גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תהיי חזקה, אבל בנועם": איך מנהלות מתמודדות עם פרדוקס ניהול נשי

פרופ' רונית קרק מאוניברסיטת בר-אילן חקרה כיצד מנהלות בכירות מתמודדות עם הדרישה שהן יהיו גם קשוחות וגם אמפתיות ● האסטרטגיות שהן אימצו עשויות להפוך גם מנהלים גברים למנהיגים טובים יותר

"בעיית הילארי קלינטון" / צילום: רויטרס
"בעיית הילארי קלינטון" / צילום: רויטרס

"זו פחות או יותר 'בעיית הילארי קלינטון': מצד אחד את חייבת להראות שיש לך הניסיון, שאת בטוחה ושאת חכמה. את יכולה לתקתק עניינים. ומצד שני, אם את כזאת, אז את ביץ'. לכן אני חושבת שנשים מתנהלות על חודו של סכין הגילוח בעולם המנהיגות".

את המשפט הזה אמרה מנהלת אמריקאית בכירה בחברת ביטוח בשם פאולינה, שהתראיינה, לצד 63 מנהלות נוספות, למחקר חדש על הקונפליקט שכמעט כל אישה בעמדת הנהגה מתמודדת עמו: הציפייה שהן יהיו "גם וגם". גם החלטית ואסרטיבית וגם אמפתית ונעימה. גם קשוחה במשא ומתן וגם פתוחה לעובדים ורואה את טובתם.

"מי שמערערת על הציפייה הזאת, וברמה הסטריאוטיפית 'מתנהגת כמו גבר', משלמת על זה מחיר", אומרת פרופ' רונית קרק מהמחלקה לפסיכולוגיה והתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן, שהובילה את המחקר לצד החוקרות וואי זאנג, אולקה סורגוויל ואליסון מייסטר. "היא נתפסת כלא נחמדה, דבר שפוגע בתפיסתה כמנהלת טובה, ועלול לכן גם לפגוע בסיכויה להתקדם". המחקר פורסם השנה בשני כתבי עת בתחום המנהיגות והמגדר: The Leadership Quarterly, ו-Sex Roles. בראיונות עם המנהלות וניתוחם, החוקרות ניסו להבין כיצד מנהלות בכירות מאוד תופסות את קונפליקט ה"גם וגם", מה שמכונה במחקר "מנהיגות פרדוקסלית", וכיצד הן מתמודדות עמו. "בדקנו אילו אסטרטגיות הן פיתחו כדי לעשות את זה", אומרת קרק.

פרופ’ רונית קרק / צילום: גבית ינאי

הווידוי של לינה דנהאם

הקונפליקט שמתארת קרק חלחל גם לשיחה שניהלו ב-2016 יוצרת הסדרה "בנות", לינה דנהאם, וסמנכ"לית התפעול של פייסבוק, וכוהנת ה-Lean In, סמנכ"לית התפעול של פייסבוק, שריל סנדברג. סנדברג התראיינה לניוזלטר הפמיניסטי של דנאהם שנקרא: Lenny Letter. "למרות שאני הבוס, לעתים קרובות אני רוצה שכולם יאהבו אותי, לא משנה מה", התוודתה דנהאם, וסנדברג הזדהתה: "את יכולה להיות הבוס, ועדיין להיות מבוהלת מזה (שלא יאהבו אותך), ועדיין לרצות שכולם ירגישו בנוח. זה מתח משונה. את אחראית, אבל מרגישה כל הזמן מחויבת לאחרים".

מדוע נשים, לא משנה עד כמה הצליחו וכמה קבלות יש להצלחתן, עדיין מרגישות כבולות לצורך להיות אהובות ולציפייה שיהיו נחמדות? "כי הציפייה הזאת מושרשת עמוק בחברה, אצל גברים ונשים כאחד. לפני הכול, כשחושבים על מנהל, חושבים קודם כול על גבר. Think manager, think male", אומרת קרק. "כשאנשים צריכים להכריע לגבי התאמה לתפקיד ניהולי רק מלראות שני גיליונות זהים של קורות חיים, כשבאחד יש שם של גבר ובשני של אישה, הם יחשבו אינסטינקטיבית שהגבר מתאים יותר.

"אך בעוד מנהלים יכולים להיות 'רק קשוחים', ואם הם נחמדים או אמפתים זה ייתפס כבונוס, הרי שנשים לא יכולות להרשות זאת לעצמן. אם הן 'רק קשוחות', אז בכל מיני צמתים בהמשך, כמו תהליכי משוב או קידום, יאמרו להן: 'אתן צריכות ללמוד להעביר את המסרים שלכן בצורה יותר רכה".

האמירות הללו של קרק מעוגנות בשלל מחקרים מהעבר. לדוגמה, מחקר שערכה לפני כמה שנים החוקרת ואשת ההיי־טק האמריקאית ד"ר קיראן סניידר הראה במדויק כיצד נראה אותו "מחיר אסרטיביות" שנשים משלמות על התנהגות שנתפסת כלא מספיק "רכה". סניידר אספה 248 משובי ביצועים מ-180 עובדי הייטק אמריקאים, ובהם 105 גברים ו-75 נשים. היא גילתה שמתוך 94 משובים שקיבלו נשים וכללו ביקורת, ב-71 משובים (75%) הביקורת עסקה בכך שהן צריכות להוריד פרופיל. מדובר במשפטים כמו: "העמיתים שלך לא חושבים שאת נותנת להם מספיק מקום"; "לעתים את מצטיירת כקשה מדי"; "את צריכה לשים לב לטון הדיבור שלך"; וגם - "העבודה הייתה מתבצעת טוב יותר לו היית פחות שיפוטית כלפי הקולגות שלך". ביקורת מסוג זה הופיעה פעמיים בלבד במשובי הגברים. היא גם מצאה שהמגדר של נותן המשוב לא השפיע על נטיית הביקורת, מה שאומר שנשים וגברים כאחד שבויים באותם סטריאוטיפים. סניידר כינתה את המחיר הזה "מלכודת הקשיחות" (The Abrasiveness Trap).

I28

דווקא טוב להיות ורסטיליים

הנשים שרואיינו למחקר של קרק ועמיתיה היו בדרגים בכירים מאוד ומעולמות תוכן מגוונים, רובם מהסקטור העסקי: ממשאבי אנוש, פיננסים וראיית חשבון ועד מכירות ושיווק, משפט ואסטרטגיה. 75% מהמרואיינות הן בגילי ה-40 וה-50 שלהן. בין השאלות שנשאלו: "מה זה אומר עבורך להיות מנהיגה?"; "כיצד מנהיגות באה לידי ביטוי בתפקידך הנוכחי?"; "תוכלי לתת דוגמאות למאפיינים של מנהיגות כפי שהם מופיעים בתפקיד שלך?"; "כיצד מגדר משפיע על המנהיגות שלך?"; ו"אם היית גבר, האם המנהיגות שלך הייתה שונה?".

"אני קשוחה, אני מציבה סטנדרטים גבוהים, ובמקביל אכפת לי ואני מפגינה חמלה. אני משתדלת שחלקים ממה שאנחנו עושים יהיו כיפיים, ובסוף נעשה מה שצריך", סיפרה מנהלת בשם נורמה. מליסה אמרה: "אני תמיד מבהירה לאנשים: 'אני רוצה לשמוע מכם אינפוטים, אבל בסופו של דבר, כיוון שאני אחראית לעסק הזה, יהיו החלטות שאקבל בעצמי. אני חושבת שאנשים חושבים לעצמם: 'אוקיי, לפחות הקול שלי נשמע'". מוניקה אמרה: "אני יכולה להיות מאוד חברותית; ובמקביל אני יודעת שאני לא חברה שלהם".

החוקרות איתרו חמש אסטרטגיות שמשרתות את המנהלות בניסיון להיות "גם וגם". הראשונה היא השתנות בהתאם לסיטואציה (Situational Accentuating). כפי שסיפרה מליסה: "יש מקרים שאני לא יושבת בראש השולחן, כי אני רוצה להעביר את המסר שאני חלק מהצוות. במקרים אחרים, כשאני רוצה שיהיה ברור שאני מחליטה, כן אשב בראש".

האסטרטגיה השנייה היא עבודה בשלבים (Sequencing), שמשמעותה, למשל, מתן משוב המורכב משני חלקים - חדשות טובות וחדשות רעות. האסטרטגיה השלישית היא דאגה לעצמי ודאגה לצוות בו בזמן (Overlapping). כפי שהסבירה מנהלת בשם נטלי: "זה לחתור להחלטה שלך כשיש קונצנזוס סביבה, וכשאנשים מרגישים שהם תרמו להחלטה הזאת ושהיא נכונה, יותר מאשר 'אני ניצחתי'".

"לא פעם מנהלות מספרות על קונפליקט בין הצורך לקדם את עצמן לצורך לקדם את הקבוצה", אומרת קרק, "כי אם את מדברת רק על הצוות שלך ונותנת רק לו את הקרדיט כל הזמן, אז כשיגיע הרגע לשקול קידום, יאמרו לך - 'זו לא את. מה עשית? יש לך צוות מעולה'. לכן מנהלות מג'נגלות בין שני הצרכים הללו, קידום עצמי וקידום הכלל, בלי שהן אפילו חושבות על זה. זו לא בהכרח אסטרטגיה מודעת".

האסטרטגיה הרביעית מוגדרת "משלימה" (Complementing), ומתייחסת ליכולת להיות "גם וגם" באותה סיטואציה. לדוגמה, "הצבת סטנדרטים גבוהים בכל הנוגע למטלות, תוך דאגה לאנשים שמבצעים אותן", מסבירה קרק. דוגמה לכך היא העדות של מנהלת בשם שרלוט: "אני יודעת לזהות כישרון. זה אומר שאם אני מרגישה שעובד מסוים לא תורם לארגון, הוא יהיה בחוץ. את יכולה לעשות את זה ביעילות, ובמקביל להתייחס לאנשים בכבוד ובהוגנות".

האסטרטגיה החמישית היא מסגור מחדש (Reframing), כלומר התייחסות לתכונות "חלשות" לכאורה כאל תכונות חזקות דווקא. כדבריה של מנהלת בשם ג'ודי: "כשאת טועה, את יכולה להודות בכך. זו חוזקה בעיניי, לבוא ולומר, 'חשבתי, טעיתי, אני משנה את דעתי. בואו נלמד מזה'".

הוורסטיליות שנשים נוטות להפגין בניהול, בין אם באופן טבעי ובין אם מתוך ציפייה שינהגו כך, היא טובה כשלעצמה, לפי קרק. "מי שיודעים להיות החלטיים וקרים במקרים מסוימים, אך גם אמפתים ונגישים במקרים אחרים - הם פשוט מנהיגים יותר טובים", היא אומרת. "המחקר הראה שמנהלות בכירות מיומנות בשילוב התכונות הזה, בין השאר כי הן למדו שזה כלי שמאפשר להן להתקדם".

כלומר, עצת קריירה למי שרוצה להתקדם כמנהלת היא: "תהיי גם וגם".

קרק: "כן. בחברה כיום, מי שרוצה להתקדם צריכה 'להיות חזקה, ולעשות את זה בנועם'. הבעיה היא שהתביעה להיות 'גם וגם', מופנית רק כלפי נשים. רק הן נענשות כשהן לא עושות את זה. ברמת הפרט זו עצת קריירה טובה. אבל ברמת הקולקטיב והחברה, זו עצה בעייתית. או שהציפייה ל'גם וגם' תופנה לשני המינים או שנלמד לקבל סגנונות ניהול מגוונים, בלי לצבוע אותם בצבעים מגדריים. בעולם אידאלי, היינו רוצים שגם גברים וגם נשים יוכלו להפגין טווח רחב של התנהגויות, בלי שיישפטו עליהן".

עוד כתבות

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.5% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים