גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיטת הבטון והגזר: עיריית ניו-יורק נלחמת בהיעלמות הסופרמרקטים

מחירי השכירות והביקוש למגורים הובילו למחסור משמעותי בשטחי סופרמרקטים בעיר ניו-יורק ● כתוצאה מכך מיליוני תושבים סובלים מגישה לא מספקת למזון טרי ● עיריית ניו-יורק נרתמה לפתרון הבעיה והחליטה לתת תמריצים ליזמים שיקימו חניות לממכר מזון טרי

יותר מדי ג’אנק פוד ופחות מדי מזון טרי? אחרי שבעיריית ניו-יורק כבר הקטינו את גודל המשקאות הקלים שמותר למכור בעיר, והגבילו את שומן הטראנס שאפשר לבשל איתו במסעדות, מנסים שם גם את שיטת הגזר, ומציעים כלים תכנוניים ונדל"ניים שישפיעו על תזונה טובה יותר לתושבים.

לשם כך הגו בעירייה תוכנית בשם FRESH) Food Retail Expansion to Support Health), שנועדה לתמרץ יזמים להקים ולתחזק חנויות לממכר מזון טרי במקומות שבהם הן חסרות.

לא שחסר אוכל בניו-יורק או שיש רעב, אבל בשכונות עניות בעיר מזון טרי אינו תמיד בהישג יד וההשלכות הן דרמטיות. אלה שחיים באזורים עם גישה מוגבלת למזון טרי, סובלים בשיעורים גבוהים יותר ממחלות כמו סכרת ומהשמנת יתר חולנית.

יחס שטחי המסחר של סופרמרקטים ל-10,000 תושבים בניו-יורק, הוא חצי מהשיעור המומלץ על-ידי הרגולטור הפדרלי. מתוך 59 מחוזות בעיר, רק שני מחוזות עמדו ביחס הרצוי של 30 אלף רגל רבוע ל-10,000 איש. לפי הערכות, 3 מיליון איש לאורך חמשת הרבעים בעיר חיים היום באזורים שבהם אין גישה מספקת למזון טרי.

אחת הסיבות העיקריות למחסור היא העלייה המשמעותית והעקבית במחירי השכירות, שנוגסים היום לפי הערכות בין 10%-12% מהמכירות. סיבה נוספת היא לחץ של יזמי נדל"ן לפנות את השטחים לפרויקטים בתחום המגורים. לחץ זה גם מחריף את הבעיה: יותר ויותר תושבים מתגוררים באזורים שאין בהם גישה מספקת למזון טרי.

בניו-יורק מעריכים כי במצב הנוכחי קיימים ביקושים בהיקף של כמיליארד דולר למזון טרי שלא נענים.

התמריצים והתנאים

תוכנית FRESH מציעה תמריצים ליזמים שיעמדו בשורה של תנאים כמו להעמיד שטח קמעונאי לא קטן מ-557 מ"ר שיוקצה לממכר מזון או פרטים שאינם מזון אך קשורים להכנת אוכל בבית; 50% מהשטח הכולל של החנות חייב להיות מוקצה למוצרי מזון; 30% משטח החנות יוקדש למוצרי מזון מתכלים - מוצרי חלב, בשר, דגים ומוצרי מזון טריים אחרים; ולפחות 50 מ"ר שיוקצה למזון טרי. האזורים שעבורם התמריצים האלה רלוונטיים הם קווינס, הברונקס, צפון הארלם במנהטן ומערב ברוקלין.
התמריצים שיקבלו היזמים שיעמדו בתנאים כוללים הפחתת מסים שנתית למשך 25 שנה בגובה 500 דולר לכל עובד במשרה מלאה; קיבוע שיעור המס על המבנה למשך 25 שנה; ויתור על 8.875% מסי עירייה לכל חומרי הבנייה שירכוש היזם, לצד הרחבת המקסימום הקבוע בחוק לשטח בנוי מסחרי בשכונות מגורים וויתור על תנאי של העמדת מקומות חניה בסופרמרקטים גדולים.

מאז שהושקה התוכנית אושרו כבר 35 פרויקטים שונים. לפי הערכת העירייה, מדובר על 54 אלף מ"ר נוספים של שטח קמעונאי חדש, יצירתם של 900 מקומות עבודה והשקעה של 80 מיליון דולר בעיר.

עם זאת המצב רחוק מלהיות מושלם. סופרמרקטים רבים ממשיכים להיסגר, מה שהביא יזמים רבים לחשוש לקחת חלק בתוכנית FRESH. התוכנית גם עדיין סובלת מבעיית ישימות. ראשי התוכנית מודים גם היום שהדרישה שהציבו למינימום שטח קמעונאי היא בעייתית באחת הערים המאוכלסות בעולם.

הקשר הישראלי

חברת יזמות הנדל"ן הישראלית HAP Investments, שבבעלות הישראלים ניר אמזל, ערן פולק ואמיר חסיד, שפועלת בארה"ב, הייתה אחת מאלה שניצלו את התמריצים שמציעה התוכנית. אמיר חסיד מספר כי "אנחנו רכשנו קרקע באיסט הארלם, בפינת הרחובות 101 והשדרה שלישית. קנינו שטח ריק, וידענו שנוכל לבנות עליו 90 יחידות דיור, עם מסחר בקרקע, ובסך-הכול 120 אלף רגל רבועה. כדי לא לבזבז זמן, הגשנו תחילה לאישור בניין רגיל, ובמקביל התחלנו לעבוד לפי תוכנית FRESH. המשימה העיקרית הייתה למצוא קונה או שוכר לשטח המסחרי שיעמוד בתנאים של התוכנית.

"בהתחלה חשבנו שיהיה קשה למצוא סופרמרקט בתקופה קצרה, ורק אחר-כך חשבנו שאם יש תמריץ מהעירייה סימן שיהיה קל למצוא, ובאמת זה היה יותר קל ממה שחשבנו. בסופו של דבר מכרנו את השטח למטה ולא השכרנו אותו. את הדירות לא מכרנו - כולן להשכרה.

"בזכות FRESH קיבלנו זכויות בנייה לעוד 18 דירות. אם הייתה לי קרקע יותר גדולה, הייתי מקבל יותר. התוכנית נותנת עד 20 אלף רגל רבועה. גם מטעמים אורבניים הם לא נותנים יותר, שלא יהיה גורד שחקים בשכונה של 9-10 קומות.

"הגשנו לעיריית ניו-יורק את התוכניות לבניין החדש ברגע שחתמנו על חוזה. זה לא דורש הרבה ביורוקרטיה: מבחינת היזם, רק היינו צריכים להראות שזה סופרמרקט תקני מבחינת פתחי אוורור, והסופר עצמו היה צריך להראות שהוא עומד בסטנדרטים של FRESH, למשל איקס אחוזים של שטח למוצרים טריים ולא קפואים או מעובדים. גם הוא מקבל תמיכה והטבות כהפחתות מיסוי וכו’. אלה בונוסים משמעותיים. זה ‘ווין ווין’ גם לשכונה. התושבים לא צריכים לנסוע רחוק בשביל אוכל טרי".

מאות סופרמרקטים נסגרו בניו-יורק

במהלך שנות ה-90 של המאה הקודמת זינקו המכירות בחנויות הקמעוניות בארה"ב לשיאים חדשים, כאשר במקביל עולם המכירות המקוון תפס צורה ותאוצה בהובלת אמזון, ושחק את מחירי המוצרים לרצפה. חברות בגדים, הנעלה, רהיטים, שעונים ואפילו ספרים נפלו בזו אחר זו כתוצאה מהצמיחה בפעילות הדיגיטלית. אבל אלה שעסקו במזון ניצלו מהרעה. אנשים פשוט העדיפו להמשיך ללכת בעצמם ולקנות את המזון שלהם. עדות כך ניתן למצוא גם כיום: רכישות מקוונות של מזון עומדות על 1% בלבד מנפח הפעילות בתחום.

חוסר הרצון של הצרכנים לשנות את הרגלי רכישת המזון שלהם ולעבור לרכישה באינטרנט, הביא בסופו של דבר לכמות שיא בשטחי מסחר למכירת מזון בארה"ב. אבל אחרי שנים של התרחבות, המיתון הגיע גם לסופרמרקטים. מספר רשתות כמו טופס פרנדלי מרקטס (Tops Friendly Markets) עם 170 מכולות וסאותאיסטרן גרוסרז (Southeastern Grocers) עם 700 מכולות, הכריזו בקיץ על פשיטת רגל.

גם הרווחיות של חנויות המזון נחתכה. בשלוש השנים האחרונות הכנסות מתחום המכולות עלו ב-2% בלבד, פחות מחצי מביצועי השוק שנים רבות לפני כן.

בניו-יורק הצפופה והדחוסה המצב חמור במיוחד. מ-2005 ועד 2015 נסגרו במצטבר 300 סופרמרקטים ברחבי העיר, 100 מהן במנהטן בלבד. בשנתיים שלאחר מכן שורה נוספת של עסקים נסגרה, כאשר הבולטים בהם הם רשתות המכולות A&P ו-Pathmark שהכריזו על פשיטת רגל ב-2015 שהובילה לסגירתן של 49 חנויות בניו-יורק; Garden of Eden שהכריזה על פשיטת רגל ב-2016 וסגרה את ארבעת הסניפים שלה; ו-D’Agostino הוותיקה שנאלצה לסגור שני שליש מהסניפים שלה והותירה רק תשעה פתוחים.

מרבית הסופרים שנסגרו היו קטנים, שכונתיים, בבעלות משפחתית ארוכת שנים, והנפגע העיקרי היה רובע ברוקלין. את הוואקום מיהרו למלא רשתות בתי המרקחת בניו-יורק שמספרן זינק מ-2013 ב-14% והוא עומד היום על 588 חנויות ברחבי העיר. ברשתות בתי המרקחת כמו CVS או Duane Reade ניתן למצוא דברי מזון שונים כמו דגנים, מזון משומר, ממתקים, חמוצים, קרקרים, לפעמים בננות, שמן ואפילו סלטים וכריכים מוכנים. מוצרי המזון השונים האלה מהווים לא פחות מ-30% ממכירות בתי המרקחת ובמונחים כספיים מדובר ב-1.2 מיליארד דולר הכנסות לפי מחקר שבוצע על-ידי אוניברסיטת CUNY. לצדן פועלות גם חנויות נוחות מרובות, אבל אלה מאוד מוגבלות במגוון המוצרים והמוצרים שהן כבר מחזיקות בדרך-כלל עתירים בשומן, סוכר ומלח.

אנליסטים בתחום קמעונאות המזון מטילים את האחריות העיקרית על פעילות השחקניות הגדולות כמו אמזון, וולמארט וקרוגר. אלה המבוססות דוחפות לשינויים טכנולוגיים יקרים ובו בזמן מנהלות מלחמת מחירים עזה. שני דברים שהקמעונאים הקטנים פשוט לא מצליחים לעשות בהצלחה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית