גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיילוט בהיקף 26 מיליון שקל: הרשויות המקומיות יקבלו אחריות על הגיל הרך

משרד העבודה, הג'וינט וקרן רש"י פיתחו מודל שמחזק את שירותי החינוך, רווחה ובריאות שמקבלים כיום הפעוטות • לפי מודל זה, ייכנס גורם מוסמך לכל רשות וירכז את הטיפול בגיל הרך, שעד כה היה מבוזר בין גופים רבים • הפיילוט החל לפעול בשמונה יישובים בפריפריה

חינוך לגיל הרך /  צילום:Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
חינוך לגיל הרך / צילום:Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

תחילת שנת הלימודים הנוכחית החלה בשביתה בת יום אחד של ארגוני מעונות היום המפוקחים לגיל הרך. בארגונים, בהם נעמ"ת ו-ויצו, טענו כי הענף נמצא בקריסה, וכי יש לשפר את התנאים במעונות. עוד נטען כי השכר הנמוך מוביל לתחלופה גבוהה של מטפלות, דבר שפוגע בפעוטות. השביתה הסתיימה עם תוספת למענקי החג של המטפלות ועם הקמת ועדה ממשלתית בראשות הממונה על זרוע העבודה, כמו שמסיימים כאן כמעט כל שביתה.

הוועדה תדון בתקינה של מעונות היום, אבל במשרד העבודה כבר החלו לפתח מודל חדש, מקיף יותר, שיהיה ניתן להוכיח את התועלת והאפקטיביות שלו בצורה מובהקת. במשרד, יחד עם קרן רש"י, שבראשה עומדת מנכ"לית משרד החינוך לשעבר מיכל כהן, וארגון ג'וינט-אשלים, משקיעים 26 מיליון שקל בפיילוט תלת-שנתי להפעלת מודל חדש ביישוב לטיפול בגיל הרך.

התוכנית כוללת שיתוף פעולה בין כלל הגורמים ברשות שעוסקים בטיפול בחינוך לגיל הרך, גיבוש שפה שפה משותפת והעברת ידע בין הגורמים. העבודה תרוכז על ידי מנהלת גיל רך בכל יישוב. בנוסף, ייעשה מאמץ לקדם הורות מיטיבה על ידי גיבוש תפיסת עבודה עם ההורים. במעונות היום יהיה ניסיון לשפר את הסטנדרטים, ויינתנו הכשרות והדרכות לאנשי המקצוע במעונות ולשפר את מסגרות החינוך ביישוב. 

הפיילוט החל ביישובים "חלשים"

כמחצית מהכסף מגיעה מהמדינה וכמחציתו מרש"י וג'וינט אשלים (בחלוקה שווה). הפיילוט החל באחרונה בשמונה רשויות בפריפריה, כולן מדורגות בחתך סוציו אקונומי נמוך - חצור הגלילית, טמרה, מעלות-תרשיחא, צפת, ירוחם, ערד, קריית מלאכי ושגב שלום.

"המודל מבוסס על תפישה לפיה לרשות המקומית יש תפקיד משמעותי, יחד עם הממשלה, באספקת שירותים מקיפים", מסבירה רותם עזר-אליהו, מנהלת מיזם הינקות בשותפות קרן רש"י, אשלים והאגף למעונות יום ומשפחתונים. "כיום ברוב הרשויות, הרשות מכירה את הילדים לראשונה בגיל שלוש, כשהם נרשמים לגן, ולא ביום שהם נולדים. אין חובה לרשויות להכיר את המשפחות ולעקוב אחר התפתחות הפעוטות".

מחקרים שנעשו בעבר מראים כי ההשקעה בגיל הרך משתלמת במיוחד, בעיקר לעומת השקעה שנעשית בשלבים מאוחרים יותר של החיים. לפי הבנק העולמי, כל דולר שמושקע בגיל הרך, יכול להניב החזר שנע בין 6 ל-17 דולר. "הסיבה לכך היא שהמוח מתפתח הכי הרבה בשלוש השנים הראשונות, במיוחד באינטראקציה עם המבוגרים המשמעותיים בחייו, קודם כל הוריו ואח"כ מי שמטפל בו; ושהשפעה על סביבת החיים שהילד חי בה יכולה להשפיע גם על המוביליות שלו, ההתפתחות התקינה ומימוש הפוטנציאל שלו", מסבירה עזר-אליהו.

"אנחנו מנסים להראות שזה באמת ככה - שבמקום שבו יש רשות מחוייבת שמעמידה אנשי מקצוע איכותיים, שבה יש מעונות יום שפועלים באופן מיטבי, עם אנשי מקצוע איכותיים - הילדים יתפתחו טוב יותר ויהיה להם סיכוי טוב יותר להצליח בחיים. הרשות צריכה לראות בהורים שותפים, ולתת להם כלים לגדל את הילדים שלהם", היא מוסיפה.

כולם מחכים למועצה החדשה

כדי לבחון את ההשפעה על הילדים, צריך לעקוב אחריהם במשך שנים ארוכות. מחקרים מארה"ב הראו שאם הסביבה משתפרת, ההתפתחות של הילדים טובה יותר. לכן, המחקר שילווה את הפיילוט יבחן את אנשי הטיפול, האם הם יותר פנויים לתת לילדים מענה ויותר מחוברים אליהם, וכן את ההורים. המדדים המדוייקים מגובשים בימים אלו.

עזר-אליהו מציינת כי הגדלת מספר התקנים במעונות היום מצריכה תקציב גדול, ולכן הם מתמקדים במעונות יום שבהם יש קבוצות גדולות של ילדים בסיכון, וכן מעונות שהסטנדרטים בהם מתקרבים לאלו שנקבעו ב"דוח הסטנדרטים". הדוח, שיצא לפני כעשור, הגדיר את הסטנדרטים הראויים להפעלה של מעונות יום, אך הממשלה מעולם לא יישמה אותו. עם זאת, תהליכים שיבוצעו ברמת היישוב - למשל הכשרה של אנשי מקצוע - יהיו רלוונטיים לכלל מעונות היום באותו יישוב.

בוועדת ההיגוי של הפיילוט ישבה גם סימה חדד, שתמונה בקרוב לתפקיד סגנית יו"ר המועצה לגיל הרך (סגנית של שר החינוך). על פי החוק, המועצה היתה אמורה לקום עד פברואר האחרון, אך זה לא קרה. לפני כחודשיים מסר משרד החינוך כי פעילותה תחל באוקטובר, אך גם בזה המועצה לא עמדה. המועצה אמורה לרכז את כל הפעילות הנוגעת לגיל הרך, ונציגיה יגיעו ממשרד החינוך, משרד הרווחה, משרד הבריאות, משרד המשפטים, משרד האוצר, רשויות מקומיות, חוקרים בתחום ונציגי ציבור. לפי משרד החינוך, העיכוב בהקמתה נובע מבדיקת המועמדים.

השקעה נמוכה בגיל הרך

לפני כשנה פירסם ארגון ה-OECD דוח על החינוך לגיל הרך במדינות הארגון, ממנו עלה כי ההוצאה הציבורית על הגיל הרך בישראל היא מהנמוכות במדינות ה-OECD. ההוצאה בישראל מסתכמת בכאחוז אחד, לעומת פי שלושה בממוצע ב-OECD. בסך הכל יש בישראל כ-500 אלף ילדים בגילאים 0-3, אך רק כרבע מהם מקבלים סבסוד מהמדינה.

בעיה נוספת שקיימת בישראל היא הפרדה בין האחריות על גילאי 0-3, שנמצאים תחת משרד העבודה, לגילאי 3-6, שנמצאים באחריות משרד החינוך. הנושא נמצא במחלוקת במשך שנים ארוכות אך ועדה בינמשרדית שהגישה המלצותיה לפני כשנתיים השאירה את המצב על כנו, בגלל חשש שמשרד החינוך לא ישים דגש על תעסוקת נשים, המניע העיקרי לסבסוד המעונות. המתנגדים למצב הנוכחי טוענים כי כל שלבי החינוך צריכים להיות תחת אחריות משרד החינוך. המועצה לגיל הרך נועדה בין היתר כדי ליצור מדיניות רציפה, אך הקמתה כאמור מתעכבת.

שר הרווחה והעבודה חיים כץ תמך בשביתה של ארגוני מעונות היום, ואף הצהיר כי לא הצליח לשכנע את האוצר להגדיל תקציבים. "כשקיבלתי את הסמכויות על תחום מעונות היום, שמתי לי למטרה להגדיל את מספר המעונות המפוקחים והמסובסדים. המטרה שלי בכך הייתה להוריד את יוקר המחיה להורים, ובמקביל פעלתי לשדרג איכות החינוך בטיפול בפעוטות. התוכנית החדשה היא צעד משמעותי, שלא נעשה עד כה, בדרך ליישום המלצות ועדת הסטנדרטים, המהווה המצפן המקצועי שלנו, אותה הוביל האגף למעונות יום ומשפחתונים". 

הכנסת אישרה סופית הצעת חוק לפיקוח על מעונות היום

לפני כארבעה חודשים מתה התינוקת יסמין וינטה, לאחר שנמחצה למוות בגן פרטי בפתח תקווה. בעקבות זאת עלה נושא המשפחתונים הפרטיים לכותרות, והוצפה הבעייתיות שקיימת בפיקוח על מסגנות חינוך בגילאים אלו. אתמול אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק הפיקוח על מעונות היום. ההצעה הממשלתית כולל קביעת תנאי הפעלה של מעונות יום, יצירת כלפי אכיפה מנהליים וסמכויות מפקחים והוראות עונשין. מעתה, בעלים של מעון יום לפעוטות יהיה חייב להוציא רישיון הפעלה.

התקציב לצורך הסדרת מערך המסגרות לטיפול בילדים בגילאי 0-3 יעמוד על 280 מיליון שקל בפריסה לחמש שנים, וכן יוקצה כוח אדם נוסף לאגף מעונות היום. בשנת הלימודים הקרובה המשרד יחל במתן אישורי הפעלה ראשוניים לכלל המסגרות הטיפוליות. ההליך צפוי להיעשות בהדרגה ולהסתיים בתוך חמש שנים. הסמכויות המינהליות יכנסו לתוקפן עם תיקון התקנות. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הדיווח שמקפיץ את מניית הבורסה: מו"מ למכירת פעילות המדדים לגוף זר

הבורסה בת"א מתקרבת להצפת ערך בפעילות המדדים שלה, שצמחה פי שמונה תוך שנתיים, אותה היא מתכננת למכור לגוף זר ● בשנה שעברה העריכו כי הבורסה תמכור את הפעילות, לה הכנסות של 25 מיליון שקל, תמורת 300-400 מיליון שקל

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל אינטל היא עדיין חברה במשבר

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

דאטה סנטר / אילוסטרציה: Reuters, Noah Berger

מי שלא מבין את תשתיות המחר, מממן את האתמול

הכלכלה המודרנית כבר לא נמדדת בנפח המבנים אלא ביכולת להזרים ולעבד דאטה בזמן אמת ● דאטה סנטרים, ענן וסיבים אופטיים אינם שכבת תמיכה של הכלכלה, הם הכלכלה עצמה - והתובנה הזו מחלחלת כיום אל ליבת המערכת הבנקאית ● הטור מתפרסם לקראת כנס תשתיות לעתיד של גלובס, שייערך ביום רביעי הבא

מיחזור משכנתאות / צילום: Shutterstock

בהיקף של 5 מיליארד שקל: שיאי מיחזור משכנתאות בדצמבר

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש דצמבר 2025 נרשמו שיאי מיחזור משכנתאות בין בנקים, ובמקביל חלה ירידה קלה בפיגורי המשכנתאות ● הנתונים מצביעים על למעלה מ-7,000 לווים שמיחזרו בחודש שעבר משכנתאות, כאשר היקפי המיחזורים הגיעו לכ-5 מיליארד שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה מעורבת בפתיחת המסחר בת"א; ארית מזנקת לאחר עסקה של חברת הבת באירופה

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.3%, ת"א 90 עולה בכ-0.4% ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות מגיבות בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בעליות קלות ● המסחר באירופה נפתח במגמה מעורבת: הפוסטי עולה בכ-0.2%, הדאקס יורד בכ-0.2% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-11% במסחר המוקדם

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: ap, Anjum Naveed

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

זום גלובלי / צילום: Reuters

השם החדש והמפתיע שעשוי להיכנס למועצת השלום

קים ג'ונג און משפיל את סגן ראש הממשלה ושולח מסר לקראת אירוע ענק • טראמפ מציע לאפיפיור להצטרף ל"מועצת השלום", למרות הביקורת נגדו • וההכרעה במשפט של רוצח ראש ממשלת יפן ● זום גלובלי, מדור חדש 

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא