גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר חדש: ההטבות למשפחות חד-הוריות בישראל – מאות אלפי שקלים בעשור

ההטבות למשפחות חד-הוריות מגיעות למאות אלפי שקלים במשך עשור, בחישוב שמרני – כך קובע המחקר ● ההטבה לדיור ציבורי עשויה להימשך גם עשרות שנים לאחר שהרכב המשפחה ומצבה הכלכלי השתנו לחלוטין ● התמריץ של הזכאים להימנע מקשר זוגי או להסתיר אותו מהרשויות - משמעותי מאוד

משפחה חד-הורית / צילום: Shutterstock
משפחה חד-הורית / צילום: Shutterstock

1

פורום קהלת, שבראשו עומד ד"ר מיכאל שראל, לשעבר הכלכלן הראשי באוצר, לא מהסס להציג בניירות העמדה והמחקרים שלו עמדות שהן מחוץ לקופסה ובדרך כלל מחוץ לקונצנזוס - שהוא בדרך כלל קונצנזוס פופוליסטי. יתרה מזאת, ניירות העמדה לא אומרים מה לא צריך לעשות, אלא מה כן צריך לעשות בתחום, עם שפע של עובדות ותחשיבים תקציביים. מי שפוטר את עמדותיו של ד"ר שראל בתיוגים מהסוג "טוב, הוא ימין כלכלי והוא לא חברתי", כדאי שיספק תשובות קצת יותר ענייניות ומקצועיות למחקרים שהוא כותב.

לאורך השנים למדתי שכל התנועות ה"חברתיות" גורמות רק נזק לנושא החברתי ורובן מסתתרות מאחורי גורמים פוליטיים אינטרסנטיים. הדוגמה הטובה ביותר היא מתווה הגז - לא רק שנבואות הזעם של המתנגדים התבררו כמוטעות וכמעוותות, אלא שהמתווה מתברר כמוצלח לשוק האנרגיה בכלל ולצרכן הישראלי בפרט. אבל אחרי המהומה הגדולה, איש מהתנועות ה"חברתיות" שהובילו את ההתנגדות לא מסוגל להכות על חטא וכולם מחרישים.

2

נושא המחקר הנוכחי של פורום קהלת, של ד"ר שראל ושל הכלכלן גלעד גייבל, הוא הטבות ותמריצים למשפחות חד-הוריות. זהו נושא רגיש. רובנו, כך אני מניח, תומכים בסיוע למשפחות חד-הוריות, ולכן כל מסקנה אחרת נתפסת כ"לא רגישה". אלא שהמחקר, תחת הכותרת "בין סיוע לקיבוע", קובע בשורה התחתונה שיש כיום בחוק הטבות רבות הניתנות למשפחות חד-הוריות, לאחר שבמהלך השנים התקבלו עוד ועוד חוקים המגדילים את היקף ההטבות ומוסיפים הטבות נוספות. המחקר קובע עוד, כי הצטברות ההטבות לאורך השנים נעשתה ללא מחשבה כוללת או ניתוח של סך ההטבות, עלותן והשפעותיהן.

המחקר ממפה את עיקרי ההטבות המוענקות כיום למשפחות חד-הוריות, כשהתקופה הרלוונטית לקבלת מרבית ההטבות יכולה להתפרס על פני עשור ואף למעלה מכך, כאשר יוצאת דופן היא ההטבה לדיור ציבורי שעשויה להימשך גם עשרות שנים לאחר שהרכב המשפחה ומצבה הכלכלי השתנו לחלוטין. להערכת המחקר, שווי סך ההטבות המוענקות למשפחות חד-הוריות מסתכם במהלך עשור אחד במאות אלפי שקלים, וזאת בחישוב שמרני. כתוצאה מכך, התמריץ של הזכאים להטבות להימנע מקשר זוגי - או להסתיר אותו מהרשויות - הוא משמעותי מאוד, במיוחד עבור הורים עצמאיים (יחידניים) בעלי הכנסה נמוכה יחסית.

יתרה מזאת, המחקר מגיע למסקנה כי ההטבות שלהן זכאית כיום המשפחות החד-הוריות גבוהות מאלה שזכאיות להן המשפחות הדו-הוריות. מצב זה לדעת החוקרים הוא אבסורדי, בהינתן שההוצאות של המשפחה הדו-הורית גבוהות יותר באופן משמעותי מאחר שעליה לכלכל אדם נוסף (ההשוואה הייתה להורה יחיד עם שני ילדים לזוג הורים עם שני ילדים, כאשר אף אחד מהם לא משתתף בכוח העבודה בדרך כלל מסיבות מוצדקות (חוסר-יכולת, בעיות תפקוד וכדומה).

המחקר נכתב על רקע הצעות שונות שמסתובבות בכנסת להגדלת ההטבות למשפחות חד-הוריות, ללא שום ניתוח או אפילו אומדן של ההטבות שכבר קיימות. בין היתר, מוצע להרחיב את הזכאות של משפחות חד-הוריות לדיור ציבורי. פורום קהלת מזהיר כי מדיניות זו אינה בהכרח צודקת או הוגנת, ויש לה השלכות שליליות ביותר גם בהיבטים חברתיים, מעבר לעלות התקציבית הכבדה, אשר נופלת על כתפי כלל הציבור. זו אחת הבעיות במתן הטבות באופן כללי - ברור לכולם שמשפחות חד-הוריות בהחלט זקוקות לסיוע, אך הבעיה היא שמדיניות הסיוע לסקטור מסוים לא לוקחת בחשבון חלק מהשפעות שלה עליו, על משפחות אחרות ועל הציבור כולו.

עד כמה שזה ייראה מפליא, לדברי שראל וגייבל, לא נעשו עבודות מחקר דומות קודמות, באקדמיה או במוסדות הממשלתיים הרלוונטיים, שניסו לפרט ולכמת את ההטבות למשפחות חד-הוריות, ולכן עבודתם היא הראשונה שעוסקת בנושא.

3

על-פי נתוני הביטוח הלאומי, נכון לשנת 2017 חיו בישראל כ-150 אלף משפחות חד-הוריות. מתוך כלל המשפחות החד-הוריות, כ-22 אלף קיבלו השלמת הכנסה בסכום של כ-2,400 שקל לחודש. כמו כן, כ-14 אלף משפחות קיבלו דמי מזונות מביטוח לאומי בסכום ממוצע של כ-2,000 שקל בחודש (יש חפיפה של כ-18% בין מקבלות הבטחת הכנסה לבין מקבלות מזונות), כך שכ-30 אלף משפחות קיבלו הבטחת הכנסה או דמי מזונות.

בתחום הסיוע בדיור, מתוך אוכלוסיית המשפחות שקיבלו הבטחת הכנסה או דמי מזונות, כ-16 אלף משפחות התגוררו בדיור ציבורי ודמי השכירות הממוצעים שהן שילמו היו 400 שקל בחודש עבור מגורים ותחזוקה. שווי הטבה החודשי הממוצע, על-פי נתוני המחקר, עומד על כ-2,800 שקל. הסיוע הנגזר מקבלת זכות לדיור ציבורי נמשך לעיתים קרובות לכל החיים, מכיוון שרבים מהדיירים בדיור הציבורי קונים לבסוף את הדירה בהנחות המגיעות לכ-90% משוויה, וגם אם אינם רוכשים את הדירה כמעט בלתי אפשרי לפנותם ממנה. כלומר, משפחות חד-הוריות רבות ימשיכו לקבל סיוע של אלפי שקלים בחודש לצמיתות, גם אם מצבן הכלכלי ישתפר בעתיד באופן מהותי וגם לאחר שילדי המשפחה יתבגרו ויתפרנסו בעצמם.

כיום עומדת על הפרק הצעה להרחיב במידה ניכרת את תנאי הזכאות, כאשר משרד הבינוי והשיכון מציע להרחיב את הזכאות לעוד 2,850 משפחות חד-הוריות המקבלות דמי מזונות ובנוסף לכך לעוד 3,860 משפחות המשתכרות שכר נמוך, אשר חלקן במעמד של חד-הוריות.

מבין המשפחות החד-הוריות שאינן מתגוררות בדיור הציבורי, כ-26 אלף ומעלה משפחות קיבלו סיוע חודשי בשכר דירה, כאשר הסיוע עמד על כ-1,000 שקל בחודש. כמו כן, כ-161 אלף משפחות חד-הוריות קיבלו סיוע במשכנתאות ממשרד השיכון, אולם לא ברור כיצד להעריך את השווי הכלכלי של ההטבה הזו. העבודה שעשו שראל וגייבל משקללת את ההטבות הללו והטבות נוספות אחרות בתחום הלימודים, המיסוי ועוד.

  ההטבות העיקריות שמשפחה חד-הורית זכאית להן:

4

בסופו של דבר, מסביר המחקר, ההיגיון הכלכלי הוא שתמריצים מכל סוג שהוא מעודדים להתנהג בצורה מסוימת, והם מספקים כמה דוגמאות טריוויאליות: קנסות חניה מעודדים נהגים שלא להחנות שם, מבצעים בסופרמרקטים למוצר מסוים מעודדים את הצרכנים לרכוש אותו ועוד. לכן, כשמעניקים קצבאות או הטבות כלשהן ייתכן שאותו מקבל קצבה עשוי לבחור שלא לעבוד כלל, או לעבוד בהיקף נמוך, כך שההכנסות לא תעבורנה את הסף המותר. כמובן שלהחלטות אלו תהיינה השלכות על שיעורי ההשתתפות בתעסוקה, ועל היקף המשרות שיבחרו המועסקים. לכן, קובע המחקר, בעולם שבו מובטחת הכנסה מוגדלת לאנשים שבוחרים לחיות מחוץ למסגרת זוגית, אפשר בהחלט לצפות ששיעור האנשים שיבחרו לחיות מחוץ למסגרת זוגית יהיה גבוה לעומת מצב שבו לא היו מקבלים הכנסה מוגדלת.

שראל וגייבל קובעים כי הדיונים המתקיימים בנוגע להרחבת ההטבות למשפחות חד-הוריות מתעלמים מהקשר האפשרי שבין רמת הקצבאות וההטבות לבין הבחירה להיות הורה עצמאי, בעוד שננקטת זהירות רבה לא ליצור מצב שבו להורה עצמאי "משתלם" לא לצאת לשוק העבודה או להפחית באופן משמעותי את היקף שעות העבודה.

בפני משפחה עם ילדים ניצבות מספר ברירות: מעמד של משפחה חד-הורית, משפחה עם שני הורים בזוגיות, משפחה עם שני הורים המתחזה למשפחה חד-הורית (בהינתן רמת אכיפה מוגבלת). המחקר קובע כי הבחירה באפשרות הראשונה והשלישית מגדילה באופן משמעותי את ההכנסות מהטבות ומגמלאות בסכומים משמעותיים מאוד. "למעשה, בכל אחד מהתרחישים לא קיים מצב שבו יש תמריץ כלכלי חיובי גם לאישה וגם לגבר לבחור בזוגיות", נקבע בנייר העמדה.

5

המחקר עושה סימולציות והשוואות בין ההכנסות של שתי נשים ושני גברים בשני מצבים: מצב של חיים בנפרד לעומת מצב שבו הם חיים בזוגיות. בכל החלופות, על-פי המחקר, לא קיים מצב שבו עדיף גם לאישה וגם לגבר לחיות בזוגיות. יתר על כן, ככל שההכנסה של הגבר עולה, כך הצניחה ברמת החיים שלו כתוצאה מבחירה בזוגיות נהיית יותר דרמטית. לעומת זאת, ככל שההכנסה של הגבר נמוכה יותר, רמת החיים של האישה נפגעת יותר כתוצאה מבחירה בזוגיות. אגב, לפי החישובים שהם עשו סך ההטבות החודשיות של אם חד-הורית ששכר הברוטו שלה הוא כ-2,500 שקל לחודש מגיע לכ-5,700 שקל, ואילו אם חד-הורית שמרוויחה כ-5,000 שקל ברוטו מגיעה לכ-4,500 שקל בחודש.

המסקנה של ההשוואות היא חד-משמעית: "שווי סך ההטבות המוענקות למשפחות חד-הוריות מסתכם במהלך עשור אחד במאות אלפי שקלים, וזאת בחישוב שמרני", נכתב בסיכום. "כתוצאה מכך, התמריץ של הזכאים להטבות להימנע מקשר זוגי (או להסתיר אותו מהרשויות) הוא משמעותי מאוד, במיוחד עבור הורים עצמאים בעלי הכנסה נמוכה יחסית. כמובן שההיקף הנרחב של ההטבות עשוי גם להשפיע על בחירתן של משפחות דו-הוריות להפוך לחד-הוריות, או להעמיד פנים שהן הפכו לחד-הוריות".

לאורך כל המחקר חוזרות הרמיזות הדי מפורשות שיש כאלה המעדיפים להסתיר את הקשר הזוגי מהרשויות או להעמיד פנים שהם הפכו למשפחות חד-הוריות, בגלל האכיפה המוגבלת. אני משוכנע ששראל וגייבל צודקים בהערכתם: יש בהחלט העמדת פנים בכל תחום הקצבאות בישראל ואיש אינו יודע את היקפה המדויק, אבל עלות העמדת הפנים בכל תחום הקצבאות עלולה להסתכם במיליארדי שקלים לשנה.

6

מי שמרים גבה על ההתמקדות במשפחות החד-הוריות, בטענה שיש עיוותים הרבה יותר גדולים וחמורים כמו פנסיה תקציבית של עשרות אלפי שקלים בחודש לגמלאים בשירות הציבורי ועוד, צודק אבל גם מטעה. עיוות אינו קשור לעיוות. כל עיוות דורש טיפול, ייתכן שעיוות הקצבאות של העמדת פנים הוא דווקא עיוות יחסית גדול, משום שהוא עשוי לפנות מיליארדי שקלים למי שבאמת צריך את הקצבאות ולא מעמיד פנים. 

סל ההטבות וההנחות למשפחות חד-הוריות: מקצבאות השלמת הכנסה, דרך סיוע בדיור ציבורי ועד הנחות בארנונה

א. בשנת 1992 הוגדר לראשונה כלל הסיוע הסוציאלי שסעיפו העיקרי היה קצבת הבטחת הכנסה בשיעור מוגדל למשפחות חד-הוריות. בנוסף לכך, הובטחו במסגרת החוק שורה של הטבות נוספות: מענק לימודים שנתי עבור כל ילד ללא מבחן הכנסות (נכון להיום הסכום השנתי לכל ילד הוא 1,006 שקל, קדימות בקבלה למסגרות חינוך עבור הילדים ועוד). רבות מהמשפחות שנכללו בהגדרת החד-הוריות בשנת 1992 היו זכאיות להטבות משמעותיות לפני חקיקה זו. קצבאות סיוע לאלמנות נקבעו בחוק הביטוח הלאומי עוד בשנת 1953, ולימים זכו אלמנות גם לקצבת הבטחת הכנסה בשיעור מוגדל. יחד עם זאת, היקף קצבת הבטחת הכנסה שהועברה להן עד שנת 1992 היה רק בשיעור רגיל.

בשנים 2002-2004 הקצבה צומצמה במקביל לקיצוץ קצבאות נוספות במסגרת התוכנית הכלכלית שהוביל שר האוצר דאז בנימין נתניהו. אלא שמאז עלו לדיון הצעות חדשות לתוספת הטבות עבור המשפחות החד-הוריות, ורבות מהן מתקבלות ומיושמות בחקיקה.

ב. הסיוע במימון במסגרות חינוך לילדים: הורה עצמאי העובד או לומד בהיקף של 20 שעות שבועיות לפחות זכאי לסבסוד עלויות מימון מעונות יום, משפחתונים, צהרונים, סל-שעות וקייטנות. היקף הסבסוד תלוי משתנים רבים ועשוי להגיע לסכומים חודשיים משמעותיים למדי.

ג. סיוע בדיור: משפחה חד-הורית זכאית לסיוע בשירותי דיור בשלוש צורות - דיור ציבורי, משכנתא מסובסדת או סיוע בשכר דירה. הטבה זו מותנית בקבלת קצבת הבטחת הכנסה מביטוח לאומי וכפופה למבחן כושר השתכרות. סיוע בשכר דירה ניתן בהתאם לרשימת יישובים שמפרסם משרד הבינוי והשיכון ושיעורו עומד על 95% ממחיר השכירות.

ד. נקודות זיכוי במס הכנסה: הורה עצמאי זכאי לנקודת זיכוי במס הכנסה ללא תלות במספר הילדים, כל עוד יש לו לפחות ילד אחד מתחת לגיל 19.

ה. במקביל לתוכנית ההבראה בשנת 2003, קודמה תוכנית לשילוב הורים עצמאים בשוק העבודה. במסגרת התוכנית הובטחו מענקים לאימהות חד-הוריות בסכומים שנעו בשלב ראשון בין 3,600 ל-9,600 שקל. לאותן זכאיות ניתן בשלב שני מענק גם בשנה העוקבת שהגיע עד 7,200 שקל ובתנאים מקלים יותר. כמו כן, כדי לעודד מעסיקים להעדיף קליטה לעבודה של אימהות חד-הוריות, ניתנו גם להם סובסידיות משמעותיות.

ו. תוספת של 8 ימי מחלה ילד לשנה: תוספת של 4 ימים בהתחלה תוקנה בהמשך ל-8 ימים.

ז. הנחה בתשלומי ארנונה ברשויות המקומיות: הורה עצמאי זכאי להנחה של עד 20% בארנונה בכל רשת מקומית ללא מבחן הכנסה. בנוסף, הורה עצמאי עשוי לקבל הנחה גבוהה מזו דרך ועדת חריגים ברשויות המקומיות.

ח. הנחה בחשבון החשמל: הורה עצמאי שמקבל הבטחת הכנסה ולו שלושה ילדים ומעלה זכאי ל-50% הנחה על 400 קוט"ש ראשונים בכל תקופת חשבון הדו-חודשי.

ט. בשנת 1998 תוקן חוק הבטחת הכנסה כדי להעניק קצבת הבטחת הכנסה לכל המשפחות החד-הוריות שילדיהן מעיל גיל 18 ומתחת לגיל 22 ונמצאים במסגרות קדם-צבאיות, בשירות סדיר, בשירות לאומי או בעתודה אקדמית. יחד עם זאת, באותו תיקון הוגבלה קבלת הבטחת הכנסה להורים שילדיהם גרים עמם, ולא רק, כפי שקבע חוק הסיוע, למשפחות חד-הוריות שילדיהם נמצאים בחזקתן.

י. בשנת 1998 הוקלו תנאי הזכאות לסיוע במסגרות חינוך לילדים למשפחות חד-הוריות, כך שחישוב ההכנסה לנפש לוקח בחשבון מחצית מהכנסת ההורה ומתייחס למשפחה זו כאילו יש לה ילד נוסף (נפש נוספת, בלשון החוק).

י"א. בשנת 2008 התאפשרה קבלת קצבת הבטחת הכנסה להורים עצמאים שלומדים במוסד להשכלה גבוהה, כאשר הם עובדים ולומדים בהיקף של 40 שעות שבועיות.

י"ב. בשנת 2016 הותקנה הוראת שעה שבה במקביל להגדלת סכומי הבטחת ההכנסה עבור הורים עצמאים, הם יהיו זכאים גם למענק עבודה (מס הכנסה שלילי) בהיקף מוגדל, כאשר ברמות השתכרות שבהן קיימת זכאות כפולה ההטבות תקוזזנה. 

עוד כתבות

יאיר לוינשטיין, מנכ''ל אלטשולר שחם פיננסים / צילום: סם יצחקוב

הנכסים הצטמצמו ולקוחות עזבו: הרווח של אלטשולר שחם פיננסים עמד על 28 מיליון שקל

חברת הגמל והפנסיה של בית ההשקעות פרסמה את תוצאות הרבעון הראשון מהם עולה כי למרות השיפור בתשואות, הרווח ירד ב-24% לעומת הרבעון המקביל אשתקד • החברה תחלק דיבידנד של 21 מיליון שקל • מנכ"ל החברה הציבורית יאיר לוינשטיין: "רואים פוטנציאל במנועי צמיחה נוספים דוגמת ההשקעות האלטרנטיביות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה זינקה בכ-9%

מדד מנהלי הרכש שפורסם בארה"ב והיה מעל הצפי, העלה את החשש לעליית האינפלציה וגרם לירידות ● אנבידיה הציגה תוצאות רבעוניות מרשימות, המנכ"ל ג'נסן הואנג בטוח: "המהפכה התעשייתית הבאה החלה" ● מניית ניוז קורפ זינקה לאחר שחתמה על עסקת הרשאת תוכן עם OpenAI ● שתי "מופלאות" שהמשקיעים הכבדים מוכרים, ואחת שהם קונים ● מנכ"ל ג'יי.פי מורגן בטוח: כולם טועים לגבי כיוון האינפלציה

אחרי ההכרזה על מדינה פלסטינית: המכה החדשה שעשויה להגיע מכיוון נורבגיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: קרן העושר הנורבגית מתמודדת עם לחץ להפסיק להשקיע בישראל, למה כרים חאן החליט להודיע על הצווים בראיון ל-CNN, מפגינים פרו-פלסטינים השתלטו על אוניברסיטה בברלין ובאירלנד מסקרים איך מדווחים בישראל על המדינה ● כותרות העיתונים בעולם 

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

שכר הדירה טיפס, הוצאות המימון ירדו והרווח הנקי של עזריאלי זינק ב-23% ברבעון

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עזריאלי הציגה דוח רבעוני חזק עם גידול ברווח ובהכנסות ● גם דלתא גליל הציגה זינוק חד בשיעור הרווחיות הגולמית ● חברת הביטוח איילון הציגה גידול מרשים ברווח הנקי הרבעון שיותר מהוכפל לעומת התקופה המקבילה ● פנינסולה: גידול בהפרשות להפסדי אשראי הביא לירידה ברווח ● מדור חדש 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; זינוק מדהים במניות האנרגיה הסולארית

S&P 500 ירד ב-0.6% ● הדוח של אנבידיה: עקפה את הציפיות ומזנקת במסחר המאוחר ● מיהם המשתכרים הכי הרבה מבין המנכ"לים בוול סטריט ● מכירות טסלה באירופה בשפל של 15 חודשים ● לאחר הדוח, מניית אנלוג דיוויסס מזנקת, טארגט צללה ● מודרנה וקומפיוג'ן זינקו ● בגולדמן סאקס ממליצים על שופיפיי ●  סטנלי דרוקנמילר מכר את רוב מניותיו באנבידיה, מה הוא קנה? ● פרוטוקול הפד: בכירי הפד הביעו דאגה,האינפלציה לא יורדת ● ירידה מפתיעה במכירות הבתים הקיימים בארה"ב

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה הכריזה על ספליט. כך זה יעבוד

ענקית הטכנולוגיה שוב הדהימה את וול סטריט עם ביצועים פנומנליים ● אחת הבשורות בדוח היא מהלך לפיצול מניות ביחס של 1 ל-10: מה עומד מאחוריו, ואיך זה יתבצע בפועל? ● שאלות ותשובות

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

זו הייתה הבוננזה של קיבוץ יזרעאל, ואז השווי שלה התכווץ בכמעט 7 מיליארד שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות פרסמה השבוע דוחות שחשפו צניחה של חצי ברווחיות ובהזמנות ותחזית מאכזבת ● התוצאה הייתה צניחה של כ־30% ביום, שהפכה את הירידה במניה לנפילה של ממש ● מאז השיא, חברי הקיבוץ ששולט בחברה, הפסידו כמעט 4 מיליארד שקל על הנייר

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המשקיע הנודע מכר את המניה הכי לוהטת בוול סטריט, מה הוא קנה?

לאחר שבנה פוזיציה גדולה, סטנלי דרוקנמילר מכר את רוב החזקותיו באנבידיה ● עתה הוא מהמר בגדול על המניות הקטנות בוול סטריט

מחירי השכירות חזרו לעלות / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

אחרי שנה של קיפאון: איפה הערים שבהן עלו מחירי השכירות

בתחילת המלחמה נראה היה ששוק השכירות נעצר כמו כל המשק, ושירידות המחירים יצברו תאוצה, אך הנתונים מראים כיום מגמה הפוכה ● מספר הדירות שהמשקיעים מוכרים נמצא בירידה מסוימת, כי עליות המחירים מוסיפות לתשואות שלהם

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים הכבדים מכרו את מניות אנבידיה ומטא. איזו הם קנו?

את אנבידיה ומטא הם מוכרים, את אמזון קונים ● זה לא רק מימוש רווחים, המיליארדרים הללו צופים פני עתיד: אל התחרות הגוברת, השקעות ההון הדרושות ותזרים המזומנים העתידי

משתתפי כנס ''עולים על מדים'' / צילום: יונית שילר

הצעירים מרחבי העולם שבחרו להתגייס לצה"ל דווקא בעת המלחמה

כ-500 צעירים בגילאי 16-22 לקחו חלק באירוע "עולים על מדים" - יוזמה של "נפש בנפש", הסוכנות היהודית וקרן מיראז' ישראל ● חלקם עלו עם המשפחה, אחרים ישרתו כחיילים בודדים ● ישראל מתגייסת

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

רווח של 1.3 מיליארד שקל למזרחי טפחות גם כשהכנסות המימון ירדו והאשראי האט

מזרחי טפחות הציג ברבעון הראשון רווח נקי של 1.27 מיליארד שקל, פחות מהרבעון המקביל אך יותר מאשר ברבעון האחרון של 2023 שהושפע לרעה בעקבות המלחמה • הכנסות המימון ירדו למרות גידול של 6% בתיק האשראי • ההוצאות להפסדי אשראי נותרו גבוהות, על אף שלא הורגשה הרעה משמעותית מצד הלווים ● הבנק יחלק 40% מהרווח כדיבידנד

צילומים: AP (HENRY NICHOLLS, Kin Cheung), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אוקראינה תורשה לפגוע באדמת רוסיה ומה קורה כשנשיא ממנה שופטים

רישי סונאק מקווה להיאחז בשלטון עם קצת הנדסה של לוח השנה: בחירות באמצע הקיץ ● "התינוק הרע" גוזל מזון ממיליוני אפריקאים ● המערב עשוי לשנות את דעתו: אוקראינה תוכל לשגר טילים לתוך רוסיה ● ביידן מינה 200 שופטים שמאליים ● מורידים מחירים של 5,000 מוצרים באמריקה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

מחר ב-16:00: ביה"ד הבינלאומי לצדק בהאג ימסור את החלטתו בבקשה לעצור את הלחימה בעזה

הבקשה הוגשה ע"י דרום אפריקה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח, ובמסגרת התביעה היא האשימה את ישראל ברצח עם ברצועת עזה ● המשלחת הישראלית טענה ביום שישי האחרון וביקשה לדחות את הבקשה ● בין השופטים בהאג - נשיא העליון לשעבר אהרן ברק

איור: גיל ג'יבלי

איך נקבע שער הדולר וכיצד מתנהל המסחר בו לאורך היום?

שוק המט"ח נע בעצבנות בשנה וחצי האחרונות על רקע המלחמה והטלטלות הפוליטיות שפוקדות את ישראל ● איך מתנהל המסחר באחד האינדקטורים החשובים במשק, ומי השחקנים החזקים בו? ● שאלת השבוע, מדור חדש 

מרינה אשדוד (מימין) מול מרינה אשקלון / צילומים: Shutterstock

מחירי הדירות במרינות באשדוד ובאשקלון מזנקים: "קו שני לים זה מספרים אחרים לגמרי"

המחירים לדירות בבניינים שסביב המרינות של אשדוד רושמים שיאים חדשים ● באשקלון הם עדיין נמוכים יותר, אבל גבוהים מהמחירים בשאר אזורי העיר ● כך משפיעים הפרויקטים החדשים על המחירים של הדירות על קו החוף

מתחם ההשלמה, כפר שלם / צילום: יח''צ

אחרי 6 שנים: החברה שוויתרה על פרויקט נדל"ן גדול בתל אביב

אזורים פרשה מפרויקט התחדשות עירונית באחד המתחמים בשכונת כפר שלם לאחר שלא הגיעה להסכמות עם הדיירים ● בכך ויתרה על הכנסות של כ־889 מיליון שקל ● השבוע נחשף בגלובס כי אקרו ותדהר נטשו מיזם דומה בעיר

עו''ד בת אור כהנוביץ', מנהלת המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה / איור: גיל ג'יבלי

מחלקה קטנה במשרד המשפטים תורמת לחגיגת עבירות בנייה ברשויות מקומיות

רשויות מקומיות מעסיקות תובעים חיצוניים על מנת לטפל באכיפת חוקי עזר עירוניים, בהם חריגות בנייה ועבירות חניה ● תחקיר גלובס מעלה כי חלקן מוצאות את עצמן ללא תובע פלילי, בשל טענות למדיניות נוקשה של המחלקה האמונה על מינויים בפרקליטות ● כתוצאה, האכיפה נפגעת, נאשמים מזוכים, ודיונים מתבטלים ● משרד המשפטים: "רוב בקשות ההסמכה בהן חל עיכוב אושרו זה מכבר, וברשויות מכהן תובע"

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: אוהד רומנו

הפתרון של פרטנר לפרסומת שמחה בזמן מלחמה: סטטיק מבצע את חרבו דרבו

הפרסומת הקופצנית החדשה של פרטנר מתמקמת השבוע במקום השני בזכירות, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● קמפיין השירות של בנק לאומי הוא הזכור ביותר השבוע, ושטראוס משלבת אב קטוע יד בלי לעשות מזה עניין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה עקפה שוב את ציפיות האנליסטים; המניה מזנקת במסחר המאוחר

לאחר ארבעה רבעונים רצופים במהלכם הפתיעה לטובה את התחזיות המוקדמות, אנבידיה עושה זאת שוב ● ההכנסות עמדו על 26 מיליארד דולר וב-260% יותר מהרבעון המקביל ● הרווח למניה היה 6.12 דולר, זינוק של יותר מ-450% ● החברה תבצע פיצול מניות ביחס של 10 לאחד