גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אדוארד סנודן בשידור חי לעשרות ישראלים: "ממשלות צריכות להפסיק לתרץ את הריגול ההמוני"

זו הפעם הראשונה בה סנודן מדבר מול קהל ישראלי ● "אולי לא תופתעו לשמוע שכשהאירוע הוכרז, רבים מחבריי ביקשו ממני לבטל את השתתפותי, משום שהם מתנגדים לכיבוש. וכמו אמריקאים רבים, גם אני מתנגד לכיבוש, אבל אני יודע דבר אחד - שמה שבטוח, הוא לא תמיד מה שנכון", אמר נשיא ארגון חופש העיתונות כשהתייחס לישראל ולקהל

שיחה עם אדוארד סנודן / צילום: יסמין יבלונקו
שיחה עם אדוארד סנודן / צילום: יסמין יבלונקו

"איסוף המידע התאגידי, הופך את המידע הזה לזמין להרבה קבוצות. בארצות-הברית, לממשלה הייתה גישה לכל שיחת טלפון במדינה, והתקשורת חשפה שמדינה תחת משטר דמוקרטי, במדינה ליברלית, מנהלת מעקב כזה. אחרי 2013, החברות בארה"ב ניסו להרחיק את עצמן מהמקרה, ולומר שזה לא היה בסדר. במודל הישראלי יש רמה גבוהה יותר של שיתוף-פעולה בין המגזר הפרטי למדינה ואני לא רואה תגובה דומה".

את הדברים הללו אמר אדוארד סנודן בשידור חי ממשכנו ברוסיה, מול קהל של עשרות ישראלים, באירוע סגור שערכה פירמת יעוץ התקשורת "OH! אורנשטיין חושן".

ב-2013, בעת שעבד ב-NSA, סנודן הדליף ל"וושינגטון פוסט" ול"גרדיאן" כי סוכנויות הביון האמריקאית, הבריטית, הישראלית, ואחרות, מנהלות מעקב המוני ברשת אחר משתמשים מרחבי העולם, ואוספת עליהם מידע הכולל, בין היתר, מיילים אישיים, תמונות, קבצי סאונד ו-וידאו. זאת תוך שיתוף-פעולה מצד חברות הטכנולוגיה הגדולות, בינהן פייסבוק, גוגל, מיקרוסופט ואפל.

תוכנית המעקב ספגה תגובות קשות עם פרסומה, בגין הפגיעה בפרטיות הגולשים. לעומת זאת, בקהיליית המודיעין האמריקאית מתייחסים לסנודן כאל בוגד.

כיום, סנודן מכהן כנשיא הארגון לחופש העיתונות ומתגורר ברוסיה, שם קיבל מקלט מדיני מארצות-הברית, המבקשת להעמידו לדין באשמת ריגול וגניבת רכוש מהממשלה, ואזרחותו נשללה. מערכות המשפט בארה"ב ובריטניה קבעו כי הריגול ואיסוף המידע אורון האזרחים היה לא חוקי, אך החוק שונה והמעקבים נמשכים.

"ממשלות צריכות להפסיק לתרץ את הריגול ההמוני. בארה"ב, מצאו שהתוכנית לא הצילה את חייו של אף אדם בכל 10 שנות פעילותה. באותו הדוח, נאמר שהם יכלו לקבל את אותו המידע שקיבלו מריגול המוני, גם בשיטות קונבנציונליות כשאוספים מידע באופן נרחב קשה להתמקד במטרות מסוימות, וזה מה שקרה בארצות-הברית", אמר סנודן.

היום ב-2018, איסוף הדאטה שלנו עדיין נמצא בשיח, והוא עבר מתיאוריית קונספירציה לעובדה. כולם יודעים על כך, וממשלות לא עבדו מספיק קשה כדי לשים מגבלות על כך. טכנולוגיית ריגול מתקדמת מהר יותר מאשר החוק", הוא הוסיף, ופנה לקהל "אתם יכולים לומר, בסדר, אין לי מה להסתיר, אני בצד של הממשלה. אבל מה עם חברות פרטיות ותאגידים? ומה עם מדינות אחרות? אין לי משהו להסתיר אלא משהו להגן עליו".

זו הפעם הראשונה בה סנודן מדבר מול קהל ישראלי. "אולי לא תופתעו לשמוע שכשהאירוע הוכרז, רבים מחבריי ביקשו ממני לבטל את השתתפותי, משום שהם מתנגדים לכיבוש. וכמו אמריקאים רבים, גם אני מתנגד לכיבוש, אבל אני יודע דבר אחד - שמה שבטוח, הוא לא תמיד מה שנכון", הוא אמר. "בזמן שאני יודע שרבים מכם לא מסכימים אותי, אני מאמין שאין קידמה ללא דיאלוג וכאשר אנחנו מפסיקים לדבר אנחנו מפסיקים להקשיב".

סנודן התייחס לתעשיית אבטחת הסייבר הישראלית ואמר: "ישראל טובה בסייבר סקיוריטי, והיא מתגאה בזה. אבל האם זה סייבר סקיוריטי? הרבה מהחברות הללו מאתרות את הפרצות למידע שלכם, לטלפונים שלכם, לא כדי לפתור אותן, אלא כדי שיוכלו למכור את הכניסה אליהן מסביב לעולם".

סנודן התייחס לחברת NSO, המפתחת את תוכנת הריגול פגסוס, ולמעורבותה בהתנקשות בעיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י: "חלקכם אולי שמעתם על העיתונאי הסעודי, גמאל קאשוג'י שנרצח. איך זה תוכנן? איך הם ידעו מה היו התוכניות שלו, וידעו שעליהם לפעול נגדו? הידע הזה הגיע מהטכנולוגיה של אותה חברה ישראלית. כמה מבצעים כאלה קורים בכל יום, כאשר החברות הללו, ישראליות או לא, במדינות מפותחות, אומרות שזה לא אכפת להן. ברות שמשתמשות ביכולות שלהם, לא בשביל להציל חיים, אלא בשביל להרוויח כסף, עד כדי כך שזה עולה בחיים".

סנודן התייחס לבחירה שלו לפנות לתקשורת על מנת להוציא את המידע שחשף: "יש לי דעות חזקות ואני לא אובייקטיבי, ולכן פניתי לעיתונאים, כדי שיוכלו להגיש את העובדות לציבור באופן מלומד".

למרות הכל, סנודן אמר שהוא אופטימי לגבי העתיד: "יותר ויותר קשה לגרום לאנשים לא לדבר, וזו הסיבה שאני לא מודאג. אנחנו מתחילים להזכיר לאנשים למה זה שווה לקחת סיכונים. הטרוריסטים אמיתיים והם מאוד מסוכנים, אבל הם לא מדעני טילים. אם אנחנו נותנים לעצמנו לפחד מאדם עם סכין ברמה שמאפשרת למדינה שלנו להפר את הפרטיות שלנו, הפסקנו להיות אזרחים והפכנו לנתינים".

סנודן התייחס הן ל-NSO והן לפייסבוק כאל דוגמאות "גרועות שבגרועות" לחברות שהמודל העסקי שלהן מתבסס על איסוף מידע המוני אודות הציבור ועל הפרת החירות של קורבנותיהם. לדבריו, בעוד NSO מוכרת נשק של ממש, פייסבוק אוספת מידע שאנחנו מנדבים לה מרצוננו החופשי, על פניו: "מה שהם שומרים לעצמם ומשכירים לאחרים הוא סיפור חייכם, מה אתם עושים ואיפה אתם נמצאים אבל יותר מכך- גם האנשים בחייכם וממי מהם אכפת לכם יותר והדברים שמעניינים אתכם. ומה שמפחיד - זה שזה עובד".

רם בן ברק: "מי שאין לו מה להסתיר לא צריך לפחד כי מדינה לא יכולה, לא רוצה ולא צריכה לעקוב אחרי כולם"

רם בן ברק, המשנה לראש המוסד לשעבר, הגיב לדברים ואמר: "התרשמתי שמדובר בבחור צעיר, מאוד מוכשר, שכנראה סובל מחוסר תשומת לב". בתגובה, אדם מהקהל העיר לבן ברק על הטון המזלזל, והוא אמר בתגובה "כנראה שגם אתה צריך תשומת לב".

בן ברק הוסיף: "הוא נראה כמו אדם ליברל שקל להזדהות איתו. אבל אי-אפשר לתקן פשע, על ידי פשע אחר חמור הרבה יותר. הוא גנב מסמכים וסיכן סוכנים ועל הדרך אמר, אני אהיה מפורסם.

"יכול להיות שבמידה מסוימת יש כאן עבירה על החוקה האמריקאית לפני מאתיים שנה. אבל העולם שאנו חיים בו היום שונה מהעולם שבו נכתבה החוקה האמריקאית" הוא אמר. "כולם מחוברים להכול. היום, מדינות נמצאות במצב שהאויבים שלהן הם גם האזרחים שלהן. איך נלחמים בזה? אי-אפשר להלחם בכך בכלים של לפני 20-30 שנה".

בן ברק פנה אל הקהל ואמר: "מי שאין לו מה להסתיר לא צריך לפחד כי מדינה לא יכולה, לא רוצה ולא צריכה לעקוב אחרי כולם. השיטה באה להגן עליכם".

בן ברק התייחס לפעולות ישראליות ואמר: "איך אתם חושבים שעצרנו את טרור הסכינים? לכל דבר יש מחיר. מנגנוני הפיקוח צריכים לוודא שמנגנוני האכיפה לא ינצלו את הכח לרעה, אבל מה שסנודן עשה גרוע בהרבה יותר". הוא הוסיף כי "אני חושב שהוא עשה את מה שעשה כי הוא רצה להכנס לספרי ההיסטוריה, ושהוא בוגד ושמגיע לו להענש על כך".

הוא הוסיף כי איסוף המידע על ידי חברות פרטיות הוא "משהו אחר", אך שאל: "למה לנו להתמם? אם אנחנו נותנים את זה לפייסבוק למה לא לגורמי הביטחון? אני מסכים שצריך חוקים שיגבילו את זה, אבל סנודן לא הצליח לשנות משהו כי המציאות לא מאפשרת לשנות את המציאות".

לגבי הצטרפותו ל׳יש עתיד׳ אמר כי הוא מאמין בערכים ליברליים אך כי הוא לא מסכים עם סנודן כי הממשלות פוגות בפרטיות: "הוא לא חשף שאנחנו פוגעים בפרטיות אלא שיש את היכולת לפגוע בפרטיות. זה בטח שיש. אנחנו הגענו ליכולת הזאת בעקבות אירועים ובהחלט לא עושים שום דבר כזה כלאחר יד".

"כלוחם צעיר התרעתי למפקד שלי על משהו שהיה נראה לי לא תקין", הוא סיפר, ואמר שהפנייה טופלה. "שירותי הביטחון הם לא נגד חופש. הם בעד לתפוס את מי שרוצה לפגוע בנו, באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, כי גם לצד השני יש טכנולוגיות מתקדמות. חלק מהקהל חושב שיש איפשהו אנשים שיושבים ומאזינים לאזרחים. זה לא עובד ככה. בארצות-הברית, אני לא מדבר על ישראל, יש מידע שנאגר, ועל פי יכולות של בינה מלאכותית, יכול לבדוק אם יש סיכוי לטרור".

"ברגע שסנודן זוכה לאהדה זה מאוד בעייתי, כי הוא יכול להתוות דרך לאנשי כוחות הבטחון. זו בעיה, כי כוחות הבטחון בנויים על כך שאנשיהם נאמנים למערכת. הם יכולים לא להיות בה, אבל לשמור על סודיות".

עוד כתבות

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

איראן תרגלה אש חיה במצר הורמוז; בצעד חריג: הנתיב ייסגר

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; חמינאי: הטילים שלנו? לא עניינה של ארה"ב ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ- 400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב.

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק