גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקבאב של מסעדת "זאדה" מנומס מאוד. לא מספיק עז טעם

"זאדה" במלון דריסקו החדש מעוררת ציפיות גדולות, אבל בתום כל ההתרגשות, נשארים עם אוכל טורקי-עות'מני שפוזל יותר מדי לצרפת ● ביקורת מסעדה 

מסעדת זאדה / צילום: איליה מלניקוב
מסעדת זאדה / צילום: איליה מלניקוב

אוכל טורקי לא באמת הצליח אצלנו אף פעם. נכון, היו ויש כמה שווארמיות מצוינות בסגנון הטורקי הקלאסי (מוטפאק, בינו ובאבאג'ים הבת ימית שאותה אני עוד חייב לכם, עכשיו גם עם סניף תל אביבי המציע גם תבשילים). לינט דילבה ניהלה פעם מסעדה טורקית מצוינת ברחוב שוקן בתל אביב ואחר כך באבטליון. בשוק לווינסקי פעל עד לפני כמה שנים ניסו הנהדר, ודילק המקסימה מוכרת בורקסים טורקיים אלוהיים בדרך ההגנה (עוד חוב שלי לקוראים). אבל גם אם שכחתי מישהו (ובטוח שכן), הרשימה הקצרה הזו, קצרה מאוד ומדי, מוכיחה שאוכל טורקי עוד לא קיבל את המגיע לו בסצנה הקולינרית המקומית. בטח שלא בכל הנוגע לגרסאות הגורמה שלו, אף שגם מצד הרחוב עוד יש דרך ארוכה לעבור. אונזה היפואית ניסתה אומנם (אולי עדיין מנסה) לעשות כבוד למטבח החשוב הזה גם בין ארבעה קירות "מסודרים", אבל זהו בערך.

אל החלל הענק הזה מנסה עכשיו להיכנס מסעדת "זאדה" החדשה במלון הבוטיק החדש-ישן "דריסקו".

חדש-ישן אני כותב, מכיוון שמלון דריסקו שנפתח אחרי שנים של שיפוצים ברחוב אוארבך במושבה האמריקאית-גרמנית ההיסטורית שעל דרך תל אביב-יפו בואך יפו, איפה שפעם פעלו לא מעט מסעדות רומניות; מלון דריסקו יושב בית אחד מבית העץ שבו ישבה מסעדת "קרן" ההיסטורית לא פחות של חיים כהן, והוא מתגאה בכל הפרסומים בשנת הקמה ארכיאולוגית כמעט, 1866, אף שנפתח רק לפני כמה שבועות. הוא אכן יושב במבנה אבן יפהפה מהמאה ה-19, שבו פעל מלון גראנד הוטל של האחים דריסקו, מלון שהחליף את שמו אחר כך למלון ירושלים. אפילו הקיסר וילהלם השני ישן כאן.

הכניסה אל הדריסקו מעוררת ציפיות גדולות. מדובר בבניין יפה להפליא. גם המבוא, שבסופה בר נאה בסגנון קולוניאליסטי משהו, ממשיכה את ההתרגשות הוויזואלית. אחר כך יורדים לקומת המרתף שבה שוכנת המסעדה ומגלים ציורי קיר של סצנות מהווי מבשלת בירה גרמנית טיפוסית וכמה חדרים פרטיים לסועדים החפצים בכך.

אבל אז, או אז, נכנסים לאולם האכילה המרכזי ולדאבון הלב מתגלה, ובכן, מסעדה בבית מלון. וכשבית המלון הוא מלון בוטיק יפה והיסטורי כל-כך, הלב קצת נחמץ למראה התכנון והריהוט הלא ממש מוצלחים של המסעדה. הוסיפו לכך את השירות המנומס מאוד, כמעט מנומס מדי, ותקבלו משהו שהוא, לטעמי הפרטי לפחות, קצת מפוחלץ. חבל.

אבל אנחנו, כרגיל, באנו לאכול. הארוחה נפתחת בלחם טורקי מעולה, המוגש עם גבינת טולום וגרגירי רימון, לוביה ברוטב יוגורט עם אגוזי מלך, זיתים ושמן זית ומלפפונים חצי כבושים עם בצל אדום כבוש. הכול טעים ומצוין.

עכשיו מגיע סלט דיונונים, הכולל גם הוא מעין פיתה טורקית טעימה מתחת לשפע העלים הטריים (רוקט, שמיר), פיסטוקים, בצל אדום, סומק וכמובן דיונונים חלוטים קטנים ונהדרים. מרענן ומצוין.

משולשי הבצק המכונים גוזלמה אינם דומים אומנם למה שמגישה דילק בבורקסייה המופלאה שלה בשכונת התקווה, אבל הם לא פחות טובים. שמנמנים יותר, ממולאים במנגולד ונענע, לימון וגבינת טולום. יופי של מנה.

גוזלמה מאפה במילוי תרד  וטולום/ צילום: איליה מלניקוב

גם כיסוני המנטי הממולאים בבשר טלה ונענע ומוגשים ברוטב יוגורט וכוסברה יבשה היו מעולים. עדינים שבעדינים, כמעט עדינים מדי. זה רמז על הבאות, שהיו קצת פחות מוצלחות לטעמי. העדינות השתלטה לגמרי על כל העסק, אף שכל המנות שהזמנו הבטיחו, או כך לפחות חשבתי, להיות גסות יותר. אחרי הכול, כמה עדינים יכולים להיות קבאב, תבשיל טלה או קונפי אווז? ובכן, מתברר שמאוד.

מנטי טלה ומנטה, קציפת יוגורט כוסברה וירקות ירוקים1/ צילום: איליה מלניקוב

הקבאב והטלה הוגשו שניהם בקערות ברזל יצוק מכוסות. זה קצת ייבש את הקבאב (בקטנה), אבל לא יותר מדי. לא זה מה שהציק לי. זה היה כאמור קבאב מנומס מאוד. לא מספיק עז טעם. אפילו הרוטב הסמיך והעשיר, עשיר מדי, רוטב בשמל חצילים עם עגבניות צלויות, לא הציל אותו מנימוסיו הטובים. גבינת החלומי שנמסה מעל כל זה הפכה סופית את המנה לכזו שאפשר לאכול אולי רק בפברואר, בתנאי שזו לא שנת בצורת נוספת.

קדרת קבב טלה, בשמל חצילים,קציפת ראטה כוסברה וחלומי / צילום: איליה מלניקוב

גם קדירת הטלה שהוגשה עם ניוקי רכים מאוד (ושוב, נחמדים מדי לטעמי), עלי מנגולד וחמציץ ובהרט, הייתה לא רק כבדה מאוד, וכאן זה כבר מתבקש, אלא, שוב, אירופאית מדי. מי מזמין קונפי שוק אווז במסעדה טורקית? הבן שלי. לא הציל את המנה הצרפתית הקלאסית הזו ריזוטו הפריקי שלצידה, גם לא החמוציות והצימוקים. זה היה נורא צרפתי. שזה סבבה, אבל זו הרי מסעדה טורקית. סליחה, עות'מנית. קינחנו בקרם אוורירי של קפה עם הל (מצוין) ועוגת שוקולד סטנדרטית משהו למרות שלל הקישוטים המצויצים.

פתאום נזכרתי באוכל של חיים כהן, שבישל מעבר לקיר בזמנים אחרים. גם כשהוא לא קורא לו "טורקי" או אפילו "אורפאלי", זה יוצא לו הרבה יותר טורקי ממה שטעמנו כאן. לא שזה פייר להשוות בין מי שהוא בעיניי גדול טבחי ישראל לשף, מוכשר ככל שיהיה, של זאדה החדשה. ובכל זאת, נדמה לי שגם השף שחר ביטון יכול, אם מתחשק לו, לוותר קצת על האיפוק והנימוס באוכל שלו וקצת יותר לבעוט. גם התיירים, הרבים, יסלחו לו. חוץ מזה, הם הולכים, ואנחנו נשארים.

ראגו עגבניות וביצה עלומה / צילום: איליה מלניקוב

כדאי להכיר | גוזלמה. הגוזלמה של דילק מהמאפייה הטורקית המופלאה הנושאת את שמה בדרך ההגנה 33 בתל אביב, זו שהפכה מסוד שמור לתור בלתי גמור (של מכורים), היא כאמור דקה הרבה יותר, מתפוצצת מתרד ולא פחות טובה מזו של מסעדת זאדה היקרה. ואם אתם כבר כאן, אל תחמיצו כמובן את הסו-בורק, בורקס המים (דפי בצק כמו של לזניה מבושלים במים ואז אפויים עם שכבות של גבינה או תרד או שניהם).

זאדה | פרטים: אוארבך 6, תל אביב, טל' 03-7269309. ב'-ש' 23:00-19:00. ארוחות בוקר א'-ה' 11:00-07:30, ו' - שבת 13:00-07:30.

מחירים: סלט דיונון - 62 שקל, גוזלמה - 56, מנטי - 52, קבאב - 115, קדירה טלה - 110, קונפי אווז - 109, עוגת שוקולד (טוב, פאדג') - 48, קציפת קפה טורקי - 48 שקל (למה כל-כך יקרים הקינוחים אצלנו, למה?)

השורה התחתונה: טוב

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35