גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוקטובר אדום בקרנות הנאמנות: פדו כ-1.2 מיליארד שקל

החודש שעבר היה שייך לגדולים - "הסופרמרקטים" של קרנות הנאמנות -  מיטב דש, מגדל, הראל ופסגות, שגייסו בשוק של ירידות ● הגיוסים באוקטובר סייעו למיטב דש לעקוף את אי.בי.אי בראשות טבלת המגייסים גם מתחילת השנה, כשמן העבר השני, את הפדיונות באותה תקופה מוביל ילין לפידות ● לקרנות נאמנות

שוק בירידות / צילום: שאטרסטוק
שוק בירידות / צילום: שאטרסטוק

חודש אוקטובר התאפיין בירידות שערים חדות, בעקבות הערכות בשוק כי תימשך העלאות הריבית בארה"ב, וחששות לגבי המשך הצמיחה בכלכלה העולמית. אלה, יחד עם האי-ודאות בגזרה הגיאופוליטית, השפיעו ישירות על קרנות הנאמנות. כך, בסיכומו של חודש אדום ורווי תנודתיות חדה, שאפיינה את מרבית אפיקי הנכסים המרכזיים, למעט הדולר, "תעשיית קרנות הנאמנות השיגה תשואה שלילית ממוצעת של 1.25% בחודש אוקטובר", לדברי בית ההשקעות מיטב דש, כך ש"התשואה מתחילת השנה מגיעה ל-0.5%".

"הסיפור המרכזי של חודש אוקטובר הינו התרסקות קרנות הנישה", אומר גורם בכיר בשוק קרנות הנאמנות, שמציין, בין היתר, כי לתפיסתו, "לאורך השנה דובר רבות על הטרנד החם של עולם קרנות הנאמנות - קרנות מחקות על מדדי תתי-סקטורים מסקטורי הטכנולוגיה. למעשה, האפיק שגייס את מרבית הכסף בתעשיית הקרנות היו אותן קרנות מחקות, שהתנפחו תוך זמן קצר להיקף מנוהל של מעל 4 מיליארד שקל, כשהגיוסים נתמכו בעליות חדות במיוחד של אותן קרנות".

"אולם", הוא אומר עתה, "כפי שקורה לא אחת בשוק קרנות הנאמנות, קרנות הנישה שעולות מהר יודעות לרדת באותה המהירות, ואף יותר, מה שמעורר חשש שחלק ניכר מהציבור נחשף לאותם מדדים בשלבים מאוחרים, ולא מספיק ליהנות מהעליות החדות". בהקשר זה הוא מספר, כי "מרבית הקרנות שנפגעו בצורה המשמעותית ביותר באוקטובר הן קרנות מחקות שהונפקו בחודשים האחרונים ואין להן עדיין היסטוריית תשואה מתחילת שנה".

קרנות נאמנות: הגיוסים והפדיונות בשוק באוקטובר 2018

"שונות אדירה בין הגופים"

בכל אופן, הפדיונות המצרפיים בתעשיית קרנות הנאמנות הסתכמו באוקטובר בכ-1.2 מיליארד שקל, הגם שאין נתוני רשות ני"ע בגלל תיקון 28 - שבמסגרתו תעודות הסל משנות את אופיין והופכות לקרנות סל. מתחילת השנה מדובר על פדיונות מצרפיים של כ-2 מיליארד שקל ברמה מצרפית.

בדיקת נתוני השחקנים בשוק קרנות הנאמנות, ללא שקלול שוקי תעודות הסל וקרנות הסל - לאחר שכבר נעשו עד כה 4 מתוך 10 פעימות ליישום תיקון 28 - מלמדת כי "יש שונות אדירה בגיוסים ובפדיונות בין הגופים המנהלים בשוק", לדברי גורם בכיר אחר בשוק קרנות הנאמנות.

אותו גורם מסביר בהקשר זה, כי "יש גופים שפודים בהיקף אדיר מצד אחד, ומהצד השני יש גופים שמגייסים באופן חריג גם בשנה של פדיונות. זה קורה בגלל שהשנה השוק מאוד תנודתי וזה יוצר מנעד בתשואות - דבר שמוביל לכך שהכסף זורם מגוף אחד לאחר. על כן, השנה יותר מתמיד אפשר לומר שבשוק הנאמנות אין נאמנות - היועצים לא זוכרים לך במערכות הדירוג את מה שהיה, והדירוג הכמותי הוא חזות הכל".

למה הוא מכוון בדבריו? מניתוח תמונת הגיוסים-פדיונות נכון לסוף חודש אוקטובר נראה, כי בין הגופים שסובלים יותר מפדיונות ממשיכים להיות גופים שבשנה שעברה הובילו את טבלאות הגיוס, כדוגמת סיגמא, איילון ואנליסט. החודש הצטרף גם אי.בי.אי לרשימת הפודים הגדולים של החודש (הגם שהוא בולט מעלה ברשימת המגייסים מתחילת השנה). לצדם של אלה בולטים בתחתית הטבלה החודשית גם אלטשולר שחם ואלומות.

לגבי אלטשולר שחם נציין, כי חוו חודש לא טוב באוקטובר, כפי הנראה בדומה למה שקרה להם גם בגמל ובהשתלמות, שם הם עלולים להציג תשואות נמוכות ביחס למתחרות העיקריות, של יותר ממינוס 2.5% (על פי הערכות בשוק).

כך, באוקטובר עברו אלטשולר שחם קרנות נאמנות לפדיונות מתחילת שנה, לאחר שהיו עם גיוסים מתחילת השנה, וזאת לאחר תקופה ניכרת יותר של פדיונות (שעומעמה במקצת הודות לרכישת קרנות הנאמנות של מנורה מבטחים). עם זאת, הפודה הגדול מתחילת השנה ממשיך להיות ילין לפידות, שממשיך לחוות קשיים גם בשוק קופות הגמל וקרנות ההשתלמות.

מנגד, יש גופים מגייסים באוקטובר - 9 גופים שכאלה שעבורם החודש החולף היה חיובי והם רשמו גיוסים של לפחות 23 מיליון שקל (רוטשילד) ועד לסך של 527 מיליון שקל (מיטב דש).

למעשה, חודש אוקטובר היה במידה רבה חודש של גדולים, שנתפסים בשוק כסופרמרקטים שמציעים שורה ארוכה של קרנות נאמנות. למי הכוונה? לשחקן הגדול ביותר בשוק, מיטב דש, שגם מוביל את טבלת המגייסים מתחילת השנה הודות לאוקטובר, שבסיכומו עקף במקצת את אי.בי.אי בטבלת ההצטיינות מתחילת השנה. עוד מדובר בשחקנים גדולים מסורתית אחרים - מגדל שוקי הון, הראל פיא ופסגות (בסדר יורד). אחריהם נמצאים בין המגייסים באוקטובר פורסט, מודלים, תמיר פישמן, מור וכאמור - רוטשילד.

לגבי הגופים שהזכרנו לעיל נוסיף כי הראל עקפו בסוף אוקטובר את אלטשולר שחם כשחקן החמישי בגודלו בשוק. מודלים כבר כמעט ומאיים לעבור בשווי נכסים מנוהל את אילים, שממשיך לחוות איבוד נכסים מסיבי, וכבר מתקרב להפוך למנהל הקרנות הקטן ביותר בשוק (שלא כולל גופי קרנות שבהוסטינג). לגבי אילים נציין, כי בית ההשקעות פדה באוקטובר כ-148 מיליון שקל, כך שבשקלול התשואה שהציג הוא החזיק בסוף אוקטובר בנכסים בשווי של כ-1.65 מיליארד שקל - לאחר שבשיאו אשתקד החזיק בנכסים בשווי של כ-10.8 מיליארד שקל.

מפת המגייסים והפודים מתחילת השנה

כך אנו מגיעים למפת המגייסים והפודים מתחילת השנה, שכאמור מאופיינת בשונות אדירה. מצד אחד המגייסים הגדולים, מיטב דש ואי.בי.אי - שגייסו מתחילת השנה יותר מ-3 מיליארד שקל, כל אחד, ואחריהם מגדל שוקי הון, הראל פיא ותמיר פישמן (שגייסו כל אחד יותר מ-1.3 מיליארד שקל מתחילת השנה), ומודלים, קסם של אקסלנס, פורסט וסיגמא (שגם במגייסות מתחילת השנה).

מהצד השני ישנם חמישה גופים עם פדיונות של "רק" מאות מיליוני שקלים מתחילת שנה (אלטשולר שחם, רוטשילד, מור, אפסילון ופסגות), ועוד חמישה גופים שפדו מעל מיליארד שקל כל אחד בעשרת החודשים הראשונים של השנה. הפודים הגדולים הם אנליסט, קרנות איילון (ששייכות לבית ההשקעות איילון, שיצא לדרך עצמאית ושכבר אינו חלק מקבוצת הביטוח איילון), אלומות, אילים וילין לפידות. שני הגופים האחרונים פדו מתחילת השנה כ-2.7 מיליארד שקל וכ-3 מיליארד שקל, בהתאמה.

בכל מקרה, הנתונים האמורים לגבי הקרנות האקטיביות-המסורתיות, הקרנות הכספיות והקרנות המחקות, מתפרסמים עתה, ולמעשה עד סוף השנה, ללא שנלווים אליהם בעבר גם נתוני תעודות הסל (שהופכות בימים אלה לקרנות סל).

ככל הידוע חברות תעודות הסל לא ישחררו את נתוני הגיוסים-פדיונות ובקרנות הסל התפעול עדיין לא מה שיהיה, וכך נוצר ערפל סביב הגיוסים-פדיונות הכוללים בשוקי קרנות הנאמנות ותעודות הסל, שבסוף השנה הנוכחית יהפכו למקשה אחת.

כך קורה ש"הבלגן של הפעימות להפיכת שוק תעודות הסל לשוק קרנות סל" יצא לדרך, ובינתיים הגופים לא מדווחים על תעודות סל ועל קרנות סל. מציאות זו אפילו הביאה את רשות ני"ע - שמפקחת על קרנות הנאמנות ועל תעודות הסל - לשנות עד סוף השנה את מתכונת הדיווח שלה על נכסי קרנות הנאמנות ולבטל את הדיווח היומי לטובת דיווח ספורדי מדי תקופה. 

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר