גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראיית מכונה, סייבר סקיוריטי או הווייז הבאה: מה תהיה הפריצה הבאה באוטו-טק הישראלי

אחרי ווייז ומובילאיי, מתייצבות בקדמת הבמה חברות מזן חדש המבטיחות לשנות את הפרדיגמות הקיימות בענף ● שלוש מהחברות האלה ייצאו מבין הצלללים לראשונה בכנס הבינ"ל לתחבורה של משרד ראש הממשלה שנפתח מחר ● כתבה ראשונה בסדרה

הפריצה הבאה באוטו–טק הישראלי / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הפריצה הבאה באוטו–טק הישראלי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

כמו הרבה פרקים בהיסטוריה הישראלית המודרנית גם פרק "האוטו-טק" המקומי נכתב בדרך של ניסוי וטעייה. חברת "בטר פלייס" נטעה לפני עשור זרעים ראשונים כשהביאה לכאן משקיעים גלובאליים והוכיחה לתעשיית הרכב, שיש בישראל כוח אדם מיומן ומאגר רב ערך של ידע וחדשנות. אבל הקריסה של בטר-פלייס ציננה את כל התחום וגרמה גם לחברות מקומיות, שהחזיקו כבר בתחילת העשור את המפתחות הטכנולוגיים לרכב החכם של ימינו, לקחת צעד לאחור.

מובילאיי, ומרכז הפיתוח המקומי של ג'נרל מוטורס, פועלות בישראל שנים ארוכות ומנצלות היטב את המשאבים הללו אבל עד אמצע העשור הן נשארו במידה רבה "מתחת לרדאר" התקשורתי. מה ששם אותנו רשמית על המפה הנוכחי היו כמובן עסקת הענק של WAZE, ההנפקה של מובילאיי ומכירת מובילאיי לאינטל ובעקבותיהם התחיל הייפ אדיר של יצירת חברות ושל גיוסים.

"חברות הדור הראשון" שהספיקו לנצל את המומנטום של הנפקת מובילאיי יושבות כיום על מאגרי מזומנים מכובדים ועוסקות במרץ בניסיונות למסחר את הטכנולוגיה שלהן. על הדרך הן מגלות, שהטמעה בפועל של טכנולוגיות חדשות בתעשיית הדרך הגלובאלית היא מסלול מכשולים ארוך, מפרך ורווי תסכולים. במקביל, לרוב המשקיעים הגדולים ובראשם יצרני הרכב וספקי הטיר1 של התעשייה הגלובאלית, כבר כאן יש נציגות מקומית או ישירה, שמאפשרת להם לבור את המוץ מהתבן ולסנן היטב את ההשקעות.

לפיכך, החברות הצעירות והחדשות שיעלו על מסכי הרדאר בשנה-שנתיים הקרוב לא יהיו "חברות קונספט" אלא בעיקר חברות "משבשות", כאלה שהטכנולוגיה שלהם מקדימה את זמנה, משנה את הפרדיגמות המוכרות בתעשיית הרכב וה- IT יוצרת שווקים חדשים ו/ומביאה תועלות מידיות. לא מעט חברות כאלה יגיחו מבין הצללים בכנס "תחבורה חכמה" של משרד רה"מ, שנערך השבוע, ומתוכן בחרנו הפעם שלוש דוגמאות, שהטכנולוגיות שלהם - אם אכן יבשילו וימוסחרו - עשויות לגזור קופונים ענקיים ולקחת את תעשיית הרכב לכיוונים חדשים ובלתי צפויים.

Brodmann17: בלי מעבדי על

ישראל הופכת במהירות למוקד מומחיות גלובלי בתחום הבינה המלאכותית ולמידת מכונה, ורק בחודש האחרון הכריזו אינטל ואנבידיה על הקמת מרכזי פיתוח מקומיים בתחום ה-AI. גם תעשיית הרכב מחפשת כאן יישומים מתקדמים ו"משבשים" של טכנולוגיית ה-AI, שנחשבת כיום למפתח לייצור "מוח" של רכב אוטונומי, שיכול לעבד בזמן אמת את כמות המידע האדירה שמפיקים חיישני הרכב החכם תוך כדי נסיעה.

הפיתרון המקובל כיום בתעשייה הוא טקטיקה של פטיש 5 קילו, כלומר להתקין ברכב את מעבדי הנתונים החזקים ביותר שניתן לארוז באריזה קומפקטית וניידת, ולנסות לצמצם בהדרגה את שלוש הבעיות העיקריות הכרוכות בכך - רעב לכוח, התחממות ועלות גבוהה.

אבל בשנים האחרונות החלו להופיע בישראל כמה חברות שמבטיחות לנתק את הקשר בין ה-AI לבין הדרישה לכוח עיבוד קיצוני. חלקן, דוגמת קורטיקה ו-Ionterra, בועטות לגמרי בלמידת המכונה הקלאסית. אחרות, דוגמת Hailo, מפתחות מבראשית מעבדים שמתוככנים לייעל, להאיץ ולשכלל את ביצועי למידת המכונה ברכב, אבל ללא המכשולים המוכרים הנ"ל של מעבדי העל הקלאסיים.

הפתרון של Brodmann17 (שם קצת לא קליט שמנציח את שמו של חוקר מוח) הוא שימוש בתוכנה בלבד לצורך ייעול דרמטי של יכולות למידת המכונה ברכב, ולא על חשבון צריכת החשמל או התחממות. החברה, שיצאה ממצב חשאי בשנה שעברה, יצרה לטענה ארכיטקטורה חדשה לחלוטין של למידת מכונה שמבטלת את היתירות הרבה שקיימת בטכנולוגיה הזו כיום.

את האלגוריתם שלה יהיה ניתן להתקין באמצעות עדכוני תוכנה ולהריץ, לטענתה, גם על מעבדים מקובלים, כמו מעבדי סמארטפונים, לצורך ביצוע משימות כבדות כמו ראיית מכונה והיתוך מידע מחיישנים. החברה כבר משכה בין השאר השקעות מסוני, סמסונג ומקרן ההשקעות הישראלית LOOL VENTURES, ואין ספק שאם היא תבשיל היא עלולה להדאיג מאוד כמה ענקיות IT עתירות מזומנים.

CipherSiP: אבטחה לרכב קיים

תעשיית הסייבר-סקיוריטי לרכב הגיחה באמצע העשור כמעט יש מאין והפכה בתוך שנים בודדות מתחום תיאורטי ואזוטרי לצורך בוער בתעשיית הרכב ולשוק של מיליארדי דולרים בשנה. הפתרונות המקובלים כוללים הטמעה של מעבדי נתונים ייעודיים עם תוכנת הגנה בתוך הרכב, אבל זו עדיין בעיה עבור מאות מיליוני כלי רכב קיימים, ואולי גם עבור כלי רכב שאמנם ייצאו בשנים הקרובות אך תוכננו כבר לפני מספר שנים. אלה עדיין נשענים על פרוטוקולים מיושנים (Legacy) של תקשורת בין הרכיבים בתוך הרכב והחוצה. טכנולוגיות כאלה סובלות מרוחב פס מצומצם ויש להן בעיה לטפל באבטחת נתונים.

הפתרון שמציע הסטארט-אפ CipherSiP הוא יצירת ערוץ תקשורת "סמוי" בתוך פרוטוקולי תקשורת הקיימים ברכב. אנחנו לא יודעים איך הטכנולוגיה הזו עובדת, אבל לטענת החברה היא מרחיבה את רוחב הפס פי שלושה מהקיים ומגדילה משמעותית את יכולת העברת הנתונים בין הרכיבים השונים ברכב. התקשורת בין הרכיבים הללו מתבצעת בצורה מאובטחת באמצעות מה שהחברה מכנה "Watermarking", שאחראית לאמת את מסרי המידע ולהפיץ מפתחות הצפנה בין הרכיבים השונים ברכב.

ה"שוס" הוא שאת כל זה ניתן, לטענת החברה, להטמיע גם ברכב עם פרוטוקולים קיימים, ללא העמסת יתר על החיבור הקיים וללא צורך בהתקנת חומרה ייעודית נוספת. החברה טוענת שהפתרון שלה תואם ו"שקוף" לכל תת מערכת קיימת ברכב.

לטכנולוגיה הזו יש פוטנציאל מרחיק לכת גם מחוץ לעולם הרכב, כולל בציוד תעשייתי, אנרגיה, מכשירים רפואיים ועוד. אולם אין ספק שאם היא אכן מספקת את הסחורה, היא עשויה לחסוך ליצרני הרכב הון בהתאמת כלי רכב קיימים ועתידיים לדרישות סייבר סקיוריטי מחמירות.

Spatial Logic: ווייז הבאה?

רבים עדיין נוטים להתייחס למפות ולהנחיות הניווט הדו-ממדיות של תוכנות WAZE ושות' בתור המצאת המאה. אבל לשיטת הניווט הזו יש חסרונות, במיוחד כאשר נדרשת התמצאות במקומות מורכבים וממוקדים כמו רחובות בעיר צפופה ועוד, וכאשר משתמשים במפות הללו תוך כדי תנועה ברכב למשל.

כדי לפתור את הבעיה מפתחים כיום בעולם את מה שמכונה "מערכת מיקום חזותית" - כזו שמשלבת על המפות בזמן אמת, באמצעות מציאות רבודה (AR), תמונות אמיתיות של סביבה - בניינים, עצמים וכדומה.

המערכת משיגה דיוק רב מאןד וזהו שוק עם פוטנציאל ענק, הן בתחום השירותים לרכב והן בתחום הערים החכמות. עד כמה גדול הפוטנציאל יכולה ללמד העובדה שגוגל כבר מיהרה לקפוץ השנה על העגלה והציגה את השירות.

חברת Spatial Logic הישראלית שמרה עד כה על פרופיל נמוך, אולם היא טוענת כי פיתחה קטגוריה חדשה של מערכת מיקום חזותית, שנשענת על בינה מלאכותית ומשיגה רמת דיוק גבוהה משמעותית משל GPS. החברה הוקמה בשנה שעברה על ידי ניר ששון, אחד המייסדים והיו"ר של "אוטוטוקס", חברת סטארט-אפ שמפתחת טכנולוגיות תקשורת בין כלי רכב והתשתית, וזה לכשעצמו מבשר על עוד שלב באבולוציה של האקוסיסטם האוטומוטיבי: פורשי חברות הסטארט-אפ של "הדור הראשון" מתחילות להצמיח חברות חדשות .

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; נובה עולה ב-4%, אנרג'יאן ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי