גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין סיבה שהמוסדיים הישראליים ישקיעו מיליארדים בפרויקטים להשכרה בגרמניה"

מתי דב, מנכ"ל מגוריט המשקיעה בפרויקטים להשכרה ארוכת-טווח, מסביר למה הקרן מחפשת פרויקטים רק באזורי ביקוש, ומה היתרון של הקרן במצב הנוכחי של השוק: "המשקיעים נעלמו, ונשארנו אנחנו"

מתי דב, מנכ"ל מגוריט / צילום: איל יצהר
מתי דב, מנכ"ל מגוריט / צילום: איל יצהר

בשבוע שעבר רכשה מגוריט, הקרן הראשונה בארץ להשקעה בנדל"ן (ריט 1 ), בניין שלם הכולל 31 דירות יד שנייה בלב ירושלים, הלל פינת קינג ג'ורג', תמורת 75 מיליון שקל. 

זוהי העסקה הראשונה של מגוריט שכוללת דירות יד שנייה. "הרבה זמן חיפשנו לבצע עסקה כזאת, שמניבה שכירות מיידית", אומר מנכ"ל מגוריט, מתי דב, בראיון ל"גלובס", "אבל היה קושי למצוא בניין שלם בבעלות אחת, כי הרי החוק מחייב אותנו להיות הבעלים של לפחות 20 מהדירות בבניין או במתחם, כך שאנחנו לא יכולים סתם לקנות דירות יד שנייה בכל מיני מקומות.

"בניגוד לריטים שקונים נכסים מניבים מוכנים, אצלנו אין שוק של נכסים מוכנים, לכן בנינו על מכרזי דירה להשכיר. אנחנו נמשיך לחפש עסקאות כאלה, כי מלבד התשואה שנקבל על הדירות המושכרות בבניין, אנחנו מתכוונים לשפץ אותו, ולהקים באותו שטח 50 דירות. במקביל נגיש בקשה להוספת זכויות בנייה לא מנוצלות וזכויות של תמ"א 38 כך שנוכל להוסיף שתי קומות לבניין ולהגיע ל-70 דירות. זה יקפיץ את התשואה מהנכס".

מגוריט הוקמה בשנת 2016 לאחר תיקון בחוק הריטים ובפקודת מס הכנסה, שאיפשר לקרנות ריט להשקיע במגורים עם התניות מסוימות. החברה גייסה הון ראשוני של 180 מיליון שקל מגורמים כמו אקסלנס, חברה קדישא וקק"ל, וגייסה עוד 60 מיליון שקל בבורסה. במשך שנתיים מאז נוסדה הקרן, היא ביצעה עסקאות בהיקף כספי כולל של 1.2 מיליארד שקל, הכוללות בסך-הכול 770 דירות, 500 מתוכן במכרזי דירה להשכיר ו-200 מתוכן בשוק החופשי. עד תחילת 2019 כ-200 מהדירות יהיו מאוכלסות. מניית קרן מגוריט משקפת כיום לחברה שווי שוק של 277.2 מיליון שקל, לאחר שעלתה ב-19.5% מתחילת 2018.

"עד היום אכלסנו 150 דירות ויש לנו 84 דירות ברמלה שאנחנו אמורים לקבל בתחילת שנה הבאה מאלקטרה, שרכשנו ממנה מיד לאחר שרכשו את הקרקע. בנוסף זכינו בארבעה מכרזים של דירה להשכיר יחד עם מנרב, שכוללים 500 דירות, בחולון, ראשון-לציון, באר יעקב וירושלים.

"לפי התיקון לחוק הריטים, אנחנו מחויבים להשכיר את כל הדירות במשך 20 שנה, וההטבה כנגד זה היא מס רכישה מופחת בשיעור של חצי אחוז. אנחנו לא משלמים מס בשוטף, רק על הדיבידנד. אם מדובר בדירות שרכשנו בשוק הפרטי, שכר הדירה שמשולם לנו לא מסובסד. אם מדובר במכרזים של דירה להשכיר, בדרך כלל 25% מהדירות שמוצעות להשכרה הן במחיר מפוקח שזול ב-20% ממחיר השוק, ו-75% מהדירות יושכרו במחירי השוק. רק בפרויקט מלחה בירושלים, כל הדירות מושכרות במחיר מפוקח, ובבאר יעקב 50% מהדירות יושכרו במחיר מפוקח. כמובן שהמחירים המפוקחים נלקחים בחשבון בתוכנית העסקית כי אנחנו יודעים מראש מה יהיה המחיר".

מחיר למשתכן מגדיל ביקושים לדירות, זה לא מקטין את הביקושים להשכרה?
"המשקיעים יצאו מהשוק, אז אנחנו המשקיע היחיד שקונה דירות להשכרה, ועוד מעט נרגיש את המחסור בדירות להשכרה. המכרזים של דירה להשכיר הם בעיקר בפריפריה, במקומות כמו כרמיאל, אשקלון, והם פרו אטרקטיביים. המכרז האחרון היה בבאר יעקב ואנחנו זכינו. במקומות שבהם אין מספיק ביקוש לכמות גדולה של דירות להשכרה, כמו עפולה, אנחנו לא ניגשים. במקומות שבהם המחירים נמוכים אנשים לא צריכים דירות להשכרה, לכן אנחנו יכולים להיות באזורי הביקוש. גם בעולם, רוב הדירות בבעלות קרנות הריט נמצאות במרכזי ערים".

מה המודל העסקי שלכם? על איזה תשואות מדובר?
"אנחנו מצפים בדרך כלל לתשואות של 4%. היתרון הגדול בכניסה שלנו לתחום הוא בהנחות שאנחנו מקבלים מהיזמים, או ביזמות שאנחנו עושים. אנחנו רוכשים ביזמות או מיזמים או דירות בהנחה, ולפי חשבון שעשינו יש לנו רווח מהותי משיערוך הדירות שקיבלנו בהנחה של 15% ויותר. כמובן שאם מחירי הדירות עולים אז הרווח גדל. לא מזמן קנינו 58 דירות מוכנות מבעלי קרקע בגבעת שמואל שקיבלו דירות במסגרת עסקת קומבינציה עם חברת רייסדור. בתוך פחות מחודשיים השכרנו את כל הדירות, והתשואות עומדות על שיעור של 3%-3.5% רק משכר הדירה, בלי לקחת בחשבון עליית ערך של הדירה.

"אנחנו בודקים כרגע שני פרויקטים שקבלנים מציעים בהם דירות בהנחה בפרי סייל. במקביל אנחנו רוצים להגיע גם ליזמים שנתקעו בסוף בפרויקט עם 20 דירות אחרונות ומעלה".

לפני שבועיים נחשף בכנס הקבלנים באילת כי במשרד האוצר ורשות המסים בוחנים אפשרות למסות קבלנים שמשאירים דירות לא מכורות בפרויקטים שהסתיימו. מהלך כזה אם יבשיל, ייתן תמריץ נוסף לקבלנים למכור צבר דירות שנותרו בתחום חיי הפרויקט לחברות כמו מגוריט.

אם זה כל כך משתלם, איך אין עוד שחקנים בשוק הזה?
"במכרזים של דירה להשכיר, מחיר הקרקע ליחידת דיור נמוך ב-50% ממחיר השוק. מה שמרתיע גם אותנו וגם יזמים אחרים הוא מגבלת הזמן - שחובה להחזיק בנכס ל-20 שנה, ורק אחר כך ניתן למכור את הדירות בפטור ממס. אנחנו פועלים לתקן את המגבלה, כי לדעתנו המדינה לא נתנה דעתה מספיק כשחוקקו את החוק ו-20 שנה זו תקופה ארוכה מדי שבגללה מוסדיים נרתעים מלהיכנס לתחום. המשקיעים במניות ומחזיקי האג"ח, יראו את הפירות רק עוד 20 שנה, ובינתיים הם נהנים רק מריבית ותשואה על נכס שהסיכון בו מאוד נמוך. פנינו למשרד האוצר והצענו להם לקצר את התקופה ל-10 שנים. אם המשקיעים ייפגשו עם הרווח בעוד 10 שנים, נוכל לחלק הרבה יותר רווחים, ורק ככה המוסדיים ייכנסו. עובדה שאף ריט למגורים מלבדנו לא הצליח להתרומם והיו חברות יזמיות שניסו ללכת למהלך הזה ולא הצליחו, כי הן לא הסכימו לתת הנחה בפרויקטים קיימים שלהן.

"שוק ההון מבין שתשואה באה מעליית ערך נכס ולא משכירות שנתית, ולכן מגבלה של 20 שנה מרתיעה אותו. כדי לרצות את שוק ההון צריך לשפר תשואה, להיפגש עם עליית הערך בזמן סביר. אין לנו בעיה לשלם יותר על הקרקע אם המגבלה תרד ל-10 שנים. אין סיבה שמוסדיים ישראליים ישקיעו מיליארדים במתחמי מגורים להשכרה בגרמניה".

אתם לא מציעים הנחה בדמי שכירות. למה שישכרו מכם דירות?
"אם לא מדובר מראש בדירות עם שכר דירה מפוקח, דמי השכירות זהים לשוק החופשי, אבל החוזה שאנחנו מציעים הוא אטרקטיבי כי הוא לטווח ארוך, ואין חוזים כאלה כששוכרים מאדם פרטי. אנחנו מציעים לשוכרים חוזה של 5 שנים פלוס 5 שנים אופציה. ב-5 השנים הראשונות המחיר קבוע, אחרי שנתיים הוא עולה ב-3% ואחרי שנה ב-1% בלבד כל שנה. אנחנו גם מאפשרים לשוכר לצאת מהחוזה בהתרעה של 90 יום מתום השנה הראשונה, כאשר מנגד אנחנו כן מחויבים אליו. כל המטרה היא שאנשים יגורו בדירות לטווח ארוך. אנחנו לא מגבילים את השוכרים בחוזים דרקוניים. בעצם אימצנו את כל מה שיש בחוק שכירות הוגנת, ולקחנו את החוזה שכירות של דירה להשכיר והכנסנו אותו לשוק הפרטי".

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה