גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלן הראשי: היקף העסקאות בענף הנדל"ן למגורים ירד גם באוגוסט; צניחה של 30% ברכישות משקיעים

באוגוסט 2018 נרכשו 8,000 דירות בלבד - ירידה של 3% לעומת אוגוסט 2017 ו-5% לעומת יולי האחרון ● בניכוי הדירות המוזלות, מדובר כבר בירידה של 8% לעומת יולי ו-5% לעומת אוגוסט 2017 ● היקף הדירות החדשות שנרכשו באוגוסט ירד ב-7% לעומת יולי ● באוגוסט נרכשו רק כ-1,000 דירות ע"י משקיעים, ירידה משמעותית בהשוואה לאוגוסט אשתקד

דירות למכירה/ צילום: איל יצהר
דירות למכירה/ צילום: איל יצהר

בחודש אוגוסט 2018 בוצעו בענף הנדל"ן למגורים כ-8,000 עסקאות בלבד, 700 מתוכן עסקאות לרכישת דירות מוזלות במסגרת התוכניות הממשלתית (מחיר למשתכן ותוכנית מחיר מטרה). מדובר ברמת עסקאות נמוכה בכ-3% בהשוואה לאוגוסט אשתקד וירידה בשיעור 5% בהשוואה לחודש הקודם (יולי 2018). בניכוי הדירות המוזלות, נתוני אוגוסט מעידים כי בחודש הנסקר נרשמה ירידה חדה יותר בעסקאות למכירת דירות בשוק החופשי, 5% בהשוואה לאוגוסט אשתקד ו-8% בהשוואה לחודש הקודם. מדובר ברמה הנמוכה ביותר של עסקאות בחודש אוגוסט מאז שנת 2014, שעמד בצילה של תוכנית מע"מ אפס של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד. כך עולה מסקירת ענף הנדל"ן למגורים לחודש אוגוסט 2018 שפרסם היום (א') אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר.

נתוני אוגוסט ממשיכים להעיד כיצד ענף הנדל"ן ממשיך ומתקרר והיקף העסקאות של המשקיעים ושל משפרי הדיור נמצא בירידה. באגף הכלכלן הראשי מחדדים בסקירה וכותבים כי עיקר הירידה במכירת הדירות מתמקדת במכירת דירות במחירי שוק חופשי ולא במכירת דירות במסגרת מחיר למשתכן.

בכל הנוגע לדירות חדשות, הנתונים מעידים כי בחודש אוגוסט נמכרו 2,400 דירות חדשות, ירידה בשיעור 7% בהשוואה לחודש הקודם וללא שינוי בהשוואה לחודש אוגוסט אשתקד. באגף הכלכלן הראשי סבורים שעיקר הירידה במכירות נובעת מגידול במכירות הדירות המוזלות במסגרת מחיר למשתכן: "השינוי במכירות הקבלנים ברמה החודשית עשוי להיות מושפע במידה רבה מהיקף המכירות במסגרת 'מחיר למשתכן', בפרט כאשר משווים בין שנה נוכחית לתקופה מקבילה אשתקד, שכן קצב המכירות השנתי במסגרת 'מחיר למשתכן' הולך ועולה. כך, בנטרול מכירות אלו נמצא כי נרשמה ירידה חדה, של 17%, במכירות הקבלנים 'במחירי שוק' בהשוואה לאוגוסט אשתקד. יש לציין כי מאז אוקטובר 2016 נרשמת ירידה רצופה במספר העסקאות בדירות חדשות 'במחירי שוק', כאשר שיעורי הירידה הנם דו-ספרתיים, למעט מאי ויוני האחרונים (בהם נרשמו ירידות של 1% ו-9%, בהתאמה)". עוד נכתב בסקירה כי: "שיעור הירידה באוגוסט האחרון הנו הגבוה ביותר מאז תחילת השנה".

במקביל, באוצר בחנו את מכירת הדירות החדשות על ידי קבלנים בשמונת החודשים הראשונים של השנה ומצאו כי בתקופה זו נמכרו כ-13.5 אלף דירות חדשות, 11% פחות מהתקופה המקבילה אשתקד ו-40% פחות בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2016. על פי האוצר: "מדובר ברמה הנמוכה ביותר של עסקאות בדירות חדשות בשמונת החודשים הראשונים של השנה לפחות מאז תחילת העשור האחרון".

צניחה בשיעור 50% במכירת דירות חדשות בהשוואה ל-2015

במסגרת הסקירה, וההתייחסות למכירת דירות חדשות, מציינים באוצר כי בנטרול הדירות המוזלות של מחיר למשתכן ניתן לזהות צניחה משמעותית בשיעור 50% במכירת דירות בהשוואה של שמונת החודשים הראשונים של השנה לתקופת השיא של מכירת דירות בתקופה הדומה בשנת 2015. "משמעות הדבר היא כי קבלנים שאינם נוטלים חלק משמעותי במסגרת 'מחיר למשתכן' רושמים שיעורי ירידה חדים במכירות", כך בסקירה.

במקביל, באוצר אף טוענים כי החברות שהחזיקו בתואר שיאניות מכירת הדירות בשנים הקודמות נדחקות כעת לתחתית הטבלאות, מרוויחות פחות ואחת הסיבות לכך היא העובדה שהן פחות מוכנות להתפשר על המחירים נכון להיום: "עניין זה מוצא ביטוי בשינויים משמעותיים בצמרת החברות המובילות במכירות מקרב כלל חברות הבניה (היזמיות). מגמה זו, שהחלה לבוא לידי ביטוי כבר אשתקד, הולכת ומעצימה במהלך שנת 2018. כך, אם אשתקד, 'רק' שליש מחברות הבניה שנמנו על עשרים החברות המובילות במכירות בשנת 2015, לא 'שרדו' בין עשרים החברות המובילות ב-2017, במהלך שמונת החודשים הראשונים של 2018 מגיע מספר זה כמעט ל-50% (דהיינו, מחצית מחברות הבניה המובילות במכירות ב-2015, אינן נמנות על עשרים המובילות ב-2018). במונחים כספיים הצטמק מחזור המכירות של עשרים חברות אלו ב-47%, בהשוואה בין ינואר-אוגוסט השנה לבין התקופה המקבילה ב-2015. מנגד, כאשר בוחנים את עשרים החברות המובילות במכירות בשנת 2018 (ינואר-אוגוסט) נמצא כי רבע מתוכן כלל לא נמנו על מאה החברות הגדולות ב-2015... חברות אלו רשמו גידול של 9% במחזור המכירות שלהן בהשוואה לשנת 2015. סביר להניח, כי ממצאים אלו מוסברים במידה רבה מכך שהחברות הגדולות בענף הבניה, שנהנו משנות הגאות בשוק הנדל"ן בעשור האחרון, נוטות במידה פחותה להוריד מחירים ו/או ליטול חלק משמעותי ב'מחיר למשתכן', ולפיכך רושמות ירידה חדה יותר במכירות. יש בממצאים אלו גם כדי לרמז שחברות אלו רושמות גידול משמעותי במלאי הדירות הלא מכורות".

צניחה של 30% ברכישות משקיעים בהשוואה לאוגוסט שעבר

לצד הירידה במכירת דירות חדשות, גם היקף רכישת הדירות על ידי משקיעים ממשיך לרדת. באוגוסט נרכשו רק כאלף דירות על ידי משקיעים, ירידה בשיעור 30% בהשוואה לחודש אוגוסט אשתקד. משקל רכישות המשקיעים מסך העסקאות עודנו נמוך ועומד על 13% - רמת שפל של השנים האחרונות.

בכל הקשור למכירת דירות על ידי משקיעים, בחודש אוגוסט נמכרו 1,700 דירות על ידי קהל זה, ירידה בשיעור 6% לעומת אוגוסט אשתקד. על פי הסקירה, אזור תל-אביב הוא האזור שבו נרשמה הירידה המשמעותית ביותר בשיעור 9% במכירות בהשוואה לאוגוסט שעבר.

עוד על פי הסקירה, הירידה המתמשכת בפעילות המשקיעים בענף הנדל"ן למגורים מעמיקה את הפער שנוצר בין דירות שנרכשות על ידי משקיעים לאלו שנמכרות. "המשך הירידה החדה ברכישות המשקיעים (בהשוואה לאוגוסט אשתקד) והירידה המתונה במכירות המשקיעים הביאו להמשך הירידה ב'מלא' הדירות בידי משקיעים", כך בסקירה, "בסך-הכול נגרעו ממלאי זה בחודש אוגוסט כ-600 דירות, גבוה פי 2.6 בהשוואה לירידה במלאי זה באוגוסט אשתקד. בסך-הכול, מאז החל לרדת 'מלאי' הדירות בידי משקיעים באפריל 2016 נגרעו ממנו עד אוגוסט האחרון כ-13 אלף דירות".

מחוסרי הדיור רכשו יותר דירות - בעיקר מוזלות

מחוסרי הדיור - רוכשי דירה ראשונה - רכשו בחודש אוגוסט 4,200 דירות, כ-3,500 מהן ב"מחירי שוק" ללא דירות מוזלות במחיר למשתכן. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד גדלו רכישות פלח זה ב-13%, אולם באוצר מדגישים כי גידול זה מתרכז בעיקר בדירות המסובסדות. "כך, בעוד שבאוגוסט אשתקד הסתכמו הרכישות המסובסדות של הזוגות הצעירים ב-335 דירות בלבד, באוגוסט השנה הוכפל מספר זה. בכך מצטמצם הגידול ברכישות הזוגות הצעירים 'במחירי שוק' ל-3% בהשוואה לאוגוסט אשתקד". עוד על פי הסקירה - הישוב הבולט ברכישות במסגרת "מחיר למשתכן" בחודש אוגוסט היה אור יהודה (כ-200 עסקאות). עוד נכתב בסקירה על פרויקט מחיר למשתכן באור יהודה כי ניתוח רמות השכר של משקי הבית שרכשו דירה במסגרת מחיר למשתכן בפרויקט זה בחודש אוגוסט מצביע על רמות שכר גבוהות יחסית, על רקע שיעור גבוה של משקי בית בהם שני בני הזוג עובדים. "עם זאת", מדגישים באוצר, "עדיין בקרב רבע מהרוכשים לא עלה השכר למשק בית על 13 אלף שקל ברוטו".

למשפרי הדיור לוקח יותר זמן למכור את הדירה

רכישות משפרי הדיור בחודש אוגוסט הסתכמו ב-2,800 דירות, ירידה בשיעור 11% בהשוואה לאוגוסט אשתקד, כמו גם בהשוואה לחודש הקודם. על פי הסקירה, מדובר באחת הרמות החודשיות הנמוכות ביותר שנרשמו ברכישות משפרי הדיור בשנים האחרונות, בחודש שאינו מאופיין במיעוט ימי עבודה. באוצר מסבירים כי: "סביר להניח כי הירידה החדה ברכישות המשקיעים והמתנת הזוגות הצעירים ל'מחיר למשתכן' הם בין הגורמים המסבירים את הרמה הנמוכה של רכישות משפרי הדיור, בפרט של אלו המעוניינים להבטיח את מכירת דירתם קודם רכישת דירה חדשה".

עוד מציינים באוצר כי במקביל לירידה ברכישות משפרי הדיור, מכירת הדירות הישנות אורכת זמו ממושך יותר. "מספר החודשים שחלפו בין מועד הרכישה של הדירה החדשה לבין המועד בו נמכרה הדירה 'הישנה', מאפשר לאמוד האם פרק הזמן בו ניצבת דירה על המדף מתארך או מתקצר. בניתוח זה נמצא כי בחודש אוגוסט נדרשו למשפרי הדיור 13.5 חודשים בממוצע כדי למכור את דירתם הישנה, זאת לעומת 8 חודשים בלבד בחודש ינואר".

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?