גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירופה מתפרקת: כשהקבוצות העשירות רוצות להיות יותר עשירות

חשיפת מיליוני מסמכים שהודלפו ל"דר שפיגל" ולאתר Football Leaks מציגה את ההתארגנות של הקבוצות העשירות להקים ליגת אלופות פרטית ● הערכה: כל מועדון יכניס כ-500 מיליון אירו בעונה מהליגה החדשה ● האיום לשחקנים: בחרת בכסף? לא תשחק במונדיאל

מנצ'סטר יונייטד / צילום: רויטרס
מנצ'סטר יונייטד / צילום: רויטרס

השבוע התייצבה ליברפול למשחק כדורגל בבלגרד מול הכוכב האדום. ריאל מדריד שיחקה ביום רביעי בעיירה הצ'כית הקטנה פלזן (170,000 תושבים). אלו היו חגיגות כדורגל עבור המקומיים. אבל אם לשפוט על פי האירועים הדרמטיים שהתרחשו השבוע בעקבות החשיפות של העיתון הגרמני "דר שפיגל" והאתר Football Leaks - יש סיכוי סביר שמשחקים כאלו לא יתקיימו בעתיד וכי הכדורגל עומד בפני שינוי גדול.

זה לא סוד שהמועדונים הגדולים ביבשת לא שבעי רצון מליגת האלופות הנוצצת. אלו טוענים שהרצון של אופ"א לצבור כוח באמצעות הוספת קבוצות קטנות למפעל הוביל לליגה שלא מממשת את הפוטנציאל המסחרי. על פי למעלה מ-70 מיליון מסמכים שנחשפו ב-Football Leaks שכוללים תכתובות מיילים ולמעלה מ-3.4 טרה בייט של מידע, במועדונים הגדולים מנסים מ-2015 לבחון ברצינות ולעומק הקמת "סופר-ליג" אירופית פרטית שבה ייטלו חלק רק 16 הקבוצות הגדולות ביבשת. על פי אותן תכתובות, ליגה כזו עשויה להיות שווה לכל אחת מהקבוצות הגדולות שישתתפו בה כ-500 מיליון אירו בעונה. כהשוואה, אלופת אירופה ריאל מדריד קיבלה בעונה שעברה מאופ"א על השתתפותה בליגת האלופות 80 מיליון אירו בלבד.

המיילים לא הציגו רעיון אמורפי. הן היוו חלק מקבוצות עבודה ופגישות סודיות שהתקיימו בין המועדונים בכל רחבי היבשת וכבר ירדו לפרטים טכניים - למשל, הקמת חברה בספרד שתאגוד את כל הליגה הפרטית; חלוקת אחוזי הבעלות בליגה החדשה שתוחזק בידי הקבוצות עצמן (ריאל מדריד תקבל 18.77%, ברצלונה 17.61%, מנצ'סטר יונייטד 12.58%, באיירן מינכן 8.29% - אלו ארבע המחזיקות הגדולות); ועד יריית הפתיחה של הליגה שמתוכננת לקיץ 2021.

בסך הכל תכיל הליגה המיועדת 16 מועדונים, מתוכם 11 מועדונים גדולים שיקבלו רישיון מובטח ל-20 שנה להיות חלק מהליגה - ריאל מדריד, ברצלונה, מנצ'סטר יונייטד, יובנטוס, צ'לסי, ארסנל, פריז סן ז'רמן, מנצ'סטר סיטי, ליברפול, מילאן ובאיירן מינכן. אליהם יצטרפו חמישה מועדונים "אורחים" - אתלטיקו מדריד, דורטמונד, מארסיי, אינטר ורומא.

הרעיון הגדול הוא לקיים ליגה שכל משחק בה הוא התמודדות ראש בראש בין שניים מהמועדונים הגדולים ביבשת. בינינו, הרי אף אחד לא רוצה לראות את ברצלונה חובטת ביריבה מהליגה הסקוטית. בליגה הזאת לא יבזבזו עוד את הזמן על משחקים בין ליברפול לכוכב האדום בלגרד. בליגה הזאת לא תטוס ריאל מדריד לעיר צ'כית קטנה אלא רק לבירות הכדורגל של העולם - מנצ'סטר, מילאנו, ברצלונה, טורינו, לונדון ומינכן. זו תהיה ליגה נוצצת שתשוחק גם בסופי שבוע. ובליגה הזאת לא יהיה עוד סיכוי לראות קבוצות כמו הפועל ב"ש או מכבי ת"א, ואפילו לא קבוצות אירופיות היסטוריות גדולות כמו אייאקס ופורטו.

ליגת האלופות הפרטית

שלב הוויתורים: לא מתעסקים עם הקטארים

החשש של אופ"א מפרישה של קבוצות לליגה פרטית יכול להסביר גם את הסערה האחרונה שנחשפה במקביל השבוע על ידי ה"דר שפיגל" ו-Football Leaks - ההקלות שניתנו דווקא לפריז סן ז'רמן ומנצ'סטר סיטי העשירות בעקבות מעבר על תקנות הרגולציה של אופ"א.

אופ"א חיה כבר שנים ארוכות תחת חוסר שביעות רצון של המועדונים הגדולים מההתנפחות של ליגת האלופות וכניסת קבוצות קטנות. הלחץ שמופעל עליה להביא כסף כדי לרצות את הקבוצות הגדולות נמצא בנקודת רתיחה. וכשאופ"א נאלצה לבחור בין הרגולציה שלה לבין הכסף שירצה את הקבוצות הגדולות - היא בחרה בכסף.

כזכור, אופ"א הוציאה לדרך מהלך אגרסיבי בתקופת הנשיא הקודם של הארגון, מישל פלאטיני, עם התקנת רגולציה מחמירה ("פייננשל פייר פליי") על קבוצות שמפסידות כסף. בבסיס התקנות: בעלים עשירים לא יוכלו עוד להזרים כסף לטובת איזון תקציבי, וקבוצות יוכלו לחיות על בסיס הכנסות טבעיות. כשנוצרו התקנות היה נראה שיש בהן היגיון - יותר מדי קבוצות נקלעו לחובות, מועדונים גדולים הגיעו לפשיטת רגל, ונוצר חשש אמיתי כי הכדורגל מתנהל בתוך בועה שסופה להתפוצץ.

רק שאלה אחת מרכזית עמדה מול התקנות: האם הסנקציות החמורות שהבטיחה אופ"א (מקנסות אדירים ועד הרחקה ממפעלים אירופיים) יחולו ברגע האמת גם על קבוצות גדולות. לפי הפרסומים שנחשפו השבוע, התברר שאופ"א עיגלה פינות כשדברים נגעו למועדונים הגדולים והעשירים - מנצ'סטר סיטי ופריז סן ז'רמן.

סיטי ופריז היו חלק מהכניסה של כסף חדש ומשמעותי לכדורגל האירופי והעולמי בעשור האחרון. שני המועדונים הללו נרכשו בזה אחר זה (סיטי ב-2008, פריז ב-2011) על ידי חברות שנשלטות על-ידי בית המלוכה הקטארי, כחלק ממהלך של מדינת המפרץ לכניסה לשוק הכדורגל - מהלך שגובה במיליארדים והוביל בין היתר לזכייה באירוח מונדיאל 2022. הכסף הקטארי הביא כספים גדולים לאופ"א, חלק ממנו בזכות רכישת זכויות שידור על ידי רשת beIN Sport, זרוע שידורי הספורט של אל-ג'זירה שבסיסה בדוחה, בירת קטאר. חלק ממנו בהסכמי חסות גדולים.

בשנת 2014 קבעה אופ"א כי פריז ומנצ'סטר סיטי הפרו את תקנות הפייננשל פייר פליי והשיתה עליהן קנסות של 60 מיליון אירו כל אחת. אבל מאוחר יותר הפחיתה את רוב הקנס ואף ביטלה אותו. לפי "דר שפיגל " החריגות של שתי הקבוצות עמדו בשנת 2014 על 188 מיליון אירו (סיטי) ו-215 מיליון אירו (פריז), אותן "העלימו" באמצעות תרגילים חשבונאיים.

החשיפות האחרונות מראות כי מאחורי הקלעים אופ"א לא באמת התנהלה ביד ברזל מול סיטי ופריז. אחד מהמיילים שנחשפו מתאר התכתבות בין מזכיר אופ"א באותה תקופה (וכיום נשיא פיפ"א), ג'יאני אינפנטינו, לבין ראשי מנצ ' סטר סיטי , שבו כותב אינפנטינו: "אתם תראו שלעתים אני בוחר מלים ש'נראות' יותר 'חזקות'". במייל מאפריל 2014 כותב אחד מבכירי מנצ'סטר סיטי כי הוא ואינפנטינו סיכמו להנחות את עורכי הדין של סיטי ואופ"א "לנהל משא ומתן להסדר בין הצדדים שייראה קשוח/אפקטיבי, אבל לא שישפיע באופן דרמטי על העסקים של מנצ'סטר סיטי".

הטענה היא שאופ"א לאור המחשבות של הקבוצות הגדולות לפרוש - חששה להתעמת איתן. אופ"א אכן העמידה בכל שנה רשימה של עשרות קבוצות שחרגו מהתקנות, אבל תמיד היו אלו קבוצות מהשוליים של אירופה. גלטסראי הטורקית הייתה הקבוצה הכי משמעותית שאופ"א הפעילה נגדה את איום ההרחקה מאירופה (הרחקה לעונה אחת). עם התגברות הלחץ על אופ"א והטענה כי היא לא נוגעת בקבוצות הגדולות, בעיקר סביב סיפור פריז ומנצ'סטר סיטי, פעלה אופ"א ב-2018 בענישה חמורה ראשונה גם נגד קבוצה גדולה - מילאן האיטלקית. רק שמילאן של היום היא הכל חוץ מקבוצה גדולה - המועדון לא זכה באליפות איטליה מאז 2011, והעונה היא החמישית ברציפות שבה לא מצליח המועדון להיכנס לשלב הבתים של ליגת האלופות.

שלב האיומים: אל תבואו למונדיאל

בעקבות הלחץ שמפעילות הקבוצות הגדולות, לאחרונה הפנימה אופ"א את האיומים והקשיחה את רף הכניסה לליגת האלופות לקבוצות הקטנות והבטיחה "שינויים מבניים נוספים" לטובת הגדולות. אחד מהם הוא צמצום ליגת האלופות ל-24 קבוצות, שכבר מקרב את הפורמט לזה של הליגה הפרטית של המועדונים הגדולים.

אבל נותר העניין של הכסף והשליטה - אופ"א מבטיחה המשך עלייה בהכנסות, אבל לא בשיעור שעליו מדברות הקבוצות העשירות. אופ"א לא מסתירה כי חלק גדול מכספי ליגת האלופות הולך למנגנון התפעול שלה, לסבסוד של ההתאחדויות והקבוצות ביבשת ("דמי סולידריות"), וחלקו נשרף בכלל בדרך על קבוצות שנשרו בשלבי המוקדמות. הקבוצות הגדולות והעשירות דורשות את כל העוגה, ובנוסף להיות שותפות משמעותיות בניהול ליגת האלופות.

הלך הרוח הזה שכבר הפך לאיום פרקטי מוביל להרבה מאוד שאלות משפטיות, שהעיקרית בהן היא מה יהיו הסנקציות על המועדונים הפרשים. ראשי הכדורגל העולמי הוציאו בינתיים תגובת נגד, כולל איום אחד מרכזי - שחקנים שישחקו בליגה הפרטית החדשה שמחוץ לאופ"א לא יוכלו להשתתף במונדיאל. "או שאתם בפנים או שאתם בחוץ, וזה כולל את הכל", אמר אינפנטינו. אחד מבכירי פיפ"א חידד את הכוונה של אינפנטינו בהקשר של המונדיאל: "הרעיון של היפרדות (של הקבוצות) הוא שאם אתה נפרד - אז אתה נפרד. אתה לא משאיר רגל אחת בפנים ורגל אחת בחוץ". 

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"