גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרות בפרויקט יונייטד שרונה בתל אביב והקשר לבית ההשקעות ילין לפידות

בית ההשקעות ילין לפידות העמיד הלוואות של 225 מיליון שקל לחברי קבוצת הרכישה, שמתקשים לממן את הפרויקט שנבנה על מתחם רשות השידור בתל אביב ● הבטוחה להלוואות - הקרקע שבמרכז העיר

 מתחם דרום הקריה בתל אביב / צילום: תמר מצפי
מתחם דרום הקריה בתל אביב / צילום: תמר מצפי

ההשקעות הישירות בנדל"ן ומתן ההלוואות הפרטיות הפכו בשנים האחרונות לאפיקי ההשקעה החמים של הגופים המוסדיים המקומיים הגדולים ביותר. מדובר בשני אפיקי השקעה אלטרנטיביים, ריאליים, שאינם קשורים ישירות לנעשה בשוקי ההון - מעין פעילות בנקאית הנעשית מחוץ לבנקים.

הגופים שהובילו את ההשקעה בתחומים אלה, היו תחילה קבוצות הביטוח הגדולות, כשבתי ההשקעות התחילו להיכנס לתחומים אלה אחריהן. אחד הגופים שהקפיד להימנע לאורך זמן מהשקעות ישירות בנדל"ן וממתן הלוואות פרטיות, והעדיף באופן בולט השקעות סחירות, הוא בית ההשקעות ילין לפידות.

בית ההשקעות, שמנוהל בידי צמד מייסדיו, יאיר לפידות ודב ילין, הצליח לאורך השנים הרבה מעל לרוב מתחריו, והיה כתובת לכספי ציבור בהיקף אדיר שזרמו לניהולו. כך קרה שבצל הגידול בנכסים המנוהלים, והאתגר הגובר למצוא יעד ראוי להשקעה במונחי סיכון-סיכוי, התחיל גם ילין לפידות להשקיע באפיקים האלטרנטיביים, בדומה למתחרים.

אחת מההשקעות הריאליות-אלטרנטיביות הראשונות, ומהגדולות שבהן, הייתה מתן הלוואה משלימה של מאות מיליוני שקלים, בריבית גבוהה דו ספרתית, לפרויקט קבוצת הרכישה היקרה ביותר בישראל - יונייטד שרונה. קשייה של זו מתרבים ומעמיקים ככל שחולף הזמן.

לפני כשלוש שנים, מדינת ישראל הוציאה מכרז למכירת הקרקע האטרקטיבית  שעליה ישבה רשות השידור, במתחם "דרום הקריה" בתל אביב, המוכר כמתחם שרונה. במכרז, שנסגר במארס 2016, זכתה קבוצת מינהל מגורים ישראל, בראשות מוטי פלד, שהציעה סכום שיא של 1.06 מיליארד שקל (לא כולל מע"מ) - ההצעה היחידה במכרז שחצתה את רף מיליארד השקלים ונחשבה למחיר גבוה במיוחד עבור הקרקע, שיועדה לבניית שלושה מגדלי מגורים ובהם כ-350 דירות וכן שטחי מסחר ומשרדים. 

יזמי הפרויקט מצידם התחייבו שהדירות במגדלים החדשים יהיו במחירים אטרקטיביים במיוחד, בטח בהתחשב במיקום הקרקע, בלב תל אביב. אלא שבתוך זמן קצר התברר שהאומדנים של ראשי קבוצת הרכישה בעת רכישת הקרקע היו אופטימיים מדי, וכי חברי הקבוצה, מאות במספר, נדרשים להוסיף כל אחד סכומים משמעותיים בשיעור של עשרות אחוזים לרכישת הדירות בפרויקט. לימים בחרו חברי הקבוצה להיפרד מהמארגן המקורי, פלד, ושכרו את שירותיה של קבוצת ב.ס.ר שבבעלות נחשון קיויתי לצורך בנייה והשלמת הפרויקט.

באחרונה שוב צפו, ממש לא בפעם הראשונה, בעיותיה וקשייה של קבוצת הרכישה וחבריה נדרשו להוסיף סכומים ניכרים (הרחבת ההשקעה בפרויקט בלפחות 40%, לפי שעה). מי ששותף, כגורם נלווה, לסערה בפרויקט הוא ציבור העמיתים של בית ההשקעות ילין לפידות.

כאמור, ילין לפידות העמיד מימון לחברי קבוצת הרכישה, הלוואות בריביות דו-ספרתיות, שמגיעות גם לרמה גבוהה של 15% (מה שמשקף את הסיכון שטמון בעסק זה מבחינת בית ההשקעות שמנהל את כספי העמיתים).

ככל הידוע, ילין לפידות נתן מסגרת הלוואות של 400 מיליון שקל לחברי הקבוצה, מהן הועמדו עד כה הלוואות בהיקף של 225 מיליון שקל לכ-300 לווים (חלק הארי של חברי הקבוצה), שמומנו מכספי העמיתים בחיסכון לטווח ארוך של בית ההשקעות. מדובר בהלוואה ממוצעת של פחות ממיליון שקל ללווה שחבר בקבוצת הרכישה (למעשה כיזם).

העסקה נסגרה עוד במהלך המחצית השנייה של 2017, כשהעמדת המימון נעשתה באמצעות כספי העמיתים בקופות הגמל של בית ההשקעות, והיא מהווה את עסקת האשראי הלא-סחיר הגדולה ביותר בתולדות בית ההשקעות. יתרת המימון לרכישת הקרקע תגיע מההון העצמי של חברי קבוצת הרכישה.

בבית ההשקעות משדרים ביטחון

אין להבין מכך שילין לפידות קשורים באופן ישיר לפרויקט, ושהעמיתים של בית ההשקעות יפסידו את כספם או חלקו, אך בהחלט מדובר בהמחשה להתממשות הסיכונים בביצוע השקעות מסוג זה. למעשה, מתן מימון הוא נושא שקשור תמיד לסיכון. אם אין סיכון - אין תשואה, והשאלה היא כמובן כיצד לנהל את הסיכון.

בסביבת בית ההשקעות משדרים גם כיום ביטחון בהקשר זה. זאת, מאחר שעבור ההלוואות ניתנו לילין לפידות בטוחות בדמות שעבודים על הקרקע של הפרויקט - בטוחה ממשית, אך כזו שדורשת תשומת לב ניהולית רבה, משאבים נוספים וזמן, כדי לממשה באופן מיטבי.

על פי גורמים המעורים בתנאי ההלוואות, מדובר בשעבוד ראשון על קרקע של הפרויקט (כאמור, במרכז ת"א), שהשווי שלה עולה בהרבה על יתרת ההלוואות שנתן בית ההשקעות עד כה (ככל הידוע, יותר מכפול), כך שהעמיתים של בית ההשקעות יקבלו לידיהם נכס ממשי ובעל ערך, במידה שההלוואות ייכנסו לקשיי פירעון במתכונתן הראשונית.

בית ההשקעות ילין לפידות נוסד ב-2004 על-ידי דב ילין ויאיר לפידות, ומאז צמח בקצב מהיר, בעיקר על סמך תוצאות טובות בהשקעות שביצע עבור לקוחותיו. כיום מנהל בית ההשקעות נכסים בהיקף כולל של עשרות מיליארדי שקלים בשלושה תחומי פעילויות: גמל והשתלמות, תיקים מנוהלים וקרנות נאמנות.

בתחום החיסכון לטווח ארוך (הגמל), מנהל בית ההשקעות נכסים בהיקף של כ-39.5 מיליארד שקל, והוא גוף הגמל וההשתלמות החמישי בגודלו בשוק. 

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו