גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקנדים התייאשו כבר מעניין יצוא הקנאביס מישראל"

פעילות הקנאביס צוברת תאוצה בעולם כאשר ישראל מסתמנת כשחקנית משמעותית ● בראיון ל"גלובס" מדברים עו"ד נועם גודמן, שותף בפירמת DLA Piper Canada, וסול קיי, מייסד iCann, על האפשרויות של השחקניות המקומיות להתפתח בקנדה ואוסטרליה: "ישראל בנתה את הידע שלה כך שתוכל לייצא את הידע עצמו עד שהיצוא יותר ולאחר מכן יהיה לה יתרון בידע, גם כשהשוק יוצף בקנאביס במחירים נמוכים"

קנאביס/ צילום: רויטרס
קנאביס/ צילום: רויטרס

בשבוע שעבר הפך הקנאביס לחוקי לגמרי לרוחב כל קנדה, לצרכים רפואיים ובידוריים כאחד. אולם, למרות שהשוק הקנדי מהווה עבור החברות הישראליות הזדמנות גדולה מאי פעם, הרי שהקנדים כבר התייאשו קצת מן העבודה עם ישראל, מסביר עו"ד נועם גודמן, שותף בפירמת DLA Piper Canada המתמחה ברגולציה בתחום הקנאביס.

"החברות הישראליות מחפשות השקעות הון מהגורמים הקנדיים, אולם אלה מאוכזבים מכך שהיצוא מישראל אינו מאושר, ומתחילים לאבד אמון בכך שזה אי פעם יקרה, משום שכל הזמן נאמר להם שאישור היצוא הוא מעבר לפינה", אומר גודמן. "לכן החברות הקנדיות היום פחות מעוניינות לדבר עם מגדלי הקנאביס, אלא עם כאלו המפתחות טכנולוגיה סביב הקנאביס, כגון משאפים מיוחדים, תוכנות וחיישנים לבקרת גידול חקלאי, פתרונות השקיה חדשניים וכדומה. אולם, הטכנולוגיות הישראליות המכוונות לשוק הקנאביס דווקא אינן כה רבות, למרות המומחיות הישראלית לכאורה בתחום".

גודמן השתתף לאחרונה בכנס "קנדה, קנאביס ומשפט" של פירמת עורכי הדין DLA Piper Canada בשיתוף משרד עוה"ד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל ושות' והאיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI).

גודמןעו"ד נועם גודמן

האקזיט של תיקון עולם

ייחודית בשוק היא חברת "תיקון עולם", החברה הישראלית החלוצה והבולטת מבין שמונה החברות ששיווקו קנאביס רפואי ישירות לצרכן הישראלי עוד לפי רפורמת הקנאביס שיצאה לדרכה באפריל השנה. תיקון עולם כבר הייתה שותפה בהקמת MedReleaf הקנדית, לה העבירה זכויות עבור הזנים המיוחדים שהיא פיתחה. MedReleaf בנתה לזנים הללו שם בקנדה, תוך שימוש במותג תיקון עולם. בין היתר על בסיס זה, נרכשה MedReleaf על ידי Aurora Cannabis הקנדית ב-2.51 מיליארד דולר במאי האחרון. עוד לפני המכירה מכרה תיקון עולם מניות של מדרליף ב-22 מיליון דולר, ונותרה עם כ-9% בחברה לפני מכירתה (שהיו שווים כ-180 מיליון דולר בעת המכירה), כך שהיא כנראה חברת הקנאביס העשירה ביותר בישראל היום. על פי דיווחים נוספים, החברה מכרה את יתר מניותיה עם המכירה של MedReleaf ל-Aurora והשלימה את האקזיט ל-250 מיליון דולר.

תיקון עולם היא חברה פרטית, ואינה חושפת את מבנה ההסכם עם MedReleaf שעבר לידי Aurora עם המכירה, אולם הוא מניב לה הכנסות נוספות מעבר למניות. כל זאת, מבלי שתיקון עולם בעצם ייצאה צמח קנאביס מישראל, אלא רק את הידע.

תיקון עולם היא גם החברה הישראלית היחידה שביצעה ניסויים קליניים בזני הקנאביס הספציפיים שלה בחולים במחלות ספציפיות, ופרסמה ניסויים אלה בכתבי עת מדעיים.

באותו האופן בו הקימה תיקון עולם את פעילותה בקנדה, היא הקימה לפני כשנה בארה"ב תחת שם המותג תיקון עולם, פעילות משותפת בארה"ב, הפועלת כבר בשמונה ממדינות ארה"ב. ב-2017 הקימה פעילות באוסטרליה בשם Medifarm וב-2018 הקימה פעילות בבריטניה.

"הקנדים עדיין רוצים לייבא את הצמחים עצמם מישראל, משיקולי מחיר", אומר גודמן. "בקנדה על פי החוק חייבים לגדל את הצמח בחממה סגורה, תוך ניטור הטמפרטורה ורמות האור ללא הפסק. ישראל תוכל להפיק בחממות החיצוניות שלה קנאביס במחיר זול, ולא רק זאת אלא שההיצע בשוק הקנדי לא יהיה מספיק כרגע לספק את הביקוש, כך על פי כל ההערכות, והיא תהיה חייבת לייבא. אולם, החברות הקנדיות כאמור כל כך שבעו מלשמוע על היצוא המתקרב שאינו מתממש, שלמרות שהן רוצות הסכמים עם מגדלים הישראלים, הן גם שבעות מהעניין ולא רוצות להשקיע בו את זמנן. אפילו המנכ"ל של Tilray, מובילת שוק הקנאביס בקנדה, תועד כאומר - נראה שזה לא קורה. כשתקבלו אישור, אז נדבר איתכם".

ההסכמים שמציגות מגדלות הקנאביס לשוק הישראלי, הם הסכמים אמיתיים שיתממשו יום אחרי שיותר היצוא?

גודמן: "אלה מזכרי הבנות, אך לא הייתי רואה בהם הסכמים של ממש. אם לא יגיע אישור היצוא במהרה, אותן חברות קנדיות יספקו את הביקוש הזה ממקור אחר".

כל חברה קנדית יכולה לייבא מישראל ברגע שיותר היצוא?

גודמן: "הן תצטרכנה כל אחת לקבל אישור יבוא מישראל, אך לא נראה שיהיה זה חסם משמעותי".

האם יש משמעות בקנדה לשיווק של זן קנאביס מסוים שבוצעו בו ניסויים קליניים כדי להוכיח את איכותו או התאמתו לזן מסוים של מחלה?

גודמן: "כיום אפשר כאמור לרכוש קנאביס לקנדה עבור טיפול בכל מחלה וגם למטרות שאינן רפואיות, אולם אם ברצונך להצהיר על הקנאביס שלך כתרופה, עליך לעבור את כל הניסויים הקליניים כשל תרופה. אין מסלולי ביניים כרגע.

"בכל זאת החברות הקנדיות יכולות ומעוניינות לממן מחקרים בקנאביס בישראל. בישראל ישנה גם הרגולציה הדרושה וישנו הידע הדרוש לביצוע המחקרים ואילו לחברות הקנדיות יש כסף. סוגי הניסויים שהן מעוניינות לממן הם בגנטיקה של הצמח, כל טכנולוגיה ייחודית שקשורה לצורת המתן"

"אוסטרליה היא המפתח למזרח"

עוד אחד שיכול לתת מבט מבחוץ על שוק הקנאביס הישראלי הוא שאול קיי, משקיע בתחום ורוקח לשעבר, שייסד את כנס Cannatech ואת איגוד תעשיות הקנאביס הישראלי iCann. לדבריו, "לחברות הישראליות כדאי לבדוק דווקא את השוק האוסטרלי. מדינה זו אישרה יצוא, אבל אין לה עדיין שוק מקומי בכלל. כלומר אין מגדלים, ולא שום ניסיון בטיפול בחולים - אבל כמובן יהיה להם. 11 חברות קנאביס מסוג חקלאים ובעלי מפעלים, נסחרות בבורסה הקנדית, ומתוכן שתיים כבר קצרו צמחים - כלומר בדברים מסוימים הן מתקדמות מאיתנו.

שאול קיי

"באוסטרליה חיים כ-22 מיליון איש, כלומר לא הרבה פחות מקנדה שבה יש 36 מיליון איש. לא רק שהיא עומדת להיות שוק משגשג, היא גם המפתח לכל המזרח".

כאמור, תיקון עולם כבר זיהתה את ההזדמנות והחלה לפעול בשוק הזה.

אלא ששם אסור עדיין לייבא וגם אין לגליזציה.

קיי: "נכון. אף מדינה אסיאתית משמעותית לא התירה עדיין את הייבוא. בתאילנד וסרי לנקה מותר לצרוך קנאביס למטרות רפואיות ובסין מותר לצרוך CBD. בכל המדינות הללו יש ביקוש אבל אין היצע.

"כך זה גם בגרמניה, שהחלה לייבא קנאביס מהולנד, בזמן שהחברות המקומיות הולכות ונבנות".

 ישראלי שרוצה לגדל במלטה ולמכור לגרמניה, יש לו יתרון כלשהו על פני המקומיים?

"הוא צריך לפעול מהר".

 נראה שהיעדר ההיצע יימשך כמה שנים, שאחריהן יהיה שוב יבוא.

"המחיר בסופו של דבר ירד. באפריקה וחלק מדרום אמריקה אפשר לגדל קנאביס בכמה סנטים, לעומת כ-1.5 שקל בארץ ו-1.9 דולר בקנדה. אני מאמין שעודף ההיצע יגיע תוך כשנה. אולם ישראל בנתה את הידע שלה, כך שתוכל לייצא את הידע עצמו עד שהיצוא יותר ולאחר מכן יהיה לה יתרון בידע, גם כשהשוק יוצף בקנאביס במחירים נמוכים. ההזדמנות הגדולה היא לא רק קנדה אלא גרמניה עם 80 מיליון איש, שבה הקנאביס גם משופה על ידי הביטוח הממשלתי, או מדינה כמו קליפורניה עם 100 מיליון תושבים. ישראל כבר מייצאת את הידע שלה לשם". 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי