גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניצחון של מרים פיירברג בנתניה הוא כתב אישום ציבורי לרשויות החוק

ניצחונה של מרים פיירברג הוא הכישלון של שי ניצן, אביחי מנדלבליט ורוני אלשיך ● תיק פיירברג נשאר פתוח - בפרקליטות מתלבטים, שוקלים וחוששים לפתוח חזית מול מפקד יאח"ה כורש בר נור ● העובדה היא שהפרקליטות, בידיעת היועמ"ש והמשטרה, לא שכנעה את הנתנייתים שיש בעיה עם ראשת העיר שלהם ● פרשנות

ראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג / צילום: איל יצהר
ראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג / צילום: איל יצהר

1.

הניצחון של מרים פיירברג הוא הכישלון של שי ניצן, אביחי מנדלבליט ורוני אלשיך. להיבחר שוב אחרי 20 שנה בראשות עיריית נתניה ועוד עם כ-60% תמיכה היא הבעה מובהקת לאי-אמון במערכות האכיפה וראשיהן. התושבים אמרו: 3 שנים אחרי תחילת החקירה לא הוכחתם את מה שטענתם.

2.

"תיק 255" נחשף ביום 7.9.2016. ראשת עיריית נתניה פיירברג - דמות מוכרת וססגונית - נעצרה למספר ימים ונחקרה באזהרה. המשטרה הודיעה: "לפי החשד, בכירים בעירייה ומקורבים להם פעלו על-מנת לקדם את ענייניהם של קבלנים ויזמים בעיר נתניה, בתמורה לשוחד וטובות הנאה מסוגים שונים, תוך שגורמי העירייה ומקורביהם פועלים בניגוד עניינים מבלי לדווח על כך, ותוך שכלל המעורבים מבצעים שורת עבירות שוחד, מרמה, הלבנת הון ומס". עוד הודיעה לה"ב 433 כי "החקירה מנוהלת בסיוע הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ומלווה על-ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה".

3 שנים חלפו מאז. במהלכן המשיכו להופיע מדי פעם סיפורים קשים על יחסים מושחתים, דירות שעברו מפה לשם, הטבות אסורות, מתנות יקרות, שמות כבדים הוזכרו כדרך-אגב, רמזים מעל ובין השורות. ב-21.3.2017 סיימה המשטרה בראשות המפכ"ל רוני אלשיך את החקירה והעבירה לפרקליטות המלצה חד-משמעית להעמיד את פיירברג לדין. בנוסף המליצה המשטרה להעמיד לדין גם את בעלה לשעבר של פיירברג וגם את בנה, לאחר ש"נמצאה תשתית ראייתית להעמדה לדין", התבטאו "גורמים" במשטרה.

3.

מעל לשנה וחצי חלפו מאז. והנה, בעיצומו של הקיץ האחרון החלו כותרת חדשות, יותר נכון "שמועות" מכוונות, ככל הנראה מכיוון הפרקליטות שכאמור ניהלה והובילה את התיק הזה בצמוד למשטרת ישראל, כמתחייב ממעמדה הציבורי של פיירברג. השמועות השתמשו במילים: "קשיים ראייתיים משמעותיים בתיק", "המשטרה לא הציגה ביסוס ראיתי לחשדות" (המשטרה? הרי הפרקליטות לוותה את התיק מהרגע שנפתח), "זה לא ממש שוחד", "זו לא בדיוק הונאה", "אם בכלל זו הפרת אמונים" ועוד מיני שמועות.

בתגובה לשמועות נודע כי בכירי היחידה הארצית לחקירות הונאה, ובראשם המפקד עתיר-התשבוחות תת-ניצב כורש בר נור, לוחצים על פרקליט המדינה שי ניצן להעמיד לדין את פיירברג. בינתיים התקרב מועד הבחירות לרשויות המקומיות. מעל 20 תיקי ראשי רשויות חיכו להחלטות, וכ-12 נחקרים-חשודים כבר היו בעיצומו של המרוץ להיבחר מחדש. הפרקליטות הבינה שהסחבת המאפיינת אותה פוגעת קודם כל באמינותה - ופתחה ב"מבצע" קבלת החלטות. נסגרו תיקים נגד ראשי העיריות של קריית שמונה, צפת, מבשרת ירושלים, רמת-גן ודימונה. חלקם בעילה של חוסר ראיות, וחלקם מחוסר אשמה. למה צריך להתקרב לבחירות כדי להחליט שאין אשמה?. לא ברור.

4. 

תיק פיירברג נשאר פתוח. בפרקליטות מתלבטים, שוקלים וחוששים לפתוח חזית מול כורש בר נור. הם יודעים שם שהפרקליטים מפרקליטות המדינה מלווים את התיק מזה 3 שנים, ושזה ייראה רע מאוד לסגור תיק בעוצמה תקשורתית גבוהה. פיירברג התמודדה, הפעם מול 4 גברים, ומי שקיבל את ההחלטה החד-משמעית הם תושבים נתניה. היא אפילו לא צריכה לחכות לקולות החיילים.

5.

אירוע כזה מערער לא מעט אנשים, דעות ועמדות, וכבר הלילה החלו האמירות שמטרתן לבזות ולזלזל בניצחון של פיירברג. "זה בגלל הכסף של הקבלנים", "תמיד אמרנו ש'הם' מטומטמים" ("הם" זה כל מי שהוא לא "אנחנו"), "היא בכוונה 'הרדימה' את הבחירות", "זה בגלל הצרפתים שמילאו את העיר ולא מעניין אותם כלום", "רק בגלל שהארבעה מולה לא התאחדו" וגם - "היא בעצם הפסידה, כי בבחירות קודמות ניצחה ב-72% ועכשיו רק ב-48.2%" ועוד.

אולי הכול נכון, ואולי בכלל לא. עובדה היא שהפרקליטות, בידיעת היועץ המשפטי לממשלה והמשטרה החוקרת, לא שכנעה את הנתנייתים שיש בעיה עם ראשת העיר שלהם.

6.

11 ראשי רשויות חשודים התמודדו בבחירות לרשויות המקומיות שנערכו אתמול (ג'). חלקם ניצחו, חלק קטן הפסידו, וחלק יתמודדו בסיבוב שני, ביניהם - וזה לפני ספירת קולות החיילים - ראש עיריית ראשון-לציון, דב צור, החשוד-נחקר שקיבל 31.8% מקולות המצביעים, לעומת מתחרהו רז קינסטליך שקיבל 21.7%; ואיתמר שמעוני מאשקלון, גם הוא חשוד-נחקר, שיתמודד ככל הנראה בסיבוב שני מול תומר גלאם.

המערכת אפשרה לנחקרים להתמודד באומרה: ניתן לאזרחים להחליט. ערב הבחירות דחתה הוועדה להשעיית ראשי רשויות את בקשת היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט להשעות את דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר, לאחר שזה חתם על עסקת טיעון והודה, לפני שבועיים, בעבירה של הפרת אמונים במסגרת פרשת ישראל ביתנו.

לפני כמה חודשים דחתה ועדת ההשעיה את בקשת מנדלבליט להשעות את חאלד טאטור, ראש מועצת ריינה, על רקע כתב אישום שהוגש נגדו בגין סחיטה באיומים ומרמה. ועדת ההשעיה ציינה את התמשכות ההליכים והתנגדה להתערבות בהליך הדמוקרטי.

יצוין: ליטבינוף נעצר בדצמבר 2014, חקירת טאטור נפתחה בתחילת 2015. הבעיה של המנצחים וגם של הציבור שבחר בהם היא שהפרקליטות ומשטרה עלולים 'לנקום' בהם על זלזול התושבים בתיקי החקירה וההאשמות לכאורה, ולפתוח בגל חדש של חקירות והאשמות. בעיה עוד יותר גדולה היא שיש למערכת האכיפה את האפשרות החוקית לבוא יום, שבוע או חודש אחרי הבחירות ולהודיע על השעיית הנבחר עד לתום ההליכים. עד לסיום המשפט.

7.

60% מבעלי זכות הבחירה (סה"כ 6,653,808) הלכו אתמול להצביע. הפוליטיקאים - שיזמו, כתבו והצביעו על יום השבתון ואיימו במשך כל יום הבחירות ש"אם לא תלכו לבחור אז נשנה את החוק כך שרק מי שיביא פתק שבחר - יכירו לו בחופש" - חוגגים. "השבתון הביא לעליה של ממש", "הצלחה ענקית ליום השבתון", "זינוק בזכות השבתון", "הוכחה לחוזקה של הדמוקרטיה".

בבחירות הקודמות זה היה 51%. זה אומר שההבדל בין שיעור ההשתתפות ב-2013 לבחירות 2018 אתמול הוא 9% של בוחרים שהלכו להצביע בזכות החופש/השבתון/תוספת דור הצעירים שמלאו להם 17, גיל הבחירה בבחירות מוניציפליות (בניגוד לגיל 18 בחירות לכנסת). מאחר שההפסד המוערך של יום השבתון הוא 2 מיליארד שקל, הרי שבעבור כל בוחר ובוחרת מימן הציבור 7,000 שקל. שווה? גם אם לא שווה - אין סיכוי שהשבתון יבוטל, והוא גם לא ישונה באופן שרק מי שהצביע - יוכר לו החופש. 

*** חזקת החפות: חלק מראשי הרשויות והמועמדים המוזכרים בכתבה הם בגדר חשודים או נאשמים בלבד, הם לא הורשעו בכל עבירה, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות. כל עוד לא הורשעו בדין, החשודים והנאשמים הם בגדר חפים מפשע. 

עוד כתבות

ד''ר אביב צנזור / צילום: דוברות הטכניון

המרצה שהפך לסלב של בני נוער יודע איך להפיג חרדות ממתמטיקה

אלפי תלמידי תיכון לומדים איתו לבגרות במתמטיקה, וסטודנטים צופים בו ביוטיוב במקום להגיע לשיעורים ● ד"ר אביב צנזור, שהסרטונים שלו זכו למיליוני צפיות, מסביר בראיון לגלובס איך הוא הפך לדמות משמעותית בחייהם של בני נוער ומדוע החליט לוותר על היוקרה שבמחקר ולהתמקד בהוראה

צילום: טלי בוגדנובסקי

תוכנית המתאר של תל אביב: ניתן להגיש התנגדויות עד יום שבת

תוכנית המתאר מתאימה את התכנון בעיר להקמת המטרו ולתמ"א 70, שקובעת זכויות בנייה רבות לאורך צירי המטרו ● עד כה הוגשו 72 התנגדויות, כשהמתנגד הבולט ביותר הוא דווקא מהנדס העיר

איור: גיל ג'יבלי

מתכוונים למכור את הדירה ולקנות חדשה? תקראו את הכתבה הזו קודם

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתוני רשות המסים שהגיעו לידי גלובס חושפים: רבע מרוכשי הדירות שצריכים למכור את דירתם הישנה, מאבדים את הפטור ממס משום שאינם מצליחים למכור בתקופה המותרת, בשל הקיפאון בשוק ● רו"ח איריס שטרק: "שלושה חודשי הארכה זה פלסטר, צריך לפחות שנה"

אסף רפפורט / צילום: עמר הכהן

אסף רפפורט מסתובב עם פנקס צ'קים ורשימת חלומות, למרות שעסקת רשת 13 עוד לא אושרה

האישור לעסקת הרכישה של ערוץ 13 בידי קבוצת ההייטקיסטים טרם התקבל, אך הזרמת הכספים כבר החלה באמצעות הלוואות - לצד משיכת עיתונאים מהערוצים מתחרים לחברת החדשות ● בינתיים, בתאגיד צריכים להיערך במהירות לגיוס מחליפים, לקראת הבחירות הקרובות

אזור פגיעת טיל איראני בבית שלמש, במערכה האחרונה מול איראן / צילום: כבאות והצלה לישראל

פחות אופטימיים, יותר דרוכים: איך המצב הביטחוני השפיע על הישראלים

מסקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה הלך הרוח החברתי ברקע המצב הביטחוני, עולה כי 62% מהציבור מעריך שהסיכויים לחזרה ללחימה באיראן הם גבוהים ● לדברי ד"ר ליאור יוחנני, מנהל המחקר הכמותי במכון, הישראלים מצויים בתחושת המתנה, אך לא יודעים למה לצפות

בנייה למגורים באשקלון. נוכחות חזקה לערי הדרום בטבלת השיאניות / צילום: Shutterstock

המהפך של הדרום: העיר שמובילה בהתחלות הבנייה

עפ"י נתוני הלמ"ס לסיכום 2025, באשקלון נרשמו הכי הרבה התחלות בנייה בייעוד תעשייה ואחסנה - יותר מ־160 אלף מ"ר ● באופקים החלה בנייתם של יותר מ־59 אלף שטחי מסחר, ובתחום המגורים נכנסו ארבע מערי הדרום לעשירייה הראשונה

שני וייס, אפרת כהן, יניב אהרונוביץ' / צילום: יהונתן בלום, רמי זרנגר, תמי בר שי

עורכי הדין שעזבו משרות נחשקות בהייטק וחזרו למשרדים: "רואים את השוק מלמעלה"

מגמת עזיבת המשרדים הגדולים לטובת משרות "אין-האוס" בהייטק ובחברות מסחריות דועכת, ובמקומה רואים מקרים של חזרה לפירמות ● שלושה עורכי דין שחזרו למשרדים מדברים על המניעים ועל האופן שבו הניסיון העסקי שצברו הופך אותם לנכס יקר יותר ללקוחות

איל פז / צילום: יונתן בלום

בגיל 37, המנכ"ל שמוביל את ענקית התשלומים בישראל

איל פז הגיע למאסטרקארד כמנהל לקוחות, ובתוך שש שנים מונה למנכ"ל, בדיוק כשפרץ עם כלביא, "עם מאות עובדים לדאוג להם" ● עכשיו הוא מתכנן את המהפכה שתאפשר לשלם בסופר בעזרת סוכני AI ● פרויקט 40 עד 40

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

בתקשורת האיראנית מדווחים על פיצוצים שנשמעו בדרום המדינה

ה-CIA מעריך כי איראן מחזיקה בכ-75% ממלאי המשגרים הניידים ובכ-70% ממאגרי הטילים שהיו לה לפני המלחמה ● צה"ל אישר רשמית כי מפקד כוח רדואן אחמד ע'אלב בלוט חוסל בדאחיה בביירות; כוננות שיא ל"מתקפת נקמה" ● דיווח בארה"ב: איראן צפויה להחזיר היום את תשובתה להצעה האמריקאית לסיום המלחמה ● דיווח: טראמפ עצר את המבצע בהורמוז בעקבות לחץ סעודי ●  עדכונים שוטפים

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

הטיסה התעכבה ביום - וארקיע תפצה את הנוסעים בכחצי מליון שקל

ביהמ"ש קבע כי על חברת התעופה הישראלית לשלם ל-115 נוסעים פיצויים שמסתכמים בכחצי מיליון שקל, בגין עיכוב בטיסה ממרוקו לת"א בשנת 2022 בשל תקלה לא צפויה במטוס ● ארקיע טענה כי עומדת לה "הגנת כוח עליון", אך טענתה נדחתה

מטוס של לופטהנזה ממריא / צילום: ap, Michael Probst

פיצויים בגובה 55 מיליון אירו: מה מלמדים דוחות לופטהנזה על הענף במלחמה

ענקית התעופה, שנחשבת למי שקובעת את הלך הרוח בענף, פרסמה את הדוחות לרבעון הראשון של השנה ● בצל המתיחות עם איראן, לופטהנזה דיווחה על ירידה של 4% במספר הטיסות ועל קיצוץ של כ־20 אלף טיסות בקיץ ● הכנסות הקבוצה דווקא עלו ב־8%

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

רבעון שיא לאורמת עם זינוק של מעל 70% בהכנסות, המניה קופצת

חברת האנרגיה הגיאותרמית, שנסחרת במקביל בת"א ובניו יורק, פרסמה דוחות חזקים, שנתמכו על־ידי עליות חדות במגזרי המוצרים והאגירה שלה ● המנכ"ל דורון בלשר ציין כי רוב ענקיות הטכנולוגיה רוצות חשמל ירוק שיתמוך בדאטה סנטרים שלהן, וגם מסר עדכון לגבי הדור הבא של האנרגיה הגיאותרמית

כותרות העיתונים בעולם

"העריכו בחוסר את איראן": הפגיעות הקשות בבסיסים האמריקאים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: צילומי לוויין חושפים שהיקפי הפגיעות של איראן בארה"ב היו גבוהים משפורסם, הקרב על ישראל מטלטל את הימין האמריקאי, ואובר נפגעה מהמלחמה עם איראן • כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: Shutterstock

כשהדולר והאג"ח בארה"ב לא מספקים הגנה: איפה נמצא מקלט לכסף

המשקיעים בעולם רגילים לברוח לדולר ולאג"ח ממשלת ארה"ב בכל משבר ● אבל כיום החוב האמריקאי העצום, הגירעון המבני, השימוש בדולר כנשק פיננסי וסיכוני האינפלציה מחייבים שינוי תפיסה ● איך ניתן להתגונן מהפסדים, ואילו התאמות נדרשות בתיקי ההשקעה?

אילוסטרציה: Shutterstock

הזוג נפרד לפני החתונה, והקרב על דירת "מחיר למשתכן" הגיע לבית המשפט

בני זוג ידועים בציבור רכשו דירה לקראת נישואים, אך נפרדו כעבור שלוש שנים ● פסק הדין קבע כי הרישום המשותף נשען על ההנחה שהחתונה אכן תתקיים, אך כיוון שהגבר מימן את רוב התשלומים, ובגלל שהוכחה בגידה מצד האישה, נקבע כי חלוקת הדירה באופן שוויוני תוביל לעיוות דין

יובל דיסקין / צילום: סיון פרג'

עסקה מדורגת לרכישת הסטארט-אפ של יובל דיסקין ב-120 מיליון דולר תוך שלוש שנים

חברת הסטארט-אפ סיימוטיב של ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין תירכש באופן מדורג ע"י חברת אינטגרציה לתעשיית הרכב KPIT מהודו ● העסקה כוללת מספר שלבים, כאשר תחילה תהיה השקעה של 10 מיליון דולר בתמורה ל-26% ממניות החברה

גגות סולאריים / צילום: Shutterstock

באר שבע היא בירת הגגות הסולאריים של ישראל. תל אביב משתרכת מאחור

משרד האנרגיה מיפה לראשונה את פוטנציאל הגגות הסולאריים בישראל באמצעות בינה מלאכותית וצילומי לוויין ● הנתונים ממחישים את הפער בין יישובים כפריים וערי תעשייה לבין ערי המרכז הצפופות, שבהן ריבוי בניינים משותפים ותשתיות כמו דודי שמש מקשה על התקנת פאנלים ● מי מובילה את הרשימה, ומה משרד האנרגיה עושה כדי לקדם את המהפכה?

זום גלובלי / צילומים: AP-Angelina Katsanis, Susan Walsh, Ananya Das

לראשונה זה שנתיים: ההישג של אוקראינה במלחמה עם רוסיה

הסעיף החדש והמדאיג שנכנס לחוקה בקוריאה הצפונית • רוסיה איבדה בחודש האחרון יותר שטח ממה שכבשה, והפוליטיקאית הבכירה בהודו שמסרבת לקבל את תוצאות הבחירות

האסון בהר מירון, 2021 / צילום: ap

הסדרת ההילולה במירון יושמה, אך יש בעיות שנשארו לא מטופלות

אחרי האסון במירון, הממשלה מסדירה את אירוע ההילולה כל שנה מחדש ● אלא שזה רק מחדד את הכשל המהותי שוועדת החקירה הצביעה עליו ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי ניהול אירוע הילולת ל"ג בעומר במירון

בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ

הטבלה לא משקרת? ברשת הופצו נתוני צמיחה, אבל יש בהם לא מעט בעיות

פרסום ויראלי ברשתות החברתיות טען ש"כשנתניהו לא בשלטון, מדינת ישראל מזנקת", אלא שמתברר שהוא נסמך על נתונים בעייתיים ● אבל לפני שנכנסים למלחמות הקרדיט, הכלכלנים מזהירים: אי אפשר לייחס צמיחה כלכלית שנתית לממשלה אחת בלבד ● המשרוקית של גלובס