גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אדוארד סנודן בשידור חי לעשרות ישראלים: "ממשלות צריכות להפסיק לתרץ את הריגול ההמוני"

זו הפעם הראשונה בה סנודן מדבר מול קהל ישראלי ● "אולי לא תופתעו לשמוע שכשהאירוע הוכרז, רבים מחבריי ביקשו ממני לבטל את השתתפותי, משום שהם מתנגדים לכיבוש. וכמו אמריקאים רבים, גם אני מתנגד לכיבוש, אבל אני יודע דבר אחד - שמה שבטוח, הוא לא תמיד מה שנכון", אמר נשיא ארגון חופש העיתונות כשהתייחס לישראל ולקהל

שיחה עם אדוארד סנודן / צילום: יסמין יבלונקו
שיחה עם אדוארד סנודן / צילום: יסמין יבלונקו

"איסוף המידע התאגידי, הופך את המידע הזה לזמין להרבה קבוצות. בארצות-הברית, לממשלה הייתה גישה לכל שיחת טלפון במדינה, והתקשורת חשפה שמדינה תחת משטר דמוקרטי, במדינה ליברלית, מנהלת מעקב כזה. אחרי 2013, החברות בארה"ב ניסו להרחיק את עצמן מהמקרה, ולומר שזה לא היה בסדר. במודל הישראלי יש רמה גבוהה יותר של שיתוף-פעולה בין המגזר הפרטי למדינה ואני לא רואה תגובה דומה".

את הדברים הללו אמר אדוארד סנודן בשידור חי ממשכנו ברוסיה, מול קהל של עשרות ישראלים, באירוע סגור שערכה פירמת יעוץ התקשורת "OH! אורנשטיין חושן".

ב-2013, בעת שעבד ב-NSA, סנודן הדליף ל"וושינגטון פוסט" ול"גרדיאן" כי סוכנויות הביון האמריקאית, הבריטית, הישראלית, ואחרות, מנהלות מעקב המוני ברשת אחר משתמשים מרחבי העולם, ואוספת עליהם מידע הכולל, בין היתר, מיילים אישיים, תמונות, קבצי סאונד ו-וידאו. זאת תוך שיתוף-פעולה מצד חברות הטכנולוגיה הגדולות, בינהן פייסבוק, גוגל, מיקרוסופט ואפל.

תוכנית המעקב ספגה תגובות קשות עם פרסומה, בגין הפגיעה בפרטיות הגולשים. לעומת זאת, בקהיליית המודיעין האמריקאית מתייחסים לסנודן כאל בוגד.

כיום, סנודן מכהן כנשיא הארגון לחופש העיתונות ומתגורר ברוסיה, שם קיבל מקלט מדיני מארצות-הברית, המבקשת להעמידו לדין באשמת ריגול וגניבת רכוש מהממשלה, ואזרחותו נשללה. מערכות המשפט בארה"ב ובריטניה קבעו כי הריגול ואיסוף המידע אורון האזרחים היה לא חוקי, אך החוק שונה והמעקבים נמשכים.

"ממשלות צריכות להפסיק לתרץ את הריגול ההמוני. בארה"ב, מצאו שהתוכנית לא הצילה את חייו של אף אדם בכל 10 שנות פעילותה. באותו הדוח, נאמר שהם יכלו לקבל את אותו המידע שקיבלו מריגול המוני, גם בשיטות קונבנציונליות כשאוספים מידע באופן נרחב קשה להתמקד במטרות מסוימות, וזה מה שקרה בארצות-הברית", אמר סנודן.

היום ב-2018, איסוף הדאטה שלנו עדיין נמצא בשיח, והוא עבר מתיאוריית קונספירציה לעובדה. כולם יודעים על כך, וממשלות לא עבדו מספיק קשה כדי לשים מגבלות על כך. טכנולוגיית ריגול מתקדמת מהר יותר מאשר החוק", הוא הוסיף, ופנה לקהל "אתם יכולים לומר, בסדר, אין לי מה להסתיר, אני בצד של הממשלה. אבל מה עם חברות פרטיות ותאגידים? ומה עם מדינות אחרות? אין לי משהו להסתיר אלא משהו להגן עליו".

זו הפעם הראשונה בה סנודן מדבר מול קהל ישראלי. "אולי לא תופתעו לשמוע שכשהאירוע הוכרז, רבים מחבריי ביקשו ממני לבטל את השתתפותי, משום שהם מתנגדים לכיבוש. וכמו אמריקאים רבים, גם אני מתנגד לכיבוש, אבל אני יודע דבר אחד - שמה שבטוח, הוא לא תמיד מה שנכון", הוא אמר. "בזמן שאני יודע שרבים מכם לא מסכימים אותי, אני מאמין שאין קידמה ללא דיאלוג וכאשר אנחנו מפסיקים לדבר אנחנו מפסיקים להקשיב".

סנודן התייחס לתעשיית אבטחת הסייבר הישראלית ואמר: "ישראל טובה בסייבר סקיוריטי, והיא מתגאה בזה. אבל האם זה סייבר סקיוריטי? הרבה מהחברות הללו מאתרות את הפרצות למידע שלכם, לטלפונים שלכם, לא כדי לפתור אותן, אלא כדי שיוכלו למכור את הכניסה אליהן מסביב לעולם".

סנודן התייחס לחברת NSO, המפתחת את תוכנת הריגול פגסוס, ולמעורבותה בהתנקשות בעיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י: "חלקכם אולי שמעתם על העיתונאי הסעודי, גמאל קאשוג'י שנרצח. איך זה תוכנן? איך הם ידעו מה היו התוכניות שלו, וידעו שעליהם לפעול נגדו? הידע הזה הגיע מהטכנולוגיה של אותה חברה ישראלית. כמה מבצעים כאלה קורים בכל יום, כאשר החברות הללו, ישראליות או לא, במדינות מפותחות, אומרות שזה לא אכפת להן. ברות שמשתמשות ביכולות שלהם, לא בשביל להציל חיים, אלא בשביל להרוויח כסף, עד כדי כך שזה עולה בחיים".

סנודן התייחס לבחירה שלו לפנות לתקשורת על מנת להוציא את המידע שחשף: "יש לי דעות חזקות ואני לא אובייקטיבי, ולכן פניתי לעיתונאים, כדי שיוכלו להגיש את העובדות לציבור באופן מלומד".

למרות הכל, סנודן אמר שהוא אופטימי לגבי העתיד: "יותר ויותר קשה לגרום לאנשים לא לדבר, וזו הסיבה שאני לא מודאג. אנחנו מתחילים להזכיר לאנשים למה זה שווה לקחת סיכונים. הטרוריסטים אמיתיים והם מאוד מסוכנים, אבל הם לא מדעני טילים. אם אנחנו נותנים לעצמנו לפחד מאדם עם סכין ברמה שמאפשרת למדינה שלנו להפר את הפרטיות שלנו, הפסקנו להיות אזרחים והפכנו לנתינים".

סנודן התייחס הן ל-NSO והן לפייסבוק כאל דוגמאות "גרועות שבגרועות" לחברות שהמודל העסקי שלהן מתבסס על איסוף מידע המוני אודות הציבור ועל הפרת החירות של קורבנותיהם. לדבריו, בעוד NSO מוכרת נשק של ממש, פייסבוק אוספת מידע שאנחנו מנדבים לה מרצוננו החופשי, על פניו: "מה שהם שומרים לעצמם ומשכירים לאחרים הוא סיפור חייכם, מה אתם עושים ואיפה אתם נמצאים אבל יותר מכך- גם האנשים בחייכם וממי מהם אכפת לכם יותר והדברים שמעניינים אתכם. ומה שמפחיד - זה שזה עובד".

רם בן ברק: "מי שאין לו מה להסתיר לא צריך לפחד כי מדינה לא יכולה, לא רוצה ולא צריכה לעקוב אחרי כולם"

רם בן ברק, המשנה לראש המוסד לשעבר, הגיב לדברים ואמר: "התרשמתי שמדובר בבחור צעיר, מאוד מוכשר, שכנראה סובל מחוסר תשומת לב". בתגובה, אדם מהקהל העיר לבן ברק על הטון המזלזל, והוא אמר בתגובה "כנראה שגם אתה צריך תשומת לב".

בן ברק הוסיף: "הוא נראה כמו אדם ליברל שקל להזדהות איתו. אבל אי-אפשר לתקן פשע, על ידי פשע אחר חמור הרבה יותר. הוא גנב מסמכים וסיכן סוכנים ועל הדרך אמר, אני אהיה מפורסם.

"יכול להיות שבמידה מסוימת יש כאן עבירה על החוקה האמריקאית לפני מאתיים שנה. אבל העולם שאנו חיים בו היום שונה מהעולם שבו נכתבה החוקה האמריקאית" הוא אמר. "כולם מחוברים להכול. היום, מדינות נמצאות במצב שהאויבים שלהן הם גם האזרחים שלהן. איך נלחמים בזה? אי-אפשר להלחם בכך בכלים של לפני 20-30 שנה".

בן ברק פנה אל הקהל ואמר: "מי שאין לו מה להסתיר לא צריך לפחד כי מדינה לא יכולה, לא רוצה ולא צריכה לעקוב אחרי כולם. השיטה באה להגן עליכם".

בן ברק התייחס לפעולות ישראליות ואמר: "איך אתם חושבים שעצרנו את טרור הסכינים? לכל דבר יש מחיר. מנגנוני הפיקוח צריכים לוודא שמנגנוני האכיפה לא ינצלו את הכח לרעה, אבל מה שסנודן עשה גרוע בהרבה יותר". הוא הוסיף כי "אני חושב שהוא עשה את מה שעשה כי הוא רצה להכנס לספרי ההיסטוריה, ושהוא בוגד ושמגיע לו להענש על כך".

הוא הוסיף כי איסוף המידע על ידי חברות פרטיות הוא "משהו אחר", אך שאל: "למה לנו להתמם? אם אנחנו נותנים את זה לפייסבוק למה לא לגורמי הביטחון? אני מסכים שצריך חוקים שיגבילו את זה, אבל סנודן לא הצליח לשנות משהו כי המציאות לא מאפשרת לשנות את המציאות".

לגבי הצטרפותו ל׳יש עתיד׳ אמר כי הוא מאמין בערכים ליברליים אך כי הוא לא מסכים עם סנודן כי הממשלות פוגות בפרטיות: "הוא לא חשף שאנחנו פוגעים בפרטיות אלא שיש את היכולת לפגוע בפרטיות. זה בטח שיש. אנחנו הגענו ליכולת הזאת בעקבות אירועים ובהחלט לא עושים שום דבר כזה כלאחר יד".

"כלוחם צעיר התרעתי למפקד שלי על משהו שהיה נראה לי לא תקין", הוא סיפר, ואמר שהפנייה טופלה. "שירותי הביטחון הם לא נגד חופש. הם בעד לתפוס את מי שרוצה לפגוע בנו, באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, כי גם לצד השני יש טכנולוגיות מתקדמות. חלק מהקהל חושב שיש איפשהו אנשים שיושבים ומאזינים לאזרחים. זה לא עובד ככה. בארצות-הברית, אני לא מדבר על ישראל, יש מידע שנאגר, ועל פי יכולות של בינה מלאכותית, יכול לבדוק אם יש סיכוי לטרור".

"ברגע שסנודן זוכה לאהדה זה מאוד בעייתי, כי הוא יכול להתוות דרך לאנשי כוחות הבטחון. זו בעיה, כי כוחות הבטחון בנויים על כך שאנשיהם נאמנים למערכת. הם יכולים לא להיות בה, אבל לשמור על סודיות".

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק, וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" נגד המהלך

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים