גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם זה היקום שמחייך, אז כנראה שהבדיחה היא עלינו

למה אני מסרב להתפעל מהאימוג'י שבשמיים ומהי הסיבה האמיתית שאני לא הולך לפגישות מחזור ● הטור של דרור פויר

איור: תמיר שפר
איור: תמיר שפר

א. השבוע שחררה נאס"א צילום מרהיב מתוצרת טלסקופ החלל "האבל": אפשר לראות בו את צביר הגלקסיות SDSS J0952 3434, שנמצא במרחק של מאות מיליוני שנות אור מכאן - ובמרכזו משהו שנראה כמו חיוך, או יותר נכון כמו אימוג'י של סמיילי. העיניים הן שתי גלקסיות מבהיקות וגלקסיה שלישית מרכיבה את הפה המעוקל כלפי מעלה בקשת מושלמת - תוצאה של עיוות פרספקטיבה שנקרא "עידוש כבידתי" הנוצר כשבדרך מהגלקסיה אלינו האור עבר בקרבת גוף מאסיבי שמשך ושינה אותו. בטח ראיתם את הצילום הזה.

גם אני ראיתי את הצילום, ושמחתי - כמה נחמד לקבל סתם ככה חיוך מהיקום על הבוקר, לפעמים חיוך קטן זה בדיוק מה שאתה צריך כדי לא להרגיש לבד באפלה העצומה, הקפואה והאדישה שמקיפה את הכול ומתפשטת אל עבר הכלום. חייכתי בחזרה אל היקום ולרגע היה נדמה שהוא קורץ לי. יותר מהכול הזכיר לי החיוך הקוסמי את חתול הצ'שייר מאליס בארץ הפלאות, שחיוכו נשאר תלוי באוויר אחרי שהוא נעלם: "הרבה פעמים ראיתי חתול בלי חיוך", אומרת אליס, "אבל חיוך בלי חתול זה הדבר הכי מוזר שראיתי בחיי". ואכן - יש לנו חיוך, אבל מי מחייך אותו?

כי אם זה היקום שמחייך, אז כנראה שהבדיחה היא עלינו. ראו, אחיותיי ואחיי בני האדם: פעם לא היו לנו טלסקופים משוכללים, אבל כשהיינו מרימים מבט אל שמי הלילה, היינו מוצאים בהם יצורים פלאיים, נהדרים - ציידים ושוורים, בתולות ותאומים, דליים וגדיים, את פגסוס הסוס המכונף ואת הקנטאור שחציו אדם וחציו סוס, דגים מעופפים, חד הקרן ועוף החול מילאו את השמיים. השמיים היו מעניינים. יותר ממעניינים, הם היו קסומים.

והיום? יש לנו טלסקופים ענקיים שמרחפים בחלל, יש לנו חלליות שטסות אל מקומות שלא העזנו לדמיין, אנחנו מנחיתים גשושיות על כוכבי שביט בתנועה - אנחנו יכולים לדמיין את הכול, אבל כשאנחנו מרימים את אותו המבט אל אותם שמי הלילה, מה אנחנו רואים שם? אימוג'י של סמיילי. כמה עלובים הפכנו להיות. מה השלב הבא, נכוון את הטלסקופים שלנו אל המקום הכי רחוק שיש ואז מה נראה שם, אגודל זקור כלפי מעלה? אימוג'י של גוש קקי מחייך?

כשהדמיון דל, הכול דל. "אני בגודל של מה שאני רואה", כתב משורר הטבע הפורטוגזי הגדול אלברטו קאיירו ומילות האמת הנצחיות שלו ממשיכות להדהד במרחבי היקום - והשבוע במיוחד.

ב. השבוע הייתה פגישת מחזור של השבט שלי בבני עקיבא. אני אף פעם לא הולך לדברים האלה, לא לפגישת מחזור של בית הספר היסודי, לא של החטיבה, לא של הישיבה, לא עם חבר'ה מהצבא ולא עם הילדים מהשכונה - וגם הפעם לא הלכתי.

שואלים אותי, "לא מעניין אותך לראות מה נהיה עם ההוא, עם ההיא, עם ההם - הרי הייתם חבורה כל-כך קרובה, אי אפשר היה להפריד ביניכם, לא בא לך לפגוש אותם?". התשובה המיידית שלי היא לא, אבל זו בכלל לא השאלה הנכונה. אין לי שום בעיה לפגוש אף אחד, למרות שברור שאם היה מעניין אותי לדעת מה מתרחש בחייו של פלוני, הייתי פשוט מברר. האמת היא שיותר מאשר לא בא לי לפגוש ולהעלות זיכרונות עם אנשים שהכרתי לפני 30 שנה - לא בא לי לפגוש ולהעלות זיכרונות עם עצמי של לפני 30 שנה. אין לי שום זיכרון של הטיפוס הזה, בטח לא זיכרון רציף שמתקשר ומוביל למי שאני היום (לפני כמה שנים הייתה לנו רטיבות במחסן שחיסלה לחלוטין את כל התמונות והאלבומים שעוד נשארו לי מתקופת ההתבגרות, וזה היה החוט האחרון שקשר אותי פיזית למי שהייתי). אין לי שום געגוע אל הילד הזה ובטח שאין לי עניין לפגוש - דרך עיניהם של אנשים שלא דיברתי איתם מילה כבר 30 שנה - את מי שפעם הייתי.

הרי כשהייתי מי שהייתי אז, כל מה שרציתי היה להיות מישהו אחר. אז בשביל מה זה טוב? הייתי בא לכל פגישות המחזור אם היו מבטיחים לי שהגרסה הישנה שלי לא תגיע. זה כמובן בלתי אפשרי כי האני הישן, או לפחות רסיסים ממנו, ממשיך להתקיים בזיכרונות שיש לאחרים ממני, בדיוק כמו שאצלי מצויים שברירי זיכרון של האחרים כפי שהיו אז. מאחר שאני מאמין באמת ובתמים במה שלימדו אותי סרטי המסע בזמן, אני בטוח שאם אני הילד ואני המבוגר נהיה באותו המקום באותו הזמן, היקום ישמיד את עצמו. לא רוצה את הזיכרונות האלה, תודה.

אז בגלל זה אני לא הולך לפגישות מחזור: לא רוצה את סוף העולם על המצפון שלי.

ג. אחרי שפרשת הרצח של תאיר ראדה חזרה לכותרות, ואחרי שלא הלכתי לכנס המחזור, קראתי השבוע את כתבתה של גלי וינרב בגלובס על הקלות הרבה שבה ניתן לשכנע אדם להודות בפשע שלא ביצע, כלומר לשתול זיכרונות מומצאים אצל אנשים ולגרום להם להאמין שזה קרה באמת. לא מדובר רק בפשעים, כמובן. אפשר לשתול, ללא מאמץ, כמעט, כל זיכרון אצל כמעט כל בנאדם. בכתבה מצוטטת פרופסור ג'וליה שאו, מומחית לעדויות שווא, שאומרת: "היום אני מאמינה שכל הזיכרונות שלנו כוזבים במידה. אין זיכרון אמין, רק שקרי חלקית או שקרי לגמרי". וואו!

מה זה אומר עליי? מה זה אומר על הילדות שלי? מה זה אומר על החיים האלה, אינעל רבאק? תמיד חשדתי שכל מה שסיפרו לי זה שקר, אבל האמנתי לעצמי. עד עכשיו. סתם פספסתי הזדמנות לפגוש את עצמי דרך זיכרונות של אחרים ולראות אם אני נראה שונה ממה שאני זוכר. הייתי צריך ללכת - אולי מכל זיכרונות הכזב יכולתי לגלף איזו אמת אחת על עצמי. אבל גם היא בטח הייתה הופכת את עצמה לסוג של שקר עד שהייתי מגיע הביתה.

ד. אבל היקום ממשיך לחייך, למה לא? אני יודע שכמו עם הזיכרונות, גם בחיוך הזה שום דבר הוא לא "אמיתי"; אין שום דבר בין "העיניים" ל"פה" - אלה גלקסיות נפרדות ושונות לגמרי שמיליוני שנות אור מפרידות ביניהן. בתווך אין שום דבר מלבד גז וחומר אפל, ערפל סמיך של כמיהה פועמת וחסרת שם - יכול להיות שהן אפילו לא שייכות לאותה מערכת שמש, ורק זווית הצילום והעיוות שבפרספקטיבה הופכים את כל זה לחיוך. חיוך שהוא עיוות, חיוך שהוא שקר. כשחושבים על זה, הוא לא שונה מ-93.5% מהחיוכים האחרים ביקום - חיוך הוא סוג של מסכה, שלא לומר עווית.

עכשיו אני מבין הכול: תמיד הרמנו מבט אל שמי הלילה וחיפשנו בהם את השקר שרצינו לראות בעולם. פעם זה היה שקר של חדי קרן ואלים מיתולוגים, היום זה השקר של החיוך. תמיד הסתכלנו לאחור, רק לאחור - הכוכבים הם היסטוריה עתיקה. פגישות מחזור הן ניסיון נואש לתקוע יתד בעבר - אין קדימה (דווקא יש, כמובן שיש, אנחנו פשוט לא יכולים להסתכל לשם).

אנחנו לא רק מסתכלים לאחור, אנחנו גם מקווים לאחור: בוראים לעצמנו היסטוריה לא נכונה משברירי זיכרונות שלא היו ומקווים שכבר תחזור הביתה זו שיודעת לקחת את הנקודות הלא קשורות, את הקווים המעוותים, את החומר האפל והשקרים שמרכיבים אותך - ולהפוך אותם, איכשהו, לחיוך.

עוד כתבות

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

עד 450 דולר ליום: דיון בכנסת לפיצוי מי שנתקעו בחו"ל במלחמה

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?