גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירות בברזיל: קרנבל לעיניים שיכול להיות גם קרנבל לעניים

בעוד תשעה ימים ילכו תושבי ברזיל לקלפיות, ויבחרו את הנשיא הבא של מדינת הענק הלטינית ● הבחירות הפעם הן בסימן קריאה ברורה של הציבור לשינוי – שאיפה להתרחק מפוליטיקה של שחיתויות ושקרים, ובחירה בדרך שתוביל, אולי, לתחילת שיקומה של ברזיל ● או אז תוכל המדינה לרתום את הכלכלה לטובתם של התושבים, שכיסיהם רוקנו בשנים האחרונות לטובת המנהיגים

ז'איר בולסונרו / צילום: רויטרס
ז'איר בולסונרו / צילום: רויטרס

"הסוציאליסטים, הם שונאים את הקפיטליסטים. אבל אוי, כמה שהם אוהבים את הקפיטל". המשפט הזה, שנאמר על-ידי מנחם בגין לפני למעלה מארבעים שנים, סימל את כל מה שהיה שנוא ומאוס בשלטון מפא"י. פקידים המדברים מחד על שוויון זכויות, ומצד שני הם בעלי זכויות יתר, משום שהם בעלי הפנקס הנכון, מחוברים לאנשים הנכונים או פשוט נולדו לעדה הנכונה.

ההיסטוריה רצופה בדוגמאות של מפלגות, שבשם השוויון והאחווה השתלטו על המדינה, רוקנו את כיסי התושבים ומילאו את כיסי השליטים. כך קרה בברית המועצות, בקובה, בוונצואלה, בצפון קוריאה, וזה מה שקורה בשנים האחרונות בברזיל - מדינה הניצבת בפני בחירות גורליות לנשיאות בעוד תשעה ימים.

שחיתות בהילוך מהיר

המשותף לכל המדינות הללו הוא שבכולן מונהג שמאל כלכלי רדיקלי, שגורס שהמדינה צריכה לנהל את הכול, ולכן יש לתת כוח רב לממשלה ולפקידים. אך אבוי, מדובר באנשים בשר ודם, שכאשר הם ניצבים בפני פיתויים חומריים, נוטים לא פעם להתפתות אליהם.

לאחר המשבר הכלכלי שפקד את אמריקה הלטינית, עלה לואיז אינסיו דה סילבה (לולה) לשלטון בשנת 2003. הוא רץ על המצע של מי שגדל כחקלאי עני. הוא נבחר לנשיאות ברזיל ללא נכסים, ובשנת 2011 הוא סיים את הקדנציה השנייה, עם הון מוערך לו ולמשפחה הגרעינית של כ-2 מיליארד דולר.

מכיוון ששכרו של נשיא ברזיל עומד על כ-400 אלף ריאל בשנה (כ-100 אלף דולר), הרי שלהגיע אחרי שמונה שנות עבודה כנשיא לשווי של 2 מיליארד דולר מעיד יותר מכל כי לולה הוא ככל הנראה איש השקעות מצוין.

בברזיל ישנה מגבלת כהונה רצופה בתפקיד הנשיא - מותר להיבחר לכל היותר לשני קדנציות רצופות, ולאחר מכן ניתן להיבחר שוב - עם הפסקה של קדנציה. ב-2011, לאחר שתי קדנציות של לולה, נבחרה לנשיאות יד ימינו של לולה, דילמה רוסף - אשר הייתה חברה בארגון הגרילה הסוציאליסטי בשנות ה-60 המאוחרות. בדומה ללולה, גם דילמה רוסף נכנסה לפוליטיקה חסרת כל, והגיעה למצב שבו ידה בכל - תרתי משמע.

סקנדל רחיצת המכוניות

מדד השחיתות הבינלאומי הוא מדד המנקד את רמת היושרה והשקיפות של מדינות מציון 0 עד 100. ככל שהמגזר הציבורי במדינה שקוף יותר וישר יותר, המדינה תקבל ציון גבוה, וככל שהמגזר הציבורי מסתיר מידע ומושחת יותר, המדינה תקבל ציון נמוך. הציבור בברזיל רגיל שהמדינה שלו מושחתת, וכבר שנים שהמדינה מדורגת מתחת לממוצע, במקום ה-100 לערך בעולם. תושבי ברזיל יודעים שהמדינה שלהם מושחתת, אבל לא דין כביסה שמכבסים בבית כדין כביסה שמכבסים בחוץ.

בשנת 2015 התפוצצה פרשת שחיתות בברזיל, שזכתה לכינוי "סקנדל רחיצת המכוניות". חברת הגז ונפט הלאומית של ברזיל שילמה שוחד בהיקף של מיליארדי דולרים לאורך השנים לכל צמרת השלטון בברזיל, לרבות הנשיא לולה, שנדון ל-12 שנים בכלא בגין הפרשה, והנשיאה דילמה רוסף, שחקירה בעניינה מתנהלת. הכינוי "רחיצת מכוניות" דבק בפרשה בשל האופן שבו היא נחשפה - הלבנת הכספים בוצעה באמצעות מכוני שטיפת רכבים. כנראה מישהו בברזיל ראה פרק אחד יותר מדי של "שוברים שורות".

עד שנת 2015 אהב הציבור בברזיל לשנוא את אנשי העסקים, והבון טון בעיתונות היה לתקוף אנשי עסקים ולהגן על פוליטיקאים. בשנת 2015, כאשר השחיתות התגלתה במלוא כיעורה, לא ניתן היה עוד להסתיר את האמת מפני הציבור. באוגוסט 2016 הודחה דילמה רוסף, ומישל טמר, סגן הנשיא, החליף אותה בתפקידה. גם ביחס לטמר ריחף צל החשד בנוגע להיותו מעורב בפרשיות שחיתות שונות.

במדינות דמוקרטיות, הכוח החזק ביותר נגד השחיתות הוא בחירות, ובברזיל החורף הגיע ביוני, ובאוקטובר הבחירות.

קרנבל משמאל לימין

ב-7 באוקטובר התקיים הסיבוב הראשון לבחירות, ומועמד הימין, ז'איר בולסונארו, זכה בכ-46% מהקולות, עם סיסמת הבחירות "ברזיל מעל הכול, אלוהים מעל כולם". מועמד השמאל, פרננדו חדד, זכה ב-29% מהקולות.

בולסונארו נתפס כאאוטסיידר למערכת הפוליטית בברזיל. מדובר בנוצרי מאמין, אשר תומך בערכי המשפחה ובמאבק חסר פשרות בפשיעה ובשחיתות. במהלך כנס בחירות בספטמבר 2018, אדם בשם אודליה אוליביירה, חבר במפלגה הסוציאליסטית, דקר את בולסונארו בבטנו, והתעורר חשש לחייו. הדקירה בבטנו של בולסונארו סימלה עבור רבים דקירה בניסיון של ברזיל להילחם בשחיתות; התגובה של הציבור הייתה עלייה בפופולריות של בולסונארו.

יש סיכוי להינצל?

השחיתות היא הרעה החולה מספר אחת בכל הנוגע לכלכלה, לתהליכים כלכליים ולהשפעות ארוכות-טווח על החברה. ייתכן שמדינה מושחתת תצליח בשנה ספציפית, בגלל הצטברות גורמים חיצוניים - דוגמת עליית מחיר הנפט במדינות המייצאות נפט - אבל לאורך זמן זה פשוט לא תופס. מנגד, מדינות שנלחמות בשחיתות עלולות לסבול בטווח הקצר (דוגמת ישראל בשנות ה-80) אבל בטווח הארוך זה טוב לחברה וטוב לכלכלה.

מבחינת נתונים כלכליים יבשים, בברזיל יש 210 מיליון תושבים, ולמדינה תוצר בהיקף כולל של כ-3.4 טריליון דולר, הממקם אותה בעשירייה הפותחת מבחינת תוצר בעולם. יחס החוב תוצר עומד על כ-74%, שיעור ההשתתפות בשוק העבודה עומד על 61.6% ושיעור האבטלה על 12.1%. שיעור האינפלציה עמד על 4.53%, ולמדינה מחצבי טבע בשפע, בדגש על גז טבעי ונפט.

אבל כל הנתונים הללו חסרי חשיבות אם הממשל לא ישכיל לרתום את כוחה של הכלכלה לטובת התושבים, ולא לטובת המנהיגים. כך לדוגמה, השכנה מצפון של ברזיל, ונצואלה, הייתה מדורגת רביעית בעולם במונחי תוצר לנפש, עם 7,424 דולר לנפש, מה שמיקם אותה כאחת המדינות העשירות בעולם - והיום מדובר באחת מהמדינות העניות בעולם, שהתושבים שלה מנסים לברוח לברזיל.

הנקודה הישראלית

תוצאות הבחירות הקרובות בברזיל ישליכו על עתידה של ברזיל. אבל כמו בכל סיפור, גם כשנערכות בחירות בצד השני של העולם, יש נקודה ישראלית - בולסונרו הוא פרו-ישראלי מובהק, ובנאומי הבחירות שלו הוא הצהיר שהמדינה הראשונה שבה יבקר לאחר שייבחר היא ישראל, וכי אחד ממהלכיו הראשונים יהיה להעביר את שגרירות ברזיל לירושלים.

כאימפריית כדורגל, בברזיל יודעים שכדורגל משחקים 90 דקות, ובעוד תשעה ימים, נדע לאן יובילו תוצאות הבחירות את הענקית מאמריקה הלטינית. מי יודע, יכול להיות שבעוד תשעה ימים ברזיל תצא לדרך חדשה גם בהיבט הכלכלי וגם בהיבט היחסים מול ישראל. 

■ הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר