גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תהיי חזקה, אבל בנועם": איך מנהלות מתמודדות עם פרדוקס ניהול נשי

פרופ' רונית קרק מאוניברסיטת בר-אילן חקרה כיצד מנהלות בכירות מתמודדות עם הדרישה שהן יהיו גם קשוחות וגם אמפתיות ● האסטרטגיות שהן אימצו עשויות להפוך גם מנהלים גברים למנהיגים טובים יותר

"בעיית הילארי קלינטון" / צילום: רויטרס
"בעיית הילארי קלינטון" / צילום: רויטרס

"זו פחות או יותר 'בעיית הילארי קלינטון': מצד אחד את חייבת להראות שיש לך הניסיון, שאת בטוחה ושאת חכמה. את יכולה לתקתק עניינים. ומצד שני, אם את כזאת, אז את ביץ'. לכן אני חושבת שנשים מתנהלות על חודו של סכין הגילוח בעולם המנהיגות".

את המשפט הזה אמרה מנהלת אמריקאית בכירה בחברת ביטוח בשם פאולינה, שהתראיינה, לצד 63 מנהלות נוספות, למחקר חדש על הקונפליקט שכמעט כל אישה בעמדת הנהגה מתמודדת עמו: הציפייה שהן יהיו "גם וגם". גם החלטית ואסרטיבית וגם אמפתית ונעימה. גם קשוחה במשא ומתן וגם פתוחה לעובדים ורואה את טובתם.

"מי שמערערת על הציפייה הזאת, וברמה הסטריאוטיפית 'מתנהגת כמו גבר', משלמת על זה מחיר", אומרת פרופ' רונית קרק מהמחלקה לפסיכולוגיה והתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן, שהובילה את המחקר לצד החוקרות וואי זאנג, אולקה סורגוויל ואליסון מייסטר. "היא נתפסת כלא נחמדה, דבר שפוגע בתפיסתה כמנהלת טובה, ועלול לכן גם לפגוע בסיכויה להתקדם". המחקר פורסם השנה בשני כתבי עת בתחום המנהיגות והמגדר: The Leadership Quarterly, ו-Sex Roles. בראיונות עם המנהלות וניתוחם, החוקרות ניסו להבין כיצד מנהלות בכירות מאוד תופסות את קונפליקט ה"גם וגם", מה שמכונה במחקר "מנהיגות פרדוקסלית", וכיצד הן מתמודדות עמו. "בדקנו אילו אסטרטגיות הן פיתחו כדי לעשות את זה", אומרת קרק.

פרופ’ רונית קרק / צילום: גבית ינאי

הווידוי של לינה דנהאם

הקונפליקט שמתארת קרק חלחל גם לשיחה שניהלו ב-2016 יוצרת הסדרה "בנות", לינה דנהאם, וסמנכ"לית התפעול של פייסבוק, וכוהנת ה-Lean In, סמנכ"לית התפעול של פייסבוק, שריל סנדברג. סנדברג התראיינה לניוזלטר הפמיניסטי של דנאהם שנקרא: Lenny Letter. "למרות שאני הבוס, לעתים קרובות אני רוצה שכולם יאהבו אותי, לא משנה מה", התוודתה דנהאם, וסנדברג הזדהתה: "את יכולה להיות הבוס, ועדיין להיות מבוהלת מזה (שלא יאהבו אותך), ועדיין לרצות שכולם ירגישו בנוח. זה מתח משונה. את אחראית, אבל מרגישה כל הזמן מחויבת לאחרים".

מדוע נשים, לא משנה עד כמה הצליחו וכמה קבלות יש להצלחתן, עדיין מרגישות כבולות לצורך להיות אהובות ולציפייה שיהיו נחמדות? "כי הציפייה הזאת מושרשת עמוק בחברה, אצל גברים ונשים כאחד. לפני הכול, כשחושבים על מנהל, חושבים קודם כול על גבר. Think manager, think male", אומרת קרק. "כשאנשים צריכים להכריע לגבי התאמה לתפקיד ניהולי רק מלראות שני גיליונות זהים של קורות חיים, כשבאחד יש שם של גבר ובשני של אישה, הם יחשבו אינסטינקטיבית שהגבר מתאים יותר.

"אך בעוד מנהלים יכולים להיות 'רק קשוחים', ואם הם נחמדים או אמפתים זה ייתפס כבונוס, הרי שנשים לא יכולות להרשות זאת לעצמן. אם הן 'רק קשוחות', אז בכל מיני צמתים בהמשך, כמו תהליכי משוב או קידום, יאמרו להן: 'אתן צריכות ללמוד להעביר את המסרים שלכן בצורה יותר רכה".

האמירות הללו של קרק מעוגנות בשלל מחקרים מהעבר. לדוגמה, מחקר שערכה לפני כמה שנים החוקרת ואשת ההיי־טק האמריקאית ד"ר קיראן סניידר הראה במדויק כיצד נראה אותו "מחיר אסרטיביות" שנשים משלמות על התנהגות שנתפסת כלא מספיק "רכה". סניידר אספה 248 משובי ביצועים מ-180 עובדי הייטק אמריקאים, ובהם 105 גברים ו-75 נשים. היא גילתה שמתוך 94 משובים שקיבלו נשים וכללו ביקורת, ב-71 משובים (75%) הביקורת עסקה בכך שהן צריכות להוריד פרופיל. מדובר במשפטים כמו: "העמיתים שלך לא חושבים שאת נותנת להם מספיק מקום"; "לעתים את מצטיירת כקשה מדי"; "את צריכה לשים לב לטון הדיבור שלך"; וגם - "העבודה הייתה מתבצעת טוב יותר לו היית פחות שיפוטית כלפי הקולגות שלך". ביקורת מסוג זה הופיעה פעמיים בלבד במשובי הגברים. היא גם מצאה שהמגדר של נותן המשוב לא השפיע על נטיית הביקורת, מה שאומר שנשים וגברים כאחד שבויים באותם סטריאוטיפים. סניידר כינתה את המחיר הזה "מלכודת הקשיחות" (The Abrasiveness Trap).

I28

דווקא טוב להיות ורסטיליים

הנשים שרואיינו למחקר של קרק ועמיתיה היו בדרגים בכירים מאוד ומעולמות תוכן מגוונים, רובם מהסקטור העסקי: ממשאבי אנוש, פיננסים וראיית חשבון ועד מכירות ושיווק, משפט ואסטרטגיה. 75% מהמרואיינות הן בגילי ה-40 וה-50 שלהן. בין השאלות שנשאלו: "מה זה אומר עבורך להיות מנהיגה?"; "כיצד מנהיגות באה לידי ביטוי בתפקידך הנוכחי?"; "תוכלי לתת דוגמאות למאפיינים של מנהיגות כפי שהם מופיעים בתפקיד שלך?"; "כיצד מגדר משפיע על המנהיגות שלך?"; ו"אם היית גבר, האם המנהיגות שלך הייתה שונה?".

"אני קשוחה, אני מציבה סטנדרטים גבוהים, ובמקביל אכפת לי ואני מפגינה חמלה. אני משתדלת שחלקים ממה שאנחנו עושים יהיו כיפיים, ובסוף נעשה מה שצריך", סיפרה מנהלת בשם נורמה. מליסה אמרה: "אני תמיד מבהירה לאנשים: 'אני רוצה לשמוע מכם אינפוטים, אבל בסופו של דבר, כיוון שאני אחראית לעסק הזה, יהיו החלטות שאקבל בעצמי. אני חושבת שאנשים חושבים לעצמם: 'אוקיי, לפחות הקול שלי נשמע'". מוניקה אמרה: "אני יכולה להיות מאוד חברותית; ובמקביל אני יודעת שאני לא חברה שלהם".

החוקרות איתרו חמש אסטרטגיות שמשרתות את המנהלות בניסיון להיות "גם וגם". הראשונה היא השתנות בהתאם לסיטואציה (Situational Accentuating). כפי שסיפרה מליסה: "יש מקרים שאני לא יושבת בראש השולחן, כי אני רוצה להעביר את המסר שאני חלק מהצוות. במקרים אחרים, כשאני רוצה שיהיה ברור שאני מחליטה, כן אשב בראש".

האסטרטגיה השנייה היא עבודה בשלבים (Sequencing), שמשמעותה, למשל, מתן משוב המורכב משני חלקים - חדשות טובות וחדשות רעות. האסטרטגיה השלישית היא דאגה לעצמי ודאגה לצוות בו בזמן (Overlapping). כפי שהסבירה מנהלת בשם נטלי: "זה לחתור להחלטה שלך כשיש קונצנזוס סביבה, וכשאנשים מרגישים שהם תרמו להחלטה הזאת ושהיא נכונה, יותר מאשר 'אני ניצחתי'".

"לא פעם מנהלות מספרות על קונפליקט בין הצורך לקדם את עצמן לצורך לקדם את הקבוצה", אומרת קרק, "כי אם את מדברת רק על הצוות שלך ונותנת רק לו את הקרדיט כל הזמן, אז כשיגיע הרגע לשקול קידום, יאמרו לך - 'זו לא את. מה עשית? יש לך צוות מעולה'. לכן מנהלות מג'נגלות בין שני הצרכים הללו, קידום עצמי וקידום הכלל, בלי שהן אפילו חושבות על זה. זו לא בהכרח אסטרטגיה מודעת".

האסטרטגיה הרביעית מוגדרת "משלימה" (Complementing), ומתייחסת ליכולת להיות "גם וגם" באותה סיטואציה. לדוגמה, "הצבת סטנדרטים גבוהים בכל הנוגע למטלות, תוך דאגה לאנשים שמבצעים אותן", מסבירה קרק. דוגמה לכך היא העדות של מנהלת בשם שרלוט: "אני יודעת לזהות כישרון. זה אומר שאם אני מרגישה שעובד מסוים לא תורם לארגון, הוא יהיה בחוץ. את יכולה לעשות את זה ביעילות, ובמקביל להתייחס לאנשים בכבוד ובהוגנות".

האסטרטגיה החמישית היא מסגור מחדש (Reframing), כלומר התייחסות לתכונות "חלשות" לכאורה כאל תכונות חזקות דווקא. כדבריה של מנהלת בשם ג'ודי: "כשאת טועה, את יכולה להודות בכך. זו חוזקה בעיניי, לבוא ולומר, 'חשבתי, טעיתי, אני משנה את דעתי. בואו נלמד מזה'".

הוורסטיליות שנשים נוטות להפגין בניהול, בין אם באופן טבעי ובין אם מתוך ציפייה שינהגו כך, היא טובה כשלעצמה, לפי קרק. "מי שיודעים להיות החלטיים וקרים במקרים מסוימים, אך גם אמפתים ונגישים במקרים אחרים - הם פשוט מנהיגים יותר טובים", היא אומרת. "המחקר הראה שמנהלות בכירות מיומנות בשילוב התכונות הזה, בין השאר כי הן למדו שזה כלי שמאפשר להן להתקדם".

כלומר, עצת קריירה למי שרוצה להתקדם כמנהלת היא: "תהיי גם וגם".

קרק: "כן. בחברה כיום, מי שרוצה להתקדם צריכה 'להיות חזקה, ולעשות את זה בנועם'. הבעיה היא שהתביעה להיות 'גם וגם', מופנית רק כלפי נשים. רק הן נענשות כשהן לא עושות את זה. ברמת הפרט זו עצת קריירה טובה. אבל ברמת הקולקטיב והחברה, זו עצה בעייתית. או שהציפייה ל'גם וגם' תופנה לשני המינים או שנלמד לקבל סגנונות ניהול מגוונים, בלי לצבוע אותם בצבעים מגדריים. בעולם אידאלי, היינו רוצים שגם גברים וגם נשים יוכלו להפגין טווח רחב של התנהגויות, בלי שיישפטו עליהן".

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט