גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה לאחר הכישלון: משרד האנרגיה הודיע על מכרז חדש לחיפושי גז טבעי

המכרז כולל 19 רישיונות בגודל של עד 400 קמ”ר כל אחד • תנאי המכרז שופרו לאחר שלמכרז האחרון שפרסם המשרד ניגשו שתי חברות בלבד • הגשת המסמכים תתאפשר עד יוני 2019

יובל שטייניץ / צילום: איל יצהר
יובל שטייניץ / צילום: איל יצהר

שנה לאחר הכישלון בהליך התחרותי הראשון, שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ הודיע היום (א') על החלטתו לצאת בהליך התחרותי השני להענקת רישיונות לחיפושי גז טבעי ונפט במים הכלכליים של ישראל. מסמכי המכרז יפורסמו בשבועות הקרובים והגשת המסמכים תתאפשר עד יוני 2019.

התהליך התחרותי הראשון של פתיחת הים לתחרות התפרסם לפני שנתיים ותוצאותיו לא היו מזהירות: רק שתי חברות ניגשו למכרז וזכו בשישה מתוך 20 בלוקים שפרסם המשרד. מדובר באנרג'יאן היוונית שממילא כבר הייתה פעילה בישראל וחברת ONGC ההודית שפתחה לאחרונה את נציגותה בישראל וטרם הצהירה לגבי מועד תחילת פעילות החיפושים בים. תהליכי החיפוש של חברת אנרג'יאן יתחיל במהלך 2019.

הפעם במשרד האנרגיה מקווים שהמכרז יניב תוצאות טובות יותר ואומרים כי כבר בשלב זה ישנה התעניינות רבה מצד חברות הענק הבינלאומיות. לדברי הגורמים במשרד, צוותי החברות הבינלאומיות מהמובילות בעולם הגיעו לישראל כדי להתעניין בחומרי המכרז, אך לא נקבו בשמות. יצוין כי בדומה למכרז הראשון, גם הפעם חברות דלק קידוחים הנמצאת בבעלות יצחק תשובה ונובל אנרג'י השותפה האמריקאית במאגרי 'תמר' ו'לווייתן' לא יוכלו להשתתף במכרז, זאת משום שהן מחזיקות בזכויות המפיקות יותר מ-20% מכמות הגז הטבעי המופקת בישראל.

רישיונות חיפוש הגז החדשים

לאחר ההתעניינות המועטה של המכרז הראשון, במשרד האנרגיה ניסו להפיק לקחים כדי לייעל את ההליך המכרזי גם עבור המדינה וגם עבור המשקיעים. בשונה מהמכרז הראשון ההתמודדות תהיה על מקבץ של רישיונות, כאשר כל מקבץ כזה נבנה מסביב למבנה גאולוגי מסוים.

החלטה לשווק את השטחים במקבצים של רישיונות, נועדה לאפשר התאמה נכונה יותר של אזורי החיפוש למבנים הגיאולוגים אשר עשויים להכיל מאגרי נפט וגז. אחזקת שטחים גדולים יותר, תאפשר ביצוע סקרים גאולוגים וגאופיזיים באופן מקצועי ויעיל יותר ותעלה את האטרקטיביות של השטחים ליזמים. במסגרת ההליך החדש, יוצעו 19 רישיונות חיפוש (בלוקים) בגודל של עד 400 קמ"ר כל אחד, בחמישה מקבצים בגודל מקסימלי של עד 1,600 קמ"ר כל אחד.

גם המידע הגאולוגי אותו מקבלים המשקיעים יהיה בהיקף גדול משמעותית מהמכרז הראשון ויכלול סקרים סייסמולוגים, דו-מימדיים ותלת-מידמיים. זאת, בשונה מהמכרז הקודם בו ניתן מידע כללי בלבד לחברות.

המקבצים מצויים בחלקים המרכזיים והדרומיים של המים הכלכליים, באזורים בחלקם כבר ניתנו בעבר רישיונות חיפוש, ובוצעו בהם סקרים סייסמיים ופעולות אקספלורציה אחרות המעידות על פוטנציאל אפשרי לגילוי של מאגרי הידרו-קרבונים.

נציין כי במשרד האנרגיה עדיין מבססים את הערכות הרשמיות לגבי כמות הגז הטבעי הנמצאת במימי ישראל הדוח שהוכן עבור המשרג על ידי החברה הצרפתית BeicipFranlab עוד ב-2015. על פי דוח זה כמות הגז הטבעי המצויה בקרקעית הים ושעדיין לא התגלתה היא כ-2000 BCM נוספים - כלומר פי שניים משלושת המאגרים הישראלים שכבר התגלו - תמר לוויתן וכריש-תנין.

ניתן לצפות כי התנאים הכלכליים השוררים בשווקי הנפט והגז העולמיים יתנו רוח גבית למכרז השני של משרד האנרגיה. מחירי הגז באירופה גבוהים בהרבה מהמחירים בישראל, דבר שצפוי לעודד את המשקיעים להגיע לכאן. נוסף על כך גם ברמת הרגולציה, ישנו שיפור: כשנתיים וחצי לאחר אישור מתווה הגז, ישראל מסתמנת כיום כיותר יציבה מבחינה רגולטורית מאשר בעת הפרסום המכרז הראשון.

עם זאת, למרות האופטימיות של הפוליטיקאים, האתגר המרכזי של משק הגז הישראלי הוא כבר לא מציאת הגז, אלא בעיקר מציאת קונים. זאת, בהנחה כמובן והמכרז הנוכחי יניב תוצאות טובות יותר מקודמו ובמימי ישראל יימצאו תגליות גז חדשות. כבר היום, כמחצית מתוך 1,000 BCM של הגז הטבעי שהתגלה בישראל אמורים לספק את צרכי ישראל עד שנת 2042, והיתר היא המכסה שמיועדת לייצוא, ומציאת שוק לייצוא היא כאמור עניין כלל לא פשוט.

לאחר משא ומתן של שנים נחתם רק לפני כמה חודשים חוזה ייצוא משמעותי של ישראל למצרים, אלא שלחוזה זה עדיין ישנם תנאים מתלים שטרם התקיימו במלואם. ובינתיים במצריים חברות ענק הבינלאומיות דוגמת ENI האיטלקית ממשיכות בקידוחי הים וסוקרות את קרקעית הים. רק לאחרונה נזכיר ENI העלתה את תחזית ההפקה ממאגר זור שהתגלה מול חופי מצרים לפני כשלוש שנים. בנוסף, גם התוצאות של קידוחי האקספלורציה בשדה נור הנמצא ליד זור טרם התקבלו וכזכור לפי הדיווחים הלא מאומתים בעבר מדובר היה בתגלית ענק לכאורה.

אי לכך, פרסום המכרז תואם את מדיניות שר האנרגיה לקידום צינור הגז התת-ימי שיוכל להוביל גז לאירופה - דבר שיעלה מיליארדים ובשלב זה לא בטוח שישים הנדסית.

שטייניץ אמר: "אני שמח להודיע על יציאתנו להליך תחרותי חדש לחיפוש וחשיפה של מאגרי גז טבעי במים הכלכליים בים התיכון. הליך זה נועד להמשיך את תנופת הפיתוח של משק הגז בישראל, להגביר את התחרות על ידי כניסת חברות אנרגיה בינלאומיות חדשות, ולהגדיל את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל, המסתמכת היום על גז טבעי כמקור אנרגיה עיקרי בייצור חשמל. מאמצים אלו מתכתבים עם ההתקדמות בפרויקט צינור הגז ישראל-אירופה, שיאפשר לנו בעתיד לשווק את עודפי הגז ליוון ולאיטליה, ודרכן ליתר מדינות אירופה".

תנאי הסף למשתתפי המכרז מבחינת ההון העצמי ואחוז אחזקת המפעיל נשארו כפי שהיו בהליך הקודם. גובה הערבות הבסיסית לכל רישיון יעמוד על 2.5 מיליון דולר. על כל בלוק נוסף, הנמצא בתוך אותו מקבץ, יתווסף סכום של 0.5 מיליון דולר, גובה הערבות המרבי לקבלת ארבעה שטחים רצופים (מקבץ) יעמוד על 4 מיליון דולר. בנוסף, לפני ביצוע קידוח, יצטרך בעל רישיון חיפוש להעמיד ערבות נוספת, בגובה 5 מיליון דולר, כפי שנקבע בהנחיות ערבויות.

לפי עקרונות ההליך התחרותי השני, רישיון חיפוש יינתן למשך תקופה של שלוש שנים. במהלך התקופה, בעלי הרישיון יבצעו את תוכנית העבודה עליה התחייבו, שעיקרה בחינת כלל השטח שקיבלו. לאחר ביצוע תוכנית העבודה יכול בעל הרישיון לבקש ארכה לשנתיים נוספות, בתנאי שיגיש תוכנית עבודה הכוללת ביצוע קידוח בלפחות אחד מהרישיונות במקבץ ותוכנית עבודה נוספת, שתאושר על ידי הממונה לענייני הנפט, ברישיונות האחרים. לאחר ביצוע הקידוח ועמידה בכלל תוכניות העבודה, ניתן יהיה להאריך את תקופת הרישיונות במקבץ בשנתיים נוספות, מקסימום 7 שנות רישיון, כפי שנקבע בחוק הנפט, בתנאי שתוגש התחייבות לקידוח בכל מהרישיונות שטרם ניקדחו עד תום תקופת הרישיון. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר