גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ענקיות הטכנולוגיה הן מונופולים גלובליים, כדי לטפל בהן צריך שיתוף-פעולה עולמי"

פרופ' איתן ששינסקי בפאנל של מכון פרידברג לכלכלה: "אחת הבעיות הגדולות של ישראל היא שהתשתיות נמצאות בשליטה של איגודי העובדים" ● הכלכלן לשק בלצרוביץ', שהוביל את המעבר של פולין מכלכלה קומוניסטית לקפיטליסטית: "הקולות בבריטניה לסגת מכלכלת השוק שגויים ולא מבוססים על עובדות"

 עמירם ברקת, פרופ' איתן ששינסקי, לשק בלצרוביץ' וחוזה פיניירה בפאנל / צילום: דפנה גזית, באדיבות מכון פרידברג לכלכלה
עמירם ברקת, פרופ' איתן ששינסקי, לשק בלצרוביץ' וחוזה פיניירה בפאנל / צילום: דפנה גזית, באדיבות מכון פרידברג לכלכלה

"ענקיות הטכנולוגיה מהוות בעיה גדולה, מכיוון שהן מונופולים גלובליים, זה דבר שלא קרה אף פעם בהיסטוריה. טיפול בהן מצריך שיתוף-פעולה כי אם תהיה רגולציה במדינה אחת, אז הם יעברו למדינה אחרת. הבעיה היא ששיתוף-פעולה בימים אלו זה לא דבר שהולך בקלות, בין השאר בגלל הקשר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם מדינות אחרות. זה דומה לקושי בטיפול בזיהום אוויר, שחלק גדול ממנו הוא בסין ובהודו", כך אמר הכלכלן פרופ' איתן ששינסקי בפאנל של מכון פרידברג לכלכלה שנערך בשבוע שעבר ועסק ברפורמות שוק חופשי.

את הפאנל, שעסק ברפורמות כלכליות, הנחה כתב המאקרו של "גלובס" עמירם ברקת והשתתפו בו מלבד פרופ' ששינסקי גם שני כלכלנים מהעולם - לשק בלצרוביץ', שהוביל את המעבר של פולין מכלכלה קומוניסטית לכלכלת שוק, וחוזה פיניירה, שהוביל את ההפרטה של מערכת הפנסיה של צ'ילה.

בנוגע למדיניות הכלכלית של טראמפ אמר פרופ' ששינסקי כי רפורמת המיסוי שלו הייתה טובה, מכיוון שהחזירה הביתה רווחים של תאגידים, וגם כי המשא ומתן עם סין היה מוצדק ושהיה צריך לקיים אותו כבר לפני שנים, כי סין עשתה מניפולציות על שער החליפין שלה. הוא ציין כי האמצעים שנקט במסגרת מלחמת הסחר עם סין היו בחלקם שגויים.

פרופ' ששינסקי התייחס גם למונופולים בישראל וטען כי "אחת הבעיות הגדולות בישראל היא שהתשתיות - חשמל, רכבות, שדות התעופה - נמצאות באחריות הממשלה ובחברות ממשלתיות. במקום שהן יהיו זרועות של הממשלה, הן נשלטות על ידי איגודי עובדים, שהכוח שלהם נגזר מכך שהם מונופולים.

"ברפורמה במשק החשמל נתנו להם השפעה גדולה מדי, ואפשרו להם גם להקים תחנות כוח. בלוס אנג'לס יכול להיות מצב שבו בקומה 2 קונים חשמל מחברה אחת ובקומה 3 מחברת אחרת. הרפורמה בחברת חשמל מאוד יקרה, אבל זאת לפחות רפורמה וזה מה שיש לנו". פרופ' ששינסקי הוסיף ואמר כי "אני זוכר היטב את כל החברות שהיו בשליטת הממשלה - הן כולן נכשלו. תשתיות זאת אחת הבעיות של הפרטה, מכיוון שאתה מפריט מונופול ואתה צריך באותו זמן לקבוע רגולציה, שתהיה טובה, גמישה ויעילה ככל האפשר".

פרופ' ששינסקי, שהצטרף בשנה שעברה למכון הישראלי לדמוקרטיה, חוקר מגוון של נושאים כלכליים-חברתיים, ובשנים האחרונות עמד בראש שתי ועדות חשובות שבחנו את מדיניות המשאבים הטבעיים בישראל - ועדה שבחנה את מיסוי הגז הטבעי והנפט וועדה שעסקה בחלק שתקבל המדינה משימוש במשאבים טבעיים.

"כשעושים רפורמה, אנשים מציעים לבצע רפורמה חלקית, ולא ללכת עד הסוף, על ההצעה הכי טובה. אני חושב שצריך לשאוף למקסימום, ולאחר מכן ניתן לנהל התאמות", אמר פיניירה".

לגבי האקלים הפוליטי שבו בוצעה הרפורמה אמר פיניירה כי הוא "מאמין שרפורמות נכונות יכולות להיות בכל מדינה, אם יש בה שלטון איכותי. אפשר לעשות שינויים מבניים עמוקים אם יש את המנהיגים המתאימים. אם המטרה היא להיבחר, אז אתה מתחשב במה שנכון לטווח הקצר, ולא בטווח הארוך".

צ'ילה הייתה הראשונה שהפריטה את מערכת הפנסיה שלה, ו-28 מדינות אימצו את המודל הצ'יליאני עד שנת 2006. הרבה הודות להפרטה של מערכת הרווחה, ההוצאה הממשלתית של צ'ילה ביחס לתוצר ירדה בתוך שש שנים - ב-1984-1990 - מ-34% ל-22%. "צריכים להיות הוגנים כשעושים רפורמה, למשל להבטיח את הפנסיה של הקשישים, הם לא אחראים לטעויות עבר. גם עשינו את הרפורמה אופציונלית, ואז זה נהיה יותר קל, כי אם מישהו התנגד לרפורמה, הוא היה יכול להישאר במודל הישן", אמר פיניירה.

"דבר נוסף שצריך לעשות הוא להשקיע בחינוך הציבור ובהעברת מסרים לציבור, 'למכור' את הרפורמה. גם היינו צריכים לדבר עם הבנקאים ולהסביר להם שהם לא יקבלו את המונופול על מערכת הפנסיה. הם לא אהבו את זה. גם ארגוני המסחר רצו מעורבות, לקבוע בעבור כל העובדים שלהם באיזו חברת פנסיה הם יהיו, אבל לא הסכמנו כדי שחברות הפנסיה לא ישחדו אותם עם חופשות בהוואי", סיפר פיניירה.

בלצרוביץ' הוא כלכלן פולני ששימש כסגן ראש הממשלה ושר האוצר בממשלה הראשונה שלאחר התקופה הקומוניסטית, וכעשור לאחר מכן גם מונה לנגיד הבנק המרכזי של פולין. פולין הייתה המדינה הראשונה במזרח אירופה שעברה מכלכלה קומוניסטית, כלכלה שבה הממשלה שולטת כמעט ב-100%, לכלכלה מופרטת. הוא סיפר על אותה תקופה ואמר כי "לא היה קשה לדעת איזו מערכת כלכלית אנחנו רוצים כי היו לכך דוגמאות בעולם. רצינו חירות כלכלית, תהליכי דה-רגולציה, לשנות את מערכת המיסוי ולחתוך בהוצאות. זה היה קל. מה שהיה קשה זה לעשות את השינוי, מכיוון שהיו רפורמות שמעולם לא נעשו בשום מדינה.

"היה צריך להסתמך על שיטות לא קונבנציונליות כמו חלוקת תלושים, כדי לבצע תהליכי הפרטה מואצים. היינו צריכים להשקיע בכך הרבה זמן של מחשבה. גם מבחינה פוליטית זה היה קשה כי ככל שעבר הזמן היו יותר ויותר אנשים שהתנגדו להפרטה, זה היה נשמע להם מאוד רע". בלצרוביץ' התייחס גם לעיסוק במחיר החברתי של ביצוע רפורמה ואמר כי "זאת אמירה טיפשית. זה כמו לשאול מה המחיר שאדם משלם על טיפול במחלה, לעומת האפשרות של לא לטפל במחלה כלל. זה מאוד פופולרי להגיד את זה, אבל טיפשי".

"פוליטיקאים חוזרים על טעויות עבר"

במפלגת הלייבור בריטניה החלו באחרונה להבטיח לבוחרים להעלות את היקף המסים ואת היקף ההוצאות, וכן להלאים את מערכת הרכבות והתשתיות במדינה, כלומר להגדיל את הממשלה - בניגוד לתפישות המקובלות בבריטניה מאז תקופתה של מרגרט תאצ'ר כראש הממשלה. נראה כי הלייבור אף צוברת פופולריות בציבור.

בתשובה לשאלה מה גרם לכך ענה בלצרוביץ' "כלום", והוסיף כי זה מנוגד לעובדות, וכי ההפרטה של הרכבות בבריטניה היא מוצלחת. "פרופגנדה אנטי קפיטליסטית יכולה להיות בעלת השפעה גדולה. כנראה בכל דור צריך להילחם כדי להגן על תפישות כלכליות. לפעמים יש נסיגה במדינות מפתיעות כמו בריטניה. פוליטיקאים חוזרים על טעויות עבר".

פיניירה התייחס לתפיסות הכלכליות השולטות בדרום אמריקה ואמר כי "ביבשת שלנו השוק החופשי ניצח כל הדרך. הסוציאליזם הסתבר כאסון. בברזיל, המדינה הגדולה ביבשת, עברו מסוציאליזם לשוק חופשי; בארגנטינה, אחרי 10 שנים של סוציאליזם, יש נשיא מרכז-ימין. בקולומביה הבחירות האחרונות היו בין שני מועמדים של הימים, וכך גם בפרו. יוצאת הדופן היחידה היא ונצואלה, שנמצאת במצב גרוע וההגירה ממנה גבוהה".

גיל פרישה: בעיה פוליטית בכל העולם

העלאת גיל הפרישה לנשים בישראל היא סוגיה מעוררת מחלוקת - הגורמים המקצועיים, ובהם נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, סבורים כי יש להעלות את הגיל, ואילו הפוליטיקאים ובראשם שר האוצר משה כחלון, נמנעים מלעשות זאת כדי לא להיות אלו שפוגעים בנשים חלשות שעובדות במקצועות שוחקים. "ישראל היא אחת משלוש מדינות בעולם שקיים הבדל בין נשים לגברים", ציין פרופ' ששינסקי והוסיף כי "בגלל העלייה בתוחלת החיים, המצב הנוכחי הוא לא בר קיימא. העלאת גיל הפרישה תאפשר לנשים לצבור תשואה נוספת, והן יוכלו לקבל עד 50% יותר אם יעלו את גיל הפרישה בכמה שנים".

פרופ' ששינסקי הדגיש כי "יש בישראל אג"ח מיועדות שניתנות לחברות פנסיה עם תשואה גבוהה מובטחת, אבל הריבית הנמוכה מהווה בעיה כי אנשים לא יקבלו את הסכום שהם מצפים לו בפנסיה. אפשר ללכת להשקעות מסוכנות יותר, אבל זה בעייתי. צריך לדון בנושא הזה, אולי להגדיל את המשקל של אג"ח מיועדות ככל שמתקרבים לגיל הפרישה, או לאנשים עם הכנסה נמוכה".

פיניירה הוסיף כי "גיל הפרישה זאת בעיה פוליטית בכל העולם. עם זאת, בצ'ילה אין למעשה גיל פרישה חובה. צריך את זה כשיש מערכת פנסיה ממשלתית, כי אם לא יהיה חוק, אז אנשים ייצאו לפנסיה בגיל מוקדם ואחרים יממנו אותם. במערכת פרטית, אם אתה פורש בגיל יותר מאוחר, אז הקרן שלך צומחת יותר. מי ששמח אלו הילדים, כי אם מישהו מת, אז הכסף עובר אליהם. אתה יכול לפרוש מתי שתרצה, רק שלא תגווע מרעב ברחוב". 

עוד כתבות

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם העיניים לוול סטריט: איך יגיבו השווקים מעבר לים לתקיפה באיראן

לא רק המשקיעים בבורסה בת"א צפויים להגיב בפתיחת שבוע המסחר לתקיפה, שבה לוקחת חלק גם ארה"ב ● כיצד יושפעו ממנה מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

המומחה שמסביר: למה חיזבאללה "לא יכל להרשות לעצמו לשבת בצד"

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

אילוסטרציה: Shutterstock

ירידות חדות באירופה; מניות התעופה נופלות, מניות הביטחון מזנקות

המשקיעים בעולם בורחים מסיכון ומחפשים נכסי חוף מבטחים ● מחירי הנפט זינקו בפתיחת המסחר ב-13% לפני שנרגעו מעט ● הזהב נסחר במעל 5,300 דולר ● הדולר מתחזק מול המטבעות בעולם ● מניות חברות התעופה מובילות את הירידות באסיה

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

שדרות / צילום: Shutterstock

האזור שבו כמעט ולא נשמעות אזעקות במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתונים שנאספו מאז פתיחת המערכה, בעוטף עזה נשמר שקט יחסי עם מספר בודד של אזעקות, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בכפר סבא, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות