גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצאו את ההבדלים: בין חקירת ילד ערבי בן 12 ל"בדיקה" של איש ציבור

פרשת הגשת כתב האישום נגד ילד בגין שריפת מגלשה בגן משחקים אולי הסתיימה בטוב, אבל הדרך שבה התנהלה מעוררת פחד ● עו"ד נטע פת מהסנגוריה הציבורית מציגה תמונת מצב מדאיגה, שבה עשרות אלפי בני נוער נחקרים בכל שנה בתחנות משטרה כעדים, כחשודים או כנפגעי עבירה

"חלפו כבר שעתיים מאז קראתי את האימייל, ואני לא מצליח להירגע. אני נסער ונבוך. אני מניח שכתבי אישום פליליים המוגשים נגד ילדים, מוגשים בזהירות מרבית. איני עוסק בתחום. בעבירות כלכליות אין ילדים. ייתכן שמוגשים כתבי אישום נגד ילדים מדי יום. איני יודע. מדובר בילד. לגמרי ילד. עדיין לא נער. בני בגיל הזה".

כך כתב עו"ד נעם עוזיאל מפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה), לאחר שהוא נחשף לפרטי חקירתו של א', ילד ערבי-ישראלי בן 12 וחצי שפרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי) החליטה להעמיד לדין פלילי בגין הצתה של מגלשה בגן ציבורי. השבוע (ד') חשפנו את חקירתו הפסולה של הילד ואת ההתקוממות הפנימית, הבלתי שגרתית, בפרקליטות שהחלה באותו מייל סוער של עוזיאל והסתיימה בהחלטת פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, ופרקליטת המחוז, עו"ד אשרה גז-אייזנשטיין, לחזור מכתב האישום נגד הקטין.

והאמת היא שגם אני, יממה אחרי שחשפתי את הפרשייה, כמו עוזיאל, מתקשה להירגע מהסיפור הזה. כי הסוף של הסיפור הוא אולי אופטימי ומעיד על יושרה מקצועית והגינות של הפרקליטות - אבל הדרך אל הסוף הטוב מפחידה ממש.

מדברים שכתבה הפרקליטה שניהלה את התיק, עו"ד דליה וייסברג, התברר כי חקירתו של א' בן ה-12 וחצי הייתה רצופה כשלים, פגמים ופגיעות בזכויות בסיסיות שאמורות היו להישמר לו כנחקר. כפי שפרסמנו, הוא נחקר בעברית על אף שאינו דובר את השפה, וכל בקשותיו לקבל מתורגמן נדחו, הוא לא קיבל הסבר ראוי לזכותו להיוועץ בעורך דין, הוא חתם על הודאה באשמה ללא שהבין את תוכן הדברים, הוא לא קיבל את זכות השימוע, ועוד.

אחרי פרסום הכתבה קיבלתי תגובות רבות ובהן של סנגורים המייצגים בני נוער. אלה טענו בפניי שלא מדובר בתיק חריג. שפגיעה חמורה בזכויות של חשודים ילדים ונערים היא דבר כמעט יומיומי. שהנערים והילדים מורחקים מההורים שלהם ללא עילה. שמופעלים עליהם לחצים להודות, שמאיימים עליהם להישאר בלילה בכלא הנוער "אופק", מרחיקים אותם מההורים שלהם ללא עילה, וכדברי אחד הסנגורים - "לא נשאר מהילד כלום אחרי חקירה כזאת".

מי שחקרה את הנושא היא עו"ד נטע פת מהסנגוריה הציבורית. בחודש יוני 2016 פרסמה פת בכתב-העת "הסנגור" מאמר שעסק בפגיעות הרבה של קטינים בחקירה משטרתית, וקיבל את הכותרת: "אם לא תאכל, יבוא שוטר". במאמרה הציגה פת תמונת מצב מדאיגה שבה עשרות אלפי בני נוער נחקרים בכל שנה בתחנות משטרה כעדים, כחשודים, או כנפגעי עבירה.

עו"ד פת מזכירה כי חקירה משטרתית היא סיטואציה בלתי מוכרת, מלחיצה ומטלטלת. "מעמדם של גורמי הסמכות ופערי הכוחות הגדולים מערערים את שיקול-דעתם של קטינים ומעמידים אותם בסיכון גבוה לנזקים רגשיים".

עו"ד פת מציינת כי ילדים ונערים נוטים יותר ממבוגרים להודות במעשים של עשו ולהפנים אשם על דבר שלא ביצעו. זאת, בשל צייתנותם המוגברת לבעלי סמכות, נטייתם לאמון יתר ושאיפתם לרצות את המבוגר העומד מולם. פת כותבת כי העיסוק הרב שלה בתחום הנוער בפלילים חושף אותה, פעם אחר פעם, לפערי ההתייחסות הקיימים בחברה - בין כלל הקטינים לבין קטינים פורעי חוק ולחוסר ההוגנות להם.

לפי המאמר, בישראל ההשלכות של חקירות פליליות על ילדים ונערים טרם הבשילו לחקיקת כללים מנחים אשר יאבחנו בין ילדים ונערים שנחקרים לבין מבוגרים שנחקרים. פת כותבת כי עד אשר השינוי הנדרש הזה ייעשה, תפקידם של בתי המשפט לנוער הוא לקבוע אמות-מידה ראויות בעת חקירתם של קטינים, ובכך להנחיל שינוי ממשי שישפיע גם על מקרים שכלל לא מגיעים לבית המשפט.

הסנגורית עו"ד פת מציינת כי מחד, החברה הישראלית מקדישה מאמצים רבים הן ברמה החברתית והן ברמה החקיקתית כדי להתאים את פעולותיהם של ילדינו הקטינים לשלב ההתפתחותי בו הם נמצאים, וליכולותיהם המוגבלות לקבל החלטות (למשל, היעדר הסכמה מדעת לקיים יחסי מין, הגבלת גיל הנישואים, הגבלת פעולות אזרחיות ועוד). מאידך, כותבת פת, נדמה כי כאשר קיימת מעורבות של קטינים בפעילות עבריינית, הרציונלים שעומדים מאחורי היחס המגונן והסלחני כמעט נזנחים, והאבחנה בין קטינים לבגירים הופכת להיות מינימלית.

אחרי קריאת הדברים הללו לא יכולתי שלא לחשוב על האבחנה שבכל זאת מתקיימת בין האופן שבו מתנהלות חקירות של אותם ילדים ונערים לבין האופן שבו מנהלים אצלנו חקירות נגד בגירים שהם נבחרי ציבור, שרים, ראשי ממשלה. נבחרי הציבור שלנו שחשודים בפלילים - ובטח ראש הממשלה בנימין נתניהו - נועצים בבכירי הסנגורים טרם חקירתם, החקירות מתואמות עמם מראש, ובמקרה של נתניהו הן נעשות גם במעונו בירושלים. שלא לדבר על כך שהחקירות מתחילות רק אחרי הליך ארוך של "בדיקה מקדימה".

הילד א', לעומת נתניהו, נחקר בחשד לביצוע עבירה פלילית במתקן מעצר זר, בשפה זרה, לבדו, ללא שקיבל זכות להיוועץ בסנגור, חלש ומושפל. ככה זה. ההליך הלילי לא מעלים את פערי הכוח והמעמד שבין הנחקרים והנאשמים. גם בחדרי החקירות, "יש דרג ויש ז**".

הפרקליט שחשף את החקירה הפסולה התנצל בפני עמיתיו

בעקבות הפרסום שלנו אודות ההתכתבות בפרקליטות שהובילה לחזרה מכתב האישום נגד הילד בן ה-12 וחצי, התעורר זעם בקרב חלק מהפרקליטים המעורבים על עו"ד נעם עוזיאל, הפרקליט שנשא את דגל ההתקוממות נגד כתב האישום הזה.

למרות שעוזיאל, המשתייך לפרקליטות מיסוי וכלכלה, בא לברך - חלק מהפרקליטים מפרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי), שניהלו את התיק ושהוא מתח עליהם ביקורת, נפגעו ממנו וראו בדבריו התנשאות כלפיהם וכביכול האשמה שהם פעלו משיקולים זרים.

ביום חמישי שלח עוזיאל מכתב התנצלות לעמיתיו בפרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי), עו"ד דליה וייסברג, תום קובצ'י ופרקליטת המחוז, עו"ד אשרה גז-איזנשטיין.

"אתמול כתבתי את מה שכתבתי מתוך סערת נפש", פתח עוזיאל את מכתב ההתנצלות. "כתבתי וביקרתי החלטה מקצועית שלכם (העמדה לדין של הילד. ח',מ') וייחסתי לכם חוסר רגישות אבל בעצמי חטאתי בחוסר רגישות. מסתבר שרבים וטובים מכם קראו בין השורות או אפילו בהן, התנשאות, סרקזם או רמיזה לשיקולים זרים".

עו"ד עוזיאל הדגיש כי לא לכך הוא כיוון אלא רצה לדבר על רגישות לפגיעה אנושה בזכויות נחקר ונשאם שהוא ילד של בית ספר יסודי, ו"בן קהילה מאותגרת". עוזיאל הוסיף וכתב לקולגות כי הוא לא התכוון ללגלג ובוודאי שלא ליחס להם שיקולים זרים הנוגעים למוצאו של הילד.

עוזיאל ביקש את סליחתם של חבריו מהפרקליטות המקבילה וציין כי "אני מעריך את עבודתכם, את היושרה ואת הפתיחות ולא מייחס לכם את אותם דברים שגרמו לפגיעה. התפעלתי בערבו של אותו יום מההחלטה הנחושה והמהירה (לחזור מהאישום. ח',מ') ואני גא בכם, בארגון ובערכיו".

מעניין ומוזר שדווקא עו"ד עוזיאל, האיש שתרם לתיקון העוול החמור שנגרם לילד הנאשם, הוא זה שצריך להתנצל על חלקו בפרשה בפני הקולגות שנפגעו ממנו. עדיף היה שאותם קולגות יודו לעוזיאל (ולפרקליט המדינה ניצן) על שהעמיד אותם על טעויותיהם. עדיף היה שהם יתנצלו בפני הילד על שהגישו נגדו כתב אישום.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור