גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הקלעים של המיזוג עם מזור: בתחילה מדטרוניק ביקשה לרכוש רק חלק מהחברה

ב-21 בספטמבר 2018 הודיעה חברת מדטרוניק הבינלאומית כי תרכוש את חברת הרובוטיקה מזור הישראלית תמורת 1.6 מיליארד דולר ● כעת חושפת מזור בדיווח לבורסה את מהלך המו"מ שקדם לעסקה

חברת הרובוטיקה מזור חושפת את המו"מ שקדם לרכישתה על ידי מדטרוניק הבינלאומית תמורת 1.6 מיליארד דולר. ההודעה על הרכישה, ב-21 בספטמבר, באה לאחר שיתוף פעולה שיווקי בין הצדדים סביב המוצרים לניתוחי עמוד השדרה שפיתחה מזור. האסיפה הכללית לאישור העסקה על ידי בעלי המניות של מזור תתכנס בחודש הבא (ב-19.11).

חשיפת מהלך המו"מ לפרטיו בדיווח לבורסה נהוגה בעסקאות מסוג זה, כדי להרגיע את כל הצדדים כי החברה הנמכרת ביצעה את כל הדרוש כדי להשיג את הערך הגבוה ביותר האפשרי עבור בעלי המניות שלה בעסקה. זוהי הזדמנות להכיר את ההתנהלות של חברות מכשור רפואי סביב עסקאות רכישה.

על פי הדיווח, בשלהי  קיץ 2015 פנה צד ג' שאינו מדטרוניק לאורי הדומי, מנכ"ל מזור, בהצעה לשיתוף פעולה. בראיון קודם ל"גלובס" כבר חשף הדומי שאמנם מדטרוניק לא הייתה החברה הראשונה עמה החל מו"מ לשיתוף פעולה משמעותי או לרכישה. כחלק מן ההליך המקובל, מזור גייסה בנק השקעות שפנה לגורמים נוספים, ובהם מדטרוניק, כדי לבחון אפשרות של שיתוף פעולה ומכירה, כתחרות להצעה שכבר קיבלה מזור. אולם, בשלב זה מדטרוניק לא הציעה הצעה.

באוקטובר 2015 הודיע צד ג' כי אינו מעוניין בעסקת רכישה בסופו של דבר, והדומי פנה למדטרוניק, פנייה שהביאה לביקור במטה מזור בישראל ולחידוש השיחות עם מדטרוניק. במקביל התקיימו שיחות עם אותו צד ג' בנוגע להסכם שיתוף פעולה לא אסטרטגי.

מזור החליטה להתקשר עם מדטרוניק ולא עם צד ג', כאשר מדטרוניק הציעה הסכם הדו שלבי: תחילה הסכם מסחרי במחויבות נמוכה של שני הצדדים עם השקעה מוגבלת, ובהמשך אפשרות להרחבה והעמקת שיתוף הפעולה. ההסכם כלל השקעה ראשונה של מדטרוניק במזור בסך 31.9 מיליון דולר.

ביולי 2017 פנה צד ד' (גורם אחר מזה שאיתו נרקחה העסקה שלא יצאה לפועל לפני העסקה עם מדטרוניק), וביקש לשתף פעולה עם מזור בתחומים שאינם עמוד השדרה, ולכן לא היו חלק מהסכם מדטרוניק. במקביל, העמיק הקשר עם מדטרוניק והחברות עברו לשלב השני והמחייב יותר של הסכם השיווק המשותף, ומדטרוניק השקיעה עוד 40 מיליון דולר במזור.

השיחות הרשמיות הראשונות שעסקו באפשרות שמדטרוניק תרכוש את מזור, נערכו בין צוות בהובלת הדומי לבין צוות בהובלת ג'ף מרתה ממדטרוניק בינואר 2018. בשלב זה נדונה אפשרות כי רק הפעילות בתחום עמוד השדרה תירכש - ואילו הפעילות הנוספת, בעיקר בתחום ניתוחים רובוטיים למוח, תצא לספין-אוף (פיצול לחברה נפרדת) שימשיך להיות מנוהל על ידי בכירי מזור. במקביל המשיכו בכירי מזור לדון עם צד ד' לגבי אפשרות לשיתוף פעולה בתחומים שאינם עמוד השדרה, וכן נערכו דיונים מסוג זה עם גורם נוסף (צד ה').

בתמיכת בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן, המשיכה מזור בתחילת 2018 לדון באפשרות הספין אוף בתחום המוח ותחומים נוספים עם צד ד' וצד ה'. זאת במקביל לדיון לגבי אפשרות הרכישה של מפעילות מזור בתחום עמוד השדרה בלבד על ידי מדטרוניק. בדיונים אלה אמר צוות מדטרוניק כי ייתכן שהחברה תרצה להשקיע גם בספין-אוף שאינו בתחום עמוד השדרה, לכשייווצר כזה.

בינתיים צד ד' הודיע כי אין תמיכה מהנהלתו הבכירה לשיתוף פעולה עם הספין אוף בתחומים שאינם עמוד השדרה. מזור המשיכה לנסות לקדם את הספין אוף עם צד ה'.

בשלב זה העלתה מדטרוניק את האפשרות כי תוכל לרכוש את מלוא הפעילות של מזור. במקביל הודיע הדומי לדירקטוריון, כי רוב הסיכויים שצד ד' וצד ה' לא יציעו הצעות לרכישת החברה כולה.

מספרי עסקת מזור-מדטרוניק

מזור דורשת יותר

ביולי נפגש שוב הדומי עם צוות מדטרוניק ונאמר לו כי רעיון רכישת החברה ככל הנראה ידון במדטרוניק באוגוסט. עוד אמר מרתה בהזדמנות זו, כי מבנה עסקה הכולל ספין אוף מקשה על גיבושה. בסוף אוגוסט מסרה מדטרוניק למזור דרך בנק ההשקעות כי היא מעוניינת לרכוש את כל החברה, בכפוף לבדיקת נאותות ומו"מ. ב-27 באוגוסט פנה בנק ג'יי.פי מורגן לצדדים ד' ו-ה' כדי לבחון אם יוכלו להציע עסקה טובה יותר.

בשלב זה הודיעה מדטרוניק רשמית כי היא מעוניינת לרכוש את מזור ב-51 דולר ל-ADS (איגרת שנסחרת בבורסה אמריקאית ועוקבת אחר מניה בבורסה זרה. במקרה של מזור  כל ADS מייצגת 2 מניות בבורסה בתל אביב). באותה עת עמד מחיר ADS בשוק על 47 דולר. בתחילת ספטמבר הודיעו שתי החברות הנוספות (צדדים ד' ו-ה') כי לא יציעו כרגע הצעה. אף שאין זה מוזכר בדוח, אירועים אלה התרחשו זמן קצר לאחר שמזור רובוטיקה   פרסמה דוח לא מלהיב לרבעון השני של 2018, ומחיר מנייתה ירד.

בכל זאת מזור הודיעה למדטרוניק כי ההצעה אינה מתקבלת על הדעת עבורה וכי היא מעוניינת במחיר של 60 דולר ל-ADS לפחות. על כך נערך דיון בין החברות ומדטרוניק הציעה סכום של 58.5 דולר, וביקשה שהתהליך יתרחש מהר ככל האפשר כדי למנוע הדלפות. המשך המו"מ עסק בעיקר בהבטחה הדדית לכך שעובדי מזור יישארו בחברה, ובתפירת חבילת עידוד לעובדים כדי לשמרם.

ב-20 בספטמבר הודיעה מדטרוניק כי סיימה את בדיקת הנאותות וכי ניתן להשלים את המיזוג במ חיר 58.5 דולר ל-ADS.

החברה, בנק ההשקעות וחברת ייעוץ חיצונית תמכו במיזוג, בין היתר מהסיבות הבאות: ערך נאה למניה לאור ערכיה ההיסטוריים; מכפיל בר השוואה לעסקאות דומות בתחום הרובוטיקה בשנים האחרונות; היעדר חלופות זמינות בערכים גבוהים יותר; ביצוע העסקה במזומן; וחבילת השימור לעובדי החברה.

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד