גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בישראל צריכה לקום קרן שמגינה על הנוסעים כשחברת תעופה קורסת

גם ישראל זקוקה לאותה קרן שפועלת במנגנונים שונים במדינות שונות, שמהווה למעשה פוליסת ביטוח לטובת הנוסעים בלבד ומיועדת לממן להם כרטיסי טיסה חזרה במקרה של קריסת חברת תעופה והפסקת פעילותה ● פרשנות

ביטוח נוסעים /  צילום:Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
ביטוח נוסעים / צילום:Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

בתחילת אוקטובר הודיעה חברת התעופה הדנית Primera Air על הפסקת פעילותה לאור קשיים כלכליים. ההודעה הבלתי צפויה שפרסמה החברה באתר האינטרנט שלה תפסה נוסעים רבים לא מוכנים. אלפים שרכשו כרטיסי טיסה של חברת הלואו קוסט איבדו את כספם, ואלפים אחרים נתקעו ברחבי אירופה ללא כרטיס טיסה שיחזיר אותם הביתה. 

בשונה מהקריסה של חברת התעופה הבריטית Monarch שנה קודם לכן, הפעם הודיעה רשות התעופה בבריטניה כי לא תממן עבור הנוסעים הבריטים טיסות חזרה לממלכה. הסיבה: פרימרה אייר לא חברה בקרן ההגנה הממשלתית הבריטית (ATOL Protection), המיועדת לסייע לנוסעים במקרים של קריסה של חברת תעופה. מונארך, שכן הייתה חברה בקרן הזו, איפשרה במימון המדינה את החזרתם של הנוסעים הבריטים שנתקעו ביעדים השונים. 

פוליסת ביטוח לטובת הנוסעים 

אותה קרן, שפועלת במנגנונים שונים במדינות שונות, מהווה למעשה פוליסת ביטוח לטובת הנוסעים בלבד, והיא מיועדת לממן להם כרטיסי טיסה חזרה במקרה של קריסת חברת תעופה והפסקת פעילותה. בשווייץ, בנורבגיה ובדנמרק (שם היא מכונה The Travel Guarantee Fund Act) נחשבת הקרן לאובליגטורית, זאת לעומת בריטניה, שבה היא פועלת באופן וולונטרי לשיקולן של חברות התעופה.

הקרן ממומנת מפרמיה שמתווספת למחיר של כרטיס הטיסה, והיא נעה בין עשרות סנטים (30 סנט בדנמרק, למשל) ועד 2-1 דולרים במדינות אחרות. בבריטניה הקרן מציעה גם החזר כספי למי שקנה חבילה/טיסה מחברה שקרסה ולא הספיק לממש אותה, ולכן התשלום יקר מעט יותר ועומד על 2.5 ליש"ט לנוסע.

לדברי חני סובול, מנכ"לית התאחדות משרדי הנסיעות, שמנסה להוביל להקמתה של קרן כזו גם בישראל, התוספת לנוסע הישראלי תעמוד על כ-1 דולר, ולתפיסתה, אין נוסע שלא ירצה להבטיח את עצמו במחיר של קרטיב או שקית במבה. הקמה של קרן מורחבת, בדומה לזו שבבריטניה, עשויה לעלות עד 5 דולר לנוסע.

מיד לאחר קריסת פרימרה אייר שיגרה סובול בקשה לחבר הכנסת איתן כבל, כדי שיזום דיון דחוף בוועדת הכלכלה לטובת הקמת הקרן. "במשולש היחסים שבין הנוסעים, משרדי הנסיעות וחברות התעופה - קיים חוסר איזון משווע הבולט במיוחד במקום שבו חברות תעופה מפסיקות במפתיע את פעילותן ומותירות את הנוסעים ללא מענה, כאשר כרטיסי הטיסה שבידיהם אינם ניתנים למימוש מצד אחד, ולא ניתן לקבל בגינם החזר מצד שני".

לדבריה, "מאחר שנוסע שמחזיק כרטיס טיסה של חברת תעופה שקרסה הוא נושה בלתי מובטח, הוא אינו יכול לדרוש החזר כספי אלא לאחר פירעון התחייבויותיה של חברת התעופה לנושיה המובטחים. הגשת תביעה נגד חברת תעופה זרה היא מלכתחילה עניין מורכב, וכשהחברה בחדלות פירעון, מדובר במשימה בלתי אפשרית". 

לפי סובול, ככל שייוותרו בקרן מספיק כספים, הם גם יוכלו לשמש להחזר כספי עבור אותם נוסעים שרכשו כרטיסי טיסה עתידיים שלא ניתן לממשם (בתמורה להשתתפות עצמית מצד הנוסעים).

יותר ויותר חברות חשופות לסיכונים

האם אפשר באותו משולש שעליו מדברת סובול - נוסע-סוכן-חברת תעופה - להחליף את הצלע של הסוכן בצלע של חברת כרטיסי האשראי כגוף שיכול להגן על הנוסעים במקרה של קריסה של חברת תעופה? כשאיגוד התעופה הבריטי הודיע לפני כשנה כי לא יסייע לנוסעים הבריטים של פרימרה, הוא המליץ להם לפנות לחברות האשראי, בתקווה כי אלה ידאגו להשיב את כספם. האם אכן פנייה כזו יכולה להניב החזר כספי? מסתבר כי בכל הנוגע לנוסע הישראלי, הסיכויים קלושים.

התוספת לצרכן

בארץ, חוק כרטיסי החיוב מאפשר לבטל עסקה במקרה של כשל תמורה, וגם אז, בקשת הצרכן לחברת האשראי שלו לבטל את העסקה צריכה לקבל אישור מבית העסק לכך שהסחורה אכן לא סופקה. מצב כזה שם את חברות האשראי במקום מאוד נוח, שבו הן לא נדרשות "לקחת צד" בעסקה. זו בדיוק הסיבה שהשבוע הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק, שאף עברה אתמול בקריאה טרומית, של חבר הכנסת איציק שמולי ובתמיכה של שר הכלכלה אלי כהן, שמבקשת לשנות את המצב הנוח הזה. לא מדובר אמנם על ענף התעופה, אבל שינוי מהותי כזה יכול להוות פתח למיקומה של חברת האשראי באותו משולש צרכן-עסק-הגוף הסולק גם בעולמות התעופה.

הצעת החוק מבקשת לחייב את חברות האשראי להפסיק תשלומים של צרכנים לחברות טלמרקטינג שהרשות להגנת הצרכן מגדירה כמפרות את החוק. במילים אחרות: ההצעה מבקשת להניח חרב על צווארן של אותן חברות שעושקות בעיקר קשישים ומספקות להם מוצרים שהם כלל לא צריכים ושעלותן נאמדת באלפי שקלים בחודש, ולחייב את חברות האשראי להפסיק את החגיגה ואת העברות הכספים. האם אפשר ליישם דרישה דומה גם במקרה של חברת תעופה שפשטה את הרגל? נציין כי כאשר מדובר בעסקה שנפרסה לתשלומים ברכישת כרטיס טיסה עתידי, קל יותר לבקש את הפסקתם, בהינתן הוכחה שחברת התעופה חדלה מלפעול.

עם זאת, יש להפריד בין מי שרכש כרטיס טיסה דרך סוכן נסיעות מקומי (גם דרך אתר האינטרנט או בעסקה טלפונית) ובין מי שרוכש ישירות מחברת התעופה. סוכן נסיעות יכול להגן על הנוסע שלו בכמה אופנים. ראשית, על-ידי מציאת אלטרנטיבה או פתרון נקודתי לנסיעה שנתקעה; ושנית, במסגרת הגנה שאותה הוא מקבל בהיותו חבר ביאט"א, ארגון התעופה העולמי. ההגנה נובעת ממנגנון התשלום שעל-פיו פועל הארגון. יאט"א משמשת כצינור העברת כספים מהסוכנים לחברת התעופה, וכך במקרה של קריסה היא יכולה שלא להעביר כספים לחברה ולהגן על הסוכן. אבל - ויש כאן אבל גדול - אין מנגנון פורמלי שעל-פיו יאט"א נוהגת, והיא בוחנת כל מקרה לגופו בהתאם למצב הכלכלי של כל חברה.

המקרה שונה לגמרי כאשר הנוסע מבצע הזמנה ישירות מול חברת התעופה, מה שנפוץ בעיקר בעולמות הלואו קוסט. במקרה כזה הנוסע חשוף יותר לסיכון לאבד את כספו אם חברת התעופה תקרוס. לכאורה, חברת האשראי יכולה להוות גלגל הצלה, אם כי הוא מוטל בספק, שכן הן לא ממהרות, אם בכלל, להיענות לבקשה. זאת משום שהן רוצות להבטיח את כספן שלהן, ולכן רשאיות לבטל עסקה רק בהנחיה/אישור של חברת-האם הבינלאומית). דרך אחרת להבטיח את כספכם במקרה של קריסת חברת תעופה היא באמצעות פוליסת ביטוח לנסיעות שמאפשרת הגנה במקרה של ביטול טיסה מהנימוק הזה, אולם ההגנה לא מגיעה מהמדינה. 

בעולם, נציין, פועלות כ-1,300 חברות תעופה, גדולות וקטנות, ולכן קריסה של חברות בענף שבו התחרות מעמיקה והרווחיות נשחקת היא מצערת מאוד אבל לא ממש מפתיעה. לאחרונה אף פורסם על קשיים שאליהם נקלעה חברת תעופה קפריסאית אחרת, קובלט אייר, והיא כנראה לא לבד. לאור מחירי הנפט המתייקרים (40% בשנה האחרונה) והעובדה שהם מהווים כשליש ממחיר כרטיסי הטיסה, זאת במקביל לשחיקה כאמור במחירים עם כניסת חברות הלואו קוסט והגברת התחרות - יותר ויותר חברות חשופות לסיכונים. מכאן שהקמת קרן שתייקר את מחיר כרטיס הטיסה בכמה שקלים בודדים אבל גם תגן על הנוסעים, היא מהלך נכון שצריך במקביל להיות מוגן גם מצד חברות האשראי. כך, הקרן תהיה אמונה על החזרת הנוסע הביתה, וחברת האשראי - על כספו שאבד. 

עוד כתבות

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

יירוטים במרכז, הערכה: רצף השיגורים יימשך בשעות הקרובות

התרעות הופעלו ברחבי הארץ אחרי שיגורים מאיראן • פיצוצים בבסיס האמריקאי בבחריין, וגם באבו דאבי • דיווח: התקיפות הישראליות מתמקדות במערך הטילים, האמריקאיות - בגרעין ובמשטר האיראני • גורם ביטחוני ל-N12: "'מבצע עם כלביא היה הפרומו" • הנשיא טראמפ בקריאה היסטורית לעם האיראני: "יש לכם הזדמנות שאסור לפספס" • עדכונים שוטפים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

כמעט ארבעים שנה של דיכוי וטרור: מי הוא עלי חמינאי?

לפי הערכות, המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%