גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיילוט בהיקף 26 מיליון שקל: הרשויות המקומיות יקבלו אחריות על הגיל הרך

משרד העבודה, הג'וינט וקרן רש"י פיתחו מודל שמחזק את שירותי החינוך, רווחה ובריאות שמקבלים כיום הפעוטות • לפי מודל זה, ייכנס גורם מוסמך לכל רשות וירכז את הטיפול בגיל הרך, שעד כה היה מבוזר בין גופים רבים • הפיילוט החל לפעול בשמונה יישובים בפריפריה

חינוך לגיל הרך /  צילום:Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
חינוך לגיל הרך / צילום:Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

תחילת שנת הלימודים הנוכחית החלה בשביתה בת יום אחד של ארגוני מעונות היום המפוקחים לגיל הרך. בארגונים, בהם נעמ"ת ו-ויצו, טענו כי הענף נמצא בקריסה, וכי יש לשפר את התנאים במעונות. עוד נטען כי השכר הנמוך מוביל לתחלופה גבוהה של מטפלות, דבר שפוגע בפעוטות. השביתה הסתיימה עם תוספת למענקי החג של המטפלות ועם הקמת ועדה ממשלתית בראשות הממונה על זרוע העבודה, כמו שמסיימים כאן כמעט כל שביתה.

הוועדה תדון בתקינה של מעונות היום, אבל במשרד העבודה כבר החלו לפתח מודל חדש, מקיף יותר, שיהיה ניתן להוכיח את התועלת והאפקטיביות שלו בצורה מובהקת. במשרד, יחד עם קרן רש"י, שבראשה עומדת מנכ"לית משרד החינוך לשעבר מיכל כהן, וארגון ג'וינט-אשלים, משקיעים 26 מיליון שקל בפיילוט תלת-שנתי להפעלת מודל חדש ביישוב לטיפול בגיל הרך.

התוכנית כוללת שיתוף פעולה בין כלל הגורמים ברשות שעוסקים בטיפול בחינוך לגיל הרך, גיבוש שפה שפה משותפת והעברת ידע בין הגורמים. העבודה תרוכז על ידי מנהלת גיל רך בכל יישוב. בנוסף, ייעשה מאמץ לקדם הורות מיטיבה על ידי גיבוש תפיסת עבודה עם ההורים. במעונות היום יהיה ניסיון לשפר את הסטנדרטים, ויינתנו הכשרות והדרכות לאנשי המקצוע במעונות ולשפר את מסגרות החינוך ביישוב. 

הפיילוט החל ביישובים "חלשים"

כמחצית מהכסף מגיעה מהמדינה וכמחציתו מרש"י וג'וינט אשלים (בחלוקה שווה). הפיילוט החל באחרונה בשמונה רשויות בפריפריה, כולן מדורגות בחתך סוציו אקונומי נמוך - חצור הגלילית, טמרה, מעלות-תרשיחא, צפת, ירוחם, ערד, קריית מלאכי ושגב שלום.

"המודל מבוסס על תפישה לפיה לרשות המקומית יש תפקיד משמעותי, יחד עם הממשלה, באספקת שירותים מקיפים", מסבירה רותם עזר-אליהו, מנהלת מיזם הינקות בשותפות קרן רש"י, אשלים והאגף למעונות יום ומשפחתונים. "כיום ברוב הרשויות, הרשות מכירה את הילדים לראשונה בגיל שלוש, כשהם נרשמים לגן, ולא ביום שהם נולדים. אין חובה לרשויות להכיר את המשפחות ולעקוב אחר התפתחות הפעוטות".

מחקרים שנעשו בעבר מראים כי ההשקעה בגיל הרך משתלמת במיוחד, בעיקר לעומת השקעה שנעשית בשלבים מאוחרים יותר של החיים. לפי הבנק העולמי, כל דולר שמושקע בגיל הרך, יכול להניב החזר שנע בין 6 ל-17 דולר. "הסיבה לכך היא שהמוח מתפתח הכי הרבה בשלוש השנים הראשונות, במיוחד באינטראקציה עם המבוגרים המשמעותיים בחייו, קודם כל הוריו ואח"כ מי שמטפל בו; ושהשפעה על סביבת החיים שהילד חי בה יכולה להשפיע גם על המוביליות שלו, ההתפתחות התקינה ומימוש הפוטנציאל שלו", מסבירה עזר-אליהו.

"אנחנו מנסים להראות שזה באמת ככה - שבמקום שבו יש רשות מחוייבת שמעמידה אנשי מקצוע איכותיים, שבה יש מעונות יום שפועלים באופן מיטבי, עם אנשי מקצוע איכותיים - הילדים יתפתחו טוב יותר ויהיה להם סיכוי טוב יותר להצליח בחיים. הרשות צריכה לראות בהורים שותפים, ולתת להם כלים לגדל את הילדים שלהם", היא מוסיפה.

כולם מחכים למועצה החדשה

כדי לבחון את ההשפעה על הילדים, צריך לעקוב אחריהם במשך שנים ארוכות. מחקרים מארה"ב הראו שאם הסביבה משתפרת, ההתפתחות של הילדים טובה יותר. לכן, המחקר שילווה את הפיילוט יבחן את אנשי הטיפול, האם הם יותר פנויים לתת לילדים מענה ויותר מחוברים אליהם, וכן את ההורים. המדדים המדוייקים מגובשים בימים אלו.

עזר-אליהו מציינת כי הגדלת מספר התקנים במעונות היום מצריכה תקציב גדול, ולכן הם מתמקדים במעונות יום שבהם יש קבוצות גדולות של ילדים בסיכון, וכן מעונות שהסטנדרטים בהם מתקרבים לאלו שנקבעו ב"דוח הסטנדרטים". הדוח, שיצא לפני כעשור, הגדיר את הסטנדרטים הראויים להפעלה של מעונות יום, אך הממשלה מעולם לא יישמה אותו. עם זאת, תהליכים שיבוצעו ברמת היישוב - למשל הכשרה של אנשי מקצוע - יהיו רלוונטיים לכלל מעונות היום באותו יישוב.

בוועדת ההיגוי של הפיילוט ישבה גם סימה חדד, שתמונה בקרוב לתפקיד סגנית יו"ר המועצה לגיל הרך (סגנית של שר החינוך). על פי החוק, המועצה היתה אמורה לקום עד פברואר האחרון, אך זה לא קרה. לפני כחודשיים מסר משרד החינוך כי פעילותה תחל באוקטובר, אך גם בזה המועצה לא עמדה. המועצה אמורה לרכז את כל הפעילות הנוגעת לגיל הרך, ונציגיה יגיעו ממשרד החינוך, משרד הרווחה, משרד הבריאות, משרד המשפטים, משרד האוצר, רשויות מקומיות, חוקרים בתחום ונציגי ציבור. לפי משרד החינוך, העיכוב בהקמתה נובע מבדיקת המועמדים.

השקעה נמוכה בגיל הרך

לפני כשנה פירסם ארגון ה-OECD דוח על החינוך לגיל הרך במדינות הארגון, ממנו עלה כי ההוצאה הציבורית על הגיל הרך בישראל היא מהנמוכות במדינות ה-OECD. ההוצאה בישראל מסתכמת בכאחוז אחד, לעומת פי שלושה בממוצע ב-OECD. בסך הכל יש בישראל כ-500 אלף ילדים בגילאים 0-3, אך רק כרבע מהם מקבלים סבסוד מהמדינה.

בעיה נוספת שקיימת בישראל היא הפרדה בין האחריות על גילאי 0-3, שנמצאים תחת משרד העבודה, לגילאי 3-6, שנמצאים באחריות משרד החינוך. הנושא נמצא במחלוקת במשך שנים ארוכות אך ועדה בינמשרדית שהגישה המלצותיה לפני כשנתיים השאירה את המצב על כנו, בגלל חשש שמשרד החינוך לא ישים דגש על תעסוקת נשים, המניע העיקרי לסבסוד המעונות. המתנגדים למצב הנוכחי טוענים כי כל שלבי החינוך צריכים להיות תחת אחריות משרד החינוך. המועצה לגיל הרך נועדה בין היתר כדי ליצור מדיניות רציפה, אך הקמתה כאמור מתעכבת.

שר הרווחה והעבודה חיים כץ תמך בשביתה של ארגוני מעונות היום, ואף הצהיר כי לא הצליח לשכנע את האוצר להגדיל תקציבים. "כשקיבלתי את הסמכויות על תחום מעונות היום, שמתי לי למטרה להגדיל את מספר המעונות המפוקחים והמסובסדים. המטרה שלי בכך הייתה להוריד את יוקר המחיה להורים, ובמקביל פעלתי לשדרג איכות החינוך בטיפול בפעוטות. התוכנית החדשה היא צעד משמעותי, שלא נעשה עד כה, בדרך ליישום המלצות ועדת הסטנדרטים, המהווה המצפן המקצועי שלנו, אותה הוביל האגף למעונות יום ומשפחתונים". 

הכנסת אישרה סופית הצעת חוק לפיקוח על מעונות היום

לפני כארבעה חודשים מתה התינוקת יסמין וינטה, לאחר שנמחצה למוות בגן פרטי בפתח תקווה. בעקבות זאת עלה נושא המשפחתונים הפרטיים לכותרות, והוצפה הבעייתיות שקיימת בפיקוח על מסגנות חינוך בגילאים אלו. אתמול אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק הפיקוח על מעונות היום. ההצעה הממשלתית כולל קביעת תנאי הפעלה של מעונות יום, יצירת כלפי אכיפה מנהליים וסמכויות מפקחים והוראות עונשין. מעתה, בעלים של מעון יום לפעוטות יהיה חייב להוציא רישיון הפעלה.

התקציב לצורך הסדרת מערך המסגרות לטיפול בילדים בגילאי 0-3 יעמוד על 280 מיליון שקל בפריסה לחמש שנים, וכן יוקצה כוח אדם נוסף לאגף מעונות היום. בשנת הלימודים הקרובה המשרד יחל במתן אישורי הפעלה ראשוניים לכלל המסגרות הטיפוליות. ההליך צפוי להיעשות בהדרגה ולהסתיים בתוך חמש שנים. הסמכויות המינהליות יכנסו לתוקפן עם תיקון התקנות. 

עוד כתבות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה