אדם

עד כמה ניתן להשליך מנברני ערבה אל בני אדם? הקשר אינו קלוש, אך גם לא מלא.

"אצל בני אדם, מצאנו שהבדלים בגן המקודד אוקסיטוצין, המשפיעים על כמות החומר במוח ועל פיזור הרצפטורים, נמצאים במתאם עם היכולת ליצור קשרים חברתיים חזקים", אומר יאנג. "בניסוי, הראינו לגברים תמונות של הנשים שלהם ושל נשים אחרות, שהוגדרו על ידי שופטים ניטרליים אטרקטיביות פחות או יותר כמוהן. כאשר הזרקנו לגברים אוקסיטוצין, הם נטו לראות בנשים שלהם אטרקטיביות יותר מהנשים האחרות - יותר מכפי שנטו לכך ללא השפעת ההורמון.

"נראה שגם אצל בני אדם, אוקסיטוצין, שהוא הדלק החברתי, מחזק את הקשר הספציפי לאישה שעמה הזדווגת ואיתה אתה רגיל לחיות.

"ניסויים נוספים הראו שאוקסיטוצין הוא בעל משמעות במערכות יחסים בין בני אדם לבין חיות המחמד שלהם, בעיקר כלבים, והוא משמעותי גם עבור בני אדם וגם עבור הכלבים".

לא ברור עד כמה המחקרים הללו, שרובם נערכו על קבוצות נבדקים קטנות, אכן מייצגים את פעילות ההורמון או שהם סובלים מ"הטיית המגירה" - מחקרים שמצאו אפקט מסוים מתפרסמים ואילו עשרות מחקרים אחרים שלא איתרו אפקט כזה נגנזים. בימים אלה, יאנג ואנשי הצוות שלו עובדים על מיפוי פעילות האוקסיטוצין במוח האנושי.

בינתיים, המחקרים הקיימים מצביעים על כך שצריכת אוקסיטוצין מגבירה את האמון בין בני אדם זרים, משפרת זיהוי פרצופים, מגבירה ביטחון עצמי, משפרת קריאה של רמזים חברתיים ומחזקת קשרים חברתיים. עם זאת, נמצא כי להורמון יש גם צדדים שליליים: הוא מגביר עוינות כלפי מי שאינו בקבוצת הייחוס שלך, עלול להגביר נטייה להחצנת עליונות חברתית, למשל שמחה לאיד חברתית מופגנת, ואפילו עלול להגביר אלימות במצבים מסוימים. השניות הזאת מתיישבת עם ממצאיו של יאנג במחקריו על בעלי חיים ועל בני אדם, שלפיהם אוקסיטוצין אינו "הורמון האהבה" או "הורמון האלטרואיזם", אלא הורמון שהופך אותנו קשובים יותר למידע חברתי - לטוב או לרע.

תרופה ללב שבור וטיפול באוטיזם

אם ממצאיו של פרופ' יאנג מדויקים, הרי שתרופת אוקסיטוצין עשויה להביא מזור במצבים בעייתיים רבים - מהפרעה בזיהוי פנים, דרך שיפור היכולות החברתיות של אנשים הסובלים מאוטיזם, ועד תרופה ללב שבור. הוא אפילו יכול להיות "שיקוי אהבה": כמה טיפות של אוקסיטוצין למושא החיזור ישדרגו את התגובה שלו לאינטראקציה חברתית מהנה.

האמת היא שאוקסיטוצין כבר נמצא בשוק כתרופה - תחת השם פיטוצין, אך התכלית של התרופה הזאת שונה לחלוטין - זירוז לידה בנשים. בגרסתו זו, האוקסיטוצין כמעט שאינו מגיע למוח.

ברוב הניסויים הקליניים, השימוש באוקסיטוצין הוא באמצעות שאיפה דרך האף. ברשת ניתן היום לרכוש אוקסיטוצין לשאיפה, שממותג כ"תרופה טבעית לאוטיזם ובעיות חברתיות", אולם לא ברור כמה אוקסיטוצין באמת יש במוצרים האלה, וכמה ממנו נספג במוח.

חברות תרופות גדולות אינן ממהרות לקפוץ על מציאת האוקסיטוצין, כי המולקולה הבסיסית כבר מזמן אינה מוגנת בפטנט.

"חשוב לי לומר שאני לא מקדם בהכרח תרופת אוקסיטוצין מסוימת, כי לא ברור שהתרופות בשאיפה אכן מגיעות למוח ואם הן כן מגיעות, לא ברור על אילו מהרצפטורים במוח הן פועלות", אומר יאנג. "אני כן מאמין שאם נמצא חומר שיכול להגיע למוח ולעורר רצפטורים מסוימים לאוקסיטוצין, באזור מסוים, בהקשר של אינטראקציה חברתית מסוימת, יהיו לכך תוצאות מסוימות. כלומר אני לא מקדם את התרופה אלא את המטרה המוחית".

לדברי יאנג, הבדיקה המשמעותית הראשונה שנעשתה במוצר כזה היא לטיפול בחוסר חשק מיני אצל נשים אחרי גיל המעבר. "בעבר נעשו ניסיונות לפתח 'ויאגרה נשית', אבל בעוד שאצל הגברים חוסר התפקוד המיני לרוב נובע מבעיה פיזיולוגית, אצל הנשים כנראה מדובר בהפרעה רגשית וחברתית", אומר יאנג. המחקר הראשוני במוצר נעשה בנברני ערבה.

אם מוצר כזה אכן משתמש במנגנון האוקסיטוצין, הרי שהוא יוכל לעורר אצל אישה חשק לבן זוגה רק אם הסיטואציה החברתית ביניהם היא מתגמלת מלכתחילה.

"נכון. הוא יכול לחזק את הקשר בין בן הזוג לתגמול חיובי".

התקווה הגדולה היא שמנגנון האוקסיטוצין יוכל לשמש בטיפול באוטיזם ובמבוגרים שמערכת ההיקשרות הרגשית שלהם התפתחה באופן לא תקין, מסיבות שונות. "אבל חייבים להשתמש בתרופה כזאת מתוך מחשבה", מסייג יאנג. "אם תיתן לילד אוטיסט תרופה שהופכת אותו קשוב יותר לרמזים חברתיים ואז סתם תשלח אותו למגרש המשחקים ומישהו יצחק עליו, הוא יהיה קשוב מאוד לאותו גירוי חברתי אבל ילמד לקשר אותו עם תגמול שלילי. תרופה כזאת, אם אמנם תפותח, תהיה חייבת להינתן בסיטואציה חברתית מבוקרת מאוד, כדי לעודד למידה חיובית.

"אוקסיטוצין לא יגרום לך להיות נחמד לכל אחד. אם את עכשיו בטבע, ואת קשובה מאוד לתינוק שלך, ומגיע אריה - את לא רוצה להיות נחמדה לאריה. המידע המדעי אכן מראה שנקבות מניקות מוצפות באוקסיטוצן.

"הניסיונות הראשונים בחומר היו פשטניים מדי. זה לא ויטמין שאם הוא היה חסר לך והתחלת לקחת אותו, פתאום תאהב, פתאום תרצה קשר זוגי. אנחנו גם לא רוצים ליצור תלות או התרגלות שבה הגירוי של מערכת האוקסיטוצין הוא כולו מתרופה או מסם, ואחר כך קשר חברתי אמיתי לא ישפיע עליו".

עד שתימצא התרופה, ייתכן שאפשר לעורר את מערכת האוקסיטוצין באמצעות הקשרים החברתיים עצמם. פסיכולוג, לדוגמה, יכול לעשות זאת באמצעות יצירת קשר עין עם המטופל וקשב. "ברגע שאתה מעורר את המערכת באמצעות קצת קשר חברתי מתגמל, ייתכן שאתה פותח את המערכת לקלוט סימנים חברתיים שיאפשרו קשרים חברתיים מתגמלים נוספים".  

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס