גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסתמן: רשות המסים תמליץ על כתב אישום נגד אלי אלעזרא בגין הונאת מס

בעל השליטה בקבוצת אלעזרא ויו"ר חברת אלבר נחקר במסגרת החקירה נגד החברה, בחשד להונאת המכס ומשרד התחבורה במהלך יבוא מקביל של כלי רכב ● חקירת התיק בשלבי סיום לפני העברתו לפרקליטות ● בנוסף, הרשות ביקשה מביהמ"ש צו לתפיסת רכושו של אלעזרא במיליוני שקלים ● סנגורו: "אנו סמוכים ובטוחים שבסופו של יום תתקבל בפרקליטות החלטה מושכלת, שלפיה לא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אלי אלעזרא / צילום:  תמר מצפי
אלי אלעזרא / צילום: תמר מצפי

חקירת רשות המסים נגד איש העסקים אלי אלעזרא, בעל השליטה בקבוצת אלעזרא, ויו"ר דירקטוריון חברת הליסינג וההשכרה אלבר, בחשד להונאת מכס ולהתחמקות ממס בהיקף מיליוני שקלים הגיעה לישורת האחרונה. ל"גלובס" נודע כי החקירה, שנמשכת מעל שנתיים, נמצאת בשלבי סיום לפני העברת התיק לפרקליטות לצורך בחינת השאלה אם יש להגיש כתב אישום נגדו. גורמים המעורים בחקירה, מסרו ל"גלובס" כי על-פי המסתמן כעת, רשות המסים צפויה להמליץ לפרקליטות על העמדתם לדין של אלעזרא ושל חשודים נוספים בפרשה.

אלעזרא נחקר במסגרת החקירה נגד חברת "אלבר ניהול ציי רכב", מחברות הליסינג וההשכרה המובילות בישראל, בחשד להונאת המכס ומשרד התחבורה. זאת, תוך הגשת מסמכים כוזבים למכס, והנמכת מחיר, במהלך ביצוע יבוא מקביל של רכבים לישראל. לחברה מיוחסים חשדות לביצוע עבירות על פקודת המכס, פקודת היבוא והיצוא, חוק מס קנייה וחוק איסור הלבנת הון.

עוד נודע ל"גלובס" כי בשבוע האחרון חלה התפתחות בחקירה, כאשר רשות המסים פנתה לבית המשפט בבקשה להוצאת צווי תפיסת רכוש נגד רכושו הפרטי של אלעזרא בשווי מיליוני שקלים, ובהם נכסי נדל"ן וחשבונות בנק. בנוסף, התבקש צו תפיסת רכוש פרטי של שתי חשודות נוספות שנחקרו בפרשה - מנהלת הכספים, אירית פרנקו, ומנהלת הרכש בחברה, רעות בנודיס. הודעה על תפיסת הרכוש נשלחה לשלושת החשודים.

 עיקרי החשדות

חקירה "סבוכה ומורכבת"

מהלך תפיסת הרכוש נעשה לאחר שחלפו מעל שנתיים מאז הפיכת החקירה בפרשה לגלויה. אלעזרא נחקר במסגרת הפרשה כבר ביולי 2015, אך עד כה נתפס לצורכי חילוט רק רכוש של החברה בשווי עשרות מיליוני שקלים. כעת שנודע ל"גלובס", הוחלט ברשות המסים לעלות מדרגה ולתפוס גם את רכושם הפרטי של החשודים. מהלך שכזה מסמן על עליית מדרגה בטיפול בפרשה, ובאופן ספציפי יותר: מהלך התפיסות מעיד על היערכות הרשות לסיום החקירה לצורך העברת התיק להכרעת הפרקליטות.

לשאלה מדוע רק כעת נזכרה רשות המסים לתפוס את רכושם הפרטי של החשודים, בעוד שבחקירות אחרות נתפס רכוש פרטי כבר בשלבים מוקדמים של החקירה - מסר גורם ברשות המסים ל"גלובס" כי מדובר בחקירה "סבוכה ומורכבת", שדרשה זמן ומשאבים לצורך סיומה.

בשלביה הראשונים של החקירה בחרו חוקרי הרשות בגישה "מתונה" יותר בנוגע לתפיסת הרכוש, ותפסו רק רכוש של החברה. אולם כעת משהתגבש החשד ונאספו הראיות גם נגד החשודים עצמם הוחלט לנקוט בצעדים לצורך הבטחת האפשרות לחלט רכוש של החשודים עצמם בסוף ההליך הפלילי, במקרה שיוגש נגדם כתב אישום ובמקרה שזה יוביל להרשעה.

מסמכים כוזבים או מזויפים

ביולי 2015 הותר לפרסום כי אלעזרא עוכב לחקירה על-ידי רשות המסים ושוחרר למעצר-בית במסגרת חקירת הרשות נגד "אלבר ניהול ציי רכב" בחשד להונאת המכס ולהתחמקות ממס בהיקף של 25 מיליון שקל. יחד עם אלעזרא עוכבו לחקירה ושוחררו בתנאים מגבילים שני בכירים נוספים בחברה - אחיינו של בעל השליטה, אורן אלעזרא, המכהן כמנכ"ל החברה, ואירית פרנקו, סמנכ"לית הכספים של החברה.

מדובר בחקירה ממושכת שהתנהלה משך מספר חודשים כחקירה סמויה במחלקת החקירות מכס ומע"מ חיפה, ובראשית הדרך הוטל על הפרשה צו איסור פרסום גורף. עם התפתחות החקירה, ולאחר חקירת בכירי החברה ועדים רבים נוספים, פחת החשש לשיבוש הליכי חקירה - ורשות המסים ביקשה מבית המשפט להסיר את צו איסור הפרסום. הנימוק להסרה היה כי מאחר שמדובר בחברה ציבורית הנסחרת בבורסה, ישנה חשיבות רבה ליידוע המשקיעים על עצם קיומה של החקירה.

בבקשות לשחרור החשודים ממעצר שהוגשו לבית המשפט בשלבי המעצרים על-ידי מחלקת חקירות מכס ומע"מ ברשות, פורטו החשדות נגד החברה ובכיריה. בין היתר צוין כי באפריל 2014 החלה אלבר לעסוק ביבוא מקביל של רכבים מתוצרת הונדה, טויוטה ולקסוס מארה"ב. לפי החשד, החברה רכשה את הרכבים מדילרים שונים בארה"ב ולא מסוכן מורשה.

בבקשות נטען כי על-מנת לעקוף או להסתיר עובדה זו, החברה הציגה לרשויות בישראל מסמכים כוזבים או מזויפים של חברה אמריקאית העוסקת במסחר בכלי רכב והעומדת בקריטריונים הנדרשים לצורך קבלת היתר ליבוא מקביל. אולם בפועל חברה זו לא ביצעה, לפי החשד, כל פעילות עסקית מול החברה הישראלית. לפי החשד, יובאו על-ידי חברת אלבר בדרך זו כ-1,500 רכבים שערכם נאמד ב-150 מיליון שקל. בנוסף, על-פי החשד, אלבר ביצעה הנמכות בערך הרכבים שיובאו, ובכך התחמקה מתשלום מסי יבוא בהיקף של כ-25 מיליון שקל.

אלבר: "ניסיון למנוע תחרות"

בהמשך להתרת הפרסום על החקירה בזמנו, הודיעה חברת אלבר לבורסה כי "החברה סבורה כי לחשדות נגדה אין בסיס ממשי, וייתכן אף שמקורם בגורמים אשר מטרתם למנוע קיומה של תחרות". בהמשך הוציאה אלבר תגובה מפורטת לחשדות, שבמסגרתה הפנתה אצבע מאשימה כלפי מתחריה: "חברת אלבר צפתה כי כניסתה לתחום היבוא המקביל תלווה במאבק לא קל מול חלק מיבואני הרכב, שהתחרות בשוק תגרום להם להפסדים. למרות זאת, החליטה החברה להשקיע משאבים רבים ביצירת חטיבת היבוא המקביל, כאשר מטרה מרכזית עומדת ביסוד ההחלטה - לשבור את המונופול בשוק הרכב הישראלי ולחלץ את הנהג הכבול במחירים מופקעים.

"מאות לקוחות נהנים כיום מרכבים חדשים במחירים סבירים, הנמוכים באופן משמעותי מהמחיר שאותו מציע היבואן. אנו שמחים על שחוללנו מהפכה של ממש, ומשוכנעים כי לא נעשה דבר בניגוד לחוק. צר לנו על שגורמים אינטרסנטים פעלו בדרכים פסולות לפגוע בחברת אלבר ובצרכן הישראלי. אנו סומכים את ידינו על רשויות החוק החוקרות את הנושא בימים אלו, משוכנעים כי הצדק ייצא לאור ונחושים להמשיך במלוא המרץ בפעילות היבוא המקביל". 

עו"ד נתי שמחוני, סנגורו של אלעזרא, מסר בתגובה: "כל מי שמכיר את רקעו, פועלו ותרומתו של  אלעזרא, יודע שאין לחשד כנגדו על מה לסמוך, כלל ועיקר. הדברים נכונים, ביתר שאת, נוכח מהות
הנושא הנחקר. אנו תקווה שאם תינתן המלצה, תהא היא לסגור את התיק כנגדו מחוסר אשמה.
מכל מקום, אנו סמוכים ובטוחים שבסופו של יום תתקבל בפרקליטות החלטה מושכלת, שלפיה לא דבק כל רבב בהתנהלותו".

חזקת החפות:

אלי אלעזרא, חברת אלבר ושאר החשודים בפרשה, חפים מפשע כל עוד לא הורשעו בעבירה בדין. טרם הוגש כתב אישום בעניינם, הם לא הורשעו בדבר והם זכאים ליהנות מחזקת החפות.

אלי אלזרא: משיאני השכר במשק וידידו הקרוב של המפכ"ל לשעבר דנינו

קבוצת אלעזרא שבבעלות אלי איש העסקים, אלי אלעזרא, שולטת בחברת הבנייה "אפרידר", בחברת הליסינג "אלבר", ובחברת הביטוח "הכשרה-ביטוח". שמו של איש העסקים אלי אלעזרא, בעל השליטה בקבוצה, עלה לכותרות לאחרונה כמי שנכנס לעשירייה השנייה של שיאני השכר לשנת 2014.

עלות העסקתו כיו"ר חברת הכשרה-ביטוח עמדה על 6.3 מיליון שקל; 3 מיליון שקל מתוכם מענק, והיתרה שכר. אלעזרא נהנה גם מתגמולים של 3.5 מיליון שקל בתפקידו כיו"ר חברת הליסינג אלבר. כך שבסך-הכול עלות העסקתו אשתקד הסתכמה ב-9.8 מיליון שקל.

אלעזרא מוכר כידידו הקרוב של מפכ"ל המשטרה לשעבר, יוחנן דנינו. מפרסומים בעניינם עולה כי השניים הם חברי ילדות, גדלו יחד בשכונת המצוקה שמשון באשקלון, והם נוהגים לבלות יחד בחגים ובאירועים נוספים. 

עוד כתבות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין