גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטוחי המנהלים וקרנות הפנסיה נהנו מתשואות של יותר מ-7% ב-12 החודשים האחרונים

ברבעון השלישי הציגו פוליסות ביטוח החיים עם רכיב החיסכון הסוציאלי, שבהן מנוהלים יחד כ-316 מיליארד שקל של כספי ציבור, תשואה ממוצעת של 2.4% ● בשלושת הרבעונים שחלפו מתחילת השנה, רשמו פוליסות אלה תשואה נומינלית ברוטו של כ-3.8%

ביטוחי מנהלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטוחי מנהלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ברבעון השלישי של 2018 הציגו פוליסות ביטוח החיים עם רכיב החיסכון הסוציאלי תשואה ממוצעת של 2.4%, שהובילה את הפוליסות האלה, שבהן מנוהלים יחד כ-316 מיליארד שקל של כספי ציבור, להציג תשואה נומינלית ברוטו של כ-3.8% בשלושת הרבעונים שחלפו מתחילת השנה.

עם זאת, התשואה החיובית הזאת טומנת בחובה מציאות לא מעודדת, שלפיה יש שתי אוכלוסיות מבוטחים: זו שרואה תשואה טובה יותר מהממוצע האמור; וזו שרואה תשואה רעה, כפי שידוע זה זמן וכפי שניבט באופן בלתי משתמע לשתי פנים גם מהנתונים העדכניים.

במה מדובר? ביטוחי המנהלים, שהם שם שיווקי מוצלח לפוליסות חיסכון פנסיוני שמוכרות חברות הביטוח במסגרת עסקי ביטוחי החיים שלהן, הן אפיק אחד מתוך שלושה אפיקי חיסכון פנסיוני "חדשים", שנקראים פנסיה צוברת. הייחוד העיקרי בעולם הפנסיוני הצובר הוא שהחוסך, ישראל ישראלי, מפקיד מדי חודש משכרו לפוליסה, כמו גם לפנסיה או לקופת התגמולים, כשבמקביל המעסיק שלו מפקיד גם כן, והסכום הזה צובר תשואה לאורך השנים, ובבוא היום - מהסכום שנצבר, נגזרת קצבת הזיקנה של המבוטח. 

הפנסיה המקיפה החדשה

פערי תשואות לא זניחים

ואולם, עולם ביטוחי המנהלים של חברות הביטוח נחלק לכמה תיקי השקעה שונים מהותית. יש פוליסות ותיקות, שכנגדן יש אג"ח מיועדות ושנותנות ריבית מובטחת לחוסך, ויש פוליסות שמושקעות בשוקי ההון. הסוג השני נחלק לשתי קבוצות עיקריות, כשההשוואה בין התמורה שמקבלת האחת לתמורה שמקבלת השנייה היא הבעייתית.

בשנים 1992 עד 2003 מכרו חברות הביטוח את מה שנקרא "פוליסות משתתפות ברווחים". פוליסות אלה נקראות כך בשל מבנה דמי הניהול בהן, שכולל לצד דמי הניהול הקבועים ו"הרגילים" גם דמי ניהול שנגזרים מרווחי תשואה שנרשמים למבוטחים (ומכאן שמן, חברות הביטוח המשתתפות ברווחים). מדובר בתיקי חיסכון מצרפיים בכל חברה, שמנוהלים כמקשה אחת במה שנקרא מסלול כללי (במקרה זה, קרן י'), והן הפכו למסלולי הדגל של חברות הביטוח, שעליהם הן נבחנו בתחרות התשואות השיווקית. אגב, פוליסות אלה התבררו כרווחיות מאוד עבור חברות הביטוח, ובכל אופן, בשלב כלשהו הן בוטלו - כך שלקוחות חדשים אינם יכולים להצטרף אליהן מאז 2004.

או אז נפתחו לציבור פוליסות החיסכון בביטוחי החיים במסלולי ההשקעות. פוליסות אלה עדיין מנוהלות בשוקי ההון, אבל הן כבר מחולקות למסלולי השקעה - כלליים מרכזיים ולצדם מסלולים "מתמחים". אגב, עם השנים רשות שוק ההון שינתה במידה משמעותית את ההתייחסות למסלולים כלליים והפכה את החיסכון הפנסיוני לתלוי גיל. לפי שעה, בתחום ביטוחי המנהלים זה פחות אקוטי מאשר בשוקי הגמל וההשתלמות, ואף ממה שקורה בשוק הפנסיה החדשה.

ומה הבעיה שהארנו מקודם? בעוד התשואה הכוללת בכל תחום ביטוחי המנהלים עמדה ברבעון השלישי על 2.4% ומתחילת השנה על כ-3.8%, הרי שהפוליסות המשתתפות ברווחים, שבמוקד תשומת הלב בבחינת התשואות, הציגו בתקופות האלה תשואות ממוצעות של 2.6% ו-4.4%, בהתאמה, בעוד הפוליסות משנת 2004 ואילך (כל התיק, כולל המסלולים המתמחים) רשמו תשואות מקבילות של 2.2% ו-3%. אף שזה נראה פער זניח של שברי אחוז, הרי שהוא עקבי - ולאורך שנים זה הופך לפער ממש לא זניח.

אגב, הפער האמור נשמר לטובת תיקי הדגל של הפוליסות המשתתפות ברווחים אל מול המסלולים הכלליים (המקבילים) ב-6 מ-7 חברות הביטוח הפעילות בתחום (כשמנורה מבטחים היא היחידה שמנהלת את מסלול הדגל שלה מ-2004 בצמוד לתיק המשתתף שלה). הפער האמור נשמר בכל תקופות הזמן שבחנו ברמת החברות השונות: לשלושה הרבעונים הראשונים השנה, ל-12 החודשים האחרונים שהסתיימו בסוף ספטמבר, ל-3 השנים האחרונות מאותו מועד ול-5 השנים שתמו אז (להוציא מנורה מבטחים, שם הפער אינו קיים, ובתשואות השנתיות הממוצעות לתקופה של 5 שנים בהכשרה ביטוח, שם יש עדיפות למסלול הכללי מ-2004 ואילך).

מה זה אומר? בחברות אומרים כאינסטינקט שמדובר בפוליסות שונות ושיש חלוקה למסלולים מתמחים לפי מאפייני הלקוח. אבל, פער כה עקבי בין התשואה במסלול הכללי הראשי, שמדורג על ידי העיתונאים ואחרים, כמסלול הדגל המייצג, לבין התשואה במסלול הכללי בתיק, שפחות מדורג בפומבי, מעלה חשש שמדובר אולי גם במשהו אחר. \

ביטוחי המנהלים

מגדל מסכמת שנה טובה

כך או כך, מיהן חברות הביטוח הבולטות לחיוב בדירוגי התשואות שלנו לסוף ספטמבר 2018? מגדל, שנהנתה במיוחד מהשקעה ישנה בפתאל, אמנם רושמת שנה טובה עבורה, כשהיא מובילה את דירוג התשואות בקרן י' (המשתתפות ברווחים), הן ב-12 החודשים האחרונים והן מתחילת השנה. ואולם, שנייה לה בשתי התקופות הללו ניצבת מי שבאמת עומדת בפסגת התשואות בשוק הביטוח, עם הצטיינות עקבית כבר תקופה ארוכה - חברת הפניקס.

הפניקס מובילה את דירוג התשואות למסלולים הכללים שנפתחו לקהל מאז 2004 ואילך, וגם את דירוגי התשואות ל-3 ול-5 שנים אחרונות בשני תיקי ההשקעה האלה. את ההשקעות בהפניקס מנהל רועי יקיר, ואת השקעות העמיתים בהפניקס מנהל יניב כהן. במגדל מנהל ההשקעות הראשי הוא אסף שהם.

ומה עם שוק הפנסיה החדשה המקיפה, רגע לפני כניסתן של שתי קרנות "ברירת מחדל" נבחרות נוספות? באחרונה הכריעו משרד האוצר ורשות שוק ההון כי אלטשולר שחם ופסגות יצטרפו למיטב דש ולהלמן אלדובי, ויהפכו החל בנובמבר ליעד אוטומטי להצטרפות הציבור הרחב, בתנאים מיטיבים. התקווה של הרגולציה, ושל ראשי ארבע הקרנות שנבחרו, היא להצליח סוף-סוף להבקיע את חומת הדומיננטיות האדירה של חברות הביטוח הגדולות בתחום זה.

בינתיים, קרנות הפנסיה המקיפות החדשות, שמנהלות יחד נכסים בהיקף של כ-334 מיליארד שקל, מציגות ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר 2018 תשואה ממוצעת של כ-7.27%. תשואה זו נסמכת על תשואה של 4.66% שרשמו הקרנות בשלושת הרבעונים הראשונים ב-2018, בממוצע, ותשואה של 2.7% שנרשמה ברבעון השלישי "בלבד". אגב, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות שונות משאר אפיקי החיסכון "החדשים", מאחר והן נהנות מאג"ח מיועדות, בריבית קבועה וגבוהה של 4.86% ריאלי בשנה, שמהוות נתח ניכר מנכסיהן (בתלות בגיל החוסך).

כאמור, רפורמת החיסכון תלוי גיל ניכרת הרבה יותר בשוק הפנסיה החדשה. לכן, אנו מבצעים שלושה דירוגי תשואות: למסלולי גילאי עד 50, למסלולי גילאי 50 עד 60, ולמסלולים הכלליים הגדולים, שלא נחלקו לקבוצות גיל - ושמהווים יחד כשני שלישים משוק הפנסיה החדשה. אגב, בקבוצה השלישית יש מיעוט שחקנים - רק ארבע קבוצות ביטוח גדולות.

נתחיל מדירוג המסלולים הכלליים הגדולים, שם בולטת לחיוב הקרן של כלל ביטוח שמובילה, כשבמרחק קל ממנה ניצבת הקרן הגדולה בישראל, מבטחים החדשה. גם הקרנות של הראל לא רחוקות, כשדווקא הקרן הכללית של מגדל נמצאת מאחור, עם פער לא זניח.

ומה לגבי שני מסלולי הגילאים המובילות? בשני המקרים, מי שמובילה היא קרן שבבעלות בית השקעות, ולא בבעלות חברת ביטוח. בגילאי 50 עד 60 מדובר בהובלה של מיטב דש (שקלטה לתוכה את קרנות הפנסיה של איילון) כשאחריה אלטשולר שחם, שבמקום השני. במסלול גילאי עד 50, שהן הקהל העיקרי כעת של הקרנות, מובילה הקרן של אלטשולר שחם, כשאחריה הפניקס, שגם נראית טוב למדי בדירוגי הפנסיה.

עוד כתבות

בואנוס איירס, ארגנטינה / צילום: Shutterstock, Armando Oliveira

במקום מסע של כמעט יממה: באוצר בוחנים סבסוד טיסות ישירות לארגנטינה

בצעד חריג בענף, משרד האוצר פתח במגעים עם חברות תעופה לטובת הקמת קו ישיר בין תל אביב לבואנוס איירס ● המהלך, שנבחן מטעמים כלכליים ומדיניים על רקע התחממות היחסים עם ממשל מיליי, עשוי לקצר דרמטית את משך הנסיעה ולהרחיב את הקשר העסקי בין המדינות

גיגי לוי וייס, שותף כללי ב – NFX / צילום: שלומי יוסף

המשקיע שגייס 325 מיליון דולר לקרן: "ישראל נהיית מקום טוב להשקיע בו"

קרן NFX מודיעה היום על גיוס קרן רביעית בהיקף של 325 מיליון דולר ● המטרה: להשקיע בכ-50 חברות בתחומים שבהם יש לישראל יתרון בולט ● "כשמסתכלים על ישראל מבחוץ, רואים תעשייה שלא עוצרת", אומר המייסד-שותף גיגי לוי-וייס, "יש כאן אנשים שממשיכים לעבוד, למצוא פתרונות ולבנות חברות גם כשהמציאות סביבם משתנה" ● ומה הוא חושב על הקריפטו?

רכב ותחבורה / צילום: יח''צ

לקראת 2026: האם עדיין משתלם לקבל רכב בליסינג מהעבודה?

רבים מקבלים רכב בליסינג תפעולי ממקום העבודה ומחליפים אותו לרוב ברבעון הראשון של השנה ● אל מול יתרונות של רכב צמוד ושירותי אחזקה, עומד התשלום של העובד שנגזר ממחיר המחירון של הרכב ולא ממחיר השוק ● וגם: האם כדאי לבחור ברכב חשמלי או פלאג־אין

יעקב ויינשטיין / צילום: אייל טואג

אחד השחקנים הוותיקים בשוק ההון המקומי מציג - חמש תחזיות ואזהרה חמורה

יעקב ויינשטיין, מוותיקי שוק ההון המקומי, מזהיר כי "אנחנו בשלבים המאוחרים של 'שוק שורי' שנמשך כבר 40 שנה" ● בכל זאת, הוא צופה המשך עליות בשנתיים הבאות:"ה-S&P 500 יכול לעלות מעל 10% בשנה הקרובה, אבל זה יביא אותו למכפיל 25, שזה למתוח את הגומי יותר מדי" ● ממליץ לא להשקיע במניות בישראל, ולהיערך למשבר כלכלי גדול בסוף העשור

ג'פריס בנק / צילום: ap, Jefferies

"הונו אותנו": מה גרם לבנק ג'פריס לאבד 3.8 מיליארד דולר בחודש

הירידה החדה במניית הבנק נובעת מסיפור הקריסה של חברת חלקי הרכב First Brands וחשיפת ג'פריס אליה ● באמצעות חברת ניהול הנכסים של הבנק, Point Bonita Capital, ג'פריס חשוף לחברה הקורסת בכ־715 מיליון דולר

סניף בנק הפועלים / צילום: טלי בוגדנובסקי

שוב עיצומים בבנק הפועלים: כל סניפי הבנק יושבתו מחר החל מהשעה 13:00

העיצומים הוכרזו ע"י ארגון עובדי בנק הפועלים במחאה על התנהלות ההנהלה המקדמת תוכנית התייעלות ● ארגון עובדי בנק הפועלים: "מנכ"ל הבנק מוביל תוכנית דורסנית ומנותקת, הכוללת צעדי קיצוץ חד־צדדיים, תוך פגיעה בעתיד הבנק" ● מהבנק נמסר: "מתנצלים על חוסר הנוחות ופועלים על־מנת להמשיך לספק פתרונות ללקוחותינו"

קמפיין של דיילי דרילז / צילום: David Aronowitz

הרכישה הגדולה של דלתא בשש השנים האחרונות

דלתא גליל רוכשת את מותג האופנה היומיומית לצעירים דיילי דרילז תמורת 65 מיליון דולר במזומן ● הבריונות בבתי ספר וברשתות החברתיות תעמוד במרכז הכנס "זה בידיים שלנו" שיתקיים ביוזמת קבוצת RGE ● ענבר וייס-עברי מונתה לאדריכלית העיר ירושלים ותמשיך גם בתפקידה כסגנית מהנדס העיר ● אירועים ומינויים

קו הייצור במחלבה החדשה של שטראוס באחיהוד / צילום: פלג אלקלעי

בהשקעה של 270 מיליון שקל: קבוצת שטראוס חונכת מחלבות חדשות בצפון

לראשונה זה 25 שנה, ענקית המזון שטראוס מקימה מפעל גדול בצפון - קמפוס מיכאל באחיהוד הכולל מחלבה צמחית חדשה, במטרה להתחרות בשחקנית החזקה בשוק זה, תנובה ● כיום מחזיקה שטראוס ב-16% משוק תחליפי החלב

קניון עזריאלי בתל אביב. ''בקרוב אנשים ייצאו יותר ויקנו יותר'', אומר בכיר בענף / צילום: Shutterstock, Opachevsky Irina

מתכוננים ליום שאחרי: מה מחכה לענף הקמעונאות והמסחר הישראלי?

התוכניות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ למזרח התיכון מכניסות רוח אופטימית במפרשים של היבואנים והיצואנים בישראל ● מפתיחה מחודשת של נתיבי המסחר, דרך ירידות מחירים ועד הציפייה לכניסת רשתות בינלאומיות חדשות - כפי שקרה לאחר חתימת הסכמי אברהם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסה בתל אביב; מדד הבנקים קפץ במעל 3%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● אתמול - ההסלמה בעזה הובילה לירידות חדות, בעיקר במניות הביטוח והבנייה ● מיטב: ללא הורדת ריבית המשק יתקשה להתאושש ● ארה"ב: הפד רמז כי שהבנק המרכזי יחדול מצמצום המאזן, מתחזקות הציפיות להפחתת ריבית נוספת ● "בועה, בוודאות": וול סטריט משמיעה אזעקות על בום הבינה מלאכותית, בעוד המשקיעים נכנסים בכל הכוח

פרויקט בנייה למגורים / צילום: Shutterstock

3 עסקאות של רבע מיליארד שקל מלמדות מה המוסדיים חושבים על מניות הנדל"ן

מניות הנדל"ן, ובפרט אלו הפועלות בתחום היזמי, סומנו בשבועות האחרונים כמרוויחות הגדולות מהפסקת האש וזינקו בעשרות אחוזים - אבל בימים האחרונים העליות הפכו לירידות חדות ● במקביל לשינוי המגמה, 4 גופים מוסדיים ביצעו השקעות בחברות בענף

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

עם תוצר לנפש של 64 אלף דולר, ישראל תשקיף מרחוק על הכלכלות האלה

תחזית חדשה של קרן המטבע הבינלאומית צופה שכלכלת ישראל תצמח ב-3.9% ב-2026, מה שיביא את התוצר לנפש ל-64 אלף דולר ● בבנק ישראל ובמשרד האוצר צופים שיעורים גבוהים אף יותר ● אך מהצד השני, יוקר המחיה מאפיל על נתוני התוצר המרשימים

מימין: פיליפ בואזיז, יו''ר וסמנכ''ל כספים; אלכס בואזיז, ממייסדי החברה / צילום: מתן אביב, DEEL

מרגל, תחקיר ומנכ"ל בן 30: המשפחה שמאחורי הסטארט־אפ המצליח

לאחרונה הודיעה דיל הישראלית־אמריקאית על גיוס 300 מיליון דולר והפכה לאחת מהחברות היקרות בשוק תשלומי השכר ● מאחורי ההצלחה עומדת אימפריה משפחתית עם עננה מעליה

נטפים / צילום: יח''צ

"כשהמנכ"ל התחלף, המוזיקה השתנתה": מה יעלה בגורלה של ממציאת הטפטפות מקיבוץ חצרים?

קרן ההשקעות של יובל כהן במגעים לרכוש את נטפים לפי שווי של כמיליארד דולר - כמעט חצי מהשווי שהוענק לה לפני 6 שנים כשנמכרה לחברת צינורות פלסטיק ממקסיקו ● כעת מעריכים בשוק מה תעשה פורטיסימו עם הרכישה, ומה יציל את חברת הטפטפות מקיבוץ חצרים

מתחם הבורסה ליהלומים ברמת גן / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

היכונו לקפיצה בתעריף הארנונה: יותר מ־40 רשויות הגישו בקשות חריגות להעלאה

תעריף הארנונה בכל המדינה יעלה בתחילת השנה הבאה ב־1.6% בגלל "טייס אוטומטי", אך מבדיקת גלובס עולה כי 44 רשויות מקומיות מבקשות לבצע שינויים חדים יותר ● בירושלים השכונות החלשות ייפגעו יותר, בתל אביב מקפיצים את התעריף באזור יוקרתי, ובחולון משתמשים בארנונה כדי להיאבק במפצלי הדירות ● מה קורה ביתר העיריות?

צוללת / צילום: Reuters, Andy Clark (CANADA MILITARY POLITICS)

גרמניה: יצרנית הצוללות לישראל מזנקת ב-60% אחרי ההנפקה

החטיבה הימית של טיסנקרופ, שהונפקה היום בבורסת פרנקפורט ושעומדת במרכז "פרשת הצוללות", מזנקת ב-60% ● הזינוק משקף את מבול ההזמנות שמציף את החברה, על רקע הצורך האירופי להשקיע בביטחון בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה

סניף אוטומקס / צילום: באדיבות החברה

הבנקים יקשיחו תנאים? פרשת אוטומקס עלולה לפגוע ביבוא המקביל

יבואנית הרכב העקיף הגדולה בארץ מתמודדת בימים אלה עם חקירה פלילית בחשד לזיוף ומרמה ● כעת, במערכת הבנקאית בוחנים מספר אפשרויות להקשחת מתן אשראי לחברות יבוא מקביל

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

רב בריח מציגה תנאי חריג למענק: המיקום במדד המותגים של גלובס

מאיה דונרשטיין, בתו של בעל השליטה שמואל דונרשטיין, המשמשת כסמנכ"לית שיווק וקמעונאות בחברה, צפויה לקבל מעניק של 100 אלף שקל, אם היא תסיים בין 10 המקומות הראשונים במדד המותגים של גלובס ● המדד מבוסס במלואו על סקר שנערך על־ידי חברת מחקר, כך שאין יכולת להשפיע על תוצאותיו

זוהראן ממדאני, אנדרו קואומו, קרטיס סליווה / צילום: Reuters, Angelina Katsanis, Ron Adar

רגע האמת של ניו־יורק מגיע: המועמד שבלב הסערה וזה שזוכה לתמיכה מביל אקמן

ב־4 בנובמבר יבחרו תושבי ניו־יורק ראש עיר חדש ● על פי הסקרים המועמד הדמוקרטי האנטי־ישראלי זוהאראן ממדאני, ממשיך להוביל בפער של כ־18% ● אולם פרישה מהמרוץ של סליווה הרפובליקאי עשויה לשפר את סיכוייו של המועמד העצמאי, מושל ניו־יורק לשעבר אנדרו קואומו

שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis

רשות התחרות האריכה את הפטור של וולט מהסדר כובל בשלושה חודשים נוספים

רשות התחרות דחתה בשלושה חודשים את ההכרעה אם לבטל את הפטור מהסדר כובל שניתן לוולט, המאפשר לה להפעיל משלוחים מרשתות השיווק לצד הפעלת שירות משלוחי המזון והפארמה שלה, וולט מרקט ● ההחלטה התקבלה לאחר שימוע והצעות נוספות מצד החברה