גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיטת הבטון והגזר: עיריית ניו-יורק נלחמת בהיעלמות הסופרמרקטים

מחירי השכירות והביקוש למגורים הובילו למחסור משמעותי בשטחי סופרמרקטים בעיר ניו-יורק ● כתוצאה מכך מיליוני תושבים סובלים מגישה לא מספקת למזון טרי ● עיריית ניו-יורק נרתמה לפתרון הבעיה והחליטה לתת תמריצים ליזמים שיקימו חניות לממכר מזון טרי

יותר מדי ג’אנק פוד ופחות מדי מזון טרי? אחרי שבעיריית ניו-יורק כבר הקטינו את גודל המשקאות הקלים שמותר למכור בעיר, והגבילו את שומן הטראנס שאפשר לבשל איתו במסעדות, מנסים שם גם את שיטת הגזר, ומציעים כלים תכנוניים ונדל"ניים שישפיעו על תזונה טובה יותר לתושבים.

לשם כך הגו בעירייה תוכנית בשם FRESH) Food Retail Expansion to Support Health), שנועדה לתמרץ יזמים להקים ולתחזק חנויות לממכר מזון טרי במקומות שבהם הן חסרות.

לא שחסר אוכל בניו-יורק או שיש רעב, אבל בשכונות עניות בעיר מזון טרי אינו תמיד בהישג יד וההשלכות הן דרמטיות. אלה שחיים באזורים עם גישה מוגבלת למזון טרי, סובלים בשיעורים גבוהים יותר ממחלות כמו סכרת ומהשמנת יתר חולנית.

יחס שטחי המסחר של סופרמרקטים ל-10,000 תושבים בניו-יורק, הוא חצי מהשיעור המומלץ על-ידי הרגולטור הפדרלי. מתוך 59 מחוזות בעיר, רק שני מחוזות עמדו ביחס הרצוי של 30 אלף רגל רבוע ל-10,000 איש. לפי הערכות, 3 מיליון איש לאורך חמשת הרבעים בעיר חיים היום באזורים שבהם אין גישה מספקת למזון טרי.

אחת הסיבות העיקריות למחסור היא העלייה המשמעותית והעקבית במחירי השכירות, שנוגסים היום לפי הערכות בין 10%-12% מהמכירות. סיבה נוספת היא לחץ של יזמי נדל"ן לפנות את השטחים לפרויקטים בתחום המגורים. לחץ זה גם מחריף את הבעיה: יותר ויותר תושבים מתגוררים באזורים שאין בהם גישה מספקת למזון טרי.

בניו-יורק מעריכים כי במצב הנוכחי קיימים ביקושים בהיקף של כמיליארד דולר למזון טרי שלא נענים.

התמריצים והתנאים

תוכנית FRESH מציעה תמריצים ליזמים שיעמדו בשורה של תנאים כמו להעמיד שטח קמעונאי לא קטן מ-557 מ"ר שיוקצה לממכר מזון או פרטים שאינם מזון אך קשורים להכנת אוכל בבית; 50% מהשטח הכולל של החנות חייב להיות מוקצה למוצרי מזון; 30% משטח החנות יוקדש למוצרי מזון מתכלים - מוצרי חלב, בשר, דגים ומוצרי מזון טריים אחרים; ולפחות 50 מ"ר שיוקצה למזון טרי. האזורים שעבורם התמריצים האלה רלוונטיים הם קווינס, הברונקס, צפון הארלם במנהטן ומערב ברוקלין.
התמריצים שיקבלו היזמים שיעמדו בתנאים כוללים הפחתת מסים שנתית למשך 25 שנה בגובה 500 דולר לכל עובד במשרה מלאה; קיבוע שיעור המס על המבנה למשך 25 שנה; ויתור על 8.875% מסי עירייה לכל חומרי הבנייה שירכוש היזם, לצד הרחבת המקסימום הקבוע בחוק לשטח בנוי מסחרי בשכונות מגורים וויתור על תנאי של העמדת מקומות חניה בסופרמרקטים גדולים.

מאז שהושקה התוכנית אושרו כבר 35 פרויקטים שונים. לפי הערכת העירייה, מדובר על 54 אלף מ"ר נוספים של שטח קמעונאי חדש, יצירתם של 900 מקומות עבודה והשקעה של 80 מיליון דולר בעיר.

עם זאת המצב רחוק מלהיות מושלם. סופרמרקטים רבים ממשיכים להיסגר, מה שהביא יזמים רבים לחשוש לקחת חלק בתוכנית FRESH. התוכנית גם עדיין סובלת מבעיית ישימות. ראשי התוכנית מודים גם היום שהדרישה שהציבו למינימום שטח קמעונאי היא בעייתית באחת הערים המאוכלסות בעולם.

הקשר הישראלי

חברת יזמות הנדל"ן הישראלית HAP Investments, שבבעלות הישראלים ניר אמזל, ערן פולק ואמיר חסיד, שפועלת בארה"ב, הייתה אחת מאלה שניצלו את התמריצים שמציעה התוכנית. אמיר חסיד מספר כי "אנחנו רכשנו קרקע באיסט הארלם, בפינת הרחובות 101 והשדרה שלישית. קנינו שטח ריק, וידענו שנוכל לבנות עליו 90 יחידות דיור, עם מסחר בקרקע, ובסך-הכול 120 אלף רגל רבועה. כדי לא לבזבז זמן, הגשנו תחילה לאישור בניין רגיל, ובמקביל התחלנו לעבוד לפי תוכנית FRESH. המשימה העיקרית הייתה למצוא קונה או שוכר לשטח המסחרי שיעמוד בתנאים של התוכנית.

"בהתחלה חשבנו שיהיה קשה למצוא סופרמרקט בתקופה קצרה, ורק אחר-כך חשבנו שאם יש תמריץ מהעירייה סימן שיהיה קל למצוא, ובאמת זה היה יותר קל ממה שחשבנו. בסופו של דבר מכרנו את השטח למטה ולא השכרנו אותו. את הדירות לא מכרנו - כולן להשכרה.

"בזכות FRESH קיבלנו זכויות בנייה לעוד 18 דירות. אם הייתה לי קרקע יותר גדולה, הייתי מקבל יותר. התוכנית נותנת עד 20 אלף רגל רבועה. גם מטעמים אורבניים הם לא נותנים יותר, שלא יהיה גורד שחקים בשכונה של 9-10 קומות.

"הגשנו לעיריית ניו-יורק את התוכניות לבניין החדש ברגע שחתמנו על חוזה. זה לא דורש הרבה ביורוקרטיה: מבחינת היזם, רק היינו צריכים להראות שזה סופרמרקט תקני מבחינת פתחי אוורור, והסופר עצמו היה צריך להראות שהוא עומד בסטנדרטים של FRESH, למשל איקס אחוזים של שטח למוצרים טריים ולא קפואים או מעובדים. גם הוא מקבל תמיכה והטבות כהפחתות מיסוי וכו’. אלה בונוסים משמעותיים. זה ‘ווין ווין’ גם לשכונה. התושבים לא צריכים לנסוע רחוק בשביל אוכל טרי".

מאות סופרמרקטים נסגרו בניו-יורק

במהלך שנות ה-90 של המאה הקודמת זינקו המכירות בחנויות הקמעוניות בארה"ב לשיאים חדשים, כאשר במקביל עולם המכירות המקוון תפס צורה ותאוצה בהובלת אמזון, ושחק את מחירי המוצרים לרצפה. חברות בגדים, הנעלה, רהיטים, שעונים ואפילו ספרים נפלו בזו אחר זו כתוצאה מהצמיחה בפעילות הדיגיטלית. אבל אלה שעסקו במזון ניצלו מהרעה. אנשים פשוט העדיפו להמשיך ללכת בעצמם ולקנות את המזון שלהם. עדות כך ניתן למצוא גם כיום: רכישות מקוונות של מזון עומדות על 1% בלבד מנפח הפעילות בתחום.

חוסר הרצון של הצרכנים לשנות את הרגלי רכישת המזון שלהם ולעבור לרכישה באינטרנט, הביא בסופו של דבר לכמות שיא בשטחי מסחר למכירת מזון בארה"ב. אבל אחרי שנים של התרחבות, המיתון הגיע גם לסופרמרקטים. מספר רשתות כמו טופס פרנדלי מרקטס (Tops Friendly Markets) עם 170 מכולות וסאותאיסטרן גרוסרז (Southeastern Grocers) עם 700 מכולות, הכריזו בקיץ על פשיטת רגל.

גם הרווחיות של חנויות המזון נחתכה. בשלוש השנים האחרונות הכנסות מתחום המכולות עלו ב-2% בלבד, פחות מחצי מביצועי השוק שנים רבות לפני כן.

בניו-יורק הצפופה והדחוסה המצב חמור במיוחד. מ-2005 ועד 2015 נסגרו במצטבר 300 סופרמרקטים ברחבי העיר, 100 מהן במנהטן בלבד. בשנתיים שלאחר מכן שורה נוספת של עסקים נסגרה, כאשר הבולטים בהם הם רשתות המכולות A&P ו-Pathmark שהכריזו על פשיטת רגל ב-2015 שהובילה לסגירתן של 49 חנויות בניו-יורק; Garden of Eden שהכריזה על פשיטת רגל ב-2016 וסגרה את ארבעת הסניפים שלה; ו-D’Agostino הוותיקה שנאלצה לסגור שני שליש מהסניפים שלה והותירה רק תשעה פתוחים.

מרבית הסופרים שנסגרו היו קטנים, שכונתיים, בבעלות משפחתית ארוכת שנים, והנפגע העיקרי היה רובע ברוקלין. את הוואקום מיהרו למלא רשתות בתי המרקחת בניו-יורק שמספרן זינק מ-2013 ב-14% והוא עומד היום על 588 חנויות ברחבי העיר. ברשתות בתי המרקחת כמו CVS או Duane Reade ניתן למצוא דברי מזון שונים כמו דגנים, מזון משומר, ממתקים, חמוצים, קרקרים, לפעמים בננות, שמן ואפילו סלטים וכריכים מוכנים. מוצרי המזון השונים האלה מהווים לא פחות מ-30% ממכירות בתי המרקחת ובמונחים כספיים מדובר ב-1.2 מיליארד דולר הכנסות לפי מחקר שבוצע על-ידי אוניברסיטת CUNY. לצדן פועלות גם חנויות נוחות מרובות, אבל אלה מאוד מוגבלות במגוון המוצרים והמוצרים שהן כבר מחזיקות בדרך-כלל עתירים בשומן, סוכר ומלח.

אנליסטים בתחום קמעונאות המזון מטילים את האחריות העיקרית על פעילות השחקניות הגדולות כמו אמזון, וולמארט וקרוגר. אלה המבוססות דוחפות לשינויים טכנולוגיים יקרים ובו בזמן מנהלות מלחמת מחירים עזה. שני דברים שהקמעונאים הקטנים פשוט לא מצליחים לעשות בהצלחה.

עוד כתבות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ