גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גובה מכס בכיר שפוטר מרשות המסים יפוצה ב-300 אלף שקל - וזו הסיבה

לפני כשנה וחצי פיטר מנהל רשות המסים דאז, משה אשר, את ירדן יופה על רקע תלונות נגדו על התעמרות בעובדים ● בבקשה לצו מניעה נגד פיטוריו טען יופה כי הם נעשו שלא כדין, על רקע היותו "חושף שחיתויות" ● ביה"ד האזורי לעבודה חייב את המדינה לפצותו במאות אלפי שקלים

מנהל רשות המסים לשעבר, משה אשר / צילום: שלומי יוסף
מנהל רשות המסים לשעבר, משה אשר / צילום: שלומי יוסף

רשות המסים תפצה את גובה המכס לשעבר, ירדן יופה, שטען כי פוטר מעבודתו ברשות עקב חשיפת שחיתויות, בסכום של 300 אלף שקל. זאת, בגין עוגמת-הנפש שנגרמה לו - כך קבע אתמול (ג') בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, שחייב את המדינה לשלם גם את שכר-טרחת עורכי דינו של יופה ואת הוצאות המשפט, בסך של 35 אלף שקל.

ראשיתה של הפרשה לפני כשנה וחצי, אז פיטר מנהל רשות המסים דאז, משה אשר, את יופה, על רקע תלונות נגדו על התעמרות בעובדים. הפיטורים היוו מהלך תקדימי, היות שדובר בפיטורים שנעשו ישירות על-ידי מנהל רשות המסים דאז, אשר, יחד עם סמנכ"ל בכיר למינהל ולמשאבי-אנוש, כפיר חן - ולא הליך פיטורים שבוצע באמצעות נציבות שירות המדינה. בהמשך ההליך אושר גם על-ידי הנציבות.

בתגובה לפיטוריו  הגיש יופה ערר על ההחלטה לפטר אותו וכן בקשה לצו מניעה נגד פיטוריו. באמצעות עורכי הדין נעמי לנדאו ואורן גרוס ממשרד נעמי לנדאו, טען יופה כי פיטוריו נעשו שלא כדין, על רקע היותו "חושף שחיתויות".

יופה, בעל תואר שני במינהל עסקים ותואר שני במשפטים, הצטרף לשירות הציבורי לפני כ-38 שנה. הוא כיהן כממונה אזורי של אגף החקירות של מע"מ תל-אביב והמרכז ושל חקירות מע"מ חיפה והצפון. בהמשך כיהן יופה במשך 5 שנים כנציג רשות המסים בארה"ב ובצפון אמריקה; ולאחר מכן כיהן במשך 7 שנים כמנהל מע"מ ומס קנייה תל-אביב. בנובמבר 2013 מונה יופה לתפקיד גובה מכס מרכז, במסגרת סבב רוטציה.

בבקשה לצו מניעה נגד פיטוריו טען יופה כי הפיטורים נעשים על רקע העובדה ש"חשף שחיתות ציבורית ונלחם לבדו מול מערכת חזקה מגובשת ועוינת, עד אשר מצא עצמו, אחרי 38 שנות עבודה בשירות המדינה, ללא עבודה וללא פרנסה".

בבקשה נטען עוד כי "במשך חודשים זעק המבקש כי לאור תלונותיו עושים הנוגעים בדבר ככל יכולתם על-מנת להכשילו ולהציגו כ'חרפת העדר', עד אשר הצליח ראש רשות המסים, מר משה אשר, להביא לסיום העסקתו".

רשומון בגרסאות: מי פגע ומי הנפגע

בבסיס הבקשה בערר שהגיש יופה על פיטוריו עמדה החלטת נציבות שירות המדינה. לטענת יופה, "ההחלטה התקבלה כלאחר יד", תוך שהנציבות מקבלת את טענות רשות המסים על אירועים שבהם התעמר לכאורה יופה בעובדים תחתיו, בלי שאלה יהיו מבוססים. לטענת יופה, האירועים הללו לא אירעו. "לא היה ולא נברא! לא דובים ולא יער! לא מיניה ולא מקצתיה", כתב יופה בבקשה לצו מניעה נגד פיטוריו. לטענתו, הוא הגיש את הערר נגד פיטוריו לאחר שביצע בדיקת פוליגרף המאמתת את טענותיו, והוא מוצא בבית הדין לעבודה את "הגורם האחרון לעצור את הפגיעה הקשה בשמו הטוב, בתדמיתו ובמקור פרנסתו".

רשות המסים הציגה גרסה שונה לחלוטין לדברים והסבירה כי הרקע לפיטוריו של יופה היה ריבוי תלונות מצד עובדים על התעמרות חמורה ביותר מצד יופה.

החלטת בית הדין האזורי לעבודה אמנם מביאה לסיומו את הסכסוך, אך לטענת רשות המסים לא נותנת מענה מלא לשאלה מי מן הצדדים צודק בטיעוניו. זאת, היות שההחלטה התקבלה בהסכמת המדינה, לפי סעיף 79א' - המעגן מנגנון של מתן פסק דין על דרך הפשרה בלי לנהל הליך הוכחות.

מהצד של יופה נטען כי הפיצוי שקיבל יופה בגין עוגמת-הנפש מוחק לחלוטין את כל "טענות-השווא" שהוטחו בו ומהווה את ההוכחה החזקה ביותר לעוול שנגרם לו. עוד נטען כי ירדן יופה הגיש תלונה אישית נגד משה אשר לפני מספר חודשים ליאח"ה במשטרה.

מנגד טוענים ברשות המסים כי פסק הדין אינו אומר דבר וחצי דבר על אמיתות הטענות נגדו; והיות שהוא ניתן על דרך הפשרה, לא נקבעו ממצאים בנוגע לאירועים שבהם התעמר יופה בעובדים. לטענת גורמים ברשות, הסכום שנפסק הוא סכום שהוצע ליופה מרשות המסים בתחילת ההליכים המשפטיים, כחלק ממהלך לעידוד פרישת בכירים. בתחילה הוצע ליופה לפרוש תוך קבלת המענק לעידוד הפרישה שניתן לכל בכיר שפרש באותה עת, אך יופה בחר לפנות להליכים משפטיים - שהסתיימו לבסוף בהרחקתו סופית מרשות המסים ובקבלת סכום דומה לזה שהוצע לו בעבר.

ירדן יופה מסר בתגובה: "לאחר מאבק ממושך ותקופה ארוכה של הכפשות מתוזמנות נגדי, בית הדין הביע את דעתו באופן חד וברור, שנעשה לי עוול, ופסק לי פיצוי בשל עוגמת-הנפש. האמירה החד-משמעית של בית הדין צריכה לחזק כל עובד שנעשה לו עוול ולתת לו כוחות ולעודד אותו להתקומם נגד העוולות שנעשים לו, כי סופה של האמת לנצח".

רשות המסים ומשה אשר: "אין לראות בהחלטה כל קבלה של הטענות שהועלו על-ידי יפה בכתב התביעה"

מרשות המסים וממשה אשר נמסר בתגובה: "לאחר שהתקבלו בהנהלת רשות המסים מעובדי הרשות ומהסתדרות עובדי המדינה טענות קשות נגד ירדן יופה על יחסי אנוש עכורים והתעמרות, הוחלט לערוך לו שימוע טרם קבלת החלטה אם להאריך את חוזה העסקתו. בסיומו של השימוע החליט משה אשר, מנהל רשות המסים (דאז), מכוח סמכותו על-פי חוק שירות המדינה, שלא להאריך את חוזה העסקתו של יופה, מחמת אי-התאמה מן הנימוקים להלן: כשלים ניהוליים; יחסי אנוש עכורים העולים לכדי התעמרות; אי-קבלת מרות.

"יופה הגיש ערר על ההחלטה לנציב שירות המדינה, אשר דחה את הערר וקבע כי החלטתו של אשר שלא להאריך את חוזה העסקתו של יופה נופלת במתחם הסבירות.

"רק ביום 24.5.2017, עת הגיש יופה תביעה נגד רשות המסים, אשר ונציבות שירות המדינה בעניין פיטוריו, הוא העלה לראשונה טענת חשיפת שחיתות. למען הסר ספק, יובהר כי טרם להגשת התביעה לא הגיש יופה לשום גורם מוסמך ברשות - וככל הידוע לנו גם מחוצה לה - תלונה בנושא.

"לקראת סיום ההליך המשפטי, ובלי שנדונו במסגרתו הטענות של יפה על חשיפת שחיתות לכאורה, הסמיכו הצדדים את בית הדין לפסוק לפשרה בלא הנמקה לפי סעיף 79 א' לחוק בתי המשפט, וזאת בלי לבחון את טענותיהם של הצדדים לגופן . קרי, אין לראות בהחלטה של בית המשפט כל קבלה של הטענות שהועלו על-ידי יפה בכתב התביעה.

"לראייתנו, הנהלת רשות המסים ראויה להערכה על שבחרה להתמודד עם הקשיים הכרוכים בכך ולנקוט הליך שנועד להגן על עובדי בית המכס מרכז מהתעמרות על-ידי מנהלם".

טענות של עובדים הביאו לסיום עבודתו של יופה

מכס מרכז היא אחת מיחידות המכס המרכזיות של רשות המסים. היחידה ממוקמת בראשון-לציון, מעסיקה כ-150 עובדים וגובה כ-22 מיליארד שקל בשנה. יופה שימש כגובה מכס מרכז, שריכז תחתיו צוות עובדים.

פיטוריו של יופה לפני כשנה וחצי היוו מהלך דרמטי ברשות המסים, לאחר שמנהל רשות המסים לשעבר, משה אשר, החליט לקחת את האחריות לפיטורים על עצמו והרחיק את יופה מהרשות. זאת, לאחר שהצטברו אצלו טענות רבות מקרב העובדים.

גם אל "גלובס" הגיעו תלונות של עובדים, אשר פורסמו בעיתון ביום 14.2.17. בין היתר אמרו לנו בסמוך לפיטוריו של יופה כי "אנשים נורא פחדו ממנו, הוא היה צועק על העובדים, ממש הפחיד אותנו".

לפי העדויות שהצטברו אז ב"גלובס", הטענות נגד יופה החלו לצוץ זמן קצר לאחר מינויו לתפקיד גבוה המכס, בין היתר במסגרת מפגש של עובדי היחידה עם מנהל רשות המסים, משה אשר, שבמהלכו התלוננו עובדים רבים על התעמרות חמורה ביותר מצד יופה. בעקבות התלונות נפתח בירור מול יופה, תוך עירוב נציבות שירות המדינה. במהלך שנת 2014, לאחר הבירור, סוכם בנציבות כי יוסי יהודה, סמנכ"ל רשות המסים, יקיים שיחה עם יופה, שבמהלכה נמסר לו כי אם התנהגותו לא תשתפר, הוא יועבר לתפקיד אחר, או שיפרוש. עוד סוכם כי ייערך משוב בין הכפופים לו כדי לבחון אם המצב השתנה.

אולם גם לאחר סיכום זה המשיכו לעלות טענות מצד העובדים על התנהלותו של יופה. ריבוי התלונות אף הניע את ועד העובדים להתערב בנושא, ובמארס 2016 התרחש אירוע תקדימי במערכת יחסי העבודה ברשות המסים: יו"ר ההסתדרות במרחב ראשון-לציון, זורי מזרחי, אישר סכסוך עבודה נקודתי בבית המכס על רקע התלונות של העובדים נגד יופה. במכתב ששיגר מזרחי לבכירי ההסתדרות ורשות המסים, הוא נימק את אישור סכסוך העבודה ב"מערכת עכורה, התעמרות והתעללות המנהל בעובדים ובוועד".

הפעם מנהל רשות המסים כבר לא פתח בהליך בירור נוסף באמצעות נציבות שירות המדינה, והודיע ליופה על פיטוריו ללא מעורבות הנציבות.

יופה הגיב אז לטענות בשלילה מוחלטת שלהן, וטען כי כל הטענות נולדו על רקע מסע רדיפה אישי שהתנהל נגדו על-ידי יו"ר ועד עובדים בבית מכס מרכז. לטענתו, במשך 3 שנים הוא נאלץ להתמודד עם רדיפה קשה, כאשר במהלך הדרך נקבע הן על-ידי עו"ד אסף רוזנברג, הממונה על המשמעת בנציבות שירות המדינה; והן על-ידי אבי ארדיטי, מנהל אגף המכס ברשות המסים; כי אין ממש בתלונות נגדו.

לטענתו, מסע ההכפשות נגדו נועד להדיחו מתפקידו בשל פועלו להביא להתייעלות אגף המכס ולשיפור השירות לאזרח.

באשר לטענות העובדים נמסר מטעם יופה בסמוך לפרסום האירועים כי "מדובר באותו קומץ עובדים המובל על-ידי יו"ר הוועד שממחזר טענות חסרות שחר". כעת כאמור הסתיים ההליך בפיצוי כספי משמעותי ליופה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?