גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיעור המשקיעים בדיור בשפל היסטורי, אז למה המחירים לא יורדים?

מה קורה בערים שהיו פופולריות בקרב משקיעים לאחר שהממשלה הצליחה לסלק אותם מהשוק ● "דירות בחיפה עומדות ריקות תקופה ארוכה"; "שכר הדירה בבת ים עולה כי אין היצע"

באר שבע / צילום: shutterstock
באר שבע / צילום: shutterstock

בעשור האחרון נוהגים שרי שיכון ואוצר, באופן עקבי, להטיל חלק נכבד מהאחריות לעליית מחירי הדיור על המשקיעים, שהיוו לפני כעשור למעלה מ-30% מרוכשי הדירות.

"הריבית הנמוכה הביאה להיקף חסר תקדים של משקיעים, שחלקם בשוק הגיע לשיא של 33% מהעסקאות בשוק הדיור בשנת 2010", אמר למשל שר השיכון לשעבר אריאל אטיאס בשנת 2011, כשבמקביל אליו, הכריז שר האוצר לשעבר יובל שטייניץ על "פטיש ה-5 קילו" שיוטל על המשקיעים, במטרה שייפטרו מדירותיהם וימכרו אותן במהירות בפטור זמני ממס שבח. שר האוצר הנוכחי, משה כחלון, ניסה להוציא משקיעים מהשוק באמצעות מס דירה שלישית והטבות מס למי שיעביר כסף מדירות לבורסה (הצעות חוק שלא התקדמו), ובאמצעות תוכנית מחיר למשתכן המציעה הנחה רק לרוכשי דירה ראשונה. 

המלחמה של השרים במשקיעים הצליחה מספרית - משקלם ירד דרמטית, אך המטרה האמיתית להוריד את מחירי הדירות - לא צלחה. הניתוח אולי הצליח, אבל מצבו של החולה לא השתנה.

בסקירת ענף הנדל"ן למגורים לרבעון השני של השנה, שפרסם משרד האוצר, עולה כי משקל המשקיעים בשוק הגיע לשפל היסטורי ומשקלם מהווה 14% בלבד מסך העסקאות בשוק. 3,200 דירות בסך הכל. היום כבר ברור שההנחה כי סילוק המשקיעים מהשוק יביא להורדת מחירים - לא הייתה ועדיין איננה נכונה.

משקל רכישות המשקיעים בסך העסקאות

ועוד מילה על הריבית הנמוכה, ש"מתדלקת" את המשקיעים. הריבית במשק עדיין נמוכה, רק בשבוע שעבר שוב הותירה הנגידה קרנית פלוג את הריבית במשק ללא שינוי. והמשקיעים? הם כבר הסתלקו מהשוק.

רכישות נטו של משקיעים בכל הארץ

נתניה: קיפאון ברכישת דירות ע"י תושבי חוץ

אז מה קרה בערים השונות ובעיקר באלה שהיו פופולריות בקרב משקיעים? באוצר ציינו כי הירידה החדה ברכישות משקיעים נרשמה בכל האזורים, ואף בערי הפריפריה ש"כיכבו" ברכישות אלו עד לפני שנים אחדות.

בנתניה נרשמה הירידה הגדולה ביותר ברכישת דירות על ידי משקיעים בשנה החולפת, בשיעור של 41.3% ברבעון השני של 2018 לעומת הרבעון השני 2017. הסיבה העיקרית לכך, על פי הערכות, היא הקיפאון ברכישת דירות על ידי תושבי חוץ. אחריה תל אביב, שספגה ירידה של 36.2% ברכישת דירות על ידי משקיעים באותה תקופה, ואחריה חדרה עם ירידה של 30.7%.

עשרים היישובים המובילים ברכישות של משקיעים

באזור המרכז נרשמה ירידה של 27% ברכישת משקיעים, ולאחר מכן באזור חיפה, שהיה חביב במיוחד על ידי משקיעים, בשל הדירות הזולות שניתן למצוא בסמיכות למוסדות כמו האוניברסיטה, הטכניון, ובית החולים רמב"ם, נרשמה על פי סקירת האוצר ירידה של 24% ברכישת דירות על ידי משקיעים ברבעון השני של 2018 לעומת הרבעון המקביל 2017. "במשך שנים משקיעים ביצעו אלפי עסקאות בחיפה, חלקן על ידי חיפאים וחלקן על ידי משקיעים מחוץ לחיפה שקנו דירות בכל חלקי העיר, בנווה שאנן, בבת גלים, בקרית אליעזר, בהדר וגם בכרמל, וגם בשכונות החדשות של העיר כמו רמת הנשיא ונאות פרס, בהן המשקיעים קנו את הדירות על הנייר ונהנו מעליית ערך שהבנייה הסתיימה.

"אלא שבינתיים קרו כמה דברים ששינו את המציאות: שוק השכירות נהיה קשה. קנו אלפי דירות בזמן שכמות השוכרים לא השתנתה", אומר זכיין אנגלו סכסון בחיפה, דרור אלוני. "בנוסף לכך המצב הזה הולך רק להחריף כי הריבית עדיין נמוכה ותוכנית מחיר למשתכן מביאה יותר שוכרי דירות להחליט לקנות דירות ולהקטין את שוק השכירות. כתוצאה מכך, נוצרה בעיה למשכירים: דירות מוצעות להשכרה זמן רב, לעתים ריקות, מה שפוגע כמובן גם בתשואות. ולכל זה עומדות להתווסף 200 דירות שהמדינה קנתה מחברת שכטמן שיתווספו לשוק השכירות.

"דבר נוסף שקרה הוא הכבדת המיסוי, שהדיר משקיעים מהשוק - מס רכישה גבוה, ומס שבח על מכירה של יותר מדירה אחת. כתוצאה מכך משקיעים חיפשו דרכים להימנע מלהיות בעלים של דירה נוספת - מכרו את הדירה, או העבירו אותה על שם ילד או סבא. כתוצאה מכך משקיעים בחרו לשים את הכסף שלהם בחו"ל".

ירון שמיר, זכיין רי/מקס אבניו חולון בת ים, מספר כי הירידה בפעילות המשקיעים מורגשת היטב בבת ים, שהייתה אהודה על ידי משקיעים: "ישנה ירידה בהתעניינות של משקיעים, מה שהוביל לעלייה במחירי השכירות ב-8%-10% בשנה האחרונה בבת ים. זה כמובן לא מפתיע, כי יש פחות היצע של דירות והמחיר עולה. לא יכול להיות ואקום בשוק. ברגע שחונקים את המשקיעים עם מיסוי מוגדל, הם לא קונים יותר דירות, חלקם גם מוכרים אותן, והמחיר מן הסתם עולה. התשואה עמדה לפני שנתיים על 3.5% לשנה, ובשנה האחרונה ירדה ל-3.2%-3.4%. לאחרונה התשואה חזרה לעלות מעט".

לאן הולכים המשקיעים, לפי מה שאתה רואה?

"יש הרבה יותר התעניינות ברכישת דירות בחו"ל, הרבה פונים ומתייעצים, ואין ספק שיש תנועה ערה של כספים החוצה, בעיקר לאירופה. גם בגלל מה שקורה בארץ והרצון למצוא אלטרנטיבות, וגם בגלל שהשוק שם השתכלל בשנים האחרונות. משקיעים שחוששים לקנות נכסים בחו"ל מתעניינים בנדל"ן מסחרי. יש לי לקוח שמחזיק בכמה דירות להשקעה, ועכשיו לראשונה הוא מחפש לקנות נכס מסחרי".

באר שבע: לא ישנות ולא חדשות

בבאר שבע שגם היא נהנתה מאהדת משקיעים במשך שנים, נרשמה ירידה של 19.3% ברכישת דירות על ידי משקיעים בשנה החולפת. "המשקיעים מכל הסוגים הפסיקו לקנות דירות בבאר שבע בשנה האחרונה", אומר תומר בוחבוט, זכיין אנגלו סכסון בבאר שבע, בעומר, במיתר ובלהבים. "העצירה הייתה מוחלטת. גם בקרב המשקיעים שאהבו לקנות דירות זולות של 500-600 אלף שקל בשכונות הישנות של העיר, וגם המשקיעים שאהבו לקנות דירות חדשות מקבלנים שבעצמם היו רגילים שבכל פרויקט חדש יש פול של משקיעים שקונה דירות על הנייר במחירי פרי סייל כדי לעשות אקזיט בהמשך. גם אלה נעלמו והקבלנים מרגישים את זה היטב".

לאן העבירו המשקיעים את הכסף שלהם?

בוחבוט: "עדיין הישראליים שקונים נדל"ן בחו"ל הם היוצאים מן הכלל ולא הכלל. בתקופה האחרונה שהחלה קצת לפני החגים ואחריהם, ישנה התאוששות ומשקיעים מתעניינים שוב ברכישת דירות, שהתשואה עליהן בבאר שבע עומדת היום על 4%-4.5%".

אגב, מנתוני האוצר עולה כי העיר שבה נרשמה הירידה המתונה ביותר ברכישת דירות על ידי משקיעים היא טבריה, שהירידה בה הייתה בשיעור של 3.4% בלבד. זאת על פי הערכות בשל ההיצע הנמוך של הדירות בעיר, ששומר על יציבות ביחס לביקושי השכירות, בניגוד לחיפה ובאר שבע, שבשתיהן בנייה מאסיבית של יחידות דיור חדשות בשנים האחרונות.

אחרי שנים: נבלמה השחיקה בתשואות

והיכן עומדות היום התשואות על דירות מגורים להשקעה? לצד העלייה במחירי הדירות, נשחקו התשואות השנתיות שמניבות דירות להשקעה, והפכו את ההשקעה לפחות אטרקטיבית. אלא שמסקירה שערך מכון גיאוקרטוגרפיה עבור "גלובס", מסתמן כי הירידה החדה במספר המשקיעים בשוק הנדל"ן בשנתיים האחרונות בלמה את השחיקה בתשואת המשקיעים בשנים האחרונות.

בשנים 2003-2016 נרשמה ירידה הדרגתית בתשואה הממוצעת על דירות ברמה הארצית, ומגמה זו באה לידי ביטוי כמעט בכל האזורים בארץ. השחיקה בתשואה על דירות נבעה מהעלייה החדה במחירי הדירות, שלא תורגמה עדיין לעליות מותאמות גם בדמי השכירות שמשלמים השוכרים. התשואה הממוצעת על דירות ירדה מכ-4.5% בשנת 2003 לרמה של כ-3% בשנים האחרונות.

שיעור התשואה על דירות בממוצע הארצי

אולם, על פי גיאוקרטוגרפיה, בשנת 2017 נעצרה הירידה בתשואות ובחלק בדירות קטנות הייתה גם עלייה קלה בתשואות, וזאת מכמה סיבות. ראשית, עליית מחירי הדירות נבלמה בשל צעדים שביצעה הממשלה, שנית, צעדי מיסוי של הממשלה ברבעון השלישי של 2016 החלו לדחוק את המשקיעים מחוץ לשוק, ושלישית, וככל הנראה כתוצאה מהצעדים הראשונים, מחירי השכירות המשיכו לעלות.

הציפייה להעלאת ריבית צפויה גם היא להפחית כדאיות למשקיעים, לצד הצפה של דירות שיעמדו להשכרה על ידי רוכשים בתכנית מחיר למשתכן. לזאת יש להוסיף אלפי דירות להשכרה ממוסדת ארוכת טווח שמקימה הממשלה באמצעות חברת "דירה להשכיר" בחיפה, ירושלים, תל אביב, הרצליה, חולון, אור יהודה, שוהם, רמלה וערים נוספות.

המחלקה הכלכלית של גיאוקרטוגרפיה ערכה ניתוח של התשואות הממוצעות על דירות בנות 4 חדרים בערים שונות בישראל. הניתוח מלמד שבערים הגדולות ביותר, התשואה על דירות ממשיכה להיות במגמת ירידה, בעיקר בתל אביב ובירושלים - שבהן הביקוש הגבוה ביותר לדירות ויש עדיין נוכחות של משקיעים, התשואות ממשיכות להישחק.

בפתח תקווה נרשמה הירידה החדה ביותר בתשואות במהלך השנים האחרונות, משום שמחירי הדירות המשיכו לעלות, אך השכירות הממוצעת נותרה כמעט ללא שינוי. ביתר הערים שמונות כ-200-300 אלף תושבים - הערים המרכזיות בישראל (חיפה, ראשון לציון, רמת גן) התשואה נותרה כמעט ללא שינוי בטווח של 2.9%-3.5% עם מגמת ירידה קלה. חריגה היא נתניה שם התשואה נותרה כמעט ללא שינוי.

הערים שבהן התשואה עלתה הן אשקלון ובת ים. באשקלון העליה היא מתונה יותר אך בבת ים העלייה היא מ-3.4% ל-3.6%. לשתי הערים הללו שני מאפיינים משותפים - האוכלוסייה בהן היא פחות מ-150 אלף איש והרמה החברתית כלכלית בהן היא הנמוכה ביותר ביחס לערים האחרות (למעט ירושלים).

יוסי שווימר הכלכלן הראשי של מגדל שוקי הון, "את המשקיעים מעניין עלות ריבית ותשואה על דירה. לפני שנה הריבית משכנתאות הייתה 3.04% ועכשיו 2.85% , כלומר הריבית נמוכה יותר מלפני שנה. לעומת זאת, בהשוואה לחודש חודשיים אחרונה, הריבית ללא ספק נמצאת במגמת עלייה וייתכן וישנה ציפייה שהמגמה הזאת תתחזק והריבית תעלה.

לגבי התשואה השנתית על דירה, שווימר אומר שיש דווקא עלייה ולא ירידה: "לפי מדד המחירים לצרכן היא עמדה על 2.96% לפני שנה והיום עומדת על 3.03%. אבל המפתח מצוי דווקא במחירי השכירות, ועל פי המדד קצב עליית מחירי השכירות מתמתן בחודשיים האחרונים. (סעיף הדיור עמד על 2.8% בחודש יוני, 1.9% בחודש אוגוסט , ו-1.7% בחודש ספטמבר) ייתכן ומשקיעים שפחות שמים משקל לתשואה שנגזרת מהשכירות ושמים את מירב המשקל במכירת הדירה זמן קצר אחרי הרכישה, כבר לא צופים עליה ניכרת במחירים".

שווימר התייחס גם למדדים בבורסה לניירות ערך והצביע על הנתון המעניין הבא: "מדד הנדל"ן בבורסה עלה בשנת 2017 ב-23%, בעוד מתחילת 2018 ועד היום המדד ירד ב-6%. ייתכן והנתון משקף גם את החשש של המשקיעים מפני האתגרים שבפניהם ניצבות חברות הנדל"ן בבורסה בגלל פרויקטים כמו מחיר למשתכן".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק