גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחד שיודע: מלך החובות הפך לנשיא ארה"ב ועכשיו הוא יוצא נגד יו"ר הבנק החשוב בעולם

כשטראמפ היה איש עסקים ומועמד לנשיאות הוא דיבר לא פעם בגנות הריבית האפסית, אבל מאז שהתמנה לנשיא הפך את עורו במה שהגיע לשיא בהתקפה שלוחת רסן על הפדרל ריזרב ומדיניות העלאות הריבית שלו ● אלא שליו"ר הפד אין הרבה אופציות אחרות לפעולה אם הוא רוצה למלא את תפקידו באחריות, ולמעשה כבר עכשיו המדיניות שלו מתחילה לתת את אותותיה על סקטורים שונים

טראמפ ופאוול / צילום: רויטרס, Carlos Barria
טראמפ ופאוול / צילום: רויטרס, Carlos Barria

בראיון לסי.בי.אס לקראת הבחירות, ביוני 2016 , אמר המועמד לנשיאות דונלד טראמפ: "אני מלך החובות. אני מעולה עם חובות. אני השתמשתי בחוב כדי להרוויח הון, ואם דברים לא מסתדרים אני מנהל מו"מ על החוב... זה דבר חכם, לא דבר טיפשי... אתה חוזר לנושה ואומר לו: 'נחש מה? אני הולך להחזיר לך חצי ממה שאני חייב לך'. אני אוהב חובות... אני אוהב חובות לחברות שלי..."

ואכן, חברות שונות של טראמפ לא היססו להיכנס לחובות ולפשוט את הרגל אחר כך. שש פשיטות רגל רשמו חברות שונות של טראמפ, כשהן מותירות חובות של מיליארדים בלתי משולמים.

כמי שמחשיב את עצמו למלך החובות טראמפ מבין היטב מה משמעותה של ריבית. לפני הבחירות הוא היה בהיר כבדולח. בספטמבר 2016, בראיון ל"פוקס", הסביר: "הם (הפדרל ריזרב) מחזיקים את הריבית נמוכה באופן מלאכותי כדי שהכלכלה לא תרד, כדי לעזור לאובמה, אבל זוהי כלכלה מאוד מזויפת, זה שוק מלאכותי, זוהי בועה. כשהריבית כה נמוכה קשה שלא יהיה שוק מניות חזק, אבל זה כל כך מלאכותי".

זאת לא הייתה ההתבטאות היחידה שלו בנושא. לאורך השנים הזהיר טראמפ כי "המדיניות המוניטרית חסרת האחריות של הפד תגרום לבעיות בשנים הבאות. צריך לרסן את הפד", הוא הסביר, "אחרת נהפוך ליוון". ובפעם אחרת הוסיף: "מדיניות הפד של קניית 61% מכל החוב של האוצר (ההרחבה הכמותית) מחסלת את עתיד ילדינו".

המועמד טראמפ כמובן צדק, והנחישות שבה הוא אמר דברים שאיש לא העז לומר קודם, גם בעניין הפד, הריבית, הבועה והחוב, נעמה לאוזני המצביעים שאינם נמנים עם האליטות שהרוויחו מהמדיניות של ריבית אפס וניפוח בועת נכסים. המצביעים האלו, אשר שכרם לא השתנה כלל ורמת חייהם הלכה והתכווצה מאז החל הפד במדיניות ייצור הכסף והחוב, שלחו את המהפכן המבטיח לבית הלבן.

אך ההצהרות הלוחמניות החזיקו מעמד שלושה חודשים. באפריל 2017 הודה הנשיא טראמפ בגילוי לב בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל": "בכנות, אני דווקא אוהב מדיניות של ריבית נמוכה".

טראמפ הקבלן, מלך החוב, חזר. בהתאם ובהמשך הוא בחר את ג'רום פאוול, אשר תמך לאורך כל הדרך במדיניותה היונית המרחיבה קודמתו ג'נט ילן, להחליפה בתפקיד יו"ר הבנק המרכזי.

תפוח האדמה הלוהט של פאוול

הואיל וילן בחוכמתה משכה ומתחה את המדיניות המרחיבה ממש עד סוף הקדנציה שלה, כשהיא מרחיקה את עצמה ככל האפשר מהבועה שהיא יצרה, מצא את עצמו היורש פאוול אוחז בתפוח האדמה הלוהט.

החובות של האמריקאים שוברים שיאים

אבל היה עליו להתקדם מאזור הנוחות. הפדרל ריזרב החליט והכריז על מדיניות מוניטרית מצמצמת הן באמצעות העלאת ריבית איטית, 1% ב-2018 ו-0.5% בשנה הבאה, והן באמצעות הקטנת מאזנו, קרי אי חידוש רכישת איגרות החוב הממשלתיות, זאת כדי לספוג נזילות בסך של כ-1.2 טריליון דולר בשנתיים הבאות.

החסכונות נמצאים בשפל

הסיבה העיקרית למדיניות הזו ברורה. אפילו האינפלציה הרשמית, זו הנמדדת במכשירי המדידה המעוותים של הלשכה לסטטיסטיקה, כבר נראית באופק. אם האבטלה ירדה לרמה הנמוכה ביותר מאז מלחמת ווייטנאם, כלשון הדוברים הרשמיים, ברור כי השלב הבא יהיה לחצים לעליית שכר לאורך כל המשק.

גם החוב של הממשלה הפדרלית שאמור לגדול בכחצי טריליון נוספים בשנת התקציב הנוכחית ובסך הכול להגיע השנה לכטריליון דולר, וכן להמשיך ולגדול בשנים הבאות, יגיע במהירות אל ארנקי הצרכנים ויתרום לעליית המחירים. זאת, בשונה מהכסף שהפד הלווה לבנקים אשר מסלולו למשק ארוך ומפותל הרבה יותר.

במקומות שבהם הכספים הפיננסיים כבר הגיעו לשוק והבועה פעילה במיוחד, כמו אזור עמק הסיליקון, אפילו המדד הרשמי מצביע על אינפלציה שעברה את ה-4%. כך למשל המדד הרשמי, כפי שנמדד לפי הלישכה לסטטיסטיקה ושיטותיה, הצביע באוגוסט 2018 על עליות מחירים של 4.3% באזור סאן פרנסיסקו לעומת השנה שעברה. ההתייקרויות האמיתיות, אלו שכל אחת ואחד באזור מרגישים בסופרמרקט, במספרה, במסים, במסעדות ובשכר הדירה, כבר עברו לבטח את ה-10%.

החובות התופחים של האמריקאים

בנוסף ביקש הבנק המרכזי לצבור קצת תחמושת - ריבית - כדי להיות מסוגל להתמודד עם ההאטה הכלכלית הבאה שגם היא קרובה היסטורית כדי שנה או שנתיים. היסטורית, וגם לפי ציפיות המומחים, על פי סקר שפורסם בבלומברג בסוף אוגוסט השנה ושנערך על ידי הארגון הלאומי של כלכלנים עסקיים, שני שלישים מהנשאלים מצפים כי מיתון במשק האמריקאי יתחיל לפני סוף 2020.

השתלחות נשיאותית חסרת תקדים

אך המדיניות הקלאסית הזאת של הבנק המרכזי המאמין ביכולתו לשלוט במשק ובמחזורי העסקים באמצעות משחקי הרחבה וצמצום, לא מצאה חן בעיני הנשיא. הספיקה ירידה קטנה במחירי המניות, שהיום הם גבוהים עוד יותר מאשר היו בעת שהמועמד לנשיאות טראמפ כינה אותם שוק מלאכותי ובועה, כדי שהנשיא טראמפ ישתלח ללא תקדים ובמלוא זעמו ביו"ר הבנק המרכזי.

"אני חושב שהפדרל ריזרב השתגע", הסביר, "העלאות הריבית האלו הן טירוף". לא פחות. רק לשם הפרופורציות, אנחנו עדיין רחוקים אפילו ממחצית שערי הריבית של 2007 שעמדו על 5.25% ערב הקריסה.

בינתיים, לפני כחודש, האיר גארי כהן, יועצו לשעבר של הנשיא, את עינינו: "אם הדמוקרטים יזכו בקונגרס בבחירות האמצע, אני אהיה מופתע אם הדבר הראשון שהם יעשו לא יהיה הוצאה מסיבית על תשתיות. אני חושב שהם יגישו תקציב של טריליון-טריליון וחצי דולר של הוצאה לתשתיות, והנשיא יחתום על זה. עוד טריליון-טריליון וחצי של חוב, הנה אנו באים", הפטיר.

וכך מוצא את עצמו יו"ר הפד פאוול, בנקאי השקעות עשיר ללא כל השכלה כלכלית פורמלית, דחוק בפינה קשה ביותר.

הנשיא חסר המעצורים כבר הציג אותו לציבור כמי שמחבל בהתאוששות הכלכלית המופלאה. "זהו תיקון שנגרם על ידי הפד", אמר ביום חמישי שעבר בהתייחסו לירידות בשוק המניות. כאילו שהמנדט של הפד ותפקידו הוא לדאוג שהמניות תמיד יעלו.

לאחר שבמשך חודשים הנשיא לקח לעצמו קרדיט על "הגאות הגדולה ביותר שראינו בשוק המניות בהיסטוריה המודרנית" (ציוץ מינואר 2018), סימן הנשיא באגרסיביות טיפוסית את האשמים בירידות, "השיגעון של הפד".

מלחמה שאי אפשר לנצח בה

זוהי מלחמה שפאוול לא יכול לנצח בה. לא רק משום שהנשיא מיומן בה פי כמה, בעל קהל מעריצים לוהט, וחשבון טוויטר פעיל במיוחד, אלא שלפאוול אין אופציות טובות. כל אלו כבר נוצלו על ידי קודמיו, ברננקי וילן, שפרשו בכבוד לטובת כתיבת זיכרונותיהם ומתן הרצאות בוול סטריט בתמורה לכמה מאות אלפי דולרים להרצאה, יותר מכל שכרם השנתי הקודם.

לפאוול נותרה, מלבד נשיא חסר רסן אשר יכלה בו את זעמו ויסית נגדו ללא מעצורים בכל פעם שהשווקים יירדו אפילו מעט, גם האופציה להיות אחראי על גלישתה של בועת האשראי לכדי אינפלציה רבתי, כזאת שתחריב את המוניטין שכביכול יש לפדרל ריזרב כ"מאזן הגדול", כלשונו של ברננקי. זה שמבין מה הוא עושה, שולט בכלכלה, וכמו מאסטרו, באמצעות המדיניות המוניטרית, מנווט את המשק בין משברים והחוצה מהם.

בינתיים מדיניות הפד של העלאת הריבית והצמצום הכמותי החלה לתת את אותותיה. העלאת הריבית כבר גרמה לעליית ריבית על משכנתאות. הריבית על משכנתא ל-30 שנה טיפסה ועברה את ה-5% לראשונה זה שמונה שנים. זאת לעומת 4.16% לפני שנה. על משכנתא של 300 אלף דולר ההבדל בין 5.05% ל-4.16% יהיה תשלום של 1,620 דולר לחודש במקום 1,460 דולר לחודש, ובסך הכול כ-1,920 דולר לשנה או כ-58 אלף דולר לכל תקופת המשכנתא.

הירידה במספר הפונים לקבלת משכנתאות הייתה מיידית. בשבוע שעבר ירד מספר מבקשי המשכנתא ב-1.7% לעומת השבוע שקדם לו, כך לפי ארגון בנקאי המשכנתאות. העלייה המתמשכת בריבית המשכנתאות מאז נקודת השפל של 3.44% לפני כשנתיים, כבר גרמה לירידה של כ-15% בבקשות למשכנתאות לעומת מספרן לפני שנה.

עם הירידה במשכנתאות החלה ירידה בשוק הנדל"ן. על פי נתונים ממשלתיים מיולי 2018, "מכירות של בתים חדשים נפלו לשפל של שמונה חודשים, ירידה של 5.3% ממאי. מחיר הבית החציוני ירד ל-302,100 דולר, המבטא ירידה של 4% משנה שעברה".

הצצה באתרים העוסקים במכירת דירות, למשל באזורים החמים של פלורידה (כוכבת בכל בועת נדל"ן), מראים בבירור כי השוק הפך להיות שוק של קונים וכי המוכרים מקצצים באגרסיביות במחירים המבוקשים. בהתאם, על פי המדווח בספטמבר 2018 בבלוגLawyers.com , "על פי מחקר שנערך על ידי אטום דאטה סולושנס, כמות ה-foreclosures (סוג של כינוס נכסים, הליך שבו הבנק לוקח בעלות על הבית בגין אי פירעון המשכנתא) גדלה ב-35% בדרום פלורידה".

מניות החברות העוסקות בבניין ובנדל'ן הגיבו גם הן להאטה הזו בשוק הנדל"ן. באוגוסט נכנסה תעודת הסל ITB שמרכזת את כל המניות העיקריות של החברות העוסקות בבנייה ובאספקת חומרי בנייה, לטריטוריה דובית לאחר שאיבדה יותר מ-21% משיאה בינואר 2018. נכון ל-12 באוקטובר הירידה עומדת על 31%, עמוק בטריטוריה הדובית.

גם האשראי לרכב התייקר. כך דיווח ה"דטרויט ניוז" בשבוע שעבר: "הריבית הממוצעת על הלוואה לרכב בחודש שעבר הייתה 5.8%, אחוז שלם יותר מאשר לפני שנה, בספטמבר 2017. משמעות הדבר היא כי אם מישהו לוקח הלוואה של 30 אלף דולר לחמש שנים, הוא ישלם עוד 828 דולר בתקופת ההלוואה, ובסך הכול 4,632 דולר ריבית על ההלוואה".

ומוסיף נשיא ארגון הסוכנויות למכירת רכב: "העלייה בריבית יחד עם העלייה במחירי הרכב (האחרונה נבעה בחלקה ממלחמת הסחר - ח.ש.) כבר גרמו בחודש שעבר לנפילה של 7% במכירות". זאת לאחר נפילה של 4% בחודשים יוני עד ספטמבר.

לצרכנים בארה"ב יש חוב כולל של יותר מטריליון דולר בכרטיסי אשראי. הממוצע הארצי של הריבית המינימלית על החוב הזה עמד לפני עשרה ימים על 17.07%. לפני שנה עמד המספר על 16.15%, כמעט אחוז אחד פחות. יש מחזיקי כרטיסי אשראי שהריבית שהם משלמים מגיעה ל-24% ואף יותר. העלייה הנמשכת בריבית תשפיע אפוא על ההכנסה הפנויה של הצרכנים ועל נכונותם ללוות עוד בכרטיסי האשראי.

הואיל והוצאות הצרכנים הן כ-70% מהתמ"ג בארה"ב והואיל ועונת הבזבוזים הגדולה, עונת החגים, נמצאת בפתח, לא קשה להעריך איזה אפקט יהיה להעלאת הריבית על הכנסות העסקים התלויים כל כך בעונת החגים הקרובה. זאת עוד לפני שמביאים בחשבון את ההתייקרויות במוצרי הצריכה בגין מלחמת הסחר המתפתחת.

הסופר האמריקאי אפטון סינקלר אמר פעם: "מאוד קשה לגרום לאדם להבין משהו אם ההכנסה שלו תלויה בכך שאינו מבין". בחודשים הבאים נוכל ללמוד עד כמה ישימה אימרה זו גם על פוליטיקאים, נגידי בנקים, בנקאים, משקיעים וסתם פרשנים. 

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

עוד כתבות

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"