גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

NSO משיבה לסנודן: "אנחנו החברה היחידה מסוגה בעולם שמפעילה ועדת אתיקה עצמאית"

"אדאורד סנודן מצא בשנים האחרונות מקלט ובית חם ברוסיה ומשם הוא בוחר לעסוק בנושאים כמו זכויות אזרח ודמוקרטיה ולהכפיש חברות טכנולוגיה ישראליות מבלי שיש לו שום מידע מוסמך או היכרות עם פועלן. חברת NSO עוסקת בפיתוח מוצרים שנמכרים לגורמי ממשל למטרה הבלעדית של חקירה ומניעת פשע וטרור", כך נמסר בתגובה לדברי סנודן שנאמרו אמש (ג')

צילום: שאטרסטוק
צילום: שאטרסטוק

"אדאורד סנודן מצא בשנים האחרונות מקלט ובית חם ברוסיה ומשם הוא בוחר לעסוק בנושאים כמו זכויות אזרח ודמוקרטיה ולהכפיש חברות טכנולוגיה ישראליות מבלי שיש לו שום מידע מוסמך או היכרות עם פועלן. חברת NSO עוסקת בפיתוח מוצרים שנמכרים לגורמי ממשל למטרה הבלעדית של חקירה ומניעת פשע וטרור", כך מסרה חברת NSO בתגובה לדברים שאמר אדוארד סנודן אמש (ג'), שהובאו בשידור חי ממשכנו ברוסיה, לקהל של עשרות ישראלים, באירוע סגור שערכה פירמת יעוץ התקשורת "OH! אורנשטיין חושן".

ב-2013, בעת שעבד ב-NSA, סנודן הדליף ל"וושינגטון פוסט" ול"גרדיאן" כי סוכנויות הביון האמריקאית, הבריטית, הישראלית, ואחרות, מנהלות מעקב המוני ברשת אחר משתמשים מרחבי העולם, ואוספת עליהם מידע הכולל, בין היתר, מיילים אישיים, תמונות, קבצי סאונד ו-וידאו. זאת תוך שיתוף-פעולה מצד חברות הטכנולוגיה הגדולות, בינהן פייסבוק, גוגל, מיקרוסופט ואפל.

אמש הייתה הפעם הראשונה בה סנודן דיבר מול קהל ישראלי. סנודן התייחס לתעשיית אבטחת הסייבר הישראלית ואמר: "ישראל טובה בסייבר סקיוריטי, והיא מתגאה בזה. אבל האם זה סייבר סקיוריטי? הרבה מהחברות הללו מאתרות את הפרצות למידע שלכם, לטלפונים שלכם, לא כדי לפתור אותן, אלא כדי שיוכלו למכור את הכניסה אליהן מסביב לעולם. אחרי 2013, החברות בארה"ב ניסו להרחיק את עצמן מהמקרה, ולומר שזה לא היה בסדר. במודל הישראלי יש רמה גבוהה יותר של שיתוף-פעולה בין המגזר הפרטי למדינה ואני לא רואה תגובה דומה".

"היום ב-2018, איסוף הדאטה שלנו עדיין נמצא בשיח, והוא עבר מתיאוריית קונספירציה לעובדה. כולם יודעים על כך, וממשלות לא עבדו מספיק קשה כדי לשים מגבלות על כך. טכנולוגיית ריגול מתקדמת מהר יותר מאשר החוק", הוא הוסיף, ופנה לקהל "אתם יכולים לומר 'בסדר, אין לי מה להסתיר, אני בצד של הממשלה'. אבל מה עם חברות פרטיות ותאגידים? ומה עם מדינות אחרות? אנחנו שוכחים, שכאשר אני טוען שאין לי שום דבר להסתיר, זה לא שונה מלומר: לא אכפת לי מחופש הדיבור, בגלל שאין לי שום דבר לומר. לי אין משהו להסתיר - אלא משהו להגן עליו, וזה החברה הליברלית והפתוחה שאני רוצה לחיות בה".

סנודן התייחס הן לפייסבוק והן אל חברת NSO הישראלית, המפתחת את תוכנת הריגול פגסוס, כאל דוגמאות "גרועות שבגרועות" לחברות שהמודל העסקי שלהן מתבסס על איסוף מידע המוני אודות הציבור ועל הפרת החירות של קורבנותיהם. הוא התייחס אל מעורבותה של NSO במקרים שונים של הפרות זכויות אדם, בינהם התנקשות בעיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י:

"חלקכם אולי שמעתם על העיתונאי הסעודי, גמאל קאשוג'י שנרצח. איך זה תוכנן? איך הם ידעו מה היו התוכניות שלו, וידעו שעליהם לפעול נגדו? הידע הזה הגיע מהטכנולוגיה של אותה חברה ישראלית. כמה מבצעים כאלה קורים בכל יום, כאשר החברות הללו, ישראליות או לא, במדינות מפותחות, אומרות שזה לא אכפת להן. ברות שמשתמשות ביכולות שלהם, לא בשביל להציל חיים, אלא בשביל להרוויח כסף, עד כדי כך שזה עולה בחיים".

מ-NSO נמסר בתגובה לדברים כי "לא זאת בלבד שהחברה פועלת בכפוף לחוקי הייצוא הביטחוני, היא גם החברה היחידה מסוגה בעולם שמפעילה ועדת אתיקה עצמאית הכוללת מומחים חיצוניים מרקע משפטי ויחסים בינלאומיים במטרה למנוע מצב שמוצריה ינוצלו לרעה". עוד נמסר כי, "לכן, בניגוד למה שפורסם בעיתונות, החברה איננה מוכרת אותם ואיננה מאפשרת את הפעלתם במדינות רבות", וכי "מוצרי חברת NSO מסייעים מדי יום ביומו בהצלת חייהם של אנשים מידי טרוריסטים, ברוני סמים, חוטפי ילדים, פדופילים ופושעים אחרים".

בנוגע לפעילות ועדת האתיקה, החברה מסרה כי "מדיניות החברה היא לחקור כל טענה על שימוש בלתי ראוי במערכת, ולפעול בהתאם למסקנות החקירה, אך איננו יכולים להתייחס לזהות הלקוחות".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ