גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת אלביט תעש צפויה לצאת לדרך בשבוע הבא, ורפאל תהיה הנפגעת העיקרית

רגע לפני השלמת עסקת הענק למיזוג אלביט מערכות ותעש, החברות בענף נכנסות לכוננות • ביום שאחרי, אלביט תחזיק ביכולות מתקדמות בתחום הטנקים, הרקטות המדויקות ומערכות הגנה פורצות דרך • אבל מה יעלה בגורל רפאל, שחשופה ביותר לתחרות מצד החברה הממוזגת? ●  ניתוח "גלובס"

בשבוע הבא, וזאת ההערכה העדכנית ביותר ומקורה במשרד באוצר, אלביט מערכות שבבעלות איש העסקים מיקי פדרמן תרכוש מהמדינה באופן רשמי את התעשייה הצבאית (תעש מערכות) בתמורה ל-1.9 מיליארד שקל.

מיזוג ארוך שישתלם לכל הצדדים: תעש תהפוך ממוקדת רווח | אבישי עובדיה

במשך שלוש שנים אלביט התעקשה על רכישת תעש. היא עשתה זאת בזמן שחברות אחרות מהארץ ומהעולם נטשו בזו אחר זו את המכרז שניהלה המדינה. חלקן נטשו בחמת זעם בגלל "בעיות בתקינות ההליך" וחלקן פשוט הותשו או איבדו עניין במהלך הדרך.

גם בלי "פליטת פה מצערת" מצד מנהל רשות החברות הממשלתיות לשעבר, אורי יוגב, שמשרד הביטחון לוחץ על אלביט לתמחר את תעש במחיר גבוה כדי שתקנה אותה - ולא בלי הבטחה שבתמורה הוא יסדר אותה עם "דברים מהצד", התהליך התאפיין בטענות על העדפת המדינה את אלביט כבעלת הבית החדשה של התעשייה הצבאית. בשני המקומות הבהירו בהזדמנויות שונות שמדובר בטענות חסרות שחר.

לא ברור אם באופן מתוזמן או באקראי, בשבוע שבו אלביט תחגוג את רכישת תעש, הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת בראשות ח"כ שלי יחימוביץ' תתכנס לדיון מעקב על דוח שפרסם מבקר המדינה לפני שלושה חודשים וחצי אודות ליקויים בתהליך ההפרטה.

ספק רב אם הדיון בוועדה לביקורת המדינה ישנה משהו בתהליך שכבר הושלם. נותרו רק כמה מסמכים אחרונים שקשורים אליו ונמצאים כעת בשלבי ניסוח וליטוש אצל משפטנים. מהצד השני, הדירקטוריון של אלביט כבר אישר למנכ"ל ולנשיא, בצלאל (בוצי) מכליס בונוס נאה של 700 אלף דולר. הרכישה של תעש היא אחת הסיבות לכך.

1. תעש מתאימה לאלביט כמו כפפה ליד

איך תראה אלביט אחרי המיזוג עם תעש? בכירים בתעשיות הביטחוניות שמשרטטים קווים לדמותה של אלביט ביום שאחרי תעש, רואים חברה עם מערך שיווק מפותח ומוגבר שמוכר לצבאות העולם חבילות אטרקטיביות של פתרונות ביטחוניים, מהקצה אל הקצה.

באלביט מזהים כבר שנים ארוכות את תעש ככזאת שמקיימת את הפעילות הסינרגטית לה הם זקוקים כמו כפפה ליד, גם אם ידרשו הרחבה פה ושיפור שם.

מצדה, אלביט כבר רכשה לעצמה מעמד כזה שכמעט אין במערב חיל אוויר שמעדכן את מערך כלי הטייס הבלתי מאוישים שלו או צבא שמשדרג את תשתיות הקשר, השליטה והבקרה שלו, בלי לשבת עם אנשי השיווק והמכירות שלה לשיחה צפופה. אלביט מודעת למעמדה, והיא רוצה להרחיב משמעותית את פורטפוליו המוצרים שלה, להיות סוג של קניון ביטחוני גדול שאפשר לעשות בו מגה-עסקאות.

המיזוג עם תעש יאפשר לאלביט דריסת רגל בתחומים שעד כה היא רק חלמה עליהם, כמו רקטות מדויקות וטילי שיוט; פעילות מבטיחה בתחום ההגנה האקטיבית לטנקים ולנגמ"שים; מעורבות בכ-30% מכלל נפח הפעילות של טנק המרכבה ונגמ"שי הנמ"ר של צה"ל; פגזים מדויקים; השבחות של טנקים ורק"מ; מיגונים ועמדות נשק; ייצור של כלי רכב משוריינים ועוד.

אם לא די בכך, תעש מייצרת גם תחמושת קלה לצה"ל ולצבאות זרים, ובשנים האחרונות היא פונה לשווקים נוספים. היא הקימה קו של מוצרי פרימיום שכוללים תחמושות ייעודיות לכוחות מיוחדים וגם סוגי תחמושת שמותאמים לגחמותיו של השוק האמריקאי האזרחי, שידוע בחיבתו לנשק: ליורים בעלי מודעות סביבתית גבוהה, תעש מייעדת "תחמושת ירוקה" שהשימוש בה, כך לטענת היצרן, מלווה בפליטה מופחתת של גזים רעילים. יהיה מעניין לראות מה אלביט הולכת לעשות עם זה.

2. יסרקו את הספרים במסרקות של ברזל

המידע הפיננסי על תעש שנגיש כיום לאלביט, נשאב מחדרי המידע שפתחה החברה במסגרת הליכי ההפרטה שלה. רק אחרי שהעסקה תושלם, אלביט תנבור עמוק במספרים של תעש, ולא מן הנמנע שהיא תמצא שם הפתעות, לטוב ולרע.

הצפי הוא שתהליך המיזוג יהיה איטי וארוך. החודשים הראשונים שלו יופנו להתבוננות וללמידה עמוקה של פעילויות החברה. צוותים של משפטנים, חשבונאים וכלכלנים ינתחו כל פעילות, יסרקו את המספרים במסרקות של ברזל, יתמחרו כל בורג וישקלו שיקולים על בסיס של עלות - תועלת. על פי הערכות, מטות ומערכי שיווק יאוחדו, ובהמשך גם פעילויות חופפות.

יהיה מעניין לראות כיצד אלביט, שפיתחה שורת מוצרים מתקדמים להגנה על מטוסי נוסעים ועל מסוקים מפני טילי כתף באמצעות קרן לייזר, תתמודד עם מערכת דומה בשם "שמיים אדומים" שפותחה בתעש. ובכלל, פעילויות שיימצאו לא רווחיות, או כאלה שלא משיאות ערך מוסף - ייסגרו או יימכרו.

בתעש מועסקים כ-2,700 עובדים שיהפכו בין לילה לעובדים של אלביט. עם הבעלים החדשים שלהם, ותנאי פרישה אטרקטיביים שהוסדרו עבור מי מהם שירצה לפרוש בהמשך הדרך, הם יכולים לנשום לרווחה תוך הפנמת העובדה שהימים שבהם שכרם שולם בפיגור ומנהלי החברה נסעו לירושלים כדי לבקש מהמדינה הלוואות, נגמרו.

אתגר משמעותי לאנשי משאבי האנוש של אלביט יהיה לאפשר את המעבר הזה בצורה חלקה, תוך העצמת הערכים המשותפים של עובדי שתי החברות ובלי להתעלם מפערים בתרבויות הארגוניות שלהן.

אלביט כבר צברה ניסיון וביטחון במהלכים שהיא מובילה לרכישות ומיזוגים של חברות, בין השאר כשרכשה ב-2005 את תדיראן קשר ואת אלישרא, וב-2010 את סולתם. "כולן היו כמו יהלומים לא מלוטשים, לפעמים מלאכת הליטוש ארכה זמן אבל כל אחת מבין החברות היא מנוע צמיחה של הקבוצה", אומר בכיר בתעשיות הביטחוניות.

בינתיים, התחזיות מעודדות: משרד הביטחון שיגר באחרונה לתעש הזמנה של רקטות מדויקות בכמה מאות מיליוני שקלים, והוא ימשיך להזרים לה הזמנות נוספות במסגרת המהלך שמקדמים שר הביטחון, אביגדור ליברמן והרמטכ"ל גדי איזנקוט להקמת חיל הטילים של צה"ל.

ליברמן /  צילום: רויטרס - Amir cohen

התכנית של ליברמן מדברת על רכישת רקטות בהיקף של כ-7-8 מיליארד שקל ב-10 שנים, בעיקר מתעש. מי אמר שהסבלנות לא משתלמת.

3. תחרות קשה בבית ובעולם

השוק הביטחוני הישראלי ישלט לאחר השלמת המיזוג בידי שלוש חברות מרכזיות - אלביט-תעש שבשליטת פדרמן ושתי חברות ממשלתיות, התעשייה האווירית ורפאל.

אלה שמחפשים סדר והיגיון בענף נוטים לסווג את תע"א כזאת שפעילותה מוטית לתחומי המל"טים, הלוויינים, המטוסים והטילים; רפאל כחברה שליבת עיסוקה בטילים מתקדמים, מערכות להגנה אקטיבית ומערכות יירוט של רקטות וטילים ואילו אלביט המורחבת, ביבשה ועוד פעילויות רבות נוספות שהפכו אותה למה שהיא היום.

המיזוג הזה, על פי חלק מהערכות, ירתיח את התחרות בין החברות הישראליות, תחרות לוהטת ממילא שמתקיימת בשווקים הבינלאומיים ומלווה בסקנדלים ובושות.

אחד החיכוכים הבלתי נמנעים יהיה בין רפאל לבין אלביט, במסגרת התחרות על מכירת מערכות הגנה לטנקים ולנגמ"שים. החיכוך הזה, עוד עלול להעלות גיצים מסוכנים, על רקע שאיפתן של שתי החברות למכור בהיקפים גדולים מערכות ייחודיות שמספקות לטנקים שמתמרנים בשדה קרב הגנה מפני טילי נ"ט ורקטות RPG.

תעש ורפאל מקדמות בלהט התקשרויות לקראת מכירת מערכות ההגנה שלהן לצבא האמריקאי, לא בלי עקיצות הדדיות. למנהלי רפאל אין ספק שנציגיהם עוד יפגשו את נציגי השיווק את אלביט במכרזים עתידיים, וספק אם מישהו מוכן להתחייב על כך שלא ידלקו מדורות מיותרות בין הצדדים.

אם לא די בכך, החברה הממוזגת תחל לייצר דור חדש של מוצרים שיתבסס על הידע המשותף של שתי החברות. גורמים בשוק הביטחוני העריכו הדור החדש יתפוס כ-15% מהמכירות השנתיות.

אלא שרפאל לא יושבת בצד בחיבוק ידיים. אחרי שההסתייגויות שהעלתה נגד מכירת תעש לאלביט נדחו, היא נערכת לבאות ומנסה להתבסס בשוק חדש שבו היא לא פעלה עד כה: מל"טים טקטיים וחימושים משוטטים.

ההצעה שהניחו באחרונה רפאל ואיש העסקים אביחי סטולרו לרכישת חברת המל"טים אירונאוטיקס, משקפת את השאיפות של רפאל בכל הקשור לשוק זה. אם לא תרכוש את אירונאוטיקס, היא תנסה לרכוש חברה אחרת שפועלת בתחום.

כך, לשוק המל"טים והחימושים המשוטטים בעולם, שאלביט והתעשייה האווירית נחשבות בו דומיננטיות ומקיימות בו תחרות יצרית, עשוי להיכנס שחקן ישראלי חדש שינסה לנגוס בנתח: "זה יהיה שוק עצבני, תזזיתי ויצרי. הלוואי שהחברות ישכילו לשמור את הכביסה המלוכלכת בבית. עד עכשיו הן לא מקבלות ציון גבוה בסעיפים שקשורים להקפדה על האווירה התחרותית", אומר בכיר במערכת הביטחון.

4. מעבר לדרום ו-2 מיליארד שקל

אלביט צפויה להיצמד ללוחות הזמנים הנקובים בתכנית להעתקת הפעילות שמתקיימת בתעש שברמת השרון לרמת בקע שבנגב עד שנת 2022. התמריץ הוא השיפוי שמבטיחה לה המדינה על הוצאות הפינוי והבינוי שלה בפועל.

במסגרת הסכם המכירה של תעש, המדינה לא הותירה את סוגיית המעבר לנגב לשיקול דעתו של הרוכש, וקבעה לו לוחות זמנים ברורים ליישום תכנית המעבר לרמת בקע. הרוכש בתמורה מזוכה על ההוצאות הכרוכות במעבר לאחר ביצועו. בתעשיות הביטחוניות מעריכים את היקף ההוצאות הצפוי של אלביט במסגרת המעבר בכ-2 מיליארד שקל - שאותם היא תקבל בגמר המעבר לנגב.

המתחם החדש ברמת בקע יוקם במקום שכבר משמש שדה ניסויים של תעש, ומפעלי היצור החדשים ייבנו מן המסד ועד הטפחות על שטח ענק של 52 אלף דונם, תוך חידוש ושדרוג של מערכי יצור.

לקראת המעבר הצפוי לנגב, אלביט התקשרה עם סגן הרמטכ"ל לשעבר, האלוף (במיל') יאיר נוה, שיוביל מטעמה את הפרויקט המורכב.

יאיר נווה  יאיר נוה / צלם: דובר צהל

המפגש הקודם בין נוה לתעש היה ב-2013, כששר הביטחון דאז, משה (בוגי) יעלון, מינה אותו ליו"ר החברה, אך הוועדה לבחינת מינויים בכירים בחברות הממשלתיות פסלה אותו. הסיבה הייתה שבאותה עת נוה עדיין לא השתחרר מצה"ל באופן רשמי - והוועדה מצאה שיש בכך ניגוד עניינים. נוה סרב להשתחרר מצה"ל, אפילו לא לרגל ראשות דירקטוריון תעש, כדי שיוכל להתמודד בהמשך על תפקיד הרמטכ"ל.

עם השלמת המעבר ופינוי מתחם רמת השרון, אלביט-תעש תמסור למדינה 6,000 דונם ובאופן שמאפשר בנייה של כ-40 אלף יחידות דיור.

הקרקע, שזוהמה במשך שנים במסגרת פעילות יצור אינטנסיבית של תעש עוד תידרש לעבור טיהור יסודי, בעלויות של עוד כמה מיליארדים. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים