גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינויים בהרגלי הגלישה: מהפכת הלואו קוסט של אתרי הסקי

עד לא מזמן, סקי היה נחשב לחופשה של בעלי ממון, שנפשו במועדונים יוקרתיים בהרי האלפים ● אבל בשנים האחרונות מצטרפים גם קהלים חדשים: צעירים, דתיים, משפחות ואפילו ועדי עובדים ● אתרים רבים הופכים נגישים יותר, ואפשר למצוא חבילות סקי במחירים עממיים

הר מושלג / צילום: שאטרסטוק
הר מושלג / צילום: שאטרסטוק

"אם פעם חופשת סקי עלתה 2,000 אירו וזה היה אפשרי רק במועדונים כמו קלאב מד, ורק למשך שבוע, היום יש חבילות סקי גם ב-600 אירו לשבוע", כך אומר אורן אור סמנכ"ל בחברת פינגווין, המתמחה בתחום הסקי. זה לא שהמחירים בקלאבים צנחו לפתע, אלא שהעוגה גדלה. יותר ויותר אתרי סקי נעשו נגישים לגולשים הישראלים ובכלל, וכבר אינם נחלת העשירונים העליונים בלבד. במילים אחרות: הספורט הזה שפעם אולי היה סמל סטטוס אליטיסטי - פונה עכשיו לכווולם. גם לוועדי עובדים, כפי שיתברר בהמשך.

מה שהיווה את נקודת המפנה, מסכימים העוסקים בתחום, היה פתיחת האתר שמסתמן כלהיט התורן עבור הגולש הישראלי - בעיירה בנסקו (Bansko), שבה נמצא אתר הסקי הגדול בבולגריה, ששודרג ושופץ על-ידי חברה אוסטרית ועלה בסערה למפת הסקי, ועדיין שמר על מחירים נמוכים.

אתר סקי בבנסקו בולגריה / צילום: צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

"את אוכלת במסעדה טובה בבנסקו בלא יותר מ-20 אירו לזוג", אומר אור, "זה אתר מצוין ששינה את המפה ודרכו אפשר להיכנס לעולמות הסקי. מתנסים בפעם הראשונה בבנסקו - ואם מתחברים לזה, מה שקורה בדרך כלל - חוזרים לשם בפעם השנייה. בפעם השלישית כבר עוברים לאתרי הסקי באוסטריה, צרפת או שווייץ.

גם מנכ"ל חברת סקי דיל, רונן כץ, מספר על השינוי במחירי חופשות הסקי. "חופשת סקי עולה כיום פחות משני לילות בצימר בגליל. ב-700-600 אירו אפשר לנסוע למלון 4 כוכבים בבנסקו, כולל העברות, סקי פס וציוד. ב-15 השנים שאני בתחום לא ראינו דבר כזה".

גם הוא שם את הפוקוס על כניסת בולגריה למפת הסקי, ולא רק האתר אלא גם ה"מעטפת" כולה - חיי לילה, קניות ופולקלור מקומי. וכל אלה במרחק של שעתיים וחצי טיסה (האתר נמצא במרחק של 160 ק"מ מסופיה, שאליה טסים עם וויז אייר, חברת הלואו קוסט ההונגרית).

"מה שקרה הוא שהמכנה המשותף הנמוך איפשר לרבים להיכנס לענף הזה", אומר כץ. "בנסקו הכניסה לתחום הסקי המון ישראלים, שהשקיעו 600 אירו בחופשת סקי, והיום הם אולי עברו לסקי ב-1,400 אירו, ואולי לא. לא רק שמספר הגולשים גדל, אלא שגם מי שכבר גולש, נוסע יותר. 30% מגולשי הסקי נוסעים לשתי חופשות סקי בשנה. אחת, לשבוע עם המשפחה או עם חברים, והשנייה לסוף שבוע עם בת או בן הזוג. רבים נוסעים בינואר לסוף שבוע חימום לקראת החופשה הארוכה שלהם בחודש מארס".חגיגת הלואו קוסט

אל כניסת האתרים במזרח אירופה, כשבנסקו הוא המוכר שבהם אך בהחלט אינו היחיד, מצטרף גורם נוסף: חגיגת טיסות הלואו קוסט מישראל ליעדי החורף במזרח אירופה וגם במערבה. מוסיפים לתערובת הזו את השקל החזק מול הדולר והאירו וגם מול המטבע ההונגרי (שקל אחד שווה ל-77 פורינט הונגרי) ומקבלים תמהיל שמאפשר להציע חופשת סקי בשליש מחיר ממה שהוצע לנו לפני כחמש-שש שנים.

"האירו היום הוא פחות מ-4.25 שקל, לפני שלוש שנים הוא היה 4.70 שקל ולפני חמש-שש שנים הוא היה יותר מ-5 שקלים", מתייחס גם כץ להיחלשות מטבע האירו אל מול השקל כפקטור שהגדיל את עוגת הסקי. "בעונת 2019 מכרנו חבילות לצרפת ב-10%-15% פחות לעומת המחירים ב-2011 למוצר מקביל. ענף הסקי הפך מאקסטרים למיינסטרים".

וכשמוצר תיירותי הופך למיינסטרים - ולא כמילה גסה - גם ההיצע לדרישות של הישראלים באתרי הסקי מקבל ביטוי. כך, למשל, בהדרכה בעברית גם לזאטוטים מגיל ארבע. "היקף היוצאים לסקי בפורמט משפחתי גדל פי 10 לעומת המספרים של לפני עשר שנים", אומר כץ.

הישראלים גם יוכלו לשמוע אמנים ישראלים בהופעות באתרי סקי. "הבאנו את פסטיבל ערד להרי אירופה המושלגים", הוא מוסיף, ומפרט רשימת אמנים מהשורה הראשונה: בלקן ביט-בוקס, הדג נחש, טונה, נצ'י נצ', התקווה 6 ואחרים, שיצאו ברכבת אווירית להופעות באתרים השונים. ולא רק זה - גם מלונות כשרים פועלים באתרי הסקי לטובת הגולשים שומרי המסורת.

"המחיר שלא היה קיים בעבר, מקרב לסקי קהילות חדשות", מאשר גם דדי ונונו, מנהל תחום סקי באשת טורס, המציעה גם חופשת סקי כשרה במלון מותאם המצויד אפילו בבית כנסת. גם שעות פעילות הגלישה בחבילה מותאמות לשומרי שבת. "מי היה חולם בעבר על סקי שמותאם לשומרי מסורת? פירקנו את החבילות שפעם היינו מוכרים לשבוע, לשני חלקים - א'-ד' לשומרי מסורת, וסופ"ש כחבילה נפרדת".

אם לא די בכך, מספר ונונו על ועדי עובדים שנכנסו לתחום. "אוכלוסיות של מקומות עבודה שבאים במאסה של כמה עשרות עובדים מבנקים או מקופות חולים זה משהו שלא דמיינו. בנוסף, רואים יותר נשים שמגיעות לחופשת סקי. ובכלל, לבן או בת הזוג שפחות אוהבים סקי יש המון מה לעשות".

"כל שנה מעגל הגולשים מתרחב", אומר אור מפינגווין, שמשווק חבילות סקי זה 12 שנים. "אנחנו מכורים לסקי, ומתוך החיבור לעולם הזה התחלנו לייצר חבילות. במקביל, הביקוש גדל".

בפינגווין משלבים חבילות גם עם טיסות לואו קוסט, וגם באמצעות טיסות שכר במטוס חכור לזלצבורג (הקרובה לאתר מאיירהופן באוסטריה).

עם כל הכבוד לאתר הבולגרי ששינה את המפה, אומר אור כי עדיין מרבית הישראלים טסים לאוסטריה או לצרפת. בתי המלון באזורים הללו התייקרו בחלקם. "אלו בתי מלון שעובדים בעונה קצרה יחסית לאורך השנה, והם מחלקים אותה לסבבים של 7 לילות, לרוב משבת עד שבת. המחירים שם לא ירדו. להיפך, בחלקם הם עלו".

אבל פתרונות הלינה האחרים, כמו דירות שההיצע שלהן גדל, מאפשרים את הגמישות, שכן בדומה למגמה שחולשת על כל עולמות התיירות, אתרי הסקי חוו גידול עצום בדירות בדרגות שונות. שינוי מעניין התרחש גם בתחום ציוד הסקי, הן בשכירת ציוד או רכישה מראש בארץ או באתרים עצמם. הקניות המקוונות שפתחו אינספור אפשרויות השפיעו גם הן. אם ציוד לסקי בעבר נמכר באלפי שקלים, היום אפשר לסגור גם במאות. משקפות סקי, לדוגמה, נמכרות בעליאקפסרס גם ב-80 שקל במקום ב-400 שקל, וגם כפפות אפשר למצוא בפער דומה.

אז לאן הרוב נוסעים?

יעדי הסקי שמוצעים בתפריט הישראלי השגור כוללים כמובן את צרפת, אוסטריה, שווייץ ואיטליה, את בולגריה כאמור וגם את סוצ'י ברוסיה, שם נערכת אולימפיאדת החורף (והתקיימו חלק ממשחקי המונדיאל). את סוצ'י מגדיר כץ כיעד הכי קרוב לישראל שהוא "זול בטיסות, אבל פחות זול בלינה. המלונות בסוצ'י הם בעיקר של רשתות יוקרה, ולכן חופשה תעלה 1,200-1,000 אירו לשבוע ו-900-800 אירו לחופשה של אמצע שבוע או לסוף שבוע". עם זאת, "כבר לא נותרו בסקי דיל חבילות סקי לסוצ'י לעונה הקרובה", לדבריו. בין היתר משום ש"הישראלים מעדיפים יעדים כמה שיותר קרובים".

פאסו טונלה, איטליה / צילום: עדן רם עבור  SKI DEAL

הרבה טסים לארה"ב. לא משלבים שם סקי?

"מי שטס לנסיעת עבודה, אולי ישלב סקי באספן קולורדו, למרות שסקי וג'טלג יחד זה שילוב לא טוב. גם טייסים עושים את זה, אבל זה שיעור ממש זניח. רוב הישראלים גולשים באירופה".

כל הטוב הזה קורה עוד לפני שאתרי הסקי בגיאורגיה - שמוגדרים בעלי פוטנציאל עצום לאור גובהם והמרחבים העצומים בהרים המושלגים המשתרעים על שטח של כ-6,000 ק"מ - נכנסו לשוק כמוצר מן השורה. אור מציין כי האתרים עדיין לא מפותחים בהיבט התשתיות ושל המתקנים (מעליות למשל), אולם הפוטנציאל בגיאורגיה עשוי להציע מוצר שונה ומיוחד - סקי לאורך כל ימות השנה. אור סבור ש"יהיה מעניין ברגע שגיאורגיה תבין את הפוטנציאל הזה שלה והאתרים שם יציעו מוצר תחרותי מאוד". אנחנו ממתינים.

ועד שגיאורגיה תשבור את השוק מכיוונה, בסופו של דבר, הכול כנראה עניין של השקפה והאופן שבו אנחנו תופסים את חופשת הסקי. "בדיוק כפי שנוסעים רבים יוצאים ל"סיטיברייק" בפריז או באמסטרדם או בכל יעד אחר באירופה, קופצים לגיחת סקי - גם מי שחלם על סקי שהיה לו יותר יקר בעבר וגם לשם ההתנסות. אפשר גם לשלב סופ"ש סקי ועוד כמה ימים בעיר גדולה.

"כשאנחנו מרכיבים חבילה, הפקטור של המחיר עומד לנגד עינינו", אומר ונונו. "אם הטיסה והמחירים באתר מביאים למכלול שמבחינתנו הוא מחיר נגיש - נלך על זה".

סוצ'י/ צילום:גילי עזגד עבור  SKI DEAL

אבל יש טיסות זולות גם לאוסטריה או לגרמניה.

"נכון. מרכיב הטיסה ביעדים האלה אולי יהיה נמוך, אבל שירותי הקרקע כמו סקי פס יהיו יקרים במערב אירופה ב-40% יותר מאשר במזרח אירופה. גם מחירי הלינה והאוכל שם יקרים. מרכיב הטיסה אולי הוזיל את הסך הכול, אבל המטרה היא להציע חופשת סקי במחיר שמתאים לכל כיס, מ-550 אירו לאדם לסופ"ש כולל הכול, ובשיא העונה להציע את החופשה הזו ב-630 אירו".

ויש גם מציאות של הרגע האחרון לספונטנים?

"בסקי, המשחק הוא שונה מאשר דילים לסיטי ברייק באירופה. אין תנודתיות גדולה במחיר משום שהנטו מלכתחילה נמוך".

אז חוץ מעובדים מהבנק או מקופת החולים, את מי עוד נפגוש במעליות באתרי הסקי הללו?

"תפגשי פחות תיירים מערב אירופיים, אבל תראי תיירים ממזרח אירופה כמו רוסיה, בולגריה וגם מיוון. אפשר בגדול להגיד שמדובר בתיירים המשתייכים למעמד סוציו-אקונומי בינוני יותר מאשר ספורטאי סקי מדופלמים", אומר ונונו.

חשיבה מחוץ לקופסה

לצד המשוואה של אתר זול בבולגריה וטיסות לואו קוסט, שהכניסו את הסקי לעלונים של ועדי העובדים, יש דרך מעניינת נוספת לחשיבה מחוץ לקופסה, שתאפשר לנו לשלם פחות על חופשת סקי, ואפילו במערב אירופה. הסוד הוא להתמקד באתרים קטנים יותר, או במילים אחרות: ללמוד מהצעירים.

יותם עידן, מייסד ומנכ"ל האתר ,Weski.co.il גדל בצרפת וכילד הורגל לצאת לחופשת סקי משפחתית לפחות פעם בשנה. "כשהגעתי לגיל 18", הוא נזכר, "רציתי להמשיך לצאת לחופשות סקי, אבל לא בפורמט המשפחתי. כך הכנסתי חברים שלא עשו סקי בעבר. חיפשנו פתרונות זולים והבנו שאפשר לצאת לחופשת סקי לא יקרה.

"אנחנו רואים היום שסקי הפך להיות ספורט מאוד נפוץ בקרב המילניאלס - חבורות של סטודנטים או של חיילים שנוסעים לחופשת סקי ב'רגילה' ואחרי הצבא". גם עידן מתייחס למהפכת הלואו קוסט שהנגישה טיסות לז'נבה, לליון ולמינכן, יעדים שקרובים להרי האלפים מאיזשהו כיוון, והן מאפשרות להגמיש את החבילה. בנוסף, הוא מציין את מלאי הדירות שגדל מאוד. ב-WeSki מציעים לפרק את החבילה ולרכוש את רכיביה בנפרד תוך פוקוס על יעדים, בעיקר בצרפת.

לפי עידן, "מי שמתמקד בגלישה עצמה, פחות מתעניין במלון 5-4 כוכבים או בדירת יוקרה שתחכה לו באתר. יש דירות בחצי מחיר לעומת בית מלון, וכולן מצוידות במטבחים. קונים מצרכים בסופרמרקט שיש בכל אתר ומבשלים לבד. גם בסופרים היקרים באתרים בצרפת, המחירים עדיין יותר זולים מהמחירים בארץ ולפי התחשיב שלנו, בדרך הזו עלויות המזון מגיעות ל-100 אירו לאדם לשבוע. יש יותר מעשרת אלפים דירות להשכרה באתרי הסקי באלפים - שמונה חבר'ה יכולים לחלוק דירה. לא חייבים לנסוע רק לאתרים הגדולים והיקרים כמו סן מוריץ או קורשבל. יש מאות אתרים בצרפת שנמצאים מתחת לרדאר של מרבית הציבור, אלו אתרים שיש בהם מסלולים טובים והשהייה שם פחות יקרה. מי שגולש ברמה של מתחיל או בינוני, ימצא שהאתרים הללו מתאימים לו אפילו יותר מהגדולים, המסלולים שקטים יותר ופחות עמוסים".

בין האתרים הללו, מונה עידן את האתר מורזין (Morzine) שהעיר הקרובה אליו בטיסה היא ז'נבה או האתר סר שבלייה ((Serre Chevalier שאליו הוא ממליץ להגיע מטורינו. לדבריו, חבילה עם טיסות והעברות תעלה כ-600 אירו לשבוע בינואר (כולל סקי פס, שלבדו מגיע למחיר של 300-200 אירו לשבוע). "בצרפת לבדה יש לפחות 200 אתרי סקי ומרבית הישראלים מתמקדים בערך ב-10, וזה פספוס, משום שאתר קטן-בינוני, לא רק שיהיה זול יותר אלא שיש בו קסם אחר".

ומי שמחפש מסעדות טובות וחוויית אפרה-סקי, ימצא אותה גם שם?

"זה כמו ששואלים אם יש ברים ומסעדות בגליל. יש. פחות מאשר המספרים של תל-אביב, אבל יש. אלו אתרים יותר משפחתיים", אומר עידן.

אז מה קדם למה - טיסות לואו קוסט שאפשרו את הגישה לאתרים הללו, או שחברות התעופה שזיהו את הביקוש של הנוסעים להגיע לז'נבה כנקודה שממנה יוצאים לאתרי סקי באלפים והכניסו אותה למפת היעדים?

עידן: "לא ברור מה הביצה ומה התרנגולת, אבל מה שברור הוא שאם לפני כמה שנים הייתה טיסה אחת בשבוע לז'נבה, היום יש חמש. תרבות הסקי צומחת גם בזכות זה".

עידן מספר על תופעה מעניינת אחרת שהתרחשה בשנים האחרונות - חיבור של כמה אתרים קטנים וסמוכים, שהפכו לאזורי גלישה מאוחדים שיצרו מרחב גלישה גדול. במקרה כזה, הוא מציע ללון ביעד הפחות יקר (עם השם הפחות מוכר) ובבוקר, במרחק של כחצי שעה, לעבור למסלולי הגלישה של האתר שמי שלן בו בטח שילם יותר. שלושת העמקים (Les trios vallees) בצרפת, למשל, הוא אזור גלישה הכולל שמונה ריזורטים של סקי, בהם קורשבל, מריבל, ואל טורנס ועוד שהתאחדו לכדי 328 מדרונות ו-166 מעליות. אזור אחר הוא ה-Paradiski שהוא "גן שעשועים" לסקיירים במרחב של 425 ק"מ - מהאתר Les arcs ועד La Plagne.

"העיירה מורזין נמצאת מתחת ל-Avoriaz, ושם תשלמי 200 אירו פחות לשבוע", אומר עידן. "ליד שאמוני (Chamonix) יש הרבה עיירות קטנות כמו Les Menuires - ואלו הפערים גם שם. לוקחים שתי מעליות בבוקר, ובפחות מחצי שעה מגיעים למסלולים של שאמוני. אחרי כן מרוויחים גלישה ארוכה יותר של 800 מטר חזרה עד לעיירה, ומשלמים על זה הרבה פחות". וכך מצאנו בצרפת חבילה במחיר של סקי בבולגריה.

ולסיום, בשורה משמחת. קשה אומנם לדעת בבירור איזו עונה צפויה לנו, אבל הלך הרוח מנבא עונה "חזקה" מבחינת כמויות השלג. אלה יאפשרו למכור חבילות סקי אפילו בפסח (באתרים הגבוהים). העונה עצמה מתמקדת בחודשים דצמבר עד מארס, אבל אפשר למתוח עוד חודש ואפילו חודשיים בחסות אלוהי השלג (ואלוהי השלג המלאכותי). וכך, הגדלת העונה תוזיל את המחיר גם למי שמוכן לקחת סיכון להגיע לאתר מושלג חלקית בחודש אפריל או מאי.

עוד כתבות

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל