גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטוחי המנהלים וקרנות הפנסיה נהנו מתשואות של יותר מ-7% ב-12 החודשים האחרונים

ברבעון השלישי הציגו פוליסות ביטוח החיים עם רכיב החיסכון הסוציאלי, שבהן מנוהלים יחד כ-316 מיליארד שקל של כספי ציבור, תשואה ממוצעת של 2.4% ● בשלושת הרבעונים שחלפו מתחילת השנה, רשמו פוליסות אלה תשואה נומינלית ברוטו של כ-3.8%

ביטוחי מנהלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטוחי מנהלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ברבעון השלישי של 2018 הציגו פוליסות ביטוח החיים עם רכיב החיסכון הסוציאלי תשואה ממוצעת של 2.4%, שהובילה את הפוליסות האלה, שבהן מנוהלים יחד כ-316 מיליארד שקל של כספי ציבור, להציג תשואה נומינלית ברוטו של כ-3.8% בשלושת הרבעונים שחלפו מתחילת השנה.

עם זאת, התשואה החיובית הזאת טומנת בחובה מציאות לא מעודדת, שלפיה יש שתי אוכלוסיות מבוטחים: זו שרואה תשואה טובה יותר מהממוצע האמור; וזו שרואה תשואה רעה, כפי שידוע זה זמן וכפי שניבט באופן בלתי משתמע לשתי פנים גם מהנתונים העדכניים.

במה מדובר? ביטוחי המנהלים, שהם שם שיווקי מוצלח לפוליסות חיסכון פנסיוני שמוכרות חברות הביטוח במסגרת עסקי ביטוחי החיים שלהן, הן אפיק אחד מתוך שלושה אפיקי חיסכון פנסיוני "חדשים", שנקראים פנסיה צוברת. הייחוד העיקרי בעולם הפנסיוני הצובר הוא שהחוסך, ישראל ישראלי, מפקיד מדי חודש משכרו לפוליסה, כמו גם לפנסיה או לקופת התגמולים, כשבמקביל המעסיק שלו מפקיד גם כן, והסכום הזה צובר תשואה לאורך השנים, ובבוא היום - מהסכום שנצבר, נגזרת קצבת הזיקנה של המבוטח. 

הפנסיה המקיפה החדשה

פערי תשואות לא זניחים

ואולם, עולם ביטוחי המנהלים של חברות הביטוח נחלק לכמה תיקי השקעה שונים מהותית. יש פוליסות ותיקות, שכנגדן יש אג"ח מיועדות ושנותנות ריבית מובטחת לחוסך, ויש פוליסות שמושקעות בשוקי ההון. הסוג השני נחלק לשתי קבוצות עיקריות, כשההשוואה בין התמורה שמקבלת האחת לתמורה שמקבלת השנייה היא הבעייתית.

בשנים 1992 עד 2003 מכרו חברות הביטוח את מה שנקרא "פוליסות משתתפות ברווחים". פוליסות אלה נקראות כך בשל מבנה דמי הניהול בהן, שכולל לצד דמי הניהול הקבועים ו"הרגילים" גם דמי ניהול שנגזרים מרווחי תשואה שנרשמים למבוטחים (ומכאן שמן, חברות הביטוח המשתתפות ברווחים). מדובר בתיקי חיסכון מצרפיים בכל חברה, שמנוהלים כמקשה אחת במה שנקרא מסלול כללי (במקרה זה, קרן י'), והן הפכו למסלולי הדגל של חברות הביטוח, שעליהם הן נבחנו בתחרות התשואות השיווקית. אגב, פוליסות אלה התבררו כרווחיות מאוד עבור חברות הביטוח, ובכל אופן, בשלב כלשהו הן בוטלו - כך שלקוחות חדשים אינם יכולים להצטרף אליהן מאז 2004.

או אז נפתחו לציבור פוליסות החיסכון בביטוחי החיים במסלולי ההשקעות. פוליסות אלה עדיין מנוהלות בשוקי ההון, אבל הן כבר מחולקות למסלולי השקעה - כלליים מרכזיים ולצדם מסלולים "מתמחים". אגב, עם השנים רשות שוק ההון שינתה במידה משמעותית את ההתייחסות למסלולים כלליים והפכה את החיסכון הפנסיוני לתלוי גיל. לפי שעה, בתחום ביטוחי המנהלים זה פחות אקוטי מאשר בשוקי הגמל וההשתלמות, ואף ממה שקורה בשוק הפנסיה החדשה.

ומה הבעיה שהארנו מקודם? בעוד התשואה הכוללת בכל תחום ביטוחי המנהלים עמדה ברבעון השלישי על 2.4% ומתחילת השנה על כ-3.8%, הרי שהפוליסות המשתתפות ברווחים, שבמוקד תשומת הלב בבחינת התשואות, הציגו בתקופות האלה תשואות ממוצעות של 2.6% ו-4.4%, בהתאמה, בעוד הפוליסות משנת 2004 ואילך (כל התיק, כולל המסלולים המתמחים) רשמו תשואות מקבילות של 2.2% ו-3%. אף שזה נראה פער זניח של שברי אחוז, הרי שהוא עקבי - ולאורך שנים זה הופך לפער ממש לא זניח.

אגב, הפער האמור נשמר לטובת תיקי הדגל של הפוליסות המשתתפות ברווחים אל מול המסלולים הכלליים (המקבילים) ב-6 מ-7 חברות הביטוח הפעילות בתחום (כשמנורה מבטחים היא היחידה שמנהלת את מסלול הדגל שלה מ-2004 בצמוד לתיק המשתתף שלה). הפער האמור נשמר בכל תקופות הזמן שבחנו ברמת החברות השונות: לשלושה הרבעונים הראשונים השנה, ל-12 החודשים האחרונים שהסתיימו בסוף ספטמבר, ל-3 השנים האחרונות מאותו מועד ול-5 השנים שתמו אז (להוציא מנורה מבטחים, שם הפער אינו קיים, ובתשואות השנתיות הממוצעות לתקופה של 5 שנים בהכשרה ביטוח, שם יש עדיפות למסלול הכללי מ-2004 ואילך).

מה זה אומר? בחברות אומרים כאינסטינקט שמדובר בפוליסות שונות ושיש חלוקה למסלולים מתמחים לפי מאפייני הלקוח. אבל, פער כה עקבי בין התשואה במסלול הכללי הראשי, שמדורג על ידי העיתונאים ואחרים, כמסלול הדגל המייצג, לבין התשואה במסלול הכללי בתיק, שפחות מדורג בפומבי, מעלה חשש שמדובר אולי גם במשהו אחר. \

ביטוחי המנהלים

מגדל מסכמת שנה טובה

כך או כך, מיהן חברות הביטוח הבולטות לחיוב בדירוגי התשואות שלנו לסוף ספטמבר 2018? מגדל, שנהנתה במיוחד מהשקעה ישנה בפתאל, אמנם רושמת שנה טובה עבורה, כשהיא מובילה את דירוג התשואות בקרן י' (המשתתפות ברווחים), הן ב-12 החודשים האחרונים והן מתחילת השנה. ואולם, שנייה לה בשתי התקופות הללו ניצבת מי שבאמת עומדת בפסגת התשואות בשוק הביטוח, עם הצטיינות עקבית כבר תקופה ארוכה - חברת הפניקס.

הפניקס מובילה את דירוג התשואות למסלולים הכללים שנפתחו לקהל מאז 2004 ואילך, וגם את דירוגי התשואות ל-3 ול-5 שנים אחרונות בשני תיקי ההשקעה האלה. את ההשקעות בהפניקס מנהל רועי יקיר, ואת השקעות העמיתים בהפניקס מנהל יניב כהן. במגדל מנהל ההשקעות הראשי הוא אסף שהם.

ומה עם שוק הפנסיה החדשה המקיפה, רגע לפני כניסתן של שתי קרנות "ברירת מחדל" נבחרות נוספות? באחרונה הכריעו משרד האוצר ורשות שוק ההון כי אלטשולר שחם ופסגות יצטרפו למיטב דש ולהלמן אלדובי, ויהפכו החל בנובמבר ליעד אוטומטי להצטרפות הציבור הרחב, בתנאים מיטיבים. התקווה של הרגולציה, ושל ראשי ארבע הקרנות שנבחרו, היא להצליח סוף-סוף להבקיע את חומת הדומיננטיות האדירה של חברות הביטוח הגדולות בתחום זה.

בינתיים, קרנות הפנסיה המקיפות החדשות, שמנהלות יחד נכסים בהיקף של כ-334 מיליארד שקל, מציגות ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר 2018 תשואה ממוצעת של כ-7.27%. תשואה זו נסמכת על תשואה של 4.66% שרשמו הקרנות בשלושת הרבעונים הראשונים ב-2018, בממוצע, ותשואה של 2.7% שנרשמה ברבעון השלישי "בלבד". אגב, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות שונות משאר אפיקי החיסכון "החדשים", מאחר והן נהנות מאג"ח מיועדות, בריבית קבועה וגבוהה של 4.86% ריאלי בשנה, שמהוות נתח ניכר מנכסיהן (בתלות בגיל החוסך).

כאמור, רפורמת החיסכון תלוי גיל ניכרת הרבה יותר בשוק הפנסיה החדשה. לכן, אנו מבצעים שלושה דירוגי תשואות: למסלולי גילאי עד 50, למסלולי גילאי 50 עד 60, ולמסלולים הכלליים הגדולים, שלא נחלקו לקבוצות גיל - ושמהווים יחד כשני שלישים משוק הפנסיה החדשה. אגב, בקבוצה השלישית יש מיעוט שחקנים - רק ארבע קבוצות ביטוח גדולות.

נתחיל מדירוג המסלולים הכלליים הגדולים, שם בולטת לחיוב הקרן של כלל ביטוח שמובילה, כשבמרחק קל ממנה ניצבת הקרן הגדולה בישראל, מבטחים החדשה. גם הקרנות של הראל לא רחוקות, כשדווקא הקרן הכללית של מגדל נמצאת מאחור, עם פער לא זניח.

ומה לגבי שני מסלולי הגילאים המובילות? בשני המקרים, מי שמובילה היא קרן שבבעלות בית השקעות, ולא בבעלות חברת ביטוח. בגילאי 50 עד 60 מדובר בהובלה של מיטב דש (שקלטה לתוכה את קרנות הפנסיה של איילון) כשאחריה אלטשולר שחם, שבמקום השני. במסלול גילאי עד 50, שהן הקהל העיקרי כעת של הקרנות, מובילה הקרן של אלטשולר שחם, כשאחריה הפניקס, שגם נראית טוב למדי בדירוגי הפנסיה.

עוד כתבות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר