גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תגנו על תיק האג"ח משחיקה עקב עליית התשואות בארה"ב

שחיקת תיק ההשקעות כתוצאה מעליית התשואות בארה"ב אינה גזירת גורל וניתן לצמצם אותה באמצעות מספר פתרונות פשוטים ● אילו מוצרי מדד מאפשרים לשמור על תיק האג"ח בתקופה הנוכחית? ● למדריך השקעה באג"ח

כך תגנו על תיק האג"ח / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
כך תגנו על תיק האג"ח / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

כולנו מתורגלים לכך שכאשר מתחיל לרדת גשם, עלינו לצאת מהבית עם מטריה, אחרת נגיע ספוגים לעבודה. באותה מידה, כשהתשואות בשוק האג"ח עולות לאורך זמן, רצוי מאוד להגן על תיק ההשקעות מפני מגמה זו ולמזער הפסדים מיותרים. מתחילת השנה טיפסו תשואות האג"ח בארה"ב בשיעור ניכר ו"הרטיבו" לא מעט משקיעים.

תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים טיפסה מ-2.46% בתחילת ינואר ל-3.2% נכון לכתיבת שורות אלו, והתשואות לשנתיים ולחמש שנים ביצעו מהלך כלפי מעלה בשיעור חד אף יותר. כתוצאה מכך, משקיעים שהחזיקו קרנות סל אג"חיות "רגילות" כמו BND, AGG ודומותיהן, איבדו השנה כ-2% כתוצאה מעליית התשואות בארה"ב.

ואולם ההפסדים שנגרמים לאחרונה בתיקים כתוצאה מעליית תשואות האג"ח, אינם גזרת גורל. הצמיחה המטאורית בתעשיית קרנות הסל בשנים האחרונות הביאה לכך שכיום ישנם פתרונות רבים להגנה על התיק מפני עליית התשואות, וכל שעליכם לעשות הוא לבחור את הפתרון המתאים ביותר עבורכם.

לקצר מח"מ באמצעות מדד

זה אולי נשמע טריוויאלי, אבל משקיעים רבים עדיין נוטים להתעלם מהאפשרות לקצר את מח"מ תיק האג"ח שלהם באמצעות שימוש במוצרי מדד. קרן הסל הגדולה בתחום זה היא BSV של ואנגארד, המנהלת כ-25 מיליארד דולר ועוקבת אחר מדד Bloomberg Barclays U.S. 1-5 Year Government/Credit Float Adjusted. המח"מ המשוקלל במדד זה עומד כיום על 2.7 שנים והתשואה המשוקללת לפדיון עומדת על 2.6%.

פתרון נוסף שחביב במיוחד על המשקיעים המוסדיים בישראל הוא קרן הסל VCSH של ואנגארד, המנהלת כ-21 מיליארד דולר ועוקבת אחר מדד אחר של בלומברג, המתמחה באיגרות חוב קונצרניות נקובות דולר בארה"ב עם טווח פידיון של 1-5 שנים. בניגוד לקודמו, אשר כולל גם אג"ח ממשלתיות, המיקוד של מדד זה באג"ח חברות מגדיל את התשואה הגלומה בו ל-3.2%, בזמן שהמח"מ המשוקלל של המדד דומה לזה של BSV.

פתרון נוסף שעשוי להתאים במסגרת זו הוא קרן הסל MINT של חברת Source בשיתוף עם ענקית האג"ח PIMCO. מדובר בקרן הסל האקטיבית הגדולה והסחירה ביותר בעולם, אך למרות זאת המשקיעים בארץ עדיין לא אימצו אותה בשיעור ניכר. MINT מתמקדת באגרות חוב קונצרניות במח"מ של עד שנה, אבל מחזיקה גם באג"ח מגובה משכנתאות ואג"ח ממדינות מתפתחות, החזקות אשר מוסיפות לתשואה הגלומה בה (3.29%) ומשפרות את ביצועי הקרן.

קרנות סל בעולם המאפשרות להגן על תיק האג"ח מפני עליית התשואות בארה"ב

להתמקד בריבית משתנה

מכשירי חוב בריבית משתנה היוו מאז ומעולם מפלט מהפסדי ההון הנובעים מעליית תשואות בשוקי האג"ח וכיום גם בתעשיית המדדים יש לאג"ח אלה מקום של כבוד. בין קרנות הסל בתחום זה, הגדולות והסחירות ביותר הן FLRN של סטייט סטריט (המוכרת בזכות המותג SPDR) ו-FLOT של בלקרוק (המוכרת בזכות המותג iShares).

שתי הקרנות עוקבות אחר אותו מדד: Bloomberg Barclays U.S. Floating Rate Note 0-5 Years, הכולל אג"ח קונצרניות בריבית משתנה לטווח פדיון של עד 5 שנים. קרן סל נוספת העוקבת אחר מדד זה אשר נסחרת בשווקים באירופה, היא AFLT של חברת Amundi הצרפתית.

מרבית סדרות האג"ח הכלולות במדד של בלומברג כוללות מנגנון התאמת קופון לפי ריבית הליבור ל-3 חודשים, כך שהקופון שהמשקיעים מקבלים עולה במקביל לעליית התשואות בשוק האג"ח. ראוי לציין שכמחצית מסדרות האג"ח במדד זה הן מסקטור הפיננסים, מכיוון שגופים מסוג זה עושים שימוש רב יותר במימון בריבית משתנה.

אג"ח בריבית משתנה הוא אמנם אפיק השקעה אשר לכאורה הינו פשוט להבנה, אולם כדאי לשים לב לתמרור אזהרה גדול המתחבא בו. כאשר אנו משקיעים באג"ח בריבית קבועה אנו חשופים, לשני סיכונים עיקריים: סיכון הריבית וסיכון המנפיק.

על פי רוב, שני סיכונים אלה אינם קשורים אחד בשני כאשר מדובר באג"ח ממשלתיות או של תאגידים בדירוג אשראי גבוה, ולכן השקעה באג"ח בריבית משתנה של גופים אלו למעשה מבטלת את סיכון הריבית ומשאירה אותנו עם סיכון המנפיק בלבד.

יחד עם זאת, כאשר מדובר באג"ח של חברות ממונפות יותר, המאופיינות בדירוגי אשראי נמוכים יחסית, קיים מתאם חזק בין סיכון הריבית לבין סיכון המנפיק. על כן, השקעה באג"ח בריבית משתנה של חברות כאלו עלולה להתברר כטעות חמורה.

הסיבה לכך היא שכאשר הריבית עולה, גם תשלומי הקופון של האג"ח יעלו בהתאם, באופן שמגדיל את הוצאות המימון של החברה המנפיקה. אם מדובר בחברה ממונפת מאוד, עלייה זו בהוצאות המימון עלולה לסכן את היציבות הפיננסית שלה ולהעמיד אותה בסכנה של הפרת קובננטים למחזיקי האג"ח או אף חדלות פירעון.

בעוד שתופעה זו מתרחשת גם בקרב חברות בדירוגים גבוהים, אצל חברות אלה ההשפעה זניחה ואינה מגדילה את הסיכון לדיפולט, בעוד שבחברות עם דירוג נמוך ההשפעה הרת אסון ומכאן גם הסיכון למחזיקי האג"ח.

ואפשר גם לאפס את המח"מ

עם הצמיחה בתעשיית קרנות הסל בשנים האחרונות החלו להיכנס אליה אלמנטים מסוימים מעולם ההשקעות האקטיבי, כמו אסטרטגיות השקעה ייחודיות ובלתי קונבנציונליות. אחת האסטרטגיות הללו היא גידור של סיכון הריבית.

האסטרטגיה מבוצעת על ידי יצירת פוזיציית לונג (קניה) של אג"ח קונצרניות או אג"ח בשווקים מתעוררים ומנגד, פוזיציית שורט (מכירה) באג"ח ממשלתיות (ישירות או באמצעות חוזים). התוצאה שמתקבלת היא תיק אג"ח במח"מ אפס. כלומר, מגודר סיכון ריבית.

מספר קרנות סל בעולם מתמקדות באסטרטגיה ייחודית זו. הגדולה שבהן היא IGHG של ProShares, אשר עוקבת אחר מדד FTSE Corporate Investment Grade. מתחילת השנה הנוכחית סיפקה הקרן ביצועים עודפים בשיעור של כ-4% בהשוואה לקרנות סל דומות ללא גידור סיכון הריבית, כך שהאסטרטגיה בהחלט הוכיחה את עצמה בתקופה האחרונה.

אף על פי שהאסטרטגיה של מח"מ אפס עשויה בתאוריה להתאים לסביבה של עליית תשואות, במציאות קיימים חסרונות טכניים הגורעים מביצועי המוצר. למכירת החוזים ישנה עלות, הגורעת מביצועי המוצר לאורך זמן. גם החובה להחזיק בטחונות כנגד החוזים פועלת לרעת מחזיקי הקרן.

כתוצאה מכך, במקרים של סביבת תשואות אג"ח יציבה יחסית, אסטרטגיה זו לרוב תניב ביצועי חסר מול החזקה ישירה של מדד אג"ח ללא גידור סיכון הריבית, ורק במצבים שבהם התשואות עולות בשיעור חד תוך זמן קצר, כפי שקרה השנה, ישנה הצדקה לנקוט בגישה זו. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמוצרים המצוינים לעיל מנוהלים על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו.

עוד כתבות

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"