גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התגרשו, הפכו לידועים בציבור - ואז האישה זכתה ב-13 מ' ש' בלוטו. הגבר דרש חלק מהכסף. מה קבע ביהמ"ש?

הזוג התגרש לאחר 28 שנים, ושנה וחצי לאחר הגירושים חזר למערכת יחסים ● ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי מדובר ביחסים של "ידועים בציבור" במשטר של "הפרדה רכושית", ולכן כספי הזכייה של האישה בלוטו שייכים כולם לאישה

דוכן לוטו / צילום: שאטרסטוק
דוכן לוטו / צילום: שאטרסטוק

האם "ידוע בציבור" זכאי לנתח מתוך 13 מיליון שקל שבהם זכתה "הידועה בציבור" שלו בהגרלת הלוטו? על השאלה הזאת ענה בית המשפט לענייני משפחה בשלילה, תוך שהוא מנפץ את חלום המיליונים של הגבר. 

בית המשפט דחה השבוע את בקשתו של הגרוש וקבע כי כספי הזכייה שייכים לאישה בלבד. זאת, לאחר שנקבע כי הגם שהיחסים ביניהם השתכללו לכדי מערכת יחסים של "ידועים בציבור", יחסים אלה נוהלו במשטר של "הפרדה רכושית" בין הצדדים, ומחוץ להוצאות הבית המשותפות כל צד ניהל את חשבונותיו בנפרד.

 השאלות שבחן ביהמ"ש

הקביעה הזאת ניתנה בעניינם של מר א' וגב' א' (כפי שהם מכונים בפסק הדין), שהיו נשואים 28 שנים, ונולדו להם ארבעה ילדים. לאחר כמעט שלושה עשורים יחד הם החליטו להתגרש, חתמו על הסכם גירושים, הסדירו את כלל העניינים הנובעים ממערכת הנישואים ונפרדו "כידידים", במיוחד מבחינה רכושית. בראשיתו של פרוץ המשבר בחיי הנישואים של בני הזוג, בשנת 2011, הפרידו השניים את השותפות בחשבון הבנק שניהלו בבנק מזרחי. הבעל עזב את החשבון המשותף ופתח חשבון נפרד.

כשנה וחצי לאחר מועד החתימה על הסכם הגירושים, ביום 02.12.13, התגרשו השניים כדת משה וישראל. עד למועד סידור הגט הם חיו יחדיו בדירת המגורים המשפחתית, אבל גם בהמשך, חרף הגירושים, הקשר ביניהם לא נותק באופן מוחלט. כשהסיפור שלהם הגיע אל בית המשפט, לא הייתה מחלוקת שהקשר בין השניים לא נותק, אך כן ניטשה מחלוקת בשאלת טיבו של הקשר שקיימו לאחר מועד סידור הגט ומשכו של קשר זה.

המחלוקת הזאת לא הייתה נולדת אלמלא זכייתה של האישה, ביום 26.10.14, בהגרלת הלוטו בסכום של 13 מיליון שקל. ומי רצה נתח? הגרוש שלה, שמיהר להגיש תביעה לשיתוף בכספיי הזכייה בהגרלת הלוטו. הקביעה מהו סוג הקשר שקיימו השניים, הייתה רלוונטית לשאלה האם הגבר זכאי לנתח מכספי הזכייה.

האישה לא חשבה כך, מן הסתם. לאחר הזכייה היא רכשה על-שמה 3 דירות מגורים ושני מגרשים - ללא כל מעורבות של בעלה לשעבר.

בתביעה שהגיש טען הגבר כי הצדדים למעשה קיימו לאורך כל התקופה קשר של בני זוג, כאשר לאחר מועד סידור הגט השתכלל הקשר ביניהם לכדי קשר של "ידועים בציבור", ומכאן כי הוא זכאי לקבל מחצית מכספי הזכייה וכן למחצית מכל רכוש אשר נרכש על-ידי האישה ואשר מימונו התאפשר מכספי הזכייה. מנגד טענה האישה כי לאחר סידור הגט הצדדים לא קיימו קשר זוגי אלא קשר חברי טוב, ולכן לתובע אין כל חלק בכספי הזכייה, השייכים לה בלבד.

בית המשפט בחן את השאלה האם הקשר בין הצדדים השתכלל לכדי קשר של "ידועים בציבור", וקבע כי התשובה לכך חיובית, אך זה לא עזר לגבר לקבל נתח מהכסף הגדול של האישה. הסיבה: נקבע כי הגם שקיימו מערכת יחסים זוגית, השניים שמרו על הפרדה רכושית ביניהם.

השופטת עפרה גיא הזכירה כי הלכה פסוקה היא ששני תנאים מצטברים צריכים להיות מוכחים כדי שבני זוג ייחשבו "ידועים בציבור" : ניהול חיי משפחה כבעל ואישה וניהול משק-בית משותף. עוד על-פי הפסיקה, די בכך ששאלת קיומם של התנאים הללו תיבחן על-פי קריטריונים סובייקטיביים - קרי: כיצד ראו בני הזוג, האיש והאישה, את מערכת היחסים שביניהם. על השאלה כיצד ראו הצדדים בתיק את מערכת היחסים שביניהם השיבה השופטת חד-משמעית, על בסיס העדויות בפניה, כי דובר במערכת יחסים זוגית.

"מחומר הראיות הרב שהונח בפניי התרשמתי כי הצדדים ניהלו חיי משפחה כבעל ואישה. התרשמתי כי למעט שתי הזדמנויות בהן עזב מר א' את הדירה המשותפת אשר שימשה למגורי המשפחה, כל פעם למשך כחודש ימים, הרי שהצדדים התגוררו יחדיו עד לחודש מרץ 2015 תחת קורת-גג אחת עם הגב' א' בדירה שברחוב... עוד מצאתי כי גם בשתי תקופות אלה, בהן עזב מר א' את הבית, הפירוד בין הצדדים לא היה מוחלט, והגם שהיה ניתוק לתקופה קצרה במקום המגורים המשותף, לא היה ניתוק רגשי בין הצדדים, והצדדים קיימו גם בתקופות אלה קשר זוגי, בין היתר בביקוריה של הגב' א' בדירות בהן התגורר מר א'".

עוד הוסיפה השופטת כי אין בפרידות קצרות שאירעו במהלך התקופה - במהלכן שבו הצדדים זה לזרועות האחר, הגם שלא תחת מגורים קבועים - כדי לנתק את הקשר בין השניים ולכרסם במסקנה על-פיה ניהלו הצדדים חי משפחה כבעל ואישה. "הצדדים ניהלו חיי משפחה כבעל ואישה. הצדדים בילו יחדיו באירועים חברתיים ומשפחתיים, יצאו לחופשות יחדיו, לבד ועם חברים, סעדו ארוחות משותפות, לבד ועם ילדיהם וחברים, תוך דאגה האחד לרעהו", נקבע בפסק הדין. עוד צוין כי "מהתמונות שהציג מר א' ניכרת אהבת הצדדים זה לזה והקשר החזק שבין השניים. קשר העולה על קשר חברי טוב, לו טענה הגב' א'".

ואולם הקביעה הזאת לבדה לא הספיקה כדי להרוס לאישה את חגיגות 13 מיליון השקלים שלה, היות ועל בית המשפט היה לבחון גם את השאלה האם התקיים בין הצדדים היסוד של "ניהול משק-בית משותף". גם על שאלה זו השיבה השופטת בחיוב.

"משק-בית משותף פירושו שיתוף במקום מגורים, אכילה, שתייה, לינה, הלבשה ושאר הצרכים שאדם נזקק להם בחיי היומיום, כאשר כל אחד מבני הזוג מקבל את הדרוש לו ותורם, אם מכספו ואם מעמלו, את חלקו כפי יכולתו ואפשרויותיו. הכוונה לניהול תקציבי של יחידה משפחתית כגוף כלכלי. אין המדובר במשק-בית משותף מתוך צורך אישי, נוחות, כדאיות כספית או סידור ענייני, אלא כפועל יוצא טבעי מחיי המשפחה המשותפים, כנהוג וכמקובל בין בעל ואישה הדבקים אחד בשני בקשר של גורל חיים", ציינה השופטת.

עוד הוסיפה השופטת כי מטבע הלשון "חיי משפחה במשק-בית משותף" אינם כאמור רק מגורים משותפים, טיפול פיזי או סיפוק מיני, אלא חיים של אחדות ושותפות גורל של שניים החיים יחד לא בשל שיקולי נוחות או כדאיות כספית אלא מתוך צורך אישי פנימי המאחד אותם ואת גורלם.

לדבריה, הצדדים התנהלו כיחידה כלכלית אחת בכל הנוגע לניהולו השוטף של התא המשפחתי הכלכלי, כאשר הכנסות כל אחד מהצדדים משמשות בערבוביה לצורך סיפוק צרכים אלה.

בשורה הכמעט תחתונה נקבע כי מערכת היחסים שבין הצדדים עלתה לכדי אחדות ושותפות גורל, וכי הקשר שבין הצדדים השתכלל לכדי קשר של "ידועים בציבור". ואולם בשלב הזה חלה התפנית בפסיקה של שופטת בית המשפט לענייני משפחה, אשר ציינה כי "לא די בכך שהקשר בין הצדדים השתכלל לכדי קשר של 'ידועים בציבור', ויש להידרש לשאלה הנוספת, והיא האם הייתה לצדדים כוונת שיתוף בנכסים להם עתר מר א' בתביעה לפסק דין הצהרתי, קרי כספי הזכייה וכן בנכסים שרכישתם התאפשרה באמצעות כספים אלה".

השופטת ציינה כי ממועד עריכת הסכם הגירושים והוצאתו אל הפועל ביצעו הצדדים הפרדה מוחלטת של נכסיהם, ולכן על א' היה להוכיח כאמור כי הייתה כוונת שיתוף ספציפית. וכאן הציבה השופטת תמרור אדום בפני הגבר, כאשר קבעה כי הוא לא הוכיח את כוונת השיתוף. "הגם שהצדדים ניהלו יחידה כלכלית משותפת לצורך ניהול משק-הבית המשותף, הרי ששיתוף כספי זה התמצה אך ביחס לניהולו השוטף של משק-הבית המשותף, ושיתוף זה לא חלש על רכושם של הצדדים. אדרבא - כל הפעולות הרכושיות שביצעו שני הצדדים לאחר החתימה על הסכם הגירושים וסידור הגט בין הצדדים מעידות על כי שני הצדדים גם יחד גמרו אומר לנתק את הקשר הרכושי והיחסים הרכושיים ביניהם ולערוך הפרדה ברורה בנכסיהם", נקבע.

התנהלות הגברת א, ציינה השופטת, בצד רישום הנכסים אשר נרכשו בכספי הזכייה על-שמה בלבד, בהיעדר כל התנגדות מצידו של מר א' לרישום, ובהיעדר כל דרישה מצדו ביחס להשקעת וניהול הכספים שהתקבלו, מחזקת באופן מוחלט את התחושות הסובייקטיביות של הצדדים ביחס לכספים ונכסים אלה שמקורה בהפרדה הרכושית עליה הוסכם בין הצדדים.

"המסקנה היא", קבעה השופטת, "כי הגם שהגעתי לכלל מסקנה כי יחסי הצדדים השתכללו לכדי מערכת יחסים של ידועים בציבור, הרי שהתובע לא הביא ראיות מהימנות לכאורה על-פיהן יש לו זכויות במי מהנכסים שפורטו בתביעה למתן פסק דין הצהרתי המצדיקות היעתרות לסעדים להם עתר".

בכך חתמה השופטת את הגולל על חלום המיליונים של הגבר, לפחות באופן זמני. כש-13 מיליון שקל על הפרק, סביר להניח שהגבר יערער לבית המשפט המחוזי על הקביעה וינסה שוב את מזלו.

ללא חוק מוסדר: כ-5% מהזוגות בישראל - ידועים בציבור

בישראל יש כ-2 מיליון משפחות. כ-95% מהזוגות בישראל הם זוגות נשואים, והיתר, כ-5% (כ-84 אלף זוגות), הם זוגות החיים יחד ללא נישואים - כ"ידועים בציבור". מדובר בבני זוג המקיימים מסגרת משפחתית ואינם נשואים זה לזה או נשואים בנישואים שאינם מוכרים על-ידי המדינה (פסולי חיתון, גרושה וכהן, זוגות חד-מיניים ועוד). זוגות אלה זכאים נהנים מזכויות ומחובות דומים לאלה של זוגות נשואים. 

אולם לא כל מי שמתגוררים יחד ו/או מולידים יחד ילדים, נכנסים אוטומטית להגדרה זו. במדינת ישראל אין חוק אחד המגדיר מי הם ידועים בציבור או המסדיר בצורה רוחבית את מעמדם ואת זכויותיהם. המעמד של "ידוע/ה בציבור" נתפר טלאי על טלאי לאורך השנים בחוקים שונים, שהכירו בזכויותיהם של בני ובנות זוג לא נשואים, וכן בפסיקה שהרחיבה זכויות אלה.

לפי הפסיקה, על-מנת להיחשב כידועים בציבור, חייבים בני הזוג להוכיח שני תנאים מצטברים: ניהול חיי משפחה כזוג וניהול משק-בית משותף. אולם הקביעות הללו אינן "שחור ולבן", והן נתונות לפרשנות שונה בכל מערכת יחסים. בתי המשפט בוחנים כל מקרה לגופו.

בנוסף, גבר או אישה יכולים להיחשב לידועים בציבור לעניין אחד, אך לא להיות מוכרים כידועים בציבור לעניין אחר. כתוצאה מכך לא אחת מוצאים את עצמם בני זוג לא נשואים עם סימני שאלה בנוגע למעמדם בעת פירוד ולזכויותיהם ברכוש של בן זוגם לשעבר.

עוד כתבות

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים לשתי החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא וגל עמית את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שהפילו את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס הפילו את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שירד  ב-1% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א