גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הוזלת מוצרי החלב: נחתם הסכם דרמטי בין האוצר לרפתנים

במסגרת הצעדים ייפתחו ליבוא רוב מוצרי החלב באופן מדורג, כך שבתחילת 2019 המכס עליהם יפחת בכ-40%, ובהמשך יחולו ירידות נוספות עד להפחתה של כ-65% במכס ● שר האוצר כחלון: בשורה גדולה במאבק על יוקר המחיה"

רפת / צילום: איל יצהר
רפת / צילום: איל יצהר

אחרי שנה של אי-ודאות לגבי עתיד ענף החלב, חתמו היום (ב') לפנות בוקר נציגי משרד האוצר והרפתנים על הסכם היסטורי שמגדיר מחדש כיצד יראה משק החלב, שמתוקצב בסכום של קרוב לחצי מיליארד שקל, ב-8 השנים הבאות. מצד אחד, ההסכם מייצר ודאות ענפית עבור הרפתות והמחלבות שפועלות בענף, ובעיקר - צפוי להוריד באופן הדרגתי את מחירי מוצרי החלב שעל המדף.

כמה יעלה ההסכם לקופת האוצר? לפי ההערכות, 450 מיליון שקל - מתוכם 350 מיליון שקל יינתנו להשקעות ומענקים לרפתות במושבים, ו-100 מיליון נוספים לרפתות בקיבוצים. איך זה יתבצע? בשני אפיקים משמעותיים לגביהם נפל הפור בהסכם: פתיחת מכסים על מוצרי חלב מיובאים, במקביל להתייעלות של רפתות קטנות.

האפיק הראשון נוגע למכס על יבוא מוצרי חלב לישראל. עד היום, בדומה לענפים אחרים שיש בהם ייצור מקומי, הוטל מכס על יבוא מוצרי חלב. כך לדוגמה, המכס על גבינות מיובאות עומד היום על קרוב ל-8 שקלים עבור קילו גבינה מיובאת. במסגרת ההסכם החדש, המכס הזה ירד ל-5 שקלים ב-2019, עד ל-3 שקלים לקילו גבינה ב-2026. כלומר, ירידה מצטברת של 5 שקלים לקילו בתוך 8 שנים. המשמעות: יהיה הרבה כדאי לייבא מוצרי חלב מבעבר.

כבר היום, ובמשך השנים האחרונות, מחלק משרד הכלכלה מכסות פטורות ממכס בהיקף של כ-6,000 טון בשנה לגבינה צהובה, גם במעדנייה וגם על המדף בסופרמרקט - מכסות שמיובאות גם על-ידי רשתות כמו שופרסל, רמי לוי ואושר עד, וגם על-ידי יבואניות מזון כמו ויליפוד, נטו ואחרות. ההסכם החדש מאפשר למעשה לכל מי שירצה להגדיל את היבוא או להתחיל לייבא - החל משטראוס שעד היום בכלל לא מכרה גבינות קשות, ועד לרשתות המזון הגדולות שיצרו לעצמן מותג פרטי של גבינה צהובה, דוגמת רמי לוי ושופרסל.

כמו כן, ברגע שהמחיר לקילו גבינה צהובה יוזל ב-3 שקלים כבר ב-2019, ניתן יהיה להוזיל כבר בשנה הבאה את מחירי הגבינות הצהובות ברשתות.

הורדת המכסים הזו רלוונטית בעיקר למוצרים שיש להם חיי מדף ארוכים דוגמת גבינות קשות, שם החשיפה העיקרית של הרפתנים שמסתכמת בכ-400 מיליון ליטר חלב בשנה. 

המכס על יבוא גבינות

האוצר: חיסכון של מאות שקלים למשק-בית 

האפיק השני נוגע לרפתנים שנדרשים לוויתורים כואבים ולהתייעלות מסיבית בתמורה למענקי פיצוי והשקעה לטובת הקמת רפתות גדולות ויעילות, כמו גם מענקי פרישה. במסגרת ההסכם, תתבצע ירידה מדורגת של מחיר החלב הגולמי (מחיר המטרה) בסך 23 אגורות, כך שבסוף התהליך ירד מחיר החלב מכמעט 2 שקלים כיום לכ-1.70 שקל - ירידה של כ-12%.

לפי משרד האוצר, לאחר ההפחתה צפויים מחירי החלב הגולמי להיות "דומים לאלה הנהוגים באירופה". כיום, נציין, מוצרי החלב בישראל הם מהיקרים בעולם, בפער של 25%-40% ממדינות ה-OECD, מה שנובע, בין היתר, בשל ריבוי רפתות קטנות. לפי משרד האוצר, ירידה זו צפויה להוזיל משמעותית את מחירי מוצרי החלב המפוקחים כגון החלב, הגבינה הצהובה, השמנת ועוד, וכן את המוצרים הלא מפוקחים.

להערכת האוצר, הרפורמה צפויה להביא להוזלה שתחסוך למשק מאות מיליוני שקלים בשנה. כך למשל, מפרטים באוצר כי "בשנת הבשלת התהליך ייחסכו 350 מיליון שקל בשנה אחת למשק. מדובר בחיסכון של מאות שקלים למשק-בית אשר מוציא למעלה מ-3,000 שקל בשנה על מוצרי חלב".

עוד הוסכם כי על-מנת להגן על המגזר החקלאי, תתאפשר הקפאה זמנית של ירידת המכסים במידה שייפגע היקף ייצור החלב בארץ.

"בשורה גדולה במאבק על יוקר המחיה"  

שר האוצר, משה כחלון, אמר היום בתגובה כי "אמש חתמנו על רפורמה היסטורית במשק החלב שתוזיל משמעותית את מחירי החלב עבור אזרחי ישראל, תייעל את ענף החלב ותפתח אותו לתחרות בריאה, וזאת לצד צעדים שנועדו להגן על החקלאי הישראלי. כחצי מיליארד שקל יושקעו במסגרת הרפורמה בענף החלב בייצור המקומי, במטרה לעודד את החקלאים והרפתנים לקחת את הענף קדימה. אני מברך את החקלאים ואת ראשי הארגונים על החתימה על ההסכם, שמביא בשורה גדולה לאזרחי ישראל במאבק על הפחתת יוקר המחיה".

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, הוסיף כי "ההסכם יביא בעתיד הקרוב להפחתה משמעותית במחיר החלב בישראל וייתן אופק לייעול ולשיפור הפריון בתהליך הייצור המקומי".

לדברי שר החקלאות, אורי אריאל, "בשעה טובה חתמנו על הסכם פורץ דרך יחד עם משרד האוצר ונציגי החקלאים, והגענו להחלטות אשר מיטיבות הן עם החקלאים והן עם הצרכנים הישראלים. ההסכם הנוכחי מביא עמו מספר בשורות משמעותיות, והוא יוביל לייעול משק החלב וחיזוקו וכמובן יחסוך כספים רבים לציבור". 

יו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור, הסביר כי "המטרה שלי בהגעה להסכם הייתה שמירת המשק המשפחתי, ענק החלב כולו בחקלאות ובתעשייה ואכן שמרנו על המשק המשפחתי, ענף החלב והתעשייה המקומית. הבטחנו את הייצור המקומי בכמותו הנוכחית עם גדילה מסוימת לעשר השנים הבאות, הבטחנו את מי שרוצה לפרוש בכבוד ולקבל תמורה בטוחה והוגנת בעבור מכסת החלב שברשותו. הכנסת יבוא העגלים לתוך הסכם החלב הוא הרבה יותר מאשר החזרת המכס ושמירה הן על מפטמי העגלים והן על המרחב הכפרי, שכן בשנים האחרונות גורמים מחוץ למרחב הכפרי מנסים להשתלט עליו בעזרת ענף זה. הענף חזר לחקלאים, והבשורה הלא פחות חשובה היא בשורה בעניין צער בעלי חיים והגנה על בעלי החיים". 

"מדובר בהסכם מרשים ומאוזן בין רצונות הממשלה ובין רצוננו לפרנסה מכבדת ושמירת הרפת הישראלית הפרוסה לאורך כל הארץ הזה", אמר מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר, אביתר דותן. "נמצאה הדרך להשקעות משמעותיות לאחר עצירת השקעות בענף בשנתיים האחרונות, תנאי פרישה הוגנים ופתרונות לבעיות הרגולציה. הסתגלות לתנאי הסכם אינה קלה, והתייעלות תמיד הייתה בבסיס התנהלות הענפית, ואנו אמונה לשמור על הענף לתפארת שלנו". 

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן, הסביר כי למרות שההסכם מבטיח את עתיד ענף החלב ב-8 השנים הקרובות, "קיימים ויתורים כואבים מאוד מצד החקלאים, שעיקרם סגירת רפתות קטנות וכניסה של יבוא העלול לחסל את כל ייצור הגבינות הצהובות והקשות במדינת ישראל. אנחנו תקווה שהרפתנים יצליחו להתאים את עצמם למציאות החדשה ולשרוד גם בתנאים החדשים של ההסכם". 

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עולה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו