גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל יצרנית הסטנטים הראשונה בישראל: "היום לא היינו יכולים להקים את החברה ללא הון חיצוני"

טובי סיון, יזם ומנכ"ל STI שנמכרה לחברה האמריקאית רזונטיקס תמורת עשרות מיליוני דולרים: "ב-1998, כשהקמנו את החברה, הרגולציה לא הייתה כל-כך קשוחה כמו עכשיו, וההשקעות הדרושות להקמת מפעל כמו שלנו לא היו כל-כך גבוהות"

STI / צילום: STI
STI / צילום: STI

אחרי 20 שנה של פעילות, חברת STI מאור עקיבא, יצרנית הסטנטים הראשונה בארץ, עוברת לידיה של חברה אמריקאית. בסוף השבוע האחרון נחתמה העסקה, ו-STI נמכרה לרזונטיקס תמורת סכום המוערך בשוק בעשרות מיליוני דולרים ולמעשה תהפוך למרכז ייצור של החברה בישראל. המרכז של רזונטיקס, העוסקת באותו תחום, בניו המפשיר, ארה"ב, ויש לה סניפים ברחבי העולם. הרכישה בוצעה בתמיכת קרן הפרייווט אקוויטי GTCR, שנכנסה כמשקיעה משמעותית ברזונטיקס ב-2017, ומאז מחזקת אותה כמובילה בתחום באמצעות רכישות.

בצד הישראלי, הצלחת STI והרווח מהאקזיט רשומים על היזם ומנכ"ל החברה טובי סיון, שמחזיק ב-100% מהחברה. בראיון ל"גלובס", סיון מספר על הדרך שעברה החברה מאז הקמתה וכיצד צמח המפעל שלה מ-100 מ"ר ל-3,000 מ"ר כיום, ומודה: "היום לדעתי אי-אפשר היה להקים חברה כזאת בדרך שבה עשינו זאת, ללא השקעה חיצונית. הרבה בחיים זה עניין של טיימינג, וב-1998, כשהקמנו את החברה, הרגולציה לא הייתה כל-כך קשוחה כמו עכשיו, וההשקעות הדרושות להקמת מפעל כמו שלנו לא היו כל-כך גבוהות".

"מקצוע שמעדיף נשים"

סיון (59), בוגר תואר ראשון בהנדסה ותואר שני במינהל עסקים מהאוניברסיטה הטכנולוגית של ניו יורק, מספר שבתום לימודיו הוא חיפש טכנולוגיות ורעיונות ליזמות, ובסופו של דבר הצטרף למפעל המבלט, שאביו חיים סינטוב הקים ב-1952 ועסק בעיבוד מתכות לתעשייה הביטחונית. "אלא שמתוך סקרנות לעולמות חדשים, חיפשתי לפתח טכנולוגיות מתקדמות", אומר סיון, "באותה תקופה החלו החברות הראשונות בישראל לפתח סטנטים, אבל לא הייתה קיימת בישראל, או בכלל, הטכנולוגיה הדרושה לייצר אותם. יצרתי קשר עם חברה גרמנית שבנתה במיוחד עבורי מכונה ייעודית. היינו החלוצים בהבאת המיקרו-חיתוך בלייזר לישראל.

טובי סיון/ צילום: STI

"התחלנו עם מפעל של 100 מ"ר בלבד, עם מספר קטן של מכונות. בתחילת הדרך התנהלנו כמו הסטארט-אפים שעבדנו איתם - מהירות ויצירתיות הייתה שם המשחק, לפעמים גם במחיר של חיתוך פינות".

STI (בשמה המלא STI Laser Industries), כחברה שעסקה בקבלנות משנה, לא גייסה מעולם הון חיצוני. כיום היא נחשבת מובילה בישראל בתחומים כמו עיבוד מוצרי ניטינול, ייצור של סטנטים, מסתמי לב, מוצרים לתחום הניתוחים הזעיר-פולשניים ומוצרים נוספים שדורשים עיבוד מדויק וייחודי. היא הייתה החברה הראשונה שייצרה סטנטים בישראל, בין היתר עבור חברות ידועות כמו מדינול ואינסטנט. גם היום היא מייצרת עבור החברות המובילות בישראל ובעולם בתחום המכשור הרפואי. 70% מפעילותה הם מול חברות שאינן ישראליות.

כיצרנית לתחום המכשור הרפואי, STI היא חלק מתעשיית המכשור הרפואי החדשנית. מצד אחד, מדובר בתעשייה קלאסית לכל דבר - העובדים בה הם פועלי ייצור שעברו הכשרה ייחודית, היא מתנהלת במתח רווחים לא גבוה ואינה רושמת פטנטים שניתן למסחר. ומצד אחר, תעשיית הייצור לתחום המכשור הרפואי היא לא ככל התעשיות. למוצרים רפואיים יש דרישות מיוחדות: לעתים הם צריכים להיות זעירים, החומרים שמהם מייצרים אותם צריכים להיות עמידים בסביבה התוקפנית של הגוף, הייצור חייב להיות מדויק ואמין. אם מוצר רפואי מתפרק או מפסיק לתפקד בתוך הגוף, יכולות להיות לכך השלכות הרות גורל.

כאשר חברת ייצור של מכשור רפואי עובדת עם סטארט-אפים, היא צריכה להיות יצירתית להפליא, מאחר שעליה להמציא מחדש את שיטות הייצור בהתאם למוצרים שאותן חברות מעוניינות לייצר. היא אמורה לעזור לאותן חברות להגיע מאבטיפוס למוצר שניתן לייצר בלי מורכבות מוגזמת ובעלות המאפשרת מתח רווחים סביר. גם המודל העסקי צריך להשתנות בהתאם לחברה שעמה עובדים, מאחר שלעתים קרובות לחברות הסטארט-אפ אין כסף לשלם עבור הייצור בתחילת הדרך. STI מייצרת היום עבור חברות מבוססות, ומהן מגיעות רוב ההכנסות שלה, אך בעוד שהסטארט-אפים כבר פחות משמעותיים עבורה, היא עדיין משמעותית עבורם.

חברות הייצור לרוב אינן מקבלות חשיפה, בין היתר משום שהן אינן ממומנות על ידי משקיעים חיצוניים. הן לא נחשבות למועמדות טבעיות לאקזיטים, אך מדי פעם יש יוצאי דופן.

איך נראה התחום בראשית דרכו?
"הדרך הייתה מלאה חתחתים בגלל פערי הידע והטכנולוגיה וחוסר הניסיון של כל התעשייה, גם בארץ אבל גם בעולם, לגבי ייצור של מוצרים שדורשים דיוק ומזעור ועמידות כאלה. אנחנו בעצם פיתחנו את הטכנולוגיה לבצע ייצור כזה והיא הפכה ל'גולד סטנדרט' בעולם".

מתי שיניתם גישה וחדלתם בעצמכם להיות סטארט-אפ?
"ב-2012 עשינו שינוי גדול. עברנו למיקום חדש, גם הוא באור עקיבא, אבל הפעם למפעל של 2000 מ"ר, ובמקביל עשינו שינויים בהנהלה. החזון היה להגיע לאיכות ולדיוק ומקצועיות שמתאימים באמת לשוק המכשור הרפואי. מאז הפכנו לחברה שמייצרת גם עבור הענקיות העולמיות".

מיהם העובדים שלכם? מהי ההכשרה שהם צריכים?
"העובדים שלנו הם עובדי ייצור שאנחנו מכשירים בעצמנו למקצוע הייצור הספציפי שלנו. הם לא מגיעים עם ידע מקצועי כי את הידע הזה לא לומדים בשום מקום. רובם תושבי אור עקיבא והסביבה.

"רוב העובדים שלנו הן עובדות. המקצוע הזה לדעתי מעדיף נשים. יש להן יכולת מוגברת לעבודת ידיים מדויקת, הקפדה על הפרטים ובקרת איכות.

"רוב המנהלים שלנו הם אנשים שצמחו מבפנים ועובדים איתנו שנים, התקדמו מתפקידים התחלתיים עד למעלה. לדוגמה, דימיטרי גוטמן, מנהל הייצור, התחיל ב-2001 כמרתך לייזר בחברה והתקדם בזכות היכולות שלו וכך רוב המנהלים בחברה.

"אנחנו מנהלים חברה מאוד משפחתית, עורכים מסיבות אחת לכמה חודשים וטיול פעם בשנה. אני מרגיש שאין פערים גדולים בין מנהלים ועובדים. לצערי היה לנו אובדן לא פשוט, כאשר נפטר אחי אלי סינטוב, שניהל את החברה האחות, המבלט. גם אבי נפטר, והיום אני מנהל את שתי החברות".

במקביל למכירה לרזונטיקס יעבור המפעל לשטח חדש, הפעם של 4,000 מ"ר. "הרכישה מבטיחה את הבסיס האיתן המקצועי להצלחה שלנו ושל תחום הסטארט-אפים למכשור רפואי שמגיעים מישראל", אומר סיון. 30% מהייצור במפעל הוא לחברות ישראליות, ובחלק מהמקרים בתמורה להחזקה בחברה, אם כי סיון מגלה כי לא היה לו מכך עדיין אקזיט. 70% מהייצור מיועד לייצוא לארה"ב, יפן, סין, דרום אמריקה, אירופה, קוריאה ועוד.

מה האתגר הבא?
"אני נשאר לפתח את החברה תחת רזונטיקס. אין כרגע שינויים לא מבחינת התפקיד שלי ולא מבחינת הפעילות בארץ". 

עוד כתבות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

תיקון והתנצלות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד