גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המושגים, התחזיות והאפשרויות: כל מה שצריך לדעת על בחירות האמצע שנפתחות היום בארה"ב

היום יתקיימו בארה"ב הבחירות לבית הנבחרים ולסנאט ● מה עומד לבחירה? ● מה אם בית הנבחרים לא יוכל לחוקק? ● מה יקרה אם השליטה בקונגרס תתפצל? ● ומה אומרים הסקרים? ● כל הפרטים החשובים על הבחירות בפרויקט מיוחד

הנשיא טראמפ. ליגלג על אלה המייעצים לו “לדבר על כלכלה, כלכלה, כלכלה” / צילום: רויטרס, Mike Theiler
הנשיא טראמפ. ליגלג על אלה המייעצים לו “לדבר על כלכלה, כלכלה, כלכלה” / צילום: רויטרס, Mike Theiler

היום (ג') יתקיימו בארה"ב בבחירות האמצע הקדנציה בארה"ב לבית הנבחרים ולסנאט. אבל מה זה בדיוק אומר? "גלובס" מציג את כל מה שצריך לדעת לקראת הבחירות.

הפעם האמריקאים מתעניינים פחות בכלכלה

לכתבות נוספות על הבחירות בארה"ב:

 ● בחירות האמצע בארה"ב כבר פה: על הפרק - פחד וחרדה, לא כלכלה

 ● הטריקים, השטיקים, הזיופים והכסף הגדול - סיפורים מעניינים מבחירות אמצע קודמות

 ● הנושא החם בבחירות בארה"ב: ביטוח הבריאות של אובמה

1. מילון בחירות האמצע השלם

Midterm - כך נקראות הבחירות של שישה בנובמבר בארה״ב, מפני שהן חלות באמצע הקדנציה של הנשיא, שנתיים לאחר בחירתו.

שיעור ההצבעה - אמריקאים אינם מצביעים נלהבים בשום בחירות. אבל בעוד שבבחירות לנשיאות שיעור ההשתתפות הממוצע ב-50 השנה האחרונות היה בערך 55% (וירד פעמיים אל מתחת ל-50%), בבחירות של אמצע הקדנציה ההשתתפות היא בסביבות 40%. בבחירות של 2014, ההשתתפות פחתה ל-36%.

״מצביעים רשומים״ - זכות ההצבעה אמנם מוקנית אוטומטית לכל אזרח שלא הורשע בדין, אבל אינה בת-מימוש כל זמן שבעל הזכות אינו ממלא טופס הרשמה אצל הרשות המקומית. שתי המפלגות הגדולות משקיעות מאמצים עצומים ברישום תומכיהן. לפי הערכה אחת, חמישית מבעלי זכות הבחירה (נתוני 2014) אינם טורחים להירשם. מן הנרשמים (80%), רק 36.5% הצביעו בבחירות האחרונות של אמצע הקדנציה.

סקרי דעת הקהל - מתמחים בעיקר באמנות הניחוש. עליהם לנחש, באופן מלומד כמובן, מי ממרואייניהם מתכוונים להצביע. על יסוד שקלול של הסתברויות, עורכי הסקרים מחליטים איזה משקל לתת לכל אחת מן התשובות. רוב הסקרים מציינים, שתחזיותיהם מיוסדות על תשובותיהם של ״מצביעים סבירים״. הגדרות הסבירות הכשילו סקרים בעבר, לא רק ב-2016 בהערכת סיכויי טראמפ, אלא גם ב-2012, בהערכת סיכויי אובמה.

״שדות המערכה״ (Battlegrounds) - ברוב המדינות וברוב מחוזות הבחירה יש לאחת המפלגות, או לאחד המועמדים, חזקה כה ברורה עד שכמעט אין טעם לעקוב אחריהם. הבחירות לסנאט יוכרעו במספר קטן של מדינות (אולי רק שבע מתוך 32), והבחירות לבית הנבחרים יוכרעו במספר קטן יחסית של מחוזות (אולי רק 36 מתוך 435). (הנתונים הם של realclearpolitics.com).

Gender Gap - פער המגדרים, המתאר את התפלגות ההצבעה של גברים ושל נשים. היסטורית, נשים מעדיפות את המפלגה הדמוקרטית וגברים מעדיפים את הרפובליקאים. אבל הפער הזה גדל והולך במידה כזאת שאפשר לאפיין כל אחת מן המפלגות באופן מגדרי.

סקר מיום א׳ בבוקר (רשת "NBC" והעיתון "וול סטריט ג׳ורנל") מראה, שרק 37% מן הנשים תומכות ברפובליקאים, ורק 43% מן הגברים תומכים בדמוקרטים.

זו הסיבה העיקרית, שהדמוקרטים מטילים את יהבם על תרעומת של ״נשים בעלות השכלה, המתגוררות בפרברים״ נגד טראמפ.

סקרים אחרים מראים, שרוב הנשים הלבנות תומכות בטראמפ, מה שמעניק משקל כבד במיוחד לנשים לא-לבנות. אין זה מקרה שהפעם יותר נשים שחורות והיספאניות מתמודדות על כהונות בכירות מטעם הדמוקרטים ממה שהתמודדו אי פעם.

2. מה עומד לבחירה?

בחירות כלשהן מתקיימות ביום ג׳ בכל אחת מ-50 המדינות ובמחוז קולומביה (עיר הבירה וושינגטון).

יש בחירות מקומיות, לכהונות בדרג של מדינה, של עיר, של מועצה מקומית.

יש בחירות פדרליות, לבתי המחוקקים בוושינגטון.

הבוחרים יצביעו על כהונות מושלים ב-39 מדינות. בחירות יהיו ל-82% מן המושבים באסיפות המחוקקות של כל אחת מן המדינות, בסך הכול 6,073.

לבחירה עומדים כל 435 מושבי בית הנבחרים ו-35 ממאה מושבי הסנאט. בבית הנבחרים, תקופת הכהונה היא שנתיים; בסנאט - שש שנים, כאשר שליש המושבים עומדים לבחירה אחת לשנתיים.

ערב הבחירות יש לרפובליקאים יתרון ברור בכל הדרגים. יש להם 33 מושלים, לעומת 16 לדמוקרטים (אחד עצמאי). יש להם שליטה מלאה על האסיפות המחוקקות של 32 מדינות (זאת אומרת, הם מחזיקים בשני הבתים בכל אחת מן האסיפות), בשעה שלדמוקרטים יש שליטה כזאת רק ב-14 מדינות.

יש להם 51 סנאטורים לעומת 49. יש להם 235 צירים בבית הנבחרים לעומת 193 לדמוקרטים.

את היתרון האלקטורלי המוחץ שלה, המפלגה הרפובליקאית חייבת לברק אובמה. כאשר הוא נכנס לכהונתו, ב-2009, לדמוקרטים היה יתרון ענקי. הם שלטו בכל הזירות. הרוב שלהם התחיל להימחק ב-2010, כאשר איבדו את השליטה בבית הנבחרים. הם הפסידו 63 מושבים, המפלה הגדולה ביותר של מפלגה כלשהי מאז 1948. ארבע שנים אחר כך, גם הסנאט עבר לידי הרפובליקאים.

מפלגות שלטון בארה״ב נוטות להפסיד מושבי קונגרס בבחירות של אמצע-קדנציה. זו הזדמנות קבועה להביע אי-נחת מן הנשיא המכהן. גם נשיאים פופולריים, כמו רונלד רייגן, לא הצליחו להיחלץ מעונשי אמצע-הקדנציה.

השאלה היא אם העונש יהיה כבד מספיק, כדי להעביר שליטה.

3. מה אומרות התחזיות?

הדמוקרטים צריכים תוספת של 23 מושבים, כדי להשתלט על בית הנבחרים. הם צריכים תוספת של שני מושבים, כדי להשתלט על הסנאט. ואף כי שני מושבים הם הרבה פחות מ-23, ההסכמה המתגבשת היא שסיכוייהם לנצח בבית הנבחרים טובים בהרבה מסיכוייהם לנצח בסנאט.

זו תוצאה של מפה אלקטורלית מסובכת. בבית הנבחרים, כל 435 המושבים עומדים לבחירה. בסנאט, רק 35 ממאה עומדים לבחירה. מן ה-35 האלה, 26 שייכים לדמוקרטים ולבעלי בריתם (שני עצמאים). עשרה מן המושבים הדמוקרטיים נמצאים במדינות שהצביעו לטובת טראמפ ב-2016 בהפרשים גדולים.

זו במידה רבה תוצאה של חלוקה פוליטית דה-פאקטו של ארה״ב בדור האחרון: הדמוקרטים הפכו למפלגה ״דו-חופית״, זאת אומרת עיקר התמיכה בהם באה ממרכזי האוכלוסייה הגדולים בשני החופים של ארה״ב: צפון מזרח (כולל ניו יורק, ניו ג׳רזי, מסצ׳וסטס, מרילנד, וירג׳יניה ופנסילבניה, אם כי זו האחרונה תמכה בטראמפ בהפרש קטנטן לפני שנתיים) וכל החוף המערבי (כולל קליפורניה). רק ארבע מדינות תמכו בדמוקרטים בין שני החופים.

זה מצב עניינים מדאיג מאוד בשביל הדמוקרטים, מפני שהחוקה מעניקה שני מושבי סנאט לכל מדינה, בלי שים לב למניין תושביה. בעוד שבבית הנבחרים כל אחד מן המושבים אמור לייצג אותו מספר של בוחרים (לא תמיד קורה בגלל התערבות מפלגתית בסרטוט גבולות של מחוזות בחירה), הרי בסנאט מדינה של חצי מיליון מקבלת שני מושבים ומדינה של 40 מיליון מקבלת שני מושבים. וכך, לדמוקרטים יש שליטה מוחצת בקליפורניה, אבל אין להם דריסת רגל בוויומינג, באיידהו, באוקלהומה או במיסיסיפי, שאוכלוסייתן הכוללת אינה מגיעה לרבע אוכלוסייתה של קליפורניה. תוצאה: 40 מיליון מעניקים שני מושבים לדמוקרטים, ותשעה מיליון מעניקים שמונה מושבים לרפובליקאים.

טראמפ הפסיד במניין הקולות הכללי בהפרש של שלושה מיליון קולות, אבל ניצח בחבר האלקטורים. הוא זכה ב-30 מ-50 המדינות. אם כל אחת מן המדינות האלה תבחר רפובליקאים לסנאט, יהיו למפלגה ששים מושבים, רוב מיוחס, והיא תוכל לפטר את הדמוקרטים בלי פיצויים.

מה קרה ל״גל הכחול״

מסע הבחירות של טראמפ לטובת מועמדי מפלגתו לא הוציא אותו אף פעם אחת מחוץ לאזור הרפובליקאי. הוא לא ניסה להרחיב את בסיס התמיכה שלו. הוא לא ערך אף עצרת אחת במדינה הגדולה ביותר, קליפורניה, או הרביעית בגודלה, ניו יורק. הוא ניסה רק להוציא את תומכיו אל הקלפיות במדינות הרפובליקאיות (״אדומות״). זה כנראה לא יספיק לבית הנבחרים, אבל כמעט כל הסימנים מעידים שזה יספיק לסנאט.

בבית הנבחרים המצב הפוך. 25 ממושבי הרפובליקאים נמצאים במחוזות בחירה שהצביעו לטובת הילארי קלינטון בהפרשים קטנים, או גדולים, או עצומים. הגיון הניצחון המשוער של הרפובליקאים בסנאט צריך אפוא להעניק ניצחון לדמוקרטים בבית הנבחרים.

בסנאט נראה עכשיו שהרפובליקאים יגדילו את ייצוגם לפחות בשני מושבים. בבית הנבחרים נראה שהדמוקרטים יגיעו אל 23 מושבים, או קצת יותר.

לפני חודשיים או שלושה רווחו הנחות על ״גל כחול״ (כחול הוא דמוקרטי) ממשמש ובא. מאז, עוצמת הגל שככה מאוד. הסיבות: השיפור הנמשך במצב הכלכלי, העלייה בפופולריות של הנשיא (עניין יחסי; כמעט כל הסקרים מוסיפים להראות שהוא סובל מגירעון ניכר כל אימת שאמריקאים נשאלים אם הם סומכים את ידיהם על התנהלותו), ופרשת מינויו של השופט העליון ברט קאוואנו.

הסקרים הראו בשבועות האחרונים כרסום נמשך, אם גם לא דרמטי, במה שמכונה ״היתרון הגנרי" של הדמוקרטים. היתרון הזה מחושב על יסוד שאלה פשוטה, ולעתים קרובות פשטנית: המרואיין מתבקש לנקוב בשם המפלגה שהוא או היא מעדיפים, אף כי הבחירות הן אישיות, ולא פעם מועמדים רפובליקאים ודמוקרטים אטרקטיביים מנצחים במחוזות בחירה שבהן יש רוב למפלגה היריבה.

אף על פי כן, היתרון הגנרי הוא בהחלט שבשבת רוח מתקבלת על הדעת. מקובל להניח שאם היתרון עומד על שבעה אחוזים לפחות, למפלגה המובילה נשקף סיכוי סביר לנצח. הסקר האחרון, ביום א׳ בבוקר (ב"וושינגטון פוסט"), אמנם העניק יתרון כזה (44-51) לדמוקרטים.

4. מה יקרה אם השליטה בקונגרס תתפצל?

אם נניח שהשליטה בקונגרס אמנם תתחלק מחודש ינואר בין בית נבחרים דמוקרטי לסנאט רפובליקאי, תגיע אל קיצה יכולתו של הנשיא טראמפ להעביר חקיקה רדיקלית. כאשר הדמוקרטים איבדו את השליטה בבית הנבחרים ב-2010, נאמר אז כי משם ואילך הנשיא אובמה יוכל לקבל את הסכמת הקונגרס רק לנוסח של ״כרטיס ברכה לחג המולד״.

וכך היה. כל חוק מחייב הסכמה של שני בתי הקונגרס וחתימה של הנשיא. כל אחד מן השלושה יכול לחשק את זולתו. לזה בדיוק התכוונו מנסחי החוקה: הם רצו להאט את תהליך החקיקה, ולהתנות אותה בהסכמה רחבה. אבל הסכמות רחבות יצאו מן האופנה באמריקה ברבע המאה האחרונה.

אחת התוצאות החמורות של היעדר היכולת להסכים הייתה אובדן השליטה על חוקי התקציב. התקציב הוארך משנה משנה מבלי לעדכן אותו. כך נוצרו פיגורים ואי התאמות, למשל בתקציב הביטחון.

אחר כך, כאשר הדמוקרטים איבדו את הסנאט, ב-2014, הנשיא לא היה מסוגל אפילו להביא את הסנאט לכלל דיון והצבעה על מועמדו לכהונת שופט עליון, מפני שהרוב הרפובליקאי בסנאט גמר אומר לגרור את בית המשפט ימינה. ואמנם, בשנתיים הראשונות של כהונתו, הנשיא טראמפ מינה שני שופטים עליונים חדשים בעלי השקפות עולם שמרניות נוקשות.

יכולתו של טראמפ למנות שופטים עליונים תעמוד בעינה, אם הרפובליקאים אמנם ישמרו על כוחם בסנאט, או יגדילו אותו במקצת. הביולוגיה רומזת שבשנתיים הבאות אמנם יתפנה מושב בבית המשפט, לרעת הליברלים.

ואז יתחילו החקירות

גם אם בית הנבחרים לא יוכל לחוקק, הוא יוכל בהחלט לדחוק את הממשל אל הקיר באמצעות חקירה נוקבת של פעולותיו בכל אחת מוועדות הבית. לוועדות הקונגרס יש הסמכות להוציא צווי הבאה, עם תוקף משפטי. כל משרד ורשות ממשלתיים חייבים לציית: להתייצב לחקירות ולהמציא מסמכים.

בשנתיים האחרונות, בשליטה רפובליקאית, בית הנבחרים היה להוט עוד פחות מן הסנאט להביך את טראמפ. ועדת הביון של בית הנבחרים הקדימה לסיים את חקירת ההתערבות הרוסית במערכת הבחירות של 2016, למשל, ופירסמה דוח שבו החשידה לא את רוסיה אלא את הבולשת הפדרלית ואת משרד המשפטים.

זה עומד להסתיים בינואר, אם אמנם בית הנבחרים יעבור לידי הדמוקרטים. ועדות בית הנבחרים יהפכו לפורומים של התנגשות ושל ניגוח, ממש כפי שהיו בזמן אובמה וביל קלינטון. הנשיא יודע, וחורק שיניים. בתחילת השבוע הוא תקף למשל את צירת הקונגרס השחורה מאקסין ווטרז (Waters) מקליפורניה, העומדת להיות יושבת ראש ועדת הכספים רבת הכוח, אם הדמוקרטים ינצחו. הוא צייץ, שזו תהיה ״התחלת הסוף!״. לא ברור של מה. בעבר הוא תיאר את ווטרז כ״אדם עם מנת מישכל נמוכה״, עוד אחד מן הרמזים הגזעניים שהנשיא מפריח מפעם לפעם.

עניין אחד שווטרז תוכל לעשות, או לפחות לנסות לעשות, הוא להוציא צו הבאה לשומות המס של דונלד טראמפ, שהנשיא מסרב בתוקף לגלות עוד מזמן שהיה מועמד. כל קודמיו במשך שנים נהגו לתת פומבי לשומותיהם. אין לאיש ספק שלנשיא יש מה להסתיר, והוא ייאבק בכל כוחו נגד צו הבאה כזה.

ספק אם זה יתפתח לממדים של משבר חוקתי, אבל זה יציק לו, ויכביד עליו, ויוציא אותו מכליו. הניסיון מלמד שהנשיא נוטה למהלכים אימפולסיביים כאשר הוא יוצא מכליו.

5. הבחירות למושלי מדינות: יעשו היסטוריה?

הבחירות למושלי מדינות, ב-39 מ-50 המדינות, מזמנות שורה של התמודדויות מסקרנות, גם מפני שלממשל המקומי בארה״ב יש כוח ניכר להשפיע על התפתחות כלכלית וחברתית; ורוב החוקים הנוגעים לחיי היומיום באמריקה הם אלה המתקבלים באסיפות המחוקקות של מדינות אינדיבידואליות - אבל גם מפני שלתוצאות הבחירות המקומיות יש השפעה ישירה או עקיפה על הזירה הארצית.

כהונות מושלים הן קרש קפיצה טבעי לנשיאות. חצי הנשיאים במאה ה-20 היו מושלי מדינות לשעבר. מושלים לשעבר זינקו לכהונת סגן הנשיא, לחברות בקבינט, לכהונות של סנאטורים ושל שגרירים בכירים. במפלגה הדמוקרטית, ברור למדי שמושלים לוטשים עין למועמדות המפלגה לנשיאות ב-2020, למשל בניו יורק.

אבל השנה, כמה מן ההתמודדויות מבורכות בפוטנציאל היסטורי עצום.

במדינת ג׳ורג׳יה, בדרום השמרני והימני-מאוד של ארה״ב, מעוז לשעבר של הפרדה גזעית ושל התנגדות לשיווי זכויות האזרח, אישה שחורה מתמודדת על כהונת המושל. הסקרים מעניקים לסטייסי אייבראמס שוויון-למעשה עם הטוען הרפובליקאי. אם תיבחר, היא תהיה האישה הראשונה והשחורה הראשונה בכהונה הזו.

יוצא בזה, שחור מתמודד בפעם הראשונה על כהונת המושל בפלורידה, אנדרו גילאם, ראש העיר של בירת המדינה, טלהאסי. הסקרים מראים שגם הוא עומד בתיקו עם יריב רפובליקאי. פלורידה היא בעלת האוכלוסייה השלישית בגודלה בארה״ב (אחרי קליפורניה וטקסס).

בחירת אחד מהם, קל וחומר שניהם, תהיה לא רק סמלית, אלא גם חשובה ביותר מבחינה פוליטית. הם מזוהים עם האגף הפרוגרסיבי, או שמאלי, של המפלגה הדמוקרטית, שברני סאנדרס היה נושא הדגל שלו במקדימות הדמוקרטיות ב-2016. ניצחון שלהם עשוי להטות את המפלגה כולה שמאלה, בייחוד אם פרוגרסיבים נוספים ינצחו בבחירות לקונגרס.

דמוקרט שחור נוסף מתמודד על כהונת המושל במדינת מרילנד, אבל הסקרים מראים שסיכוייו מינימליים. זה מעניין מפני שמרילנד הצביעה ברוב עצום לטובת הילארי קלינטון. הפעם היא מעדיפה להאריך את כהונתו של מושל רפובליקאי פופולרי, המסתייג מן הנשיא טראמפ. 

6. הרבה יותר נשים

עלייה ניכרת נרשמת השנה במספר הנשים המתמודדות על כהונות פוליטיות. זו תוצאה, לפחות חלקית, של תנועת ה-MeToo, המחאה על התנכלות מינית לנשים. היא ניכרת במיוחד במפלגה הדמוקרטית, ויש לה כמובן אופי אנטי-טראמפי מובהק.

כיום יש בארה״ב שש מושלות של מדינות, ארבע מהן רפובליקאיות. אבל בבחירות למושלים מתמודדות השבוע 12 נשים דמוקרטיות (אחת מהן היא טראנסג׳נדר) וארבע רפובליקאיות. רק באחת משבע הגדולות, טקסס, כיהנה אי פעם אשה כמושלת. זה לא ישתנה הפעם. הסיכוי הטוב ביותר להפוך למושלת במדינה גדולה נשקף לגרטצ׳ן וויטמר הדמוקרטית במישיגן (המדינה העשירית בגודלה, עם עשרה מיליון תושבים).

בסנאט מכהנות כיום 23 נשים מתוך מאה. זה כמובן אחוז נמוך בהרבה מחלקן באוכלוסייה, אבל מוטב לזכור שרק אשה אחת כיהנה בסנאט לפני 30 שנה. מן הסנאטוריות, 17 הן דמוקרטיות ורק שש רפובליקאיות. אחוז דומה של נשים מכהנות בבית הנבחרים (84 מתוך 450).

רק מדינה אחת בארה״ב מעולם לא שיגרה אשה לקונגרס (ורמונט, שהיא דווקא מן הפרוגרסיביות ביותר, וכיהנה בה המושלת היהודייה הראשונה באמריקה, מדלן קיונין, לפני שלושים שנה). מרחק גדול עדיין צריך להיגמא לשוויון ממשי. 20 מדינות מעולם לא בחרו נשים לסנאט, ורק שש מדינות בחרו נשים שלוש פעמים.

ריבוי הנשים המועמדות כמובן אינו מבטיח להן ניצחונות. ספק אם נחזה השנה במהדורה חוזרת של "שנת האשה" מ-1992, שטרפה את קלפי הפוליטיקה המגדרית בן-לילה, והתחילה עידן חדש בשביל נשים בפוליטיקה. אבל נראה שההתקדמות ההדרגתית תימשך, ויש סיכוי סביר שהכהונה החשובה ביותר בקונגרס תחזור לידי האשה הראשונה שמילאה אותה אי פעם: ננסי פלוסי בת ה-78 מקליפורניה עומדת לחזור וליטול את פטיש יושב ראש בית הנבחרים, כהונה רבת כוח לאין שיעור יותר מזו של יושב ראש הכנסת בארץ.

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם