גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משה חוגג לא לבד: כמה כסף גייסו ישראלים בהנפקות מטבעות דיגיטליים עד היום

דוח חדש חושף: סטארט-אפים ישראלים גייסו בהנפקות ICO עד היום סכום כולל של יותר ממיליארד דולר - כ-3% מהיקף הגיוס הכלל-עולמי ● ואולם, השונות בנתוני ה-ICOs המתפרסמים בעולם מקשה לקבל תמונת מצב אמיתית של השוק ● ניתוח "גלובס"

משה חוגג, מייסד ומנכ"ל סירין לאבס / צילום: יונתן בלום
משה חוגג, מייסד ומנכ"ל סירין לאבס / צילום: יונתן בלום

42 סטארט-אפים ישראלים גייסו בהנפקות ראשוניות של מטבעות דיגיטליים (Initial coin offerings או בקיצור ICOs) בשלושת הרבעונים הראשונים של 2018 סכום כולל של 606 מיליון דולר - כך עולה מדוח שפרסמה באחרונה One Alpha, חברה העוסקת במחקר ומודיעין עסקי בשוק הקריפטו.

לפי הדוח, חברות מכל העולם ביצעו ב-2018 עד כה 790 גיוסי ICO בהיקף כולל של 20 מיליארד דולר - כלומר, ההנפקות הישראליות גייסו השנה כ-3% מכל ההנפקות בעולם. לשם השוואה, בכל שנת 2017 גייסו סטארט-אפים מישראל, לפי וואן אלפא, סכום כולל של 586 מיליון דולר ב-15 הנפקות ICO בסך הכל. זאת, מתוך 552 גיוסי ICO מכל העולם בשנה שעברה, שהסתכמו ב-7 מיליארד דולר.

לפיכך, אם ההיקף הכלל-עולמי של הנפקות מטבעות דיגיטליים צמח השנה פי שלושה לעומת השנה שעברה, בהתאם לנתוני הדוח, הרי שבקרב החברות המנפיקות מישראל נרשם גידול של 3% בלבד בהיקף ההון הכולל שגויס עד כה ב-2018. נוסף על כך, החברות בתחום מגייסות השקעות גם מקרנות הון סיכון, אבל בהיקפים נמוכים משמעותית.

בסיכום השנתיים האחרונות, מתוך 27 מיליארד דולר בגיוסי ICO בכל העולם, גויסו על ידי חברות ישראליות יותר ממיליארד דולר.

600 מיליארד דולר נמחקו מהשוק

"הישראלים הם פחות מ-0.1% מהאוכלוסייה העולמית, כך ששיעור של 3% מהיקף הגיוס הכלל-עולמי של ICO בהחלט מראה שישראל היא אחת המדינות החשובות בתחום הבלוקצ'יין", אומר מנכ"ל וואן אלפא, יניב פלדמן, שהיה בעבר העורך ומייסד שותף של אתר גיקטיים. פלדמן מציין כי עד לסוף אוקטובר נוספו עוד שני גיוסי ICO של סטארט-אפים מישראל, אבל עדיין לא דווחו הסכומים שגויסו בהם.

וואן אלפא שייכת לקבוצת First הישראלית, המחזיקה בחמש חברות שונות המספקות שירותים בתחום המטבעות הדיגיטליים ומנוהלת על ידי המנכ"ל רן גולדי והיו"ר יריב גילת. גילת ניהל בעבר את חברת האלגו־טריידינג הישראלית פיינל (Final) והיה מבעלי המניות העיקריים בה.

לאחר ששוק המטבעות הדיגיטליים איבד יותר מ-70% משווי השיא, שאליו הגיע בתחילת 2018 (לפי נתוני אתר CoinMarketCap), ומחק משוויו יותר מ-600 מיליארד דולר, הנתונים על גיוסי ה-ICO עשויים לשקף את ההאטה בשוק. ואולם, בהיעדר מקור מידע מרכזי ומהימן שניתן להסתמך עליו, מנסות לא מעט חברות בעולם להתחקות אחר הנתונים - מה שמתברר כמשימה לא פשוטה. בסקירה של הדיווחים שמפרסמות חברות מחקר שונות בעולם, מתגלים פערים לא קטנים בין הנתונים. "בהרבה מקומות מפרסמים נתונים על גיוסים שכלל לא היו", אומר פלדמן.

● מה מקור הנתונים של וואן אלפא?

"כחברת מחקר, אנחנו מסתמכים רק על עצמנו", אומר פלדמן, "אבל אנחנו עובדים עם עוד כ-12 מקורות שונים למידע על ICOs בעולם, ואנחנו מבצעים וידוא לחלק גדול מהנתונים. בין השאר, אנחנו פונים אל משקיעים שמשתתפים בהנפקות, אל קרנות הון סיכון שגם משקיעות בתחום, ולפעמים אנחנו גם יכולים לבדוק את הארנק הדיגיטלי של החברות המנפיקות ולראות איזה סכום הצטבר בו, אבל זה מאוד תלוי באיזה הנפקה מדובר. מדובר במחקר לא פשוט, ועדיין קל יותר לקבל נתונים על ICO מאשר על השקעות רגילות בסטארט-אפים שנעשות על ידי משקיעים פרטיים".

● לפי הנתונים שלכם, היקף גיוסי ה-ICO הישראלים גדל השנה ב-3%, לעומת גידול של כ-180% בגיוסים בכל העולם. מה ההסבר לפער הזה בצמיחת ההנפקות?

"הגידול העצום בגיוסי ה-ICO בעולם השנה נובע בעיקר מכמה הנפקות ענקיות, כמו EOS שגייסה יותר מ-4 מיליארד דולר, טלגרם שגייסה 1.7 מיליארד דולר, Tatatu שגייסה יותר מחצי מיליארד דולר ודראגון שגייסה כ-400 מיליון דולר", אומר פלדמן. "לעומת זאת, בשנה שעברה הושלמו שני גיוסי ה-ICO הגדולים ביותר עד כה של חברות ישראליות - סירין לאבס של משה חוגג, שגייסו 158 מיליון דולר, ובנקור שגייסו 153 מיליון דולר. השנה, לעומת זאת, ההנפקות הישראליות גייסו סכומים נמוכים יותר". לפי נתוני וואן אלפא, סירין לאבס גייסה עד היום בסך הכל 255 מיליון דולר, כשכ-60% מהסכום גויס ב-ICO. 

ברשימת ה-ICOs הגדולים של חברות ישראליות השנה, לפי וואן אלפא, ניתן למצוא את הסטארט-אפ הישראלי Pumapay שגייס ב-ICO סכום של 117 מיליון דולר; הסטארט-אפ Orbs, שגייס בהנפקת המטבע שלו 106 מיליון דולר; חברת Chilliz שגייסה 66 מיליון דולר; והחברות Endor ו-LeadCoin, שגייסו כל אחת כ-50 מיליון דולר.

ירידה של עשרות אחוזים מאז ההנפקה

הדעיכה בשוק הקריפטו מתחילת השנה באה לידי ביטוי גם בתשואות השליליות של רוב המטבעות הדיגיטליים. מבדיקת נתוני המטבעות שהונפקו בשנתיים האחרונות על ידי סטארט-אפים ישראלים, עולה תמונה עגומה למדי. כך למשל, המטבע הדיגיטלי של סירין לאבס  (סימול: SRN), שהנפקתו הושלמה בסוף 2017, איבד השנה 82% מערכו. מאז שהגיע למחיר שיא של כ-3.5 דולרים בינואר, הידרדר המטבע של סירין למחיר נוכחי של כ-0.18 דולרים (18 סנט) - נפילה של 95%.

אסימון הקריפטו של בנקור  (סימול: BNT), הסטארט-אפ בניהולו של גיא בן-ארצי, שביולי האחרון דיווח כי איבד מטבעות דיגיטליים בשווי כ-23.5 מיליון דולר בפריצה לאחד מארנקיו הדיגיטליים, הונפק לראשונה ב-ICO במחצית הראשונה של 2017. מתחילת 2018 ועד היום צלל מחיר המטבע של בנקור בכ-73%. מאז שהגיע למחיר שיא של כ-10 דולר בינואר, נפל האסימון של בנקור למחיר של 1.4 דולרים - צניחה של 86%.

המטבע הדיגיטלי של Kin , סטארט-אפ קנדי עם צוות פיתוח ישראלי, שהנפקתו הושלמה ברבעון השלישי של 2017, גייס ב-ICO שלו סכום של 100 מיליון דולר. מתחילת 2018 איבד המטבע של Kin לא פחות מ-86% ממחירו. לעומת זאת, המטבע של הסטארט-אפ Pumapay  (סימול: PMA), שהונפק ברבעון השני של 2018 והתחיל להיסחר רק באוגוסט האחרון, הצליח להניב תשואה חיובית של 55% בשלושת החודשים האחרונים. בדומה לרבים מהמטבעות הדיגיטליים החדשים, המסחר במטבע של Pumapay תנודתי מאוד. כך למשל, בחודש אוקטובר הוא זינק ב-66%, לאחר שבספטמבר צנח ב-44%. 

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק