גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת החפירות: אריק פינטו לא צריך להיות שם, גליה מאור דווקא כן

ועדת כבל לא תרמה דבר ולא תתרום דבר – הבירור צריך להיות באולמות בתי המשפט ובחדרי החקירות

גליה מאור / צילום: תמר מצפי
גליה מאור / צילום: תמר מצפי

1.  במהלך הדיון הטרחני והמתיש היום (א') של ועדת החקירה הפרלמנטרית לאשראי ללווים גדולים, השתמש איתן כבל במילה "חפירות". בזה הוא צודק: זו הייתה חפירה דו-צדדית לתפארת. חברי הכנסת ניסו להפגין בקיאות וירידה לפרטים כשהם יודעים בבירור שהזכות לסודיות בנקאית עומדת לצידם של הבנקאים בעקבות פסק הדין של העליון. הם גם ידעו שיש עניין תקשורתי רב בישיבה הזו ולכן התכוננו אליה היטב, לא רק בשביל השאלות, אלא גם ובמיוחד בשביל המצלמות. בכירי בנק הפועלים, בראשם המנכ"ל אריק פינטו והיו"ר עודד ערן, השיבו בנימוס ובאריכות, ניכר היה שהם הוכנו לכל התרחישים ולכל השאלות - אבל לא חידשו דבר ולא יכולים לחדש דבר.

איתן כבל / צלם: תמר מצפי

נקודה נוספת שהוכחה שוב: חוכמה שבדיעבד - היא המדע הכי מדויק שבעולם, בכל תחום ובכל נושא. ליקויים בהענקת אשראי לכמה לווים בודדים? בוודאי שהיו ובוודאי שהם מעוררים שאלות קשות. אבל הוועדה של כבל היא לא הוועדה לברר אותן, אלא אולמות בתי המשפט (בתביעות על ידי בעלי המניות, בחקירות של כונסי הנכסים, אם יש כאלה) או בחדרי החקירות של המשטרה (אם נעשו עבירות על החוקים ואם הן מאפשרות הרמת מסך בין החברות לבעלי השליטה באותן חברות). למרבה הצער, חקירות כאלה מתקיימות במשורה, מה שמאפשר ויאפשר לכל אלה שקיבלו אשראי ו"שרפו" אותו להבריח נכסים לצאצאיהם, לדורי דורות, ולהמשיך לחיות בפאר מנקר עיניים למרות שפשטו רגל. הדיון היום והדיונים שיבואו להבא, הן דיונים של פול גז בניוטרל - הצגה תקשורתית, בחלקה הצגה פוליטית - אין כמו ריח של בחירות באוויר כדי להוציא מחברי הכנסת את המקסימום כדי לקבל כמה דקות מסך או כמה מאמרים מפרגנים.

2. וצריך גם להיכנס לפרופורציה. שמיטת החובות הגדולה על ידי כמה לווים ובני משפחותיהם היא תופעה מוסרית מכוערת, מרתיחה את הדם וגם אם יחפרו מספיק טוב, היא כנראה לא הייתה ממש חוקית - אבל היא בשום אופן ובשום צורה לא תופעה משקית כה גדולה. היא משקפת תופעה נפסדת של העברת כסף של אחרים לכמה מעטים (שוב, לפעמים בצורה לא חוקית), שהתעשרו על גבם, תוך כשלים חמורים בהענקת אשראי.

אלא, ואת זה אני חייב להדגיש כל פעם מחדש: ההפסדים שספגו הבנקים וגם המוסדיים שוליים מאוד יחסית להיקפי האשראי, והם לא פגעו מהותית בכספי הפנסיה או בציבור בעלי המניות של הבנקים. הבנקים נותרו יציבים והתשואה על הפנסיה של הציבור הניבה בממוצע 7%-8% ברוטו בעשור האחרון. לכן, "הציבור" לא ממש נפגע. חברי הכנסת יידעו זאת היטב, רק אם יפתחו את דוחות הפנסיה השנתיים שלהם. אה, שכחנו, הוותיקים שבהם נהנים מפנסיה תקציבית, שערורייה הרבה יותר גדולה מהאשראי ללווים גדולים -אז למה שיעסקו בה, למה שלא יעסקו בשערוריית הסיוע לקרנות הפנסיה ההסתדרותיות בהיקף של 172 מיליארד שקל? למה, כי כבל ואיילת נחמיאס ורבין, חברת הוועדה, הם חברי מפלגת העבודה. הם מקמצים במילים על הסדר הקיבוצים, ההפקרות בקרנות ההסתדרותיות והסדרי הפנסיה התקציבית.

3. הבעיה של הוועדה הזו היא לא רק החוכמה המדויקת שבדיעבד, לא רק שידיה כבולות, לא רק שהיא חסרת שיניים, אלא יש בעיה גם עם "הנחקרים" שלה. לא פינטו צריך להיות שם ולא ערן. צריכים לשבת שם שלמה נחמה (יו"ר בנק הפועלים לשעבר) צבי זיו וציון קינן מבנק הפועלים (המנכ"לים לשעבר של הבנק) ובעיקר גליה מאור, לשעבר המנכ"לית הכל יכולה של בנק לאומי. אם יש מישהי שמגלמת את כל הבעיות בתחום ניהול הבנקים, את שלטון המנהלים ואת שלטון המקורבים - זו מאור. היא שלטה ללא מיצרים בבנק לאומי כ-17 שנה, שלטון מנהלים לכל עניין ודבר. כמו בשלטון מלוכה היא למעשה מינתה את יורשתה - רקפת רוסק-עמינח - להחליפה. היא בעצמה רצתה להמשיך את השושלת כיו"ר בנק לאומי תוך שהיא מקבלת דחיפה מגורמים תקשורתיים שהיה להם אינטרס בעניין. היא התחילה את דרכה בבנק לאומי למרות שיצאה בעור שיניה מדוח בייסקי, דוח ועדת החקירה לעניין ויסות מניות הבנקים. כזכור, היא שימשה כמפקחת על הבנקים בזמן הוויסות - ולמרות שהדוח קבע ש"בנק ישראל והמפקח על הבנקים לא עשו מאומה לכך שהוויסות יופסק" ועוד ועוד קביעות חמורות על תפקודה, הוא חילץ אותה. "אנו קובעים את אחריותה האישית של גב' מאור", נכתב בשורה התחתונה, "אך בהתחשב בכל הנסיבות שעליהן עמדנו לעיל אין אנו ממליצים להסיק מסקנות אישיות לגביה".

מה היה שם שגרם לכל בכירי הבנקים ובכירי הרגולציה לשלם ורק גליה מאור נחלצה בעור שיניה? כתבתי זאת בעבר והנה ההסבר. אחד מחברי הוועדה סיפר כעבור שנים, וביקש שלא לפרסם זאת אלא אחרי מותו, שחברי הוועדה היו נבוכים מאוד נוכח עדותה האמוציונלית במיוחד של מאור. היא הייתה ככל הנראה אחת הנשים הבודדות, בטח הבכירה היחידה בין עשרות, אולי מאות, העדים והמרואיינים שהופיעו בפני הוועדה. חמשת הגברים, חברי הוועדה - משה בייסקי, ורדימוס זילר, זאב הירש, מרשל סרנת ודניאל פרידמן - סיפר לימים החבר, חשו אי נוחות אישית להטיל אחריות ומסקנות אישיות על האישה הצעירה, בשנות ה-30 לחייה באותה עת, והחליטו לעצור אצלה. רק אצלה.

4. מאור, שהייתה מקורבת מאוד לגד סומך, רואה החשבון של הבנק (הייתה יועצת פרטית במשרדו אחרי שפרשה מבנק ישראל ולפני שהתמתנה למישנה למנכ"ל בנק לאומי), פיתחה עם זמן סוג של חסינות מכל אירוע שלילי, לא רק בפרשת הוויסות. היא צלחה את פרשת פסגות וקרנות הנאמנות (שהייתה אז בשליטת לאומי), את הפרשה בלאומי שווייץ, את פרשת העלמות והחקירה האמריקאית (החזירה סכום כסף זניח), את הענקת האשראי בזמנו למשפחת דנקנר להשתתפות בגרעין השליטה לבנק הפועלים, את האשראי ללווים גדולים אחרים, בהם פישמן, וגם את המחיקה לערוץ 10 בהיקף 150 מיליון שקל בזמנו. בשיאה היא גם הרוויחה עלות שכר של 750 אלף שקל בחודש, פי 3 מתקרת השכר בסקטור הפיננסי כיום. אחרי שפרשה היא מונתה לדירקטורית בטבע (עזבה בינתיים) בשכר נדיב - בזמן העסקה המנופחת שדירדרה את טבע וסיכנה את יציבותה. בקיצור, מאור היא הסמל הכי גדול של בנקאות המקורבים, כפי שמכנים אותה היום, והמציאה אותה לפני שהמושג הזה היה קיים.

אלא שמאור כבר לא תתייצב מול להקת כבל ושות'. אם כבר כבל עוסק בחוכמה שבדיעבד, לפחות שתהיה הרבה יותר מדויקת ותכלול את כל הנפשות שפעלו באותה עת.

5. היו בטוחים בדבר אחד: ועדת כבל לא תעסוק באשראי לכלי תקשורת, לא במחיקה העוצמה לערוץ עשר ולא באשראי לעוד כלי תקשורת נוספים והחובות המסופקים והמחוקים שלהם. היא גם לא תעסוק באשראים שהוענקו בעבר למפלגות, במיוחד למפלגת העבודה. כל מה שמפריע לחברי הכנסת לצבור דקות מסך לקראת הבחירות - זה לא עניינו של הציבור. חבל שכך.

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

תיקון והתנצלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם