גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטוחי המנהלים וקרנות הפנסיה נהנו מתשואות של יותר מ-7% ב-12 החודשים האחרונים

ברבעון השלישי הציגו פוליסות ביטוח החיים עם רכיב החיסכון הסוציאלי, שבהן מנוהלים יחד כ-316 מיליארד שקל של כספי ציבור, תשואה ממוצעת של 2.4% ● בשלושת הרבעונים שחלפו מתחילת השנה, רשמו פוליסות אלה תשואה נומינלית ברוטו של כ-3.8%

ביטוחי מנהלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטוחי מנהלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ברבעון השלישי של 2018 הציגו פוליסות ביטוח החיים עם רכיב החיסכון הסוציאלי תשואה ממוצעת של 2.4%, שהובילה את הפוליסות האלה, שבהן מנוהלים יחד כ-316 מיליארד שקל של כספי ציבור, להציג תשואה נומינלית ברוטו של כ-3.8% בשלושת הרבעונים שחלפו מתחילת השנה.

עם זאת, התשואה החיובית הזאת טומנת בחובה מציאות לא מעודדת, שלפיה יש שתי אוכלוסיות מבוטחים: זו שרואה תשואה טובה יותר מהממוצע האמור; וזו שרואה תשואה רעה, כפי שידוע זה זמן וכפי שניבט באופן בלתי משתמע לשתי פנים גם מהנתונים העדכניים.

במה מדובר? ביטוחי המנהלים, שהם שם שיווקי מוצלח לפוליסות חיסכון פנסיוני שמוכרות חברות הביטוח במסגרת עסקי ביטוחי החיים שלהן, הן אפיק אחד מתוך שלושה אפיקי חיסכון פנסיוני "חדשים", שנקראים פנסיה צוברת. הייחוד העיקרי בעולם הפנסיוני הצובר הוא שהחוסך, ישראל ישראלי, מפקיד מדי חודש משכרו לפוליסה, כמו גם לפנסיה או לקופת התגמולים, כשבמקביל המעסיק שלו מפקיד גם כן, והסכום הזה צובר תשואה לאורך השנים, ובבוא היום - מהסכום שנצבר, נגזרת קצבת הזיקנה של המבוטח. 

הפנסיה המקיפה החדשה

פערי תשואות לא זניחים

ואולם, עולם ביטוחי המנהלים של חברות הביטוח נחלק לכמה תיקי השקעה שונים מהותית. יש פוליסות ותיקות, שכנגדן יש אג"ח מיועדות ושנותנות ריבית מובטחת לחוסך, ויש פוליסות שמושקעות בשוקי ההון. הסוג השני נחלק לשתי קבוצות עיקריות, כשההשוואה בין התמורה שמקבלת האחת לתמורה שמקבלת השנייה היא הבעייתית.

בשנים 1992 עד 2003 מכרו חברות הביטוח את מה שנקרא "פוליסות משתתפות ברווחים". פוליסות אלה נקראות כך בשל מבנה דמי הניהול בהן, שכולל לצד דמי הניהול הקבועים ו"הרגילים" גם דמי ניהול שנגזרים מרווחי תשואה שנרשמים למבוטחים (ומכאן שמן, חברות הביטוח המשתתפות ברווחים). מדובר בתיקי חיסכון מצרפיים בכל חברה, שמנוהלים כמקשה אחת במה שנקרא מסלול כללי (במקרה זה, קרן י'), והן הפכו למסלולי הדגל של חברות הביטוח, שעליהם הן נבחנו בתחרות התשואות השיווקית. אגב, פוליסות אלה התבררו כרווחיות מאוד עבור חברות הביטוח, ובכל אופן, בשלב כלשהו הן בוטלו - כך שלקוחות חדשים אינם יכולים להצטרף אליהן מאז 2004.

או אז נפתחו לציבור פוליסות החיסכון בביטוחי החיים במסלולי ההשקעות. פוליסות אלה עדיין מנוהלות בשוקי ההון, אבל הן כבר מחולקות למסלולי השקעה - כלליים מרכזיים ולצדם מסלולים "מתמחים". אגב, עם השנים רשות שוק ההון שינתה במידה משמעותית את ההתייחסות למסלולים כלליים והפכה את החיסכון הפנסיוני לתלוי גיל. לפי שעה, בתחום ביטוחי המנהלים זה פחות אקוטי מאשר בשוקי הגמל וההשתלמות, ואף ממה שקורה בשוק הפנסיה החדשה.

ומה הבעיה שהארנו מקודם? בעוד התשואה הכוללת בכל תחום ביטוחי המנהלים עמדה ברבעון השלישי על 2.4% ומתחילת השנה על כ-3.8%, הרי שהפוליסות המשתתפות ברווחים, שבמוקד תשומת הלב בבחינת התשואות, הציגו בתקופות האלה תשואות ממוצעות של 2.6% ו-4.4%, בהתאמה, בעוד הפוליסות משנת 2004 ואילך (כל התיק, כולל המסלולים המתמחים) רשמו תשואות מקבילות של 2.2% ו-3%. אף שזה נראה פער זניח של שברי אחוז, הרי שהוא עקבי - ולאורך שנים זה הופך לפער ממש לא זניח.

אגב, הפער האמור נשמר לטובת תיקי הדגל של הפוליסות המשתתפות ברווחים אל מול המסלולים הכלליים (המקבילים) ב-6 מ-7 חברות הביטוח הפעילות בתחום (כשמנורה מבטחים היא היחידה שמנהלת את מסלול הדגל שלה מ-2004 בצמוד לתיק המשתתף שלה). הפער האמור נשמר בכל תקופות הזמן שבחנו ברמת החברות השונות: לשלושה הרבעונים הראשונים השנה, ל-12 החודשים האחרונים שהסתיימו בסוף ספטמבר, ל-3 השנים האחרונות מאותו מועד ול-5 השנים שתמו אז (להוציא מנורה מבטחים, שם הפער אינו קיים, ובתשואות השנתיות הממוצעות לתקופה של 5 שנים בהכשרה ביטוח, שם יש עדיפות למסלול הכללי מ-2004 ואילך).

מה זה אומר? בחברות אומרים כאינסטינקט שמדובר בפוליסות שונות ושיש חלוקה למסלולים מתמחים לפי מאפייני הלקוח. אבל, פער כה עקבי בין התשואה במסלול הכללי הראשי, שמדורג על ידי העיתונאים ואחרים, כמסלול הדגל המייצג, לבין התשואה במסלול הכללי בתיק, שפחות מדורג בפומבי, מעלה חשש שמדובר אולי גם במשהו אחר. \

ביטוחי המנהלים

מגדל מסכמת שנה טובה

כך או כך, מיהן חברות הביטוח הבולטות לחיוב בדירוגי התשואות שלנו לסוף ספטמבר 2018? מגדל, שנהנתה במיוחד מהשקעה ישנה בפתאל, אמנם רושמת שנה טובה עבורה, כשהיא מובילה את דירוג התשואות בקרן י' (המשתתפות ברווחים), הן ב-12 החודשים האחרונים והן מתחילת השנה. ואולם, שנייה לה בשתי התקופות הללו ניצבת מי שבאמת עומדת בפסגת התשואות בשוק הביטוח, עם הצטיינות עקבית כבר תקופה ארוכה - חברת הפניקס.

הפניקס מובילה את דירוג התשואות למסלולים הכללים שנפתחו לקהל מאז 2004 ואילך, וגם את דירוגי התשואות ל-3 ול-5 שנים אחרונות בשני תיקי ההשקעה האלה. את ההשקעות בהפניקס מנהל רועי יקיר, ואת השקעות העמיתים בהפניקס מנהל יניב כהן. במגדל מנהל ההשקעות הראשי הוא אסף שהם.

ומה עם שוק הפנסיה החדשה המקיפה, רגע לפני כניסתן של שתי קרנות "ברירת מחדל" נבחרות נוספות? באחרונה הכריעו משרד האוצר ורשות שוק ההון כי אלטשולר שחם ופסגות יצטרפו למיטב דש ולהלמן אלדובי, ויהפכו החל בנובמבר ליעד אוטומטי להצטרפות הציבור הרחב, בתנאים מיטיבים. התקווה של הרגולציה, ושל ראשי ארבע הקרנות שנבחרו, היא להצליח סוף-סוף להבקיע את חומת הדומיננטיות האדירה של חברות הביטוח הגדולות בתחום זה.

בינתיים, קרנות הפנסיה המקיפות החדשות, שמנהלות יחד נכסים בהיקף של כ-334 מיליארד שקל, מציגות ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר 2018 תשואה ממוצעת של כ-7.27%. תשואה זו נסמכת על תשואה של 4.66% שרשמו הקרנות בשלושת הרבעונים הראשונים ב-2018, בממוצע, ותשואה של 2.7% שנרשמה ברבעון השלישי "בלבד". אגב, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות שונות משאר אפיקי החיסכון "החדשים", מאחר והן נהנות מאג"ח מיועדות, בריבית קבועה וגבוהה של 4.86% ריאלי בשנה, שמהוות נתח ניכר מנכסיהן (בתלות בגיל החוסך).

כאמור, רפורמת החיסכון תלוי גיל ניכרת הרבה יותר בשוק הפנסיה החדשה. לכן, אנו מבצעים שלושה דירוגי תשואות: למסלולי גילאי עד 50, למסלולי גילאי 50 עד 60, ולמסלולים הכלליים הגדולים, שלא נחלקו לקבוצות גיל - ושמהווים יחד כשני שלישים משוק הפנסיה החדשה. אגב, בקבוצה השלישית יש מיעוט שחקנים - רק ארבע קבוצות ביטוח גדולות.

נתחיל מדירוג המסלולים הכלליים הגדולים, שם בולטת לחיוב הקרן של כלל ביטוח שמובילה, כשבמרחק קל ממנה ניצבת הקרן הגדולה בישראל, מבטחים החדשה. גם הקרנות של הראל לא רחוקות, כשדווקא הקרן הכללית של מגדל נמצאת מאחור, עם פער לא זניח.

ומה לגבי שני מסלולי הגילאים המובילות? בשני המקרים, מי שמובילה היא קרן שבבעלות בית השקעות, ולא בבעלות חברת ביטוח. בגילאי 50 עד 60 מדובר בהובלה של מיטב דש (שקלטה לתוכה את קרנות הפנסיה של איילון) כשאחריה אלטשולר שחם, שבמקום השני. במסלול גילאי עד 50, שהן הקהל העיקרי כעת של הקרנות, מובילה הקרן של אלטשולר שחם, כשאחריה הפניקס, שגם נראית טוב למדי בדירוגי הפנסיה.

עוד כתבות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

תיקון והתנצלות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן