גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תחום השקעות האימפקט חייב להמשיך להתפתח"

טרנד ההשקעות המשלב שאיפה לתשואה לצד השפעה חיובית על החברה בה אנו חיים - המוכר כ"השקעות קיימות" או "השקעות אימפקט" - תופס תאוצה בחו"ל, ומתחיל לחלחל גם למשקיעים המקומיים ● ניקול נגאווי, אסטרטגית בכירה בתחום בבנק UBS, מסבירה בריאיון ל"גלובס" למי מתאים סגנון ההשקעה הזה, ואיך אפשר לשלב תחושה טובה של השפעה על העולם, עם רווח כלכלי ממשי ומדיד

ניקול נגאווי/ צילום: רונן מחלב
ניקול נגאווי/ צילום: רונן מחלב

על רקע ההתרחבות וההשתכללות של עולם ההשקעות בשנים האחרונות, טרנד חדש יחסית הוא ניסיון לשלב בין שאיפה לתשואה מרבית לצד השפעה חיובית על החברה בה אנו חיים. הפורמט הזה, שזוכה להתעניינות גוברת והולכת בחו"ל, מתחיל לחלחל בהדרגה גם למשקיעים המקומיים (בינתיים בעיקר משקיעים אמידים), ומוכר כ"השקעות קיימות" (Sustainable Investment) או "השקעות אימפקט" (Impact Investing).

"בהשקעות אימפקט וקיימות, הכוונה היא לביצוע השקעה עם השפעה על החברה, למשל בתחומי הגנת הסביבה, חינוך, בריאות וכו'. מדובר השקעות הנעשות מתוך כוונה להשפיע על תחום חשובים בחיינו, ולא מעט פעמים הן נעשות בשיתוף פעולה עם גורמי ממשלה או רשויות מקומיות, משרדי בריאות וכדומה", אומרת ניקול נגאווי, אסטרטגית בכירה בתחום השקעות האימפקט בחטיבת ניהול הנכסים בבנק UBS בראיון ל"גלובס". "אבל צריך להבין שלא מדובר בפילנתרופיה, אלא בהשקעות שצריכות להניב תשואה. אלו השקעות שניתן למדוד אותן", היא מדגישה.

נגאווי, 30, מכהנת זה כשנתיים בתפקידה ב-UBS, והיא הגיעה לישראל בשבוע שעבר לאירוע של הבנק שעסק בנושאים של שילוב בין עסקים, משפחה ותשוקה. UBS, בדומה למוסדות פיננסיים אחרים, פועל כיום בתחום השקעות הקיימות והאימפקט בעיקר באמצעות קרנות פרייבט אקוויטי וחברות פמילי אופיס. 

משקיעים בתחום האימפקט צריכים לצפות לתשואות גבוהות?

"לא, להיפך. הם לא רוצים כמובן להפסיד כסף, אבל מוכנים לעיתים להתפשר בהיבט של התשואה. לפעמים יש כאן יותר סיכונים, אבל המשקיעים בתחום הזה מוכנים ליטול סיכונים עבור חלק לא גדול מהפורטפוליו שלהם".

יש מגמות מסוימות בתחום הזה?

"כן. בשנה שעברה תחום החינוך היה מאוד פופולרי. כמובן שתחום הסביבה מאוד מאוד חשוב לקרנות פרייבט אקוויטי שונות, וגם לפמילי אופיס שאנחנו עובדים איתם בכל העולם. בסך הכל ההתעניינות בהשקעות אימפקט הולכת ועולה, במיוחד בשנים האחרונות".

אילו אסטרטגיות השקעה יש בתחום הזה?

"חשוב לזהות מודלים עסקיים שיכולים לטפל בבעיות, ולהתאים אותם אחד לשני. לא כל בעיה בתחום הסביבה, החינוך או הבריאות למשל ניתנת לטיפול בזמן מסוים. לעיתים הטכנולוגיות עדיין לא קיימות, או שיש בעיות שלא ניתן למדוד את ההשפעה של הפתרון שמציעים להן. וכמו שאמרתי, הפתרון צריך להיות כזה שניתן למדוד אותו.

"מה שאנחנו מנסים לעשות זה למקסם את האימפקט איפה שזה אפשרי. למשל, להסיט 10% מהנכסים בתיקים וקרנות להשקעות אימפקט תוך כדי התאמה לפתרונות הקיימים. או להתאים חדשנות בנושאי סביבה או חקלאות לרצון של משקיעים להשפיע, ולהסיט חלק מכספם להשקעות בקיימות".

להשיג השפעה בלי לפגוע בתשואה

את חושבת שלכסף של משקיעים בתחום האימפקט יכולה להיות השפעה ממשית, או שמדובר בהשקעות שנועדו למרק את המצפון החברתי של העשירים?

"אם אתה מתכוון להשקעה ישירה במניות של חברות ציבוריות, אז ההשפעה יותר תודעתית בדרך כלל. אמנם אנחנו נפגשים עם ההנהלות של החברות האלה לפני או אחרי שאנו משקיעים בהן, אבל אין לנו ממש השפעה על ההחלטות שלהן. אגב, יש כיום השקעות אימפקט באלפי חברות ציבוריות מסביב לעולם. מנגד, אם ההשקעה היא ישירה בחברה שאינה ציבורית, כלומר חברה פרטית, וניתן לעקוב אחריה ולמדוד אותה, אז כאן בהחלט יכולה להיות השפעה משמעותית. למשל אם אתה משקיע בחברה שיש לה פתרונות חדשניים לצמצם תחלואה במדינה מסוימת באסיה או באפריקה, אתה בהחלט יכול להשפיע".

לפי הדוח האחרון של UBS המרכז את פעילויות ה"פמילי אופיס" איתן פועל הבנק בשיתוף פעולה, כ-38% מהחברות היו מעורבות בצורה כזו או אחרת בהשקעות אימפקט או קיימות, וכ-45% מהן מתכננות להגביר את פעילותן בתחום בשנה הקרובה.

"יש הנחת בסיס שהשקעות אימפקט והשקעות קיימות יפגעו בתשואה של התיק, אבל זה לא נכון. בכל אופן זה לא הוכח עד היום. כלומר, אפשר להשקיע בתחומים האלה ולהשפיע גם בלי לפגוע בתשואה", אומרת נגאווי.

איפה לדוגמה יכול משקיע קטן להשפיע על ידי השקעה בחברות ציבוריות?

"למשל, משקיע או מנהל קרן שמשקיע בחברות הפועלות בתחום הפלסטיק, יכול לפנות להנהלת החברה ולדרוש מהם לבדוק לעומק אפשרויות למחזר חומרים ולמנוע פגיעה בסביבה. עוד דוגמה - לבחון בתוך כל סקטור את החברות שפגיעתן בסביבה הכי נמוכה ולהשקיע בהן. כאן מדובר באיתות לשוק כי ההשפעה הישירה על ההנהלות פחותה".

נגאווי נותנת עוד דוגמה: "קנייה של איגרות חוב המגובות על ידי הבנק העולמי המיועדות לעידוד פעילויות מסוימות בעולם, לעומת קנייה של אג"ח ממשל אמריקאיות. אלה אג"ח המיועדות להשקעה בפרויקטים בתחום הקיימות באזורים שונים בעולם, למשל בתחום החקלאות בהודו. הגיבוי של הבנק העולמי מעניק להן דירוג AAA, ואז אתה בתור משקיע יכול להשפיע, עם השקעה באג"ח ירוקות, וגם ליהנות מתשואה סבירה".

"בעיקרון", היא מציינת, "אנחנו מייעצים למשקיע שיש לו תיק נכסים גדול שיבדוק היכן הוא יכול לבצע השקעה עם אימפקט בלי לפגוע בתשואה הכללית של התיק. כלומר להסיט כספים מסתם השקעות רגילות להשקעות אימפקט היכן שזה אפשרי".

"לא רק שווקים מתפתחים"

מה נפח ההשקעה בתחום האימפקט מכלל ההשקעות כיום, ומה להערכתך הוא יהיה בעוד, נניח, 5 שנים?

"זה מאוד תלוי במשקיע, באופי שלו. בסקרים שאנחנו עושים מדי פעם, עולה כי כיום כ-30% מהמשקיעים מעוניינים להסיט חלק מכספם להשקעות אימפקט וקיימות. אין לי נתונים מדויקים אבל אני מעריכה שכיום זה אחוזים בודדים מכלל התיקים. צריך לזכור שתחום השקעות האימפקט נוסד והחל לפעול למעשה רק לפני כ-10 שנים, ורק בשלוש השנים האחרונות התחום תופס תאוצה, כשהרבה משקיעים הבינו שהם יכולים להשפיע על העולם ולהפוך אותו למקום טוב יותר, בלי לפגוע בתשואה, עם סיכון מאוד נמוך. ויש הרבה דרכים לעשות את זה".

האם צעירים יותר מודעים לזה ופתוחים לנושא השקעות האימפקט לעומת משקיעים בוגרים יותר?

"כן. באופן כללי צעירים יותר קשובים ופתוחים לנושא לעומת משקיעים מבוגרים יותר".

האם השקעות הללו ממוקדות יותר בעולם המתפתח?

"בעבר זה היה נכון, אבל כיום אפשר לבצע הרבה השקעות גם בחברות בכלכלות מפותחות, כמו ארה"ב או ישראל. בישראל למשל אפשר להשקיע בהמון סטארט-אפים בתחום החקלאות שיכולים לעשות שינוי חיובי בעולם, ומשקיע אימפקט יכול להזרים אליהם כסף ולהשקיע דרך קרנות כאלה או אחרות".

התחום צפוי לגדול בעתיד?

"לדעתי בהחלט כן. התחום הזה חייב להמשיך לגדול ולהתפתח. למעשה אין לנו ברירה. הכסף של הממשלות והפילנתרופיה לבדו לא יוכל לעשות שינוי ממשי בעולם, כך שמשקיעים מכל הסוגים - מוסדיים, פרטיים, מנהלי השקעות למיניהם, חייבים לשים לב ולהתמקד יותר ויותר בתחומים הקשורים להשקעות קיימות ואימפקט". 

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI), חברה ישראלית שפיתחה מערכת הפעלה לניהול מעבדים גרפיים ולשיפור הניצולת שלהם, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה