גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבט קדימה: 5 אירועים שישפיעו על השווקים השבוע

עונת הדוחות בארה"ב תעלה הילוך השבוע, עם פרסום תוצאותיהן הכספיות של גוגל, טוויטר, אינטל ועוד חברות אמריקאיות גדולות ● תשואות האג"ח האמריקאיות ימשיכו לרכז עניין בשווקים ● איטליה מתעוררת לשבוע שלאחר דירוג האשראי ● על רקע המתיחות עם סעודיה, נתון הצמיחה של הכלכלה האמריקאית יתפרסם ביום שישי ● מה יניע את שוקי ההון בעולם בשבוע המסחר הקרוב

בניין בורסת הנאסד"ק במנהטן / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
בניין בורסת הנאסד"ק במנהטן / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

שבוע המסחר בבורסות וול סטריט צפוי להיפתח מחר (יום ב'), על רקע שלל אירועים מרכזיים שצפויים לספק כותרות. זאת, בסיכום שבוע תנודתי, שבסופו המדדים המובילים בוול סטריט הצליחו לשמור על יציבות ונותרו כמעט ללא שינוי.

בסיכום שבועי, מדד המניות S&P 500 עלה ב-0.1%, מדד דאו ג'ונס טיפס ב-0.4% ומדד הנאסד"ק איבד 0.6%. מנגד, בבורסות אירופה המדדים סגרו את השבוע החולף ברמות הנמוכות ביותר מאז פברואר 2017.

הנה חמישה אירועים כלכליים, שהשפעתם עשויה להיות מורגשת בשוקי ההון בעולם ובישראל בשבוע המסחר הקרוב. 

1. עונת הדוחות בוול סטריט מעלה הילוך

השבוע יפורסמו תוצאותיהן הכספיות של עשרות חברות בארה"ב, מה שצפוי לספק אינדיקציה ברורה לגבי רווחיות החברות בארה"ב ברבעון זה. ביום שלישי לפני המסחר ענקית הפארמה ביוג'ן תפרסם את דוחותיה לרבעון, יחד איתה יפרסמו מקדונלדס, קאטרפילר ווריזון. ביום רביעי החברות UPS, AT&T ובואינג יפרסמו דוחות לפני פתיחת המסחר, והחברות ויזה, מיקרוסופט ווירפול יפרסמו דוחות לאחר סגירת המסחר. 

את עיקר העניין ירכזו החברות אמזון, גוגל וטוויטר שיפרסמו את תוצאות הרבעון השלישי ביום חמישי הקרוב. טוויטר תפרסם דוחות לפני פתיחת המסחר, גוגל, אמזון, סנאפצ'ט, אינטל גילאד ועוד יפרסמו דוחות לאחר סגירת המסחר. האנליסטים מעריכים כי במהלך 2018 יוסיף שיעור הרווח לצמוח בהדרגה לרמה של 11.7% ברבעון הרביעי, ביחס לשולי רווח של 11.5% כיום. נציין כי שולי הרווח הנוכחיים הם הגבוהים מאז ומעולם.

לפי בית ההשקעות אופנהיימר: "עונת הדוחות עשויה לספק כיוון למניות ולהרגיע את חששות המשקיעים מפגיעת עסקי חברות הטכנולוגיה כתוצאה מזעזועים גלובליים, או לחלופין לספק הוכחה לחששות הללו בתוצאות חלשות מהצפוי. אנו מעריכים כי התרחיש הראשון הנו סביר יותר מאשר השני, ובכך צופים עונת דוחות חיובית עבור חברות הטכנולוגיה הישראליות. אנו סבורים כי הצגת צמיחה גבוהה ועקבית בהכנסות וברווחיות מהווה את האלמנט המרכזי בבחינת החברות שעשויות להוות פוטנציאל לרכישה בעתיד או להצלחה עסקית בכוחות עצמה".

2. תשואות האג"ח האמריקאיות ירכזו עניין

גם השבוע תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב יעמדו במוקד העניינים. ביום חמישי האחרון התפרסמו פרוטוקולי הפד מישיבתם האחרונה, בה העלו את הריבית בפעם השמינית ברציפות. מדיוני הוועדה עולה כי הפד ממשיך להיות ניצי לגבי כיוון הריבית, מה שהכביד על שוק המניות והקפיץ את התשואה על האגרות החוב של ממשלת ארה"ב. לפי הערכות כלכלני הפד, הריבית צפויה להעלות לפחות 3 פעמים עד לסוף השנה הבאה, תחזית שהצליחה לפני יותר משבוע להצית חששות בשווקים מריצה מהירה מדי של הריבית, ומה שהכביד על שוק החוב ועליית התשואות בארה"ב. 

"חשוב לציין שמבחינה מאקרו כלכלית, עליית הריבית והתשואות בזמנו נבעו מהתפתחויות חיוביות ולא שליליות בכלכלה, כמו: צמיחה מהירה יותר ושיעור אבטלה נמוך יותר", אמר עופר קליין מהראל. "חלק מהחששות התמתנו לאחרונה כאשר נשיא ארה"ב אישר שהוא מתכנן להיפגש עם מנהיג סין לקראת סוף נובמבר (בוועידת ה-G20 בארגנטינה). בנוסף, אינפלציית הליבה שפורסמה בארה"ב (והסיבה של הפד להעלאת הריבית) הייתה נמוכה מהצפי, חודש שני ברציפות. האינפלציה בארה"ב ספטמבר ירדה ל-2.3% (2.7% באוגוסט), בעיקר בשל ירידה בתרומת רכיב האנרגיה. אינפלציית הליבה נותרה ללא שינוי 2.2% כאשר גם אינפלציית השירותים (ללא אנרגיה) נותרה גבוהה על 3%".

3. נתון הצמיחה בארה"ב יתפרסם בסוף השבוע

ביום שישי הקרוב יפורסמו נתוני הצמיחה של הכלכלה האמריקאית לרבעון השלישי של השנה. צפי הכלכלנים בשוק הוא לצמיחה של 3.3%. המשך הצמיחה של הכלכלה האמריקאית בקצב נאות, ייחזק את העמדה של הפד לגבי תוואי העלאות הריבית בהתאם להמשך להתרחבות המתמשכת בפעילות הכלכלית.

מעניין יהיה לראות את קצב הצמיחה של הכלכלה האמריקאית לצד מלחמת הסחר שממשיכה לספק כותרות. בהקשר זה נציין את נתון הצמיחה של סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, שפורסם ביום שישי האחרון והצביע על האטה. הכלכלה הסינית הציגה צמיחה של 6.5% "בלבד" במהלך הרבעון - קצב הצמיחה החלש ביותר מאז 2009.

בחזרה לעניין הצמיחה האמריקאית, ושל מחיר הנפט והשפעותיו על הצמיחה, נציין את המתיחות בין סעודיה לארה"ב סביב רצח העיתונאי בטורקיה. רק בסוף השבוע שעבר שר האוצר האמריקאי, סטיבן מנוצ'ין, הודיע כי לא ישתתף בוועידה הבינלאומית להשקעות שצפויה להתקיים בסעודיה השבוע, וזאת לאחר שלל בכירים שהחרימו את הוועידה.

4. "הרעש בשוקי אירופה רחוק מלהסתיים"

בסוף השבוע החולף סוכנות הדירוג מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ממשלת איטליה לרמה של BBB מינוס, כשברקע נמשכת המחלוקת בין ארץ המגף לאיחוד האירופי. במודי'ס חוששים כי הגירעון של ממשלת איטליה ימשיך להיות גבוה בשנים הקרובות - מה שלא יתרום יעיב ליחס החוב לתוצר של איטליה, שעומד על 131%.

"השאלה החשובה ביותר כיום למשקיעים באירופה היא מתי, אם בכלל, ייפתר המשבר בין הצדדים", אמר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות. "להערכתנו, כמו בכל משבר באירופה בשנים האחרונות, כדאי להבדיל בין התוצאה בטווח הקצר לזו שבטווח הארוך. בטווח הארוך האירופים יעשו הכל על מנת למנוע מאיטליה להיקלע למשבר שכן איטליה גדולה מכדי ליפול. בסופו של דבר הצדדים יגיעו לפשרה ולכן תרחיש יום הדין של פירוק גוש האירו - שואף לאפס. עם זאת, אין ספק שהדרך לפשרה בין הצדדים עקלקלה ומלאה בורות ולכן הרעשים בשוקי אירופה רחוקים מלהסתיים".

5. תזוזות בשוק האג"ח המקומי

לגבי השוק המקומי, מחר יפורסם פרוטוקול הריבית של בנק ישראל מישיבתו האחרונה, מה שצפוי לספק אינדיקציה לגבי הדעה הרווחת בוועדה לגבי הריבית במשק. יונתן כץ, מלידר שוקי הון, אמר בשיחה עם "גלובס": "יכול להיות שנראה שינוי בהצבעה בקרב חברי הוועדה, מה שעשוי להשפיע על תשואות על האג"ח הממשלתיות".

לגבי הצטרפותו של הנגיד החדש, אמיר ירון, לראשות בנק ישראל, אמר כץ: "אם נתחשב בעובדה שהוא כלכלן שעסק 20 שנה בפרמיית תמחור נכסים פיננסים, אז בהיבט הזה, ריבית אפסית שבקרבנו מעוותת את פרמיית הסיכון, נראה לי שבשוליים הוועדה תהיה מכאן והלאה יותר נצית. אני מבין שהנגיד ייתן זמן לספוג את העולם המוניטרי, אך בסך הכל, להערכתי, נראה ועידה יותר נצית".

עוד כתבות

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ארה"ב מפנה עובדים מלבנון; לאור יום: הסלמה במחאות באיראן

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • יאיר לפיד לנתניהו במליאה בכנסת: "מה שיגדיר אותך בהיסטוריה זה ה-7 באוקטובר" ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות