גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפעמים רופא לא מספיק: ההורים שהפכו לחוקרים אקטיביים

ג'ון קראולי, המנהל כיום את חברת אמיקוס, המפתחת תרופות למחלות נדירות, הוא מייצג של תופעה מתרחבת: חולים ובני משפחותיהם כבר לא מסתפקים בהעלאת המודעות למחלה או בגיוס כספים למחקר, אלא מקדמים את המחקר באופן פעיל

"לכו תיהנו מהזמן שיש לכם עם הילדים", נאמר לג'ון קראולי בתום פגישה עם רופא מומחה למחלות גנטיות נדירות. קראולי היה אז אב טרי, בוגר MBA מהרווארד, שעבד בחברת ייעוץ יוקרתית. החיים נראו מבטיחים, וברגע אחד, כמיטב הקלישאה, החלומות התנפצו.

מבחינת הרופאים, לא הייתה כאן דילמה. כיוון שלא הייתה תרופה למחלה הנדירה שבה לקו שני ילדיו, פומפה (Pompe), לא היה טעם לבזבז מאמץ על טיפול. כל מה שצריך היה זה לרכך ככל האפשר את תהליך הדעיכה הצפוי להם.

מייגן קראולי הייתה בת שנה ושלושה חודשים, ופטריק היה בן פחות מחודש בזמן שהתקבלה האבחנה. תוחלת החיים של חולי פומפה עמדה אז על כשנתיים. הרופאים הכינו את ההורים לתקופה קשה אך תחומה בזמן. היום שני הילדים הם כבר צעירים בני 20 ו-21. החיים שלהם רחוקים מלהיות מושלמים - הם מונשמים ומתניידים באמצעות כיסאות גלגלים, אבל הם חיים.

בזכות מאמץ עילאי רב-תחומי של קראולי, אשתו איילין וחבריהם, ובזכות הקהילה שנוצרה סביבם, הוקמה חברה מסחרית בניהולו של קראולי שהחלה לפתח תרופה למחלת פומפה. קראולי מכר את המיזם לחברת ג'נזיים הבינלאומית וניהל את פיתוח התרופה, עד לשלב שבו ניתן היה לטפל בה בילדיו. כך הציל את חייהם וחיי אלפי ילדים נוספים. חלקם קיבלו את התרופה בשלב מוקדם, ולכן מצבם טוב יותר מזה של מייגן ופטריק.

היום קראולי הוא מנכ"ל חברת אמיקוס ת'רפיוטיקס, הידועה בישראל בעיקר כמתחרה של חברת פרוטליקס הישראלית בחלק מהשוק של טיפול במחלת פברי. אמיקוס היא חברה לפיתוח תרופות למחלות נדירות, לא רק מחלת הפומפה. קראולי הפך את מה שהיה צו השעה המשפחתי שלו למקצוע, והחברה נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 2.4 מיליארד דולר. הוא סבור שחברה כזאת היא האפיק האולטימטיבי לפיתוח הדור הבא של התרופה לפומפה, תוך כדי עזרה לחולים במחלות גנטיות רבות נוספות.

מה היה ההבדל בגישה שלכם לעומת הגישה של הורים אחרים, וכיצד הגישה הזאת הובילה אתכם ללכת דווקא בדרך המסחרית ולנהל חברה?

"כבר בלילה הראשון ישבתי מול האינטרנט, שהיה אז בתולי (מדובר בסוף שנות ה-90), וגיליתי שחוקרים מאוניברסיטת דיוק בארה"ב בוחנים אפשרות לפתח אנזים שיחליף חלבון שחסר אצל הילדים שלי בגלל הפגם הגנטי שלהם. הערתי את אשתי איילין ואמרתי לה, 'יש תקווה'".

קראולי סיפר בעבר כי המשפחה עברה להתגורר בניו ג'רזי, שיש בה ריכוז של רופאים העוסקים בתחום, והוא עצמו השתלב בעבודה בחברת התרופות בריסטול מאיירס סקוויב, כדי ללמוד את תחום פיתוח התרופות. בינתיים, מחוץ לבריסטול, קצב המחקר בתחום הפומפה היה איטי, כמקובל בתעשייה זו, ולמייגן נותרו על פי הספרות רק עוד כמה חודשים לחיות. היא הייתה חלשה מאוד והביקורים בבתי החולים תכפו. חייה היו בסכנה ללא הרף, ופעמים אחדות מצא עצמו קראולי תוהה אם לא עדיף לשחרר אותה אל מותה ולשים סוף לסבל. בסופו של דבר, המשפחה והרופאים לא ויתרו והצליחו שוב ושוב לייצב את מצבה. במקביל, פטריק החל להתבגר לתוך אותו גורל.

ב-2000 עזב קראולי את משרתו ב-BMS והשתלב כמנכ"ל חברת נובזיים, באוקלהומה. נובזיים התבססה על אותו מחקר ראשוני שראה אז קראולי באינטרנט, ויחד עם יכולות נוספות, פעלה לפתח את האנזים החלופי. קראולי גיבש עבור החברה את כל המחקר שנעשה בתחום ברחבי ארה"ב, שאותו הכיר לעומק משיטוטיו באינטרנט.

בתוך שנה, הוא הביא את החברה למצב כה מתקדם, עד שהיא נרכשה על ידי חברת ג'נזיים. בשנה וחצי שבהן ניהל את החברה, הפך אותה קראולי מסטארט-אפ של ארבעה אנשים לחברה מתפקדת עם 120 עובדים שהיו מחויבים מאוד למטרה, משום שהכירו את הסיפור של ילדיו.

לאחר ה"אקזיט", בסכום צנוע יחסית למקובל היום בתחום - סביב 100 מיליון דולר, קראולי המשיך לנהל את חטיבת הפיתוח של התרופה לפומפה בתוך ג'נזיים, וקידם אותה בקצב מהיר ובמימון פנימי וחיצוני חסר תקדים.

ב-2003 הגיע הזמן לניסוי הקליני של המוצר בג'נזיים, וקראולי מספר כי הואשם (הוא לא חושף על ידי מי) אפילו ב"ניגוד אינטרסים" כאשר ביקש שילדיו יהיו בין הראשונים שיקבלו את התרופה. בסופו של דבר נאלץ להתפטר מג'נזיים כדי שיהיה זכאי לרשום את ילדיו בניסוי, וב-2003 הילדים טופלו, ומצבם החל להשתפר.

לאחר אישור המוצר ולאור העובדה שפרש מן החברה, חיפש קראולי משרות ניהוליות חדשות בחברות ביומד. הוא ניהל זמן מה את חברת אורקסיג'ן, שפועלת היום בתחום הטיפול בהשמנה, וגם שקל לרוץ לסנאט בניו ג'רזי, אך ב-2005 מצא שוב את ייעודו בטיפול בילדיו, כשהצטרף לאמיקוס כמנכ"ל.

האם הרגשת חוסר נוחות מסוים מכך שהצטרפת לחברה שמפתחת מוצר מתחרה בזה שפיתחת ומכרת לג'נזיים והציל את ילדיך?

קראולי המום מעצם השאלה. "לא. ג'נזיים קיבלה על עצמה, משיקוליה המסחריים, לפתח מוצר פורץ דרך שנתן לה תועלת מסחרית רבה. אנחנו מודים לג'נזיים, אבל יש עוד המון מה לעשות בתחום הזה ומתפקידנו לעשות זאת".

לפני כשבועיים פרסמה אמיקוס תוצאות קליניות מניסוי ראשוני בתרופה חדשה לטיפול במחלת פומפה. החולים שטופלו במוצר במשך 18 חודשים הצליחו ללכת מרחק רב יותר, השרירים שלהם היו חזקים יותר ורמות החומרים הלא רצויים המצטברים בשרירים ירדו. "התוצאות הללו הן רבות משמעות ועומדות במבחן הזמן, כמעט בכל המטופלים", אמר קראולי עם פרסום התוצאות. "אנחנו מעוניינים להביא את הטיפול לחולים רבים ככל האפשר במהירות האפשרית". במקרה של קראולי, המילים מקבלות משנה תוקף. עוד השנה מקווה החברה לצאת לניסוי קליני רב-מרכזי, שבו יוכלו להשתתף רוב חולי הפומפה שיהיו מוכנים לקבל על עצמם את הסיכון.

קראולי היה בין החלוצים, אך המגמה שבה חולים או משפחות של חולים לוקחים את חייהם בידיהם כבר אינה עניין נדיר. היום, בזכות האינטרנט, החולה יכול להגיע למידע הרלוונטי למחלתו ולהכיר אותה לא פחות מאנשי המקצוע. זה לא תהליך פשוט, כמובן, אולם מה שחסר לחולים בידע מקצועי ובמשאבים כספיים, הם משלימים בחריצות ובתחושת דחיפות.

ההצלחות כבר לא כל כך נדירות

בעבר ראיינו כאן את פטריק טרי, שביקש לפתח תרופה שתמנע את תהליך ההתעוורות והנכות הצפוי לשני ילדיו בעקבות מחלה גנטית. בדרך, הוא הפך למנכ"ל גנומיק הלת', חברת ביוטק הפועלת גם בתחומים אחרים, אף שלא מצא בינתיים תרופה עבור ילדיו. כמו כן, שוחחנו עם ג'ונתן סילברסטיין, מבכירי קרן אורבימד העולמית, המתמחה בהשקעה בחברות בתחום פיתוח התרופות. סילברסטיין אובחן כחולה פרקינסון בעל מקור גנטי והקים עמותה לקידום המחקר בתחום מחלתו.

בעבר עסקו עמותות חולים בעיקר בהעלאת מודעות, אחר כך בגיוס הון למימון מחקרים. היום המאבק של החולים הוא לדחוף את החוקרים ואת חברות התרופות לקידום מחקר דווקא במחלה שלהם, ובמהירות. כמו כן, חולים ובני משפחותיהם עוסקים בחיבור בין חוקרים במקומות שונים, כפי שעשה קראולי. חיבורים כאלה יכולים להאיץ את הפיתוח. עוד הם עוסקים בהנגשה של מידע רפואי, למשל מידע גנטי, לרופאים ולחוקרים. חולים שיצליחו לבנות מאגר גנטי, או לגבש קבוצה שמוכנה להיות זמינה במהירות ובקלות לניסויים קליניים, עשויים להפוך את המחקר במחלתם לזמין יותר ונגיש יותר לחוקר, לעומת מחלה אחרת, שהיא אולי ידועה יותר לספרות או נפוצה יותר.

יש לכאורה תחרות בין המחלות, אולם רוב החולים אינם מתנהלים ביומיום כאילו הם מתחרים בחולים במחלות אחרות, משום שפריצות דרך עשויות לקדם את כל תחום חקר המחלות הנדירות, ובהמשך יכולות להשליך גם על חקר מחלות נפוצות יותר, לא בהכרח כאלה שנובעות ממוטציה גנטית מולדת.

ההצלחות עד כה אינן תדירות אולם הן כבר לא נדירות כבעבר. החידושים המדעיים בתחום המחלות הנדירות, יחד עם הנכונות של הרגולטורים לקדם במהירות תרופות מסוג זה במסלול הניסויים הקליניים, בהחלט משנים את הסיכויים לטובת החולים. הגישה האקטיבית הופכת כדאית יותר, אף שהיא דורשת משאבים נפשיים רבים, והשקעה של זמן, שממילא עלול להיות קצר.

השלב הבא: ריפוי מהיסוד של הגן הפגום

לפני כחודש אושר לשיווק בארה"ב המוצר הראשון של אמיקוס - Galafold לטיפול במחלת פברי. כמו מחלת פומפה, גם פברי היא מחלה המאופיינת בחסר בחלבון וגם בה מובילת השוק היא חברת ג'נזיים, שהייתה חלוצת השוק, והיא היחידה ששיווקה מוצר למחלה זו בארה"ב במשך שנים רבות.

באירופה, ג'נזיים חולקת היום את השוק עם שייר ועם פרוטליקס הישראלית, שתכננה להיות החברה השלישית בשוק, עד שאמיקוס הקדימה אותה. למוצר של אמיקוס יש יתרון משמעותי בכך שהוא ניתן בבליעה, אך פרוטליקס טענה בעבר כי הוא מתאים רק לחלק מהחולים ואינו מהווה איום משמעותי על המוצר המוביל שלה. גם אמיקוס עצמה טוענת שהמוצר מתאים לחולים עם מוטציות מסוימות, כ-30%-50% מהשוק.

המוצרים של ג'נזיים, שייר ופרוטליקס מציעים כולם חלבון חלופי. עוד לפני האישור בארה"ב, עם אישורו של המוצר באירופה ב-2016, הוא אושר בישראל ונכנס לסל התרופות בארץ, שבה על פי ההערכות חיים כ-200 חולי פברי.

היום עובדת החברה גם על מוצרים בתחום התרפיה הגנטית, כלומר, ריפוי מהיסוד של הגן שמקודד לא נכון את החלבון הגורם למחלה. הכיוון הזה נותן תקווה לטיפול שיעניק לחולים תפקוד מלא, אם יינתן להם מוקדם מספיק.

לפני כחודש הודיעה אמיקוס כי רכשה ב-100 מיליון דולר (עם אופציה לתשלומים נוספים במקרה של הצלחה) את חברת Celenex, שיש לה פורטפוליו של כעשרה טיפולי תרפיה גנטית למחלות נדירות שונות. "העסקה הזו כבר שמה את אמיקוס במקום שאליו תמיד שאפתי להביא אותה", אומר קראולי.

העסקה הזאת סגירת מעגל מעניינת, משום שגם לגורדון גריי, מייסד ומממן החברה שרכשה אמיקוס, יש שתי בנות חולות במחלה הנדירה Batten Disease. גריי היה מפיק בהוליווד לפני שבנותיו חלו. למעשה, הוא שקל לרכוש את הזכויות לסרט על חייו של קראולי, שעורר בו השראה על רקע מחלת בנותיו, ואף תרמה להחלטתו להקים ולממן את החברה, על בסיס מחקרים שזיהה באקדמיה.

לו הייתה אמיקוס מתרכזת רק במחלת פומפה וסלנקס רק במחלת באטן, המפגש הזה כנראה לא היה מתרחש, אולם כל אחת מהחברות רואה את המשימה באופן רחב יותר. כך נוצרה הסינרגיה בין ביניהן, והתרפיות הגנטיות לשתי המחלות יפותחו באמיקוס. 

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?