גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מסמן את המהגרים באוקטובר, אילו הפתעות הוא שומר לנובמבר?

שבוע לפני בחירות אמצע-הקדנציה לקונגרס, דונלד טראמפ שולף נשק בדוק מן האמתחת הפוליטית: הוא מזהיר את אמריקה מפני מהגרים ● בשעה שאלפי פליטים מתנהלים בדרכי אמריקה המרכזית, הנשיא שולח 5,000 חיילים אל גבול מקסיקו לעצור אותם – ומודיע כי יבטל את הזכות החוקתית לאזרחות מתוקף לידה ● הבעיה היא שנשיאים אינם מורשים לבטל חוקות

פליטים מהונדורס עושים את דרכם אל גבול ארה“ב / צילום: רויטרס, Adrees Latif
פליטים מהונדורס עושים את דרכם אל גבול ארה“ב / צילום: רויטרס, Adrees Latif

"הפתעת אוקטובר" היא מטבע לשון רב-שנים בפולקלור הפוליטי האמריקאי. ההפתעה הזו מתרחשת ערב בחירות (מפני שבחירות כלליות מתקיימות תמיד בתחילת נובמבר), ויש לה הפוטנציאל של טריפת הקלפים.

כמעט משונה עד כמה החרדה מפני הפתעת אוקטובר מהלכת אימים על מועמדים בכל הדרגים. להפתעה הזו יש משמעות מיוחדת בבחירות לנשיאות. אבל היא מותחת את העצבים גם בבחירות של "אמצע קדנציה", המתרחשות בדיוק שנתיים לאחר בחירת נשיא ושנתיים לפני סיום כהונתו. ביום ג׳ הבא יהיו בחירות כאלה, ועל כפות המאזניים מוטלת יכולתו של דונלד טראמפ להוסיף ולנווט את מדיניות הכלכלה והפנים. שני בתי הקונגרס עומדים לבחירה. מספיק שאחד מהם יעבור לידי הדמוקרטים, כדי שיוזמות החקיקה הרדיקליות של הנשיא ייתקעו בסמטה ללא מוצא.

"הפתעת אוקטובר" לבשה אופי בלתי צפוי מעיקרו: תחילה, 14 מעטפות נפץ נשלחו למבקרים דמוקרטיים של טראמפ, בהם שני נשיאים לשעבר; ואחר כך, בשבת בבוקר, בא הטבח בבית הכנסת ׳עץ חיים׳ בפיטסברג. כל כמה שדונלד טראמפ רצה לחדד ניגודים, בהנחה שהחידוד יביא מצביעי ימין שאננים אל הקלפי, הוא לא התכוון לחידוד הזה.

הנשיא נקלע שלא בטובתו, ובוודאי שלא ברצונו, אל הפינה הצרה והלא-נעימה שבה עליו לשכנע את שומעיו, שאין לו מן המשותף עם הימין הקיצוני, הגזעני והאנטישמי. אבל גם בשעה שהוא מטעים את סלידתו מפני אנטישמיות, הוא אינו נוטה כלל להשתחרר מן הדימוי של שונא זרים. אדרבא, הדימוי הזה משרת את מטרותיו.

הנשיא נופל אל "בור עמוק"

ביומיים שלאחר הטבח בבית הכנסת, הנשיא הפנה את תשומת לבו אל מהלכים רדיקליים נגד מהגרים. ביום ב׳ נודע שיותר מ-5,000 אנשי צבא יוצבו בשלוש מדינות לאורך הגבול הדרומי והדרום-מערבי של ארה"ב עם מקסיקו. זה יהיה מעשה כמעט ללא תקדים בימי שלום. לא נראה דוגמתו זה מאה שנה ויותר. אז, ארה"ב חששה שמלחמת האזרחים של מקסיקו תגלוש לתחומיה, או שהגרמנים, במלחמת העולם הראשונה, ישתמשו בשטח מקסיקו לשם חתרנות.

אתמול הודיע הנשיא בראיון טלוויזיה כי בדעתו לחתום על צו מינהלי, אשר ישים קץ לזו המכונה "זכות הלידה", המעניקה אזרחות אוטומטית של ארה"ב לכל מי שנולד על אדמתה, יהיה מעמדם החוקי של הוריו אשר יהיה. הזכות הזו כלולה בחוקת ארה"ב, ובית המשפט העליון סמך את ידיו על פירושה המקובל לפני 120 שנה בדיוק.

נשיא ארה"ב הודיע אפוא, שבדעתו לבטל סעיף בחוקה באמצעות צו מינהלי. ההודעה עצרה את נשימתם של כמה מתומכיו. יושב ראש בית הנבחרים פול רייאן הכריז, שלנשיא אין הסמכות לשנות את החוקה. "וול סטריט ג׳ורנל", שמאמרי המערכת שלו בדרך כלל תומכים בנשיא, אינו חוסך את הבוקר את שבטו מטראמפ.

הנשיא ניסה בכל מאודו להעמיד את מחלוקת ההגירה במרכז מערכת הבחירות, כותב העיתון. זמן מה אמנם היה נראה שיש לו יתרון בעניין הזה על פני הדמוקרטים. אבל התחייבותו לבטל סעיף של החוקה באמצעות צו מינהלי הפילה אותו אל תוך "בור עמוק".

התיקון הארבעה-עשר של החוקה, שיסד את זכות הלידה לאזרחות, נועד להגן על ילידי אמריקה מפני שרירות לבם של בעלי שררה. החשש העיקרי בשעתו היה מפני ניסיון לשלול אזרחות מעבדים שחורים משוחררים, ואחר כך ממהגרים סיניים. נשיא, המנסה לשכנע את ארצו שהוא מתנגד לכל גילוי של גזענות ושל קנאות חשוכה, לא היה רוצה לעורר את הרושם שהוא מנסה להשיב על כנו את הסטאטוס-קוו הישן.

"חיל הפלישה"

מוסיקת הרקע לפרשה הזו מתנגנת עכשיו מדרום מקסיקו. שלוש שיירות של פליטים, רובם הגדול מהונדורס, מתנהלות לאיטן צפונה, לעבר הגבול האמריקאי. הם קצו בחיי עוני ואלימות בארץ, שהנחילה לעולם את המושג "רפובליקת בננה". הונדורס מחזיקה עכשיו בתואר "בירת הרצח של העולם". הפוליטיקאים שלה צמאי כוח ותאבי בצע אפילו יותר מן הממוצע הרגיל בחצי הכדור המערבי.

אבל כל זה אינו מעניק להם זכות טבעית לחצות גבולות בינלאומיים באין מפריע, ולדרוש שמשלם המסים האמריקאי יממן את שיקומם. הופעתם בדרכי אמריקה המרכזית לא הייתה ספונטנית. ארגנו אותה פוליטיקאים שמאליים בהונדורס. היו להם מלכתחילה יעדים צנועים למדי: להביך את המשטר בהונדורס ולהטעים את שחיתותו ואת חוסר האונים שלו. איש מהם לא חזה שפרסום רחב יריעה בתקשורת המקומית והבינלאומית ינפח את ממדי השיירה הראשונה, מספר חבריה יגיע ל-7,000, והיא תיראה כמו "כוח פלישה".

הטרגדיה של אמריקה המרכזית היא רבת שנים מאוד. אחת לדור היא מצליחה לפלס דרך אל ראש החדשות הבינלאומיות, ולהיוודע לדעת הקהל בארה"ב. בשנות ה-80 של המאה שעברה היא נודעה באמצעות מלחמות אזרחים איומות, שארה"ב בחרה בהן צדדים, לא תמיד בחוכמה. "החצר האחורית" של ארה"ב הניבה גלי הגירה ניכרים, שסיפקו כוח עבודה זול בחקלאות, בבנייה ובשירותים. אבל בין המהגרים היו גם פושעים אלימים, בייחוד מאל סלוודור, שהתחילו להטיל את חתיתם על מרכזים עירוניים, מלוס אנג׳לס בדרום-מערב ועד לונג איילנד בצפון-מזרח.

פטיש דמוקרטי

דונלד טראמפ העמיד את ההגירה ממרכז אמריקה סמוך מאוד למרכז מסע הבחירות שלו ב-2016, ולא הרפה. הוא חוזר ועושה כן עכשיו ממש, שבוע לפני הבחירות של אמצע הקדנציה. הוא מצייר תמונה של פלישת זרים ממשמשת ובאה. כמעט 5,300 חיילים ייפרשו בימים הבאים על הגבול, בטקסס, באריזונה ובקליפורניה.

ברוב הארצות, פריסה צבאית לאורך גבול בינלאומי היא עניין מובן מאליו. לא בארה"ב. שם יש הגבלות היסטוריות על שימוש בצבא לצורך פעולות שיטור פנימיות. כדי לעשות מהלך כזה, הנשיא צריך להצדיק אותו באמצעות הזהרה שאיום מיידי נשקף לביטחון הלאומי ולסדר הציבורי. זו טענה דרמטית מאוד, אבל דרמטיזציה היא כלי מנוסה ובדוק באמתחתו של הנשיא.

המאבק על השליטה בבית הנבחרים צמוד מאוד, על פי רוב הסימנים. אבל אתמול העריך אחד החזאים הפוליטיים המנוסים והאובייקטיביים ביותר באמריקה, צ׳ארלי קוק, שיתרונה של המפלגה הדמוקרטית בשדות הקרב העיקריים של המערכה (72 מחוזות בחירה מתוך 435) גדל עד 11%. אם הנתון הזה אמיתי, יש לו משמעות אחת בלבד: הדמוקרטים מתקרבים ליטול את פטיש היושב ראש בבית התחתון של הקונגרס, ולעולל לטראמפ מה שעוללו הרפובליקאים לברק אובמה בבחירות של אמצע הקדנציה ב-2010: שיתוק כמעט מלא.

טראמפ לוחם עכשיו על עצם יכולתו להמשיך את הנשיאות הרדיקלית ביותר זה 80 שנה. לשיטתו, אין לו ברירה אלא לשלוף כל כלי נשק אפשרי. הפתעת אוקטובר כבר לא תהיה, אבל היכונו-נא להפתעת נובמבר. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים