גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

172 מיליארד שקל: מחיר ההפקרות של ההסתדרות בקרנות הפנסיה הוותיקות – שכולנו משלמים

הכותרות על קיצוץ בפנסיה של מאות אלפי מבוטחים בקרנות הפנסיה הוותיקות מעוותות לחלוטין את המציאות ● מדובר בשערורייה פיננסית, מהגדולות של המשק הישראלי, שתקציב המדינה יישא אותה על גבו עוד שנים ארוכות ● פרשנות

בנין ההסתדרות ברחוב ארלוזורוב בת"א / צילום: איל יצהר
בנין ההסתדרות ברחוב ארלוזורוב בת"א / צילום: איל יצהר

1.

סביר להניח שנתקלתם באחרונה בידיעה שצבטה לכם את הלב, בנוגע לפנסיונרים. מאות אלפי מבוטחים בקרנות הפנסיה הוותיקות (עמיתים) אמורים, על-פי אותה ידיעה, לקבל הודעה ש"תחתוך" להם את הפנסיה. דעו לכם, שהכותרות הללו מעוותת לחלוטין את המציאות. הפנסיה אמורה לרדת? ייתכן שכן. מה הסיבה? אי העלאת גיל הפרישה לנשים, שעולה לטענות הקרנות הוותיקות בתוספת התחייבות שנתית של 200 מיליון שקל ובסך הכול עלולה לקצץ לעמיתים 5 מיליארד שקל - קיצוץ של 1.25% לערך בזכויות העמיתים. אלא שהסיבה לא ממש חשובה כרגע, משום שבכל פעם עלולה לצוץ סיבה אחרת, ויתרה מזו - זה בהחלט לא משקף את התמונה המלאה של מה שקורה בקרנות הפנסיה הוותיקות.

במה מדובר? 8 קרנות הסתדרותיות ותיקות הולאמו בגלל גירעונות כבדים, ואלו שמותיהן: מבטחים, מוסד לביטוח סוציאלי של העובדים; קגמ, קרן הגמלאות המרכזית של עובדי ההסתדרות; קרן ביטוח ופנסיה לפועלים חקלאיים ובלתי מקצועיים; קרן הביטוח והפנסיה של פועלי הבניין ועבודות ציבוריות; קרן הגמלאות של חברי אגד; קרן מקפת; קופת הפנסיה של עובדי הדסה ונתיב, קרן פנסיה של פועלי ועובדי מפעלי משק ההסתדרות. 8 הקרנות מנהלות ביחד, נכון לסוף 2017, כ-220 מיליארד שקל, ומכיוון שהן סגורות בפני עמיתים חדשים, מספר העמיתים הפעילים בהן הולך ויורד, ובמקביל מספר הגמלאים הולך ועולה. בסך הכול יש בהן כ-93 אלף מבוטחים פעילים, כ-196 אלף מקבלי קצבאות זקנה, כ-59 אלף מקבלי קצבת שארים וקרוב ל-5,000 מקבלי קצבת נכות. הקצבאות הממוצעות לא גבוהות, ונעות בין 5,000 ל-7,000 שקל בחודש (השיאנית - אגד), אבל הממוצעים הרי משקרים וכל עוד אין את ההתפלגות של מקבלי הקצבאות ומשך עבודתם, קשה לגזור מהמספרים הממוצעים תובנות כלשהן. מה גם, שצריך לזכור שחוק פנסיה חובה חל רק מ-2008 וכל הסדרי הפנסיה הישנים, כמו פנסיה תקציבית וקרנות הפנסיה ההסתדרותיות, היו בבחינת הסדרים מיטיבים. לכן, מי שמדבר היום על "חיתוך", צריך לדבר על החיתוך האמיתי - זה שיצרו הקרנות הוותיקות בכבודן ובעצמן למשלם המסים הישראלי.

2.

מדהים איך הזיכרון של כולנו קצר, אבל יש כאלו שרוצים מאוד שהזיכרון הזה יהיה מאוד קצר, שלא יזכירו לציבור וישכיחו מהם איפה התחילו השערוריות הפיננסיות הגדולות באמת - ותמיד זה קשור לשלטון מפא"י ולשלטון ההסתדרות במשק אז. הערבוביה הפיננסית, או בשמה הקליט היום "הון-שלטון", הייתה אז בשיאה ואין ספק שהיא עולה בהיקפיה על כל שערורייה פיננסית נוכחית, כולל אופנת התספורות של השנים האחרונות (ולא, זה לא בא בשום אופן להצדיק את האופנה הזו - היא לא מוסרית ולעיתים היא סוג של מרמה). זה מתחיל בהסדר החוב עם הקיבוצים בהיקף של 20 מיליארד שקל, סכום עצום, אבל זה לא נעצר שם. למעשה, הסדר הקיבוצים הוא "כסף קטן" לעומת השערורייה האמיתית שמתחבאת מדי שנה בדוחות הכספיים של הממשלה שמגיש החשב הכללי באוצר - והיא נוגעת לקרנות הפנסיה ההסתדרותיות.

3.

תזכורת בקליפת אגוז כיצד התפתחה השערורייה הפיננסית, מהגדולות של המשק הישראלי, שתקציב המדינה יישא אותה על גבו עוד שנים ארוכות: ב-2003 הולאמו שורה של קרנות פנסיה של ההסתדרות ומוזגו לקרן אחת, עמיתים היום, לאחר שנקלעו לגירעונות עצומים - דבר שהיה מסכן את תשלומי הקצבאות לעמיתים. בעקבות הגירעונות העצומים החליט ב-2003 שר האוצר דאז, בנימין נתניהו, בצעד מוצדק לחלוטין, להפסיק את חגיגת הגירעונות, להלאים את הקרנות, למזג אותן, לסגור אותן למצטרפים חדשים, להעלות את שיעור דמי התגמולים, לגבות דמי ניהול, להעלות את גיל הפרישה ועוד - וגם, כמובן, להעביר להן כספים מתקציב המדינה בסך של כ-78 מיליארד שקל במחירים של אז, כשכל תשלום שמועבר לקרן שבהסדר יהיה מעודכן לפי שיעור עליית המדד בתוספת ריבית צמודה של 4%. בסך הכול היה מדובר ב-8 קרנות פנסיה שהוגדרו כקרנות גירעוניות וכאמור רובן ככולן היו קשורות להסתדרות.

הדוחות הכספיים של הממשלה אינם חושפים אמנם את לוח הסילוקין של התשלומים מהכיס הציבורי (התקציב) לעזרת הקרנות ההסתדרותיות (שהרי התשלומים האלה נפרשים על פני עשרות שנים), אבל הם כן חושפים מדי שנה את ההתחייבות שנוצרה לתמיכה בקרנות הפנסיה הוותיקות, וזו עומדת, נכון לסוף שנת 2017 - על כ-130 מיליארד שקל. הסכום הזה מתפלג בין כמה סעיפים, שהעיקרי בהם הוא סיוע לקרנות הפנסיה (כ-92 מיליארד שקל) והשאר בשורה ארוכה של התחייבויות כמו התחייבות בגין כרית ביטחון לקרנות הפנסיה הגירעוניות, סיוע לקרנות הפנסיה המאוזנות, התחייבות בגין כרית ביטחון לאותן קרנות מאוזנות, התחייבות בגין אי העלאת גיל פרישה והתחייבות מכוח הסכם קואליציוני. מדובר, כאמור, בסכומי ענק שכולנו מסבסדים מדי שנה ונמשך לסבסד בשנים הבאות.

רגע, רגע, ה-130 מיליארד שקל, הם התחייבות עתידית שמשלם המסים הישראלי התחייב לשלם בגלל גירעונות לא אחראיים שאחרים ייצרו. מה כבר שולם על-ידי משלם המסים? ובכן, סיוע ישיר שנפרע עד ליום 31 בדצמבר במונחים שוטפים עומד על קרוב ל-42 מיליארד שקל, מתוכו כ-1.7 מיליארד שקל בשנת 2017 לבדה. כלומר, הסיוע שכבר נפרע והסיוע שיש עליו התחייבות עומד על סכום מפלצתי של כ-172 מיליארד שקל(!) ומה שמדהים בכל הסיפור הזה, שהוא לא בא לידי ביטוי בסיקור הכלכלי - הרי מדובר בשערורייה הפיננסית הגדולה ביותר מאז ומעולם במשק הישראלי.

4.

איך נוצרים גירעונות בקרנות פנסיה? אפשר להאריך בהסברים מפורטים, אבל גירעונות נוצרים באופן כללי מניהול כושל והכתובת היא כמובן ההסתדרות מלמעלה ומנהלי הקרנות מלמטה. לא מדובר בגירעונות אקטואריים של מאות מיליוני שקלים או אפילו מיליארדי שקלים בודדים. מדובר בגירעונות של עשרות ומאות מיליארדים והם לא נוצרו יש מאין. הם נוצרו בגלל הפקרות פיננסית, והם נוצרו בגלל הענקת זכויות יתר, בהנחה שמישהו יפרע את הצ'ק כשהקרנות ייקלעו לבעיה.

למה הכוונה? עמיתי הקרנות קיבלו זכויות מופרזות ולא מחוברות לתשלומים השוטפים שהופרשו לקרנות. כלומר, לא היה קשר בין גובה ההפרשות של החוסכים במשך עשרות שנים לבין גובה הפנסיה שלהם, תוך בזבוז במשאבים ובכוח אדם, האופייני אז להסתדרות ולכל התאגידים סביבה. זה למעשה מה שאני מכנה השחיתות ההסתדרותית בהתגלמותה, והשחיתות המפא"ינקית בהתגלמותה - הענקת הטבות מוגזמות ומופרזות לאנשי שלומנו - ומי שנושא אחר כך בעול הוא הדור הצעיר, דור מעמד הביניים הנוכחי. לכן, הכותרות על סבסוד של 5-4 מיליארד שקל ב"מחיר למשתכן" בשנתיים או שלוש - מגוחכות. הכסף הזה הרי הלך לזוגות צעירים ממעמד הביניים בהנחה על דירות, ולא לקבוצות הסתדרותיות שהתנהלו בהפקרות. ומה זה 5-4 מיליארד שקל לעומת 172 מיליארד שקל? כלום.

5.

מה שקרה ב-2003 עם הקרנות ההסתדרותיות היה וחלף. אפשר לקרוא לזה הפסקת הדימום, הלאמה וסיוע מסיבי - כולם צעדים הכרחיים כדי לגרום לקרנות להפסיק להתנפח עם גירעונות. כולם סתמו את האף בלית ברירה, אבל זה לא אומר שצריך לסתום את האף גם לאחר כל-כך הרבה שנים, רק כי הדברים נחתמו ונסגרו והסיוע מובטח לעוד עשרות שנים. ההסתדרות העכשווית על ראשיה בשנים האחרונות, כולל אבי ניסנקורן, אמנם לא אחראית לכל הבלגן של הקרנות ההיסטוריות, אבל להסתדרות כארגון בן עשרות שנים יש בהחלט אחריות למה שקרה שם. זה ארגון שלא מפרסם דוחות כספיים, ארגון לא שקוף, שמסתתר מאחורי חוק ישן מאוד (החוק העותמני), בלי לפרסם נתונים שנתיים על היקף הכנסותיו, הוצאותיו והיקף נכסיו. ויש להסתדרות כנראה לא מעט נדל"ן, כולל הנכס ברחוב ארלוזורוב בת"א, שעליו יושב בית ההסתדרות.

מצד אחד יש ארגון מרובה בנכסים, שאיש אינו יודע על שוויים, ומצד שני יש קרנות בבעלותו ובניהולו לשעבר שנקלעו לצרות צרורות ועברו לבעלות המדינה. כיצד קרה שההסתדרות לא שילמה על מחדלי העבר שלה? למה שוב ושוב צריך להושיט את היד לתקציב המדינה כדי לתמוך לסבסד מחדלים שיצרו אחרים שלא לקחו אחריות, למרות שבידם הייתה מופקדת הסמכות? זו שאלה מצוינת, שאין לי תשובה טובה עליה. אולי פשוט כי אפשר. 

עוד כתבות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

משרד עורכי הדין שישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: הלכת אפרופים לא תחול עוד על חוזים עסקיים

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בבית הלבן / צילום: אבי אוחיון לע''מ

הבקשה של נתניהו מטראמפ: תלחץ על קטאר לגרש את בכירי חמאס

גורמים ביטחוניים: "בחמאס לא מרגישים לחץ - ולא ממהרים ללכת לעסקה" ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד