גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשק הביולוגי של הבלתי לחוצים

ואיך אנחנו, האנשים הרגילים, נשרוד את רודנות העידן החדש ● הטור הפותח בגיליון נובמבר של "ליידי גלובס"

1. הוא הגיע לפגישה איתי ורוב הזמן היה ממוקד בלספר לי בחינניות, כמעט באגביות, על ההצלחה שלו בהדרכת מנהלים בכירים בארץ ובחו"ל. ואז, לקראת סוף הפגישה, סיפר איך הגיע לעבוד עם אחת המנהלות הכי בכירות שכולנו מכירים. כשהתייצב במשרד להדריך אותה, הוא נתקף פאניקה. לחץ כבד לפת אותו עד כדי שיתוק. זו כבר לא הייתה התרגשות נעימה שבה הערנות מתחדדת. הוא הרגיש שמציף אותו לחץ מחריד ומשבית. הוא לא היה מסוגל לתפקד.

עד שסוף סוף הצליח לקבוע את הפגישה, עד שהגיע לאישה הזו. יש לו באמת מה לתת לה? 'לא יכול להיות שעכשיו הגוף יבגוד בי', הצליפו בו המחשבות. הוא התיישב והכריח את עצמו להיכנס לריכוז. הוא זכר שיש לו ארגז כלים, אז הוא שלף אותו והתחיל לעבוד על עצמו. קודם כל השמיע באזניות את המוזיקה שמרימה אותו, בניסיון להתמקם באזור רגשי מוכר. כזה שהזכיר לו מי הוא ומה הוא יודע לעשות. אחר כך קרא כמה פידבקים ממנהלים שהוקסמו מהעבודה שלו. לאט לאט החזיר לעצמו את הנשימה שהלכה לאיבוד, והתאפס. ועכשיו, רק עכשיו, הוא נכנס אליה לחדר כדי ללמד אותה איך להיות פחות בלחץ.

ישר חיבבתי אותו על זה. הוא לא ניסה (רק) למכור לי פוזה, הוא נתן אמון. אלא אם כן הפוזה היא האמון, ואז הוא ממש מאסטר. לספר לי על הפגיעות מאחורי הקלעים, שם הוא לא המנטור יודע-כל. הוא בסך הכול אדם שהציב לעצמו יעד להגיע לפגישת עבודה עם מנכ"לית מאוד משפיעה. ונלחץ.

2. מפמפמים לנו את זה כל הזמן, זה צו התקופה. הוא בא בכל מיני צורות, אבל בשורה התחתונה הוא דוחק בנו לעשות דבר אחד: לצאת מאזור הנוחות. זה אומר לחרוג מעצמנו כדי להגיע ליעדי שיא, להציב משימות מפחידות ומרגשות, לטפס ולטפס עוד כדי להגיע למשהו, נקרא לו פסגה. ואחרי שהשגנו את היעדים, בל ננוח. חלילה! נסמן מיד את היעד הבא, כי אחרת אנחנו סתם חונים. והיעד הבא? מרגש ומפחיד, אלא מה.

אז מה נהיה: לא ניתן לעצמנו לחיות פחות מחיים אינטנסיביים, עוצמתיים, מרגשים. אבל מה, מלחיצים אש. הלחץ הופך להיות בן לוויה קבוע. אם תשאלו אותנו מה נשמע, זה תמיד יהיה: 'אין לי אוויר'. כי מה החלופה? להעביר את החיים במצב טיסה?

יש הוגים שמטיפים ששם, בדיוק בנקודה הזו, שבה אנחנו 'חורגים מעצמנו', נמצאת משמעות הקיום.

אבל יצא לי להיתקל גם באנשי האסכולה האחרת. קחו, למשל, את מילן קונדרה. ב'חגיגת אי המשמעות' הוא גרס שהאושר לא טמון בחתירה למטרה והשגתה, אלא בקבלה בלב רגוע וטוב של החיים כמות שהם.

לצערנו, זה פחות תפס.

אז אנחנו מתמסרים, נכנעים ללא קרב לרודנות של העידן החדש, ומכניסים את עצמנו שוב ושוב לשטחי אש. כבר הפנמנו מגיל צעיר שרק ככה נוכל להגיע לצמיחה.

ומי מסמל צמיחה יותר מאנשים במעגלי עשייה שהגיעו לעמדות משפיעות. אתם תראו אותם על מדי א' מכופתרים, מלוטשים, מתרגלים תנוחות של כריזמה. אבל מאחורי הקלעים, שם תמיד נמצא הסיפור היותר מעניין. לנו, שכותבים על האנשים האלה, יוצא להכיר מקרוב את החצר האחורית.

ועומק הדרמה הוא כעומק היכולת להכיל מצבי לחץ. כלומר, חוסר היכולת. הרבה פעמים גיליתי שדווקא ההצלחה הופכת אנשים שבריריים יותר. כשהם קולטים כמה יש להם להפסיד.

3. יש לי חשד קל שאם תשאלו את הצוות שלי, הם יתנדבו לטנף עליי שאני יצרנית לחץ. טוב, אל תלחצו, מודה בהכול. אני צריכה את זה בשביל עצמי, כדי לשנע אנרגיה, לארגן תזוזה.

אנחנו רק מתחילים את העבודה על העיתון, וכבר מכניסה את כולם לקצב קדחתני יותר מבעיתון חדשות יומי. 'יאללה, נכנסים לאנרגיה של סגירה'. אף אחד לא מבין מה אני רוצה, אבל הלחץ הוא מקדם ההגנה שלי.

לא מזמן הובלתי אירוע גדול, והגעתי לפני, והייתי לחוצה שהכול יהיה כמו שצריך. וכבר ראיתי שכמעט כלום לא ערוך כמו שחשבתי. 'הכול יהיה בסדר, תזרמי', זרקה לי אחת האחראיות. 'יאללה תזרמי', שמעתי את עצמי חושבת לעצמי, מנסה לשבור מסורת של שנים. אף פעם לא הייתי מאנשי היאללה-יאללה.

ככה גידלתי ילדים. הנחתי את היד לגונן על התינוק מהשפיץ של השולחן כמה צעדים לפני שבכלל תכנן להגיע לשם. וכשהילדים הגדולים בפארק שיחקו כדורגל, הנסתי אותו הביתה, כדי שלא יחטוף כדור בפרצוף. וכל פרויקט אני מתעקשת לתכנן לפרטיו ולסיים הרבה לפני הדד ליין.

אני מושקעת בלחץ שלי. לא מזניחה. יכולתי לקחת הכול בשאנטי, רק שאני יודעת איך זה היה נגמר. לפעמים אני מהנדסת לחץ במינונים קטנים רק כדי לסכל אפשרות למשבר בהמשך.

תנסו לחיות בלי שום לחץ בכלל, אפס גורמי לחץ - זה מנוון. תראו איך זה עובד על השרירים.

כשמפעילים עליהם לחץ, הם מתחזקים. גם העצמות הופכות צפופות יותר. עד גבול מסוים, מתיחת יכולות תובענית עושה לנו טוב. כשהוא מוזלף במינונים סבירים, לחץ עובד כמו חיסון.

4. מבאס להיוולד לזה. סטרס אצל אמהות בהריון גורם לשחרור רמה גבוהה של קורטיזול, הורמון סטרס. גילו שבמצב כזה התינוק נולד עם מערכות סטרס יותר פעילות. מראש הוא מתוכנת עם גישה חשדנית כלפי העולם: הכול קשה ושלילי. גם כשבסביבה אין סכנה באמת, כל אירוע קטן יעורר תגובות מאוד חזקות.

אצל צאצאים של קורבנות טראומה (גם ניצולי שואה) מצאו רמות גבוהות של הורמוני סטרס. כ-20% מהתינוקות נולדים עם סף עוררות גבוה מאוד. הם נבהלים יותר מאחרים מול שינויים בלתי צפויים. אלה התינוקות שיתפתחו להיות אנשים לחוצים. הפעילות העצבית שלהם יותר גבוהה. הם במתח, התגובתיות שלהם אינטנסיבית מהרגיל. זה מוכתב להם מראש ביולוגית. אלה התנהגויות שמקודדות בגנים, אז מה הטעם להתייסר.

5. כשהחיים מערימים עליך עוד ועוד פרויקטים, אתה מתחיל לחיות בפיקים. מי שיש לו נפח מנוע להכיל את זה - הוא בר מזל, הביולוגיה שלו מאפשרת. אלה האנשים שלא צריכים שעות שינה, הם מרגישים נוח גם כשהם לא שולטים לגמרי בחומר, גם כשהם על במה מול 20 אלף איש.

אלה האנשים שלא משנה מה, לא נלחצים. הם יריצו דאחקות בקטעים הכי מחרפנים. בקצה של זה נמצאים לוחמים ביחידות מובחרות. אלה שלא רק שומרים על קור רוח, אלא גם מביאים ביצועים מדויקים במצבים הכי מלחיצים. כשחקרו את התופעה גילו אצלם מכנה משותף גנטי. יש להם נשק מוחי: נוירופפטיד Y. רמות גבוהות של החומר הזה הופכות אותם חסינים במצבי לחץ. שום דבר לא יערער אותם. תלחיץ אותם? יצחקו לך בפרצוף. הם מאובזרים אחרת. רובנו היינו רוצים לשים יד על החומר הזה. אולי זה עוד יקרה בעתיד, כשעריכה גנטית תהיה מוצר צריכה זמין.

6.אם פתחתם את החלון, בטח שמתם לב שיש מהפכה בחוץ. תקופה של חילופי אלים. ומה הם יודעים לעשות, האלים החדשים? דיגיטל, אלא מה. אנחנו הדור הראשון בהיסטוריה של האנושות שחווה שינויים בקצב כל כך מהיר. הכול משתנה לנו מתחת לאף, בקצבים שאין סיכוי לעכל באמת, ושרק מעלים את מפלס הלחץ - כי לא תמיד יש לנו היכולת להתמודד עם מה שניצב בפנינו. או לפחות ככה אנחנו חושבים. לחץ שלא נספיק, שלא יראו אותנו, שלא יעסיקו אותנו, שנתקמט, שנתרושש, שניחלש, שניתלש. שלא נספיק לראות את הסדרות הכי מדוברות ואת צונאמי הדעות בים של רשתות חברתיות.

כולנו תחת מתקפה חושית, מופגזים בכמויות בלתי נתפסות של תכנים, וזה הופך קשה יותר מאי פעם להתרכז. רובנו לא מודעים לזה שהקשב שלנו לא מאומן. האפליקציות נלחמות עליו, ובדרך כלל גם לוקחות. תחת העומס הזה, כולנו נראים כמו מי שלא יזיקו להם עוד כמה שעות שינה. זה גומר לנו את הסוללה. אז איפה מטעינים?

7. המוח שלנו עסוק רוב הזמן בלפרש מה עומד לקרות, כדי להגיע למסקנה מהירה: זה איום או לא איום? כדי לאפשר את ההישרדות שלנו, המוח מתפקד קודם כל כאיבר ניבוי. החלק המעודד הוא שהוא גם מאוד גמיש ומשתנה בתגובה לאירועים. אם אנשים היו מבינים שחוויות היומיום שלהם משנות את מבנה המוח, זה היה מטיל עליהם אחריות להזין אותו בעיקר בחוויות נעימות.

כשהתעמקתי בעניין עם חוקרי מוח, הבנתי משהו על ניהול סטרס. איך שלא תסתכלו על זה, בסוף תמיד זה יגיע לפעילות גופנית. ספורט מוריד לחץ. גם סביבה תומכת מורידה, כשהיא מרימה. כי אז משתחרר אוקסיטוצין, הורמון חברתי שמוריד את מפלס המתח. לתרגל מדיטציה משנה את מבנה המוח. זו הדרך לבחור איפה לשים את הקשב שלנו. גם שהייה בטבע עושה את זה, היא מטעינה אותנו ביכולות קשב. גירויים פשוטים, רגועים, הוליסטיים. משהו באיזון הגירויים שם מאוד נכון למוח שלנו. וצריך ונטילציה - פעם זה יהיה צחוק, פעם בכי. כל דבר שינקז את המתח שמצטבר.

מי שבז לכל זה וממשיך לחשוף את עצמו למתחים, כל יום עוד טיפה ועוד טיפה - עלול לגרות את המערכת עד כדי סטרס כרוני, שגומר את מערכת החיסון.

הלחץ, יש לו מהלכים חזקים, הוא יכול להרוס. את הגוף, את מצב הרוח, את היחסים. הוא מפרק.

8. אני חושבת מה קורה למוח כשאנחנו מתעקשים לחיות במצבי לחץ, והמוח מנסה לתפקד איכשהו בתוך העיסה המבעבעת הזו של אדרנלין עם קורטיזול, שילוב מפוקפק שהוא תענוג קטן מאוד. העוררות הגבוהה שאמורה להציל לנו את החיים במצב סכנה, מיותרת לנו כשהיא מתגייסת שוב ושוב על יבש.
אני כבר מזמן הגעתי למסקנה שהפינוק שנקרא הצפת אדרנלין זה לא בשבילי. אז בעדינות עם הריגושים, כי במנות גדולות הם פחות.

"בני האדם אינם יכולים לשאת מציאות רבה מדי", כתב המשורר ט.ס אליוט. אבל מה זו מציאות? מה שבשביל אחד זה לא יותר מלחץ קל באוזניים, יכול להיות עינוי בלתי נסבל למישהו אחר. שקט נפשי הוא לפעמים סיבה מספיק טובה כדי להתנער מהצו שרודה בנו לטפס לשיא המרגש הבא.

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג׳ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● על פי ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב והלחימה תיארך כשישה שבועות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים