גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ענקיות הטכנולוגיה הן מונופולים גלובליים, כדי לטפל בהן צריך שיתוף-פעולה עולמי"

פרופ' איתן ששינסקי בפאנל של מכון פרידברג לכלכלה: "אחת הבעיות הגדולות של ישראל היא שהתשתיות נמצאות בשליטה של איגודי העובדים" ● הכלכלן לשק בלצרוביץ', שהוביל את המעבר של פולין מכלכלה קומוניסטית לקפיטליסטית: "הקולות בבריטניה לסגת מכלכלת השוק שגויים ולא מבוססים על עובדות"

 עמירם ברקת, פרופ' איתן ששינסקי, לשק בלצרוביץ' וחוזה פיניירה בפאנל / צילום: דפנה גזית, באדיבות מכון פרידברג לכלכלה
עמירם ברקת, פרופ' איתן ששינסקי, לשק בלצרוביץ' וחוזה פיניירה בפאנל / צילום: דפנה גזית, באדיבות מכון פרידברג לכלכלה

"ענקיות הטכנולוגיה מהוות בעיה גדולה, מכיוון שהן מונופולים גלובליים, זה דבר שלא קרה אף פעם בהיסטוריה. טיפול בהן מצריך שיתוף-פעולה כי אם תהיה רגולציה במדינה אחת, אז הם יעברו למדינה אחרת. הבעיה היא ששיתוף-פעולה בימים אלו זה לא דבר שהולך בקלות, בין השאר בגלל הקשר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם מדינות אחרות. זה דומה לקושי בטיפול בזיהום אוויר, שחלק גדול ממנו הוא בסין ובהודו", כך אמר הכלכלן פרופ' איתן ששינסקי בפאנל של מכון פרידברג לכלכלה שנערך בשבוע שעבר ועסק ברפורמות שוק חופשי.

את הפאנל, שעסק ברפורמות כלכליות, הנחה כתב המאקרו של "גלובס" עמירם ברקת והשתתפו בו מלבד פרופ' ששינסקי גם שני כלכלנים מהעולם - לשק בלצרוביץ', שהוביל את המעבר של פולין מכלכלה קומוניסטית לכלכלת שוק, וחוזה פיניירה, שהוביל את ההפרטה של מערכת הפנסיה של צ'ילה.

בנוגע למדיניות הכלכלית של טראמפ אמר פרופ' ששינסקי כי רפורמת המיסוי שלו הייתה טובה, מכיוון שהחזירה הביתה רווחים של תאגידים, וגם כי המשא ומתן עם סין היה מוצדק ושהיה צריך לקיים אותו כבר לפני שנים, כי סין עשתה מניפולציות על שער החליפין שלה. הוא ציין כי האמצעים שנקט במסגרת מלחמת הסחר עם סין היו בחלקם שגויים.

פרופ' ששינסקי התייחס גם למונופולים בישראל וטען כי "אחת הבעיות הגדולות בישראל היא שהתשתיות - חשמל, רכבות, שדות התעופה - נמצאות באחריות הממשלה ובחברות ממשלתיות. במקום שהן יהיו זרועות של הממשלה, הן נשלטות על ידי איגודי עובדים, שהכוח שלהם נגזר מכך שהם מונופולים.

"ברפורמה במשק החשמל נתנו להם השפעה גדולה מדי, ואפשרו להם גם להקים תחנות כוח. בלוס אנג'לס יכול להיות מצב שבו בקומה 2 קונים חשמל מחברה אחת ובקומה 3 מחברת אחרת. הרפורמה בחברת חשמל מאוד יקרה, אבל זאת לפחות רפורמה וזה מה שיש לנו". פרופ' ששינסקי הוסיף ואמר כי "אני זוכר היטב את כל החברות שהיו בשליטת הממשלה - הן כולן נכשלו. תשתיות זאת אחת הבעיות של הפרטה, מכיוון שאתה מפריט מונופול ואתה צריך באותו זמן לקבוע רגולציה, שתהיה טובה, גמישה ויעילה ככל האפשר".

פרופ' ששינסקי, שהצטרף בשנה שעברה למכון הישראלי לדמוקרטיה, חוקר מגוון של נושאים כלכליים-חברתיים, ובשנים האחרונות עמד בראש שתי ועדות חשובות שבחנו את מדיניות המשאבים הטבעיים בישראל - ועדה שבחנה את מיסוי הגז הטבעי והנפט וועדה שעסקה בחלק שתקבל המדינה משימוש במשאבים טבעיים.

"כשעושים רפורמה, אנשים מציעים לבצע רפורמה חלקית, ולא ללכת עד הסוף, על ההצעה הכי טובה. אני חושב שצריך לשאוף למקסימום, ולאחר מכן ניתן לנהל התאמות", אמר פיניירה".

לגבי האקלים הפוליטי שבו בוצעה הרפורמה אמר פיניירה כי הוא "מאמין שרפורמות נכונות יכולות להיות בכל מדינה, אם יש בה שלטון איכותי. אפשר לעשות שינויים מבניים עמוקים אם יש את המנהיגים המתאימים. אם המטרה היא להיבחר, אז אתה מתחשב במה שנכון לטווח הקצר, ולא בטווח הארוך".

צ'ילה הייתה הראשונה שהפריטה את מערכת הפנסיה שלה, ו-28 מדינות אימצו את המודל הצ'יליאני עד שנת 2006. הרבה הודות להפרטה של מערכת הרווחה, ההוצאה הממשלתית של צ'ילה ביחס לתוצר ירדה בתוך שש שנים - ב-1984-1990 - מ-34% ל-22%. "צריכים להיות הוגנים כשעושים רפורמה, למשל להבטיח את הפנסיה של הקשישים, הם לא אחראים לטעויות עבר. גם עשינו את הרפורמה אופציונלית, ואז זה נהיה יותר קל, כי אם מישהו התנגד לרפורמה, הוא היה יכול להישאר במודל הישן", אמר פיניירה.

"דבר נוסף שצריך לעשות הוא להשקיע בחינוך הציבור ובהעברת מסרים לציבור, 'למכור' את הרפורמה. גם היינו צריכים לדבר עם הבנקאים ולהסביר להם שהם לא יקבלו את המונופול על מערכת הפנסיה. הם לא אהבו את זה. גם ארגוני המסחר רצו מעורבות, לקבוע בעבור כל העובדים שלהם באיזו חברת פנסיה הם יהיו, אבל לא הסכמנו כדי שחברות הפנסיה לא ישחדו אותם עם חופשות בהוואי", סיפר פיניירה.

בלצרוביץ' הוא כלכלן פולני ששימש כסגן ראש הממשלה ושר האוצר בממשלה הראשונה שלאחר התקופה הקומוניסטית, וכעשור לאחר מכן גם מונה לנגיד הבנק המרכזי של פולין. פולין הייתה המדינה הראשונה במזרח אירופה שעברה מכלכלה קומוניסטית, כלכלה שבה הממשלה שולטת כמעט ב-100%, לכלכלה מופרטת. הוא סיפר על אותה תקופה ואמר כי "לא היה קשה לדעת איזו מערכת כלכלית אנחנו רוצים כי היו לכך דוגמאות בעולם. רצינו חירות כלכלית, תהליכי דה-רגולציה, לשנות את מערכת המיסוי ולחתוך בהוצאות. זה היה קל. מה שהיה קשה זה לעשות את השינוי, מכיוון שהיו רפורמות שמעולם לא נעשו בשום מדינה.

"היה צריך להסתמך על שיטות לא קונבנציונליות כמו חלוקת תלושים, כדי לבצע תהליכי הפרטה מואצים. היינו צריכים להשקיע בכך הרבה זמן של מחשבה. גם מבחינה פוליטית זה היה קשה כי ככל שעבר הזמן היו יותר ויותר אנשים שהתנגדו להפרטה, זה היה נשמע להם מאוד רע". בלצרוביץ' התייחס גם לעיסוק במחיר החברתי של ביצוע רפורמה ואמר כי "זאת אמירה טיפשית. זה כמו לשאול מה המחיר שאדם משלם על טיפול במחלה, לעומת האפשרות של לא לטפל במחלה כלל. זה מאוד פופולרי להגיד את זה, אבל טיפשי".

"פוליטיקאים חוזרים על טעויות עבר"

במפלגת הלייבור בריטניה החלו באחרונה להבטיח לבוחרים להעלות את היקף המסים ואת היקף ההוצאות, וכן להלאים את מערכת הרכבות והתשתיות במדינה, כלומר להגדיל את הממשלה - בניגוד לתפישות המקובלות בבריטניה מאז תקופתה של מרגרט תאצ'ר כראש הממשלה. נראה כי הלייבור אף צוברת פופולריות בציבור.

בתשובה לשאלה מה גרם לכך ענה בלצרוביץ' "כלום", והוסיף כי זה מנוגד לעובדות, וכי ההפרטה של הרכבות בבריטניה היא מוצלחת. "פרופגנדה אנטי קפיטליסטית יכולה להיות בעלת השפעה גדולה. כנראה בכל דור צריך להילחם כדי להגן על תפישות כלכליות. לפעמים יש נסיגה במדינות מפתיעות כמו בריטניה. פוליטיקאים חוזרים על טעויות עבר".

פיניירה התייחס לתפיסות הכלכליות השולטות בדרום אמריקה ואמר כי "ביבשת שלנו השוק החופשי ניצח כל הדרך. הסוציאליזם הסתבר כאסון. בברזיל, המדינה הגדולה ביבשת, עברו מסוציאליזם לשוק חופשי; בארגנטינה, אחרי 10 שנים של סוציאליזם, יש נשיא מרכז-ימין. בקולומביה הבחירות האחרונות היו בין שני מועמדים של הימים, וכך גם בפרו. יוצאת הדופן היחידה היא ונצואלה, שנמצאת במצב גרוע וההגירה ממנה גבוהה".

גיל פרישה: בעיה פוליטית בכל העולם

העלאת גיל הפרישה לנשים בישראל היא סוגיה מעוררת מחלוקת - הגורמים המקצועיים, ובהם נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, סבורים כי יש להעלות את הגיל, ואילו הפוליטיקאים ובראשם שר האוצר משה כחלון, נמנעים מלעשות זאת כדי לא להיות אלו שפוגעים בנשים חלשות שעובדות במקצועות שוחקים. "ישראל היא אחת משלוש מדינות בעולם שקיים הבדל בין נשים לגברים", ציין פרופ' ששינסקי והוסיף כי "בגלל העלייה בתוחלת החיים, המצב הנוכחי הוא לא בר קיימא. העלאת גיל הפרישה תאפשר לנשים לצבור תשואה נוספת, והן יוכלו לקבל עד 50% יותר אם יעלו את גיל הפרישה בכמה שנים".

פרופ' ששינסקי הדגיש כי "יש בישראל אג"ח מיועדות שניתנות לחברות פנסיה עם תשואה גבוהה מובטחת, אבל הריבית הנמוכה מהווה בעיה כי אנשים לא יקבלו את הסכום שהם מצפים לו בפנסיה. אפשר ללכת להשקעות מסוכנות יותר, אבל זה בעייתי. צריך לדון בנושא הזה, אולי להגדיל את המשקל של אג"ח מיועדות ככל שמתקרבים לגיל הפרישה, או לאנשים עם הכנסה נמוכה".

פיניירה הוסיף כי "גיל הפרישה זאת בעיה פוליטית בכל העולם. עם זאת, בצ'ילה אין למעשה גיל פרישה חובה. צריך את זה כשיש מערכת פנסיה ממשלתית, כי אם לא יהיה חוק, אז אנשים ייצאו לפנסיה בגיל מוקדם ואחרים יממנו אותם. במערכת פרטית, אם אתה פורש בגיל יותר מאוחר, אז הקרן שלך צומחת יותר. מי ששמח אלו הילדים, כי אם מישהו מת, אז הכסף עובר אליהם. אתה יכול לפרוש מתי שתרצה, רק שלא תגווע מרעב ברחוב". 

עוד כתבות

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן