גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת החפירות: אריק פינטו לא צריך להיות שם, גליה מאור דווקא כן

ועדת כבל לא תרמה דבר ולא תתרום דבר – הבירור צריך להיות באולמות בתי המשפט ובחדרי החקירות

גליה מאור / צילום: תמר מצפי
גליה מאור / צילום: תמר מצפי

1.  במהלך הדיון הטרחני והמתיש היום (א') של ועדת החקירה הפרלמנטרית לאשראי ללווים גדולים, השתמש איתן כבל במילה "חפירות". בזה הוא צודק: זו הייתה חפירה דו-צדדית לתפארת. חברי הכנסת ניסו להפגין בקיאות וירידה לפרטים כשהם יודעים בבירור שהזכות לסודיות בנקאית עומדת לצידם של הבנקאים בעקבות פסק הדין של העליון. הם גם ידעו שיש עניין תקשורתי רב בישיבה הזו ולכן התכוננו אליה היטב, לא רק בשביל השאלות, אלא גם ובמיוחד בשביל המצלמות. בכירי בנק הפועלים, בראשם המנכ"ל אריק פינטו והיו"ר עודד ערן, השיבו בנימוס ובאריכות, ניכר היה שהם הוכנו לכל התרחישים ולכל השאלות - אבל לא חידשו דבר ולא יכולים לחדש דבר.

איתן כבל / צלם: תמר מצפי

נקודה נוספת שהוכחה שוב: חוכמה שבדיעבד - היא המדע הכי מדויק שבעולם, בכל תחום ובכל נושא. ליקויים בהענקת אשראי לכמה לווים בודדים? בוודאי שהיו ובוודאי שהם מעוררים שאלות קשות. אבל הוועדה של כבל היא לא הוועדה לברר אותן, אלא אולמות בתי המשפט (בתביעות על ידי בעלי המניות, בחקירות של כונסי הנכסים, אם יש כאלה) או בחדרי החקירות של המשטרה (אם נעשו עבירות על החוקים ואם הן מאפשרות הרמת מסך בין החברות לבעלי השליטה באותן חברות). למרבה הצער, חקירות כאלה מתקיימות במשורה, מה שמאפשר ויאפשר לכל אלה שקיבלו אשראי ו"שרפו" אותו להבריח נכסים לצאצאיהם, לדורי דורות, ולהמשיך לחיות בפאר מנקר עיניים למרות שפשטו רגל. הדיון היום והדיונים שיבואו להבא, הן דיונים של פול גז בניוטרל - הצגה תקשורתית, בחלקה הצגה פוליטית - אין כמו ריח של בחירות באוויר כדי להוציא מחברי הכנסת את המקסימום כדי לקבל כמה דקות מסך או כמה מאמרים מפרגנים.

2. וצריך גם להיכנס לפרופורציה. שמיטת החובות הגדולה על ידי כמה לווים ובני משפחותיהם היא תופעה מוסרית מכוערת, מרתיחה את הדם וגם אם יחפרו מספיק טוב, היא כנראה לא הייתה ממש חוקית - אבל היא בשום אופן ובשום צורה לא תופעה משקית כה גדולה. היא משקפת תופעה נפסדת של העברת כסף של אחרים לכמה מעטים (שוב, לפעמים בצורה לא חוקית), שהתעשרו על גבם, תוך כשלים חמורים בהענקת אשראי.

אלא, ואת זה אני חייב להדגיש כל פעם מחדש: ההפסדים שספגו הבנקים וגם המוסדיים שוליים מאוד יחסית להיקפי האשראי, והם לא פגעו מהותית בכספי הפנסיה או בציבור בעלי המניות של הבנקים. הבנקים נותרו יציבים והתשואה על הפנסיה של הציבור הניבה בממוצע 7%-8% ברוטו בעשור האחרון. לכן, "הציבור" לא ממש נפגע. חברי הכנסת יידעו זאת היטב, רק אם יפתחו את דוחות הפנסיה השנתיים שלהם. אה, שכחנו, הוותיקים שבהם נהנים מפנסיה תקציבית, שערורייה הרבה יותר גדולה מהאשראי ללווים גדולים -אז למה שיעסקו בה, למה שלא יעסקו בשערוריית הסיוע לקרנות הפנסיה ההסתדרותיות בהיקף של 172 מיליארד שקל? למה, כי כבל ואיילת נחמיאס ורבין, חברת הוועדה, הם חברי מפלגת העבודה. הם מקמצים במילים על הסדר הקיבוצים, ההפקרות בקרנות ההסתדרותיות והסדרי הפנסיה התקציבית.

3. הבעיה של הוועדה הזו היא לא רק החוכמה המדויקת שבדיעבד, לא רק שידיה כבולות, לא רק שהיא חסרת שיניים, אלא יש בעיה גם עם "הנחקרים" שלה. לא פינטו צריך להיות שם ולא ערן. צריכים לשבת שם שלמה נחמה (יו"ר בנק הפועלים לשעבר) צבי זיו וציון קינן מבנק הפועלים (המנכ"לים לשעבר של הבנק) ובעיקר גליה מאור, לשעבר המנכ"לית הכל יכולה של בנק לאומי. אם יש מישהי שמגלמת את כל הבעיות בתחום ניהול הבנקים, את שלטון המנהלים ואת שלטון המקורבים - זו מאור. היא שלטה ללא מיצרים בבנק לאומי כ-17 שנה, שלטון מנהלים לכל עניין ודבר. כמו בשלטון מלוכה היא למעשה מינתה את יורשתה - רקפת רוסק-עמינח - להחליפה. היא בעצמה רצתה להמשיך את השושלת כיו"ר בנק לאומי תוך שהיא מקבלת דחיפה מגורמים תקשורתיים שהיה להם אינטרס בעניין. היא התחילה את דרכה בבנק לאומי למרות שיצאה בעור שיניה מדוח בייסקי, דוח ועדת החקירה לעניין ויסות מניות הבנקים. כזכור, היא שימשה כמפקחת על הבנקים בזמן הוויסות - ולמרות שהדוח קבע ש"בנק ישראל והמפקח על הבנקים לא עשו מאומה לכך שהוויסות יופסק" ועוד ועוד קביעות חמורות על תפקודה, הוא חילץ אותה. "אנו קובעים את אחריותה האישית של גב' מאור", נכתב בשורה התחתונה, "אך בהתחשב בכל הנסיבות שעליהן עמדנו לעיל אין אנו ממליצים להסיק מסקנות אישיות לגביה".

מה היה שם שגרם לכל בכירי הבנקים ובכירי הרגולציה לשלם ורק גליה מאור נחלצה בעור שיניה? כתבתי זאת בעבר והנה ההסבר. אחד מחברי הוועדה סיפר כעבור שנים, וביקש שלא לפרסם זאת אלא אחרי מותו, שחברי הוועדה היו נבוכים מאוד נוכח עדותה האמוציונלית במיוחד של מאור. היא הייתה ככל הנראה אחת הנשים הבודדות, בטח הבכירה היחידה בין עשרות, אולי מאות, העדים והמרואיינים שהופיעו בפני הוועדה. חמשת הגברים, חברי הוועדה - משה בייסקי, ורדימוס זילר, זאב הירש, מרשל סרנת ודניאל פרידמן - סיפר לימים החבר, חשו אי נוחות אישית להטיל אחריות ומסקנות אישיות על האישה הצעירה, בשנות ה-30 לחייה באותה עת, והחליטו לעצור אצלה. רק אצלה.

4. מאור, שהייתה מקורבת מאוד לגד סומך, רואה החשבון של הבנק (הייתה יועצת פרטית במשרדו אחרי שפרשה מבנק ישראל ולפני שהתמתנה למישנה למנכ"ל בנק לאומי), פיתחה עם זמן סוג של חסינות מכל אירוע שלילי, לא רק בפרשת הוויסות. היא צלחה את פרשת פסגות וקרנות הנאמנות (שהייתה אז בשליטת לאומי), את הפרשה בלאומי שווייץ, את פרשת העלמות והחקירה האמריקאית (החזירה סכום כסף זניח), את הענקת האשראי בזמנו למשפחת דנקנר להשתתפות בגרעין השליטה לבנק הפועלים, את האשראי ללווים גדולים אחרים, בהם פישמן, וגם את המחיקה לערוץ 10 בהיקף 150 מיליון שקל בזמנו. בשיאה היא גם הרוויחה עלות שכר של 750 אלף שקל בחודש, פי 3 מתקרת השכר בסקטור הפיננסי כיום. אחרי שפרשה היא מונתה לדירקטורית בטבע (עזבה בינתיים) בשכר נדיב - בזמן העסקה המנופחת שדירדרה את טבע וסיכנה את יציבותה. בקיצור, מאור היא הסמל הכי גדול של בנקאות המקורבים, כפי שמכנים אותה היום, והמציאה אותה לפני שהמושג הזה היה קיים.

אלא שמאור כבר לא תתייצב מול להקת כבל ושות'. אם כבר כבל עוסק בחוכמה שבדיעבד, לפחות שתהיה הרבה יותר מדויקת ותכלול את כל הנפשות שפעלו באותה עת.

5. היו בטוחים בדבר אחד: ועדת כבל לא תעסוק באשראי לכלי תקשורת, לא במחיקה העוצמה לערוץ עשר ולא באשראי לעוד כלי תקשורת נוספים והחובות המסופקים והמחוקים שלהם. היא גם לא תעסוק באשראים שהוענקו בעבר למפלגות, במיוחד למפלגת העבודה. כל מה שמפריע לחברי הכנסת לצבור דקות מסך לקראת הבחירות - זה לא עניינו של הציבור. חבל שכך.

עוד כתבות

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

לשכת גיוס תל השומר / צילום: מיטב ודובר צה''ל

באוצר משרטטים את המחיר הכלכלי הכבד של הצעת חוק הגיוס

באגף התקציבים במשרד האוצר פרסמו ניתוח כלכלי מקיף להצעת החוק שהציג יו"ר ועדת חוץ וביטחון, בועז ביסמוט, והציפו שורת כשלים מהותיים ● ממנגנון "גיל הפטור" שמרחיק את הצעירים החרדים משוק העבודה, דרך החורים בסנקציות ועד להשבת ההטבות שנלקחו ● וגם: איך שינוי אחד יכול להזניק את הכלכלה

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט; שער הביטקוין קופץ למעל 91 אלף דולר

נאסד"ק מתחזק ב-0.7%, S&P 500 עולה ב-0.3% ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי מזנקת ב-27% ● באסיה נסגר המסחר במגמה חיובית ● זינוק חד במניות הקריפטו: האת'ריום מזנק במעל 10%

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף זינגר כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

מחנה קיץ בארה"ב ב־10,000 דולר: המגייסת החדשה בבורסת ת"א

סימד הולדינגס השלימה גיוס אג"ח של 610 מיליון שקל, שישמשו בעיקר לרכישת נכסים מידי בעליה ולפירעון הלוואות ● החברה מפעילה מחנות קיץ לנוער, בעיקר יהודי

תל אביב / צילום: נוי מאיה

בעלי דירות נגד עיריית ת"א: מפריזה בדרישות לשיפוץ חזית אחידה

בעתירה שהוגשה לעליון נטען כי עיריית ת"א מפרשת בצורה שגויה את חוק העזר העירוני, שמכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים לאחידות ● לדברי העותרים, דרישה זו מעלה משמעותית את עלויות השיפוץ

2025 צפויה להיות שנה חזקה לפנסיה של החוסכים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021 ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

דרבי הכדורסל בין מכבי ת''א להפועל ת''א / צילום: עודד קרני

האם ליגות הכדורסל ייפרדו מערוץ הספורט אחרי 30 שנה?

בערוץ הספורט ומינהלת הליגות מקיימים מגעים להארכת החוזה ביניהם בשנתיים נוספות - אך במקביל עמלים במינהלת על מכרז חדש ● התנאים החדשים: 25 מיליון שקל לשנה, למשך 5 שנים

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

חברת סלברייט / צילום: איל יצהר

סלברייט רוכשת חברה ב-170 מיליון דולר, מפטרת 20 עובדים בישראל

מהלך הפיטורים של סלברייט מגיע בתקופה שבה מניית החברה מציגה ביצועים חזקים יחסית לשוק ● בתוך כך, החברה הודיעה היום על השלמת רכישת חברת קורליום תמורת כ־170 מיליון דולר

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

שלמה אליהו, דוד פורר, ישי דוידי, זוהר לוי, אהרון פרנקל / איור: גיל ג'יבלי

עלייתם של הפיננסיירים, והשכירים שהפכו למיליונרים: מעולם לא ראינו שנה כזאת בתל אביב

מדוד פורר דרך שלמה אליהו ועד זוהר לוי: בעלי העניין בחברות הנסחרות בת"א ניצלו את העליות החדות בבורסה כדי למכור מניות בהיקף גבוה פי 3 מבשנה שעברה - כמעט 16 מיליארד שקל, ושברו את שיא כל הזמנים ● וגם: השכירים שמכרו מניות בעשרות מיליוני שקלים

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג'ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?