גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינויים בהרגלי הגלישה: מהפכת הלואו קוסט של אתרי הסקי

עד לא מזמן, סקי היה נחשב לחופשה של בעלי ממון, שנפשו במועדונים יוקרתיים בהרי האלפים ● אבל בשנים האחרונות מצטרפים גם קהלים חדשים: צעירים, דתיים, משפחות ואפילו ועדי עובדים ● אתרים רבים הופכים נגישים יותר, ואפשר למצוא חבילות סקי במחירים עממיים

הר מושלג / צילום: שאטרסטוק
הר מושלג / צילום: שאטרסטוק

"אם פעם חופשת סקי עלתה 2,000 אירו וזה היה אפשרי רק במועדונים כמו קלאב מד, ורק למשך שבוע, היום יש חבילות סקי גם ב-600 אירו לשבוע", כך אומר אורן אור סמנכ"ל בחברת פינגווין, המתמחה בתחום הסקי. זה לא שהמחירים בקלאבים צנחו לפתע, אלא שהעוגה גדלה. יותר ויותר אתרי סקי נעשו נגישים לגולשים הישראלים ובכלל, וכבר אינם נחלת העשירונים העליונים בלבד. במילים אחרות: הספורט הזה שפעם אולי היה סמל סטטוס אליטיסטי - פונה עכשיו לכווולם. גם לוועדי עובדים, כפי שיתברר בהמשך.

מה שהיווה את נקודת המפנה, מסכימים העוסקים בתחום, היה פתיחת האתר שמסתמן כלהיט התורן עבור הגולש הישראלי - בעיירה בנסקו (Bansko), שבה נמצא אתר הסקי הגדול בבולגריה, ששודרג ושופץ על-ידי חברה אוסטרית ועלה בסערה למפת הסקי, ועדיין שמר על מחירים נמוכים.

אתר סקי בבנסקו בולגריה / צילום: צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

"את אוכלת במסעדה טובה בבנסקו בלא יותר מ-20 אירו לזוג", אומר אור, "זה אתר מצוין ששינה את המפה ודרכו אפשר להיכנס לעולמות הסקי. מתנסים בפעם הראשונה בבנסקו - ואם מתחברים לזה, מה שקורה בדרך כלל - חוזרים לשם בפעם השנייה. בפעם השלישית כבר עוברים לאתרי הסקי באוסטריה, צרפת או שווייץ.

גם מנכ"ל חברת סקי דיל, רונן כץ, מספר על השינוי במחירי חופשות הסקי. "חופשת סקי עולה כיום פחות משני לילות בצימר בגליל. ב-700-600 אירו אפשר לנסוע למלון 4 כוכבים בבנסקו, כולל העברות, סקי פס וציוד. ב-15 השנים שאני בתחום לא ראינו דבר כזה".

גם הוא שם את הפוקוס על כניסת בולגריה למפת הסקי, ולא רק האתר אלא גם ה"מעטפת" כולה - חיי לילה, קניות ופולקלור מקומי. וכל אלה במרחק של שעתיים וחצי טיסה (האתר נמצא במרחק של 160 ק"מ מסופיה, שאליה טסים עם וויז אייר, חברת הלואו קוסט ההונגרית).

"מה שקרה הוא שהמכנה המשותף הנמוך איפשר לרבים להיכנס לענף הזה", אומר כץ. "בנסקו הכניסה לתחום הסקי המון ישראלים, שהשקיעו 600 אירו בחופשת סקי, והיום הם אולי עברו לסקי ב-1,400 אירו, ואולי לא. לא רק שמספר הגולשים גדל, אלא שגם מי שכבר גולש, נוסע יותר. 30% מגולשי הסקי נוסעים לשתי חופשות סקי בשנה. אחת, לשבוע עם המשפחה או עם חברים, והשנייה לסוף שבוע עם בת או בן הזוג. רבים נוסעים בינואר לסוף שבוע חימום לקראת החופשה הארוכה שלהם בחודש מארס".חגיגת הלואו קוסט

אל כניסת האתרים במזרח אירופה, כשבנסקו הוא המוכר שבהם אך בהחלט אינו היחיד, מצטרף גורם נוסף: חגיגת טיסות הלואו קוסט מישראל ליעדי החורף במזרח אירופה וגם במערבה. מוסיפים לתערובת הזו את השקל החזק מול הדולר והאירו וגם מול המטבע ההונגרי (שקל אחד שווה ל-77 פורינט הונגרי) ומקבלים תמהיל שמאפשר להציע חופשת סקי בשליש מחיר ממה שהוצע לנו לפני כחמש-שש שנים.

"האירו היום הוא פחות מ-4.25 שקל, לפני שלוש שנים הוא היה 4.70 שקל ולפני חמש-שש שנים הוא היה יותר מ-5 שקלים", מתייחס גם כץ להיחלשות מטבע האירו אל מול השקל כפקטור שהגדיל את עוגת הסקי. "בעונת 2019 מכרנו חבילות לצרפת ב-10%-15% פחות לעומת המחירים ב-2011 למוצר מקביל. ענף הסקי הפך מאקסטרים למיינסטרים".

וכשמוצר תיירותי הופך למיינסטרים - ולא כמילה גסה - גם ההיצע לדרישות של הישראלים באתרי הסקי מקבל ביטוי. כך, למשל, בהדרכה בעברית גם לזאטוטים מגיל ארבע. "היקף היוצאים לסקי בפורמט משפחתי גדל פי 10 לעומת המספרים של לפני עשר שנים", אומר כץ.

הישראלים גם יוכלו לשמוע אמנים ישראלים בהופעות באתרי סקי. "הבאנו את פסטיבל ערד להרי אירופה המושלגים", הוא מוסיף, ומפרט רשימת אמנים מהשורה הראשונה: בלקן ביט-בוקס, הדג נחש, טונה, נצ'י נצ', התקווה 6 ואחרים, שיצאו ברכבת אווירית להופעות באתרים השונים. ולא רק זה - גם מלונות כשרים פועלים באתרי הסקי לטובת הגולשים שומרי המסורת.

"המחיר שלא היה קיים בעבר, מקרב לסקי קהילות חדשות", מאשר גם דדי ונונו, מנהל תחום סקי באשת טורס, המציעה גם חופשת סקי כשרה במלון מותאם המצויד אפילו בבית כנסת. גם שעות פעילות הגלישה בחבילה מותאמות לשומרי שבת. "מי היה חולם בעבר על סקי שמותאם לשומרי מסורת? פירקנו את החבילות שפעם היינו מוכרים לשבוע, לשני חלקים - א'-ד' לשומרי מסורת, וסופ"ש כחבילה נפרדת".

אם לא די בכך, מספר ונונו על ועדי עובדים שנכנסו לתחום. "אוכלוסיות של מקומות עבודה שבאים במאסה של כמה עשרות עובדים מבנקים או מקופות חולים זה משהו שלא דמיינו. בנוסף, רואים יותר נשים שמגיעות לחופשת סקי. ובכלל, לבן או בת הזוג שפחות אוהבים סקי יש המון מה לעשות".

"כל שנה מעגל הגולשים מתרחב", אומר אור מפינגווין, שמשווק חבילות סקי זה 12 שנים. "אנחנו מכורים לסקי, ומתוך החיבור לעולם הזה התחלנו לייצר חבילות. במקביל, הביקוש גדל".

בפינגווין משלבים חבילות גם עם טיסות לואו קוסט, וגם באמצעות טיסות שכר במטוס חכור לזלצבורג (הקרובה לאתר מאיירהופן באוסטריה).

עם כל הכבוד לאתר הבולגרי ששינה את המפה, אומר אור כי עדיין מרבית הישראלים טסים לאוסטריה או לצרפת. בתי המלון באזורים הללו התייקרו בחלקם. "אלו בתי מלון שעובדים בעונה קצרה יחסית לאורך השנה, והם מחלקים אותה לסבבים של 7 לילות, לרוב משבת עד שבת. המחירים שם לא ירדו. להיפך, בחלקם הם עלו".

אבל פתרונות הלינה האחרים, כמו דירות שההיצע שלהן גדל, מאפשרים את הגמישות, שכן בדומה למגמה שחולשת על כל עולמות התיירות, אתרי הסקי חוו גידול עצום בדירות בדרגות שונות. שינוי מעניין התרחש גם בתחום ציוד הסקי, הן בשכירת ציוד או רכישה מראש בארץ או באתרים עצמם. הקניות המקוונות שפתחו אינספור אפשרויות השפיעו גם הן. אם ציוד לסקי בעבר נמכר באלפי שקלים, היום אפשר לסגור גם במאות. משקפות סקי, לדוגמה, נמכרות בעליאקפסרס גם ב-80 שקל במקום ב-400 שקל, וגם כפפות אפשר למצוא בפער דומה.

אז לאן הרוב נוסעים?

יעדי הסקי שמוצעים בתפריט הישראלי השגור כוללים כמובן את צרפת, אוסטריה, שווייץ ואיטליה, את בולגריה כאמור וגם את סוצ'י ברוסיה, שם נערכת אולימפיאדת החורף (והתקיימו חלק ממשחקי המונדיאל). את סוצ'י מגדיר כץ כיעד הכי קרוב לישראל שהוא "זול בטיסות, אבל פחות זול בלינה. המלונות בסוצ'י הם בעיקר של רשתות יוקרה, ולכן חופשה תעלה 1,200-1,000 אירו לשבוע ו-900-800 אירו לחופשה של אמצע שבוע או לסוף שבוע". עם זאת, "כבר לא נותרו בסקי דיל חבילות סקי לסוצ'י לעונה הקרובה", לדבריו. בין היתר משום ש"הישראלים מעדיפים יעדים כמה שיותר קרובים".

פאסו טונלה, איטליה / צילום: עדן רם עבור  SKI DEAL

הרבה טסים לארה"ב. לא משלבים שם סקי?

"מי שטס לנסיעת עבודה, אולי ישלב סקי באספן קולורדו, למרות שסקי וג'טלג יחד זה שילוב לא טוב. גם טייסים עושים את זה, אבל זה שיעור ממש זניח. רוב הישראלים גולשים באירופה".

כל הטוב הזה קורה עוד לפני שאתרי הסקי בגיאורגיה - שמוגדרים בעלי פוטנציאל עצום לאור גובהם והמרחבים העצומים בהרים המושלגים המשתרעים על שטח של כ-6,000 ק"מ - נכנסו לשוק כמוצר מן השורה. אור מציין כי האתרים עדיין לא מפותחים בהיבט התשתיות ושל המתקנים (מעליות למשל), אולם הפוטנציאל בגיאורגיה עשוי להציע מוצר שונה ומיוחד - סקי לאורך כל ימות השנה. אור סבור ש"יהיה מעניין ברגע שגיאורגיה תבין את הפוטנציאל הזה שלה והאתרים שם יציעו מוצר תחרותי מאוד". אנחנו ממתינים.

ועד שגיאורגיה תשבור את השוק מכיוונה, בסופו של דבר, הכול כנראה עניין של השקפה והאופן שבו אנחנו תופסים את חופשת הסקי. "בדיוק כפי שנוסעים רבים יוצאים ל"סיטיברייק" בפריז או באמסטרדם או בכל יעד אחר באירופה, קופצים לגיחת סקי - גם מי שחלם על סקי שהיה לו יותר יקר בעבר וגם לשם ההתנסות. אפשר גם לשלב סופ"ש סקי ועוד כמה ימים בעיר גדולה.

"כשאנחנו מרכיבים חבילה, הפקטור של המחיר עומד לנגד עינינו", אומר ונונו. "אם הטיסה והמחירים באתר מביאים למכלול שמבחינתנו הוא מחיר נגיש - נלך על זה".

סוצ'י/ צילום:גילי עזגד עבור  SKI DEAL

אבל יש טיסות זולות גם לאוסטריה או לגרמניה.

"נכון. מרכיב הטיסה ביעדים האלה אולי יהיה נמוך, אבל שירותי הקרקע כמו סקי פס יהיו יקרים במערב אירופה ב-40% יותר מאשר במזרח אירופה. גם מחירי הלינה והאוכל שם יקרים. מרכיב הטיסה אולי הוזיל את הסך הכול, אבל המטרה היא להציע חופשת סקי במחיר שמתאים לכל כיס, מ-550 אירו לאדם לסופ"ש כולל הכול, ובשיא העונה להציע את החופשה הזו ב-630 אירו".

ויש גם מציאות של הרגע האחרון לספונטנים?

"בסקי, המשחק הוא שונה מאשר דילים לסיטי ברייק באירופה. אין תנודתיות גדולה במחיר משום שהנטו מלכתחילה נמוך".

אז חוץ מעובדים מהבנק או מקופת החולים, את מי עוד נפגוש במעליות באתרי הסקי הללו?

"תפגשי פחות תיירים מערב אירופיים, אבל תראי תיירים ממזרח אירופה כמו רוסיה, בולגריה וגם מיוון. אפשר בגדול להגיד שמדובר בתיירים המשתייכים למעמד סוציו-אקונומי בינוני יותר מאשר ספורטאי סקי מדופלמים", אומר ונונו.

חשיבה מחוץ לקופסה

לצד המשוואה של אתר זול בבולגריה וטיסות לואו קוסט, שהכניסו את הסקי לעלונים של ועדי העובדים, יש דרך מעניינת נוספת לחשיבה מחוץ לקופסה, שתאפשר לנו לשלם פחות על חופשת סקי, ואפילו במערב אירופה. הסוד הוא להתמקד באתרים קטנים יותר, או במילים אחרות: ללמוד מהצעירים.

יותם עידן, מייסד ומנכ"ל האתר ,Weski.co.il גדל בצרפת וכילד הורגל לצאת לחופשת סקי משפחתית לפחות פעם בשנה. "כשהגעתי לגיל 18", הוא נזכר, "רציתי להמשיך לצאת לחופשות סקי, אבל לא בפורמט המשפחתי. כך הכנסתי חברים שלא עשו סקי בעבר. חיפשנו פתרונות זולים והבנו שאפשר לצאת לחופשת סקי לא יקרה.

"אנחנו רואים היום שסקי הפך להיות ספורט מאוד נפוץ בקרב המילניאלס - חבורות של סטודנטים או של חיילים שנוסעים לחופשת סקי ב'רגילה' ואחרי הצבא". גם עידן מתייחס למהפכת הלואו קוסט שהנגישה טיסות לז'נבה, לליון ולמינכן, יעדים שקרובים להרי האלפים מאיזשהו כיוון, והן מאפשרות להגמיש את החבילה. בנוסף, הוא מציין את מלאי הדירות שגדל מאוד. ב-WeSki מציעים לפרק את החבילה ולרכוש את רכיביה בנפרד תוך פוקוס על יעדים, בעיקר בצרפת.

לפי עידן, "מי שמתמקד בגלישה עצמה, פחות מתעניין במלון 5-4 כוכבים או בדירת יוקרה שתחכה לו באתר. יש דירות בחצי מחיר לעומת בית מלון, וכולן מצוידות במטבחים. קונים מצרכים בסופרמרקט שיש בכל אתר ומבשלים לבד. גם בסופרים היקרים באתרים בצרפת, המחירים עדיין יותר זולים מהמחירים בארץ ולפי התחשיב שלנו, בדרך הזו עלויות המזון מגיעות ל-100 אירו לאדם לשבוע. יש יותר מעשרת אלפים דירות להשכרה באתרי הסקי באלפים - שמונה חבר'ה יכולים לחלוק דירה. לא חייבים לנסוע רק לאתרים הגדולים והיקרים כמו סן מוריץ או קורשבל. יש מאות אתרים בצרפת שנמצאים מתחת לרדאר של מרבית הציבור, אלו אתרים שיש בהם מסלולים טובים והשהייה שם פחות יקרה. מי שגולש ברמה של מתחיל או בינוני, ימצא שהאתרים הללו מתאימים לו אפילו יותר מהגדולים, המסלולים שקטים יותר ופחות עמוסים".

בין האתרים הללו, מונה עידן את האתר מורזין (Morzine) שהעיר הקרובה אליו בטיסה היא ז'נבה או האתר סר שבלייה ((Serre Chevalier שאליו הוא ממליץ להגיע מטורינו. לדבריו, חבילה עם טיסות והעברות תעלה כ-600 אירו לשבוע בינואר (כולל סקי פס, שלבדו מגיע למחיר של 300-200 אירו לשבוע). "בצרפת לבדה יש לפחות 200 אתרי סקי ומרבית הישראלים מתמקדים בערך ב-10, וזה פספוס, משום שאתר קטן-בינוני, לא רק שיהיה זול יותר אלא שיש בו קסם אחר".

ומי שמחפש מסעדות טובות וחוויית אפרה-סקי, ימצא אותה גם שם?

"זה כמו ששואלים אם יש ברים ומסעדות בגליל. יש. פחות מאשר המספרים של תל-אביב, אבל יש. אלו אתרים יותר משפחתיים", אומר עידן.

אז מה קדם למה - טיסות לואו קוסט שאפשרו את הגישה לאתרים הללו, או שחברות התעופה שזיהו את הביקוש של הנוסעים להגיע לז'נבה כנקודה שממנה יוצאים לאתרי סקי באלפים והכניסו אותה למפת היעדים?

עידן: "לא ברור מה הביצה ומה התרנגולת, אבל מה שברור הוא שאם לפני כמה שנים הייתה טיסה אחת בשבוע לז'נבה, היום יש חמש. תרבות הסקי צומחת גם בזכות זה".

עידן מספר על תופעה מעניינת אחרת שהתרחשה בשנים האחרונות - חיבור של כמה אתרים קטנים וסמוכים, שהפכו לאזורי גלישה מאוחדים שיצרו מרחב גלישה גדול. במקרה כזה, הוא מציע ללון ביעד הפחות יקר (עם השם הפחות מוכר) ובבוקר, במרחק של כחצי שעה, לעבור למסלולי הגלישה של האתר שמי שלן בו בטח שילם יותר. שלושת העמקים (Les trios vallees) בצרפת, למשל, הוא אזור גלישה הכולל שמונה ריזורטים של סקי, בהם קורשבל, מריבל, ואל טורנס ועוד שהתאחדו לכדי 328 מדרונות ו-166 מעליות. אזור אחר הוא ה-Paradiski שהוא "גן שעשועים" לסקיירים במרחב של 425 ק"מ - מהאתר Les arcs ועד La Plagne.

"העיירה מורזין נמצאת מתחת ל-Avoriaz, ושם תשלמי 200 אירו פחות לשבוע", אומר עידן. "ליד שאמוני (Chamonix) יש הרבה עיירות קטנות כמו Les Menuires - ואלו הפערים גם שם. לוקחים שתי מעליות בבוקר, ובפחות מחצי שעה מגיעים למסלולים של שאמוני. אחרי כן מרוויחים גלישה ארוכה יותר של 800 מטר חזרה עד לעיירה, ומשלמים על זה הרבה פחות". וכך מצאנו בצרפת חבילה במחיר של סקי בבולגריה.

ולסיום, בשורה משמחת. קשה אומנם לדעת בבירור איזו עונה צפויה לנו, אבל הלך הרוח מנבא עונה "חזקה" מבחינת כמויות השלג. אלה יאפשרו למכור חבילות סקי אפילו בפסח (באתרים הגבוהים). העונה עצמה מתמקדת בחודשים דצמבר עד מארס, אבל אפשר למתוח עוד חודש ואפילו חודשיים בחסות אלוהי השלג (ואלוהי השלג המלאכותי). וכך, הגדלת העונה תוזיל את המחיר גם למי שמוכן לקחת סיכון להגיע לאתר מושלג חלקית בחודש אפריל או מאי.

עוד כתבות

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

משרד הכלכלה מקצץ בתקציבי התוכנית להכשרות מקצועיות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, AP ,Sutterstock

רוקן ממשאבים: צמצום פרויקט התעסוקה של משרד הכלכלה

לגלובס נודע כי התקציב שמשרד הכלכלה השקיע בפרויקט "מנהלת המעסיקים" צפוי להצטמצם משמעותית ● כמות העובדים תיחתך בחצי, והמנהלת תיאלץ למצוא מימון ממקורות אחרים ● אלו המשמעויות

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

ח''כ עופר כסיף, חד''ש־תע''ל. כיכר הכנסת, ערוץ כנסת, 15.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מה חלקם של הסייענים בפשיעה בחברה הערבית?

מה הביא את האלימות בחברה הערבית לממדים כאלה? עופר כסיף נתן הסבר לא שגרתי, אבל מתברר שהוא ניצב על יסודות רעועים • המשרוקית של גלובס

שמוליק ארבל, המשנה למנכ''ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "נדרשת הכפלת ההשקעה בתשתיות בעשור הקרוב"

שמוליק ארבל, המשנה למנכ"ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, ציין בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי מלאי התשתיות בישראל נמוך ביחס למדינות מפותחות, וכי הגידול המהיר באוכלוסייה מחייב האצה בהשקעות

יגאל לנדאו, מנכ''ל רציו אנרגיות / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל רציו: "המדינה מקבלת 10 מיליארד שקל בשנה מהגז - בלי שהשקיעה אגורה"

מנכ"ל רציו, יגאל לנדאו, שוחח בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על הסכם הגז החדש עם מצרים ועל הרחבת מאגר לוויתן ● הוא הדגיש את החשיבות הגאופוליטית של ההשקעה בהרחבת לוויתן: "ישראל כבר היום מספקת קרוב ל-15% מצריכת הגז של מצרים, וזה יגדל למעל 20% מרגע שהאספקה של ההרחבה תתחיל"

משרד של יונייטד הלת' בקליפורניה / צילום: Reuters, Mike Blake

הדוח שאכזב והחשש מטראמפ: מה מפיל את מניות ביטוחי הבריאות בארה"ב?

ענקית ביטוחי הבריאות יונייטד הלת' גרופ צוללת בעקבות תחזית מאכזבת לשנת 2026, וגוררת איתה חברות מרכזיות נוספות בתחום ● במקביל, הדיווח על כך שטראמפ צפוי להקפיא את עדכוני התשלומים שמקבלות חברות הביטוח הנותנות שירותים ממשלתיים, מכביד גם הוא על הסקטור

יוני חנציס, מנכ''ל קבוצת דוראל אנרגיה, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל דוראל: "חברות האנרגיה בנקודת שינוי היסטורית"

יוני חנציס, מנכ"ל דוראל, דיבר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על החסמים לייצור חשמל סולארי בישראל, על הפוטנציאל של חברות האנרגיה המתחדשת וגם על התוכניות להנפקה

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהוזלת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ״ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל

ארז בלשה, מייסד ומנכ''ל קרן ג'נריישן / צילום: שלומי יוסף

מנכ״ל ג'נריישן על משבר התשתיות: "הפתרון חד משמעית במגזר הפרטי. למדינה יש תפקיד חשוב בהסרת החסמים"

מנכ"ל ג'נריישן ישראל, ארז בלשה, אמר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי הפתרון לפיתוח התשתיות נטוע במגזר הפרטי, ש"מביא יכולות שאין במגזר הציבורי" ● בלשה מסביר כי השירות הנמוך של התחבורה בישראל קשור ל"מחסור בנהגים ובנתיבים עמוסים"

פאנל בהשתתפות עדי קין קרני, עלי בינג, יעל סלומון ומעיין הראל / צילום: שלומי יוסף

נציג אגף התקציבים: "מס הגודש יקרה. זו תהיה איוולת לא לעשות את זה"

פאנל בכנס תשתיות לעתיד של גלובס עסק בפרויקט המטרו, האתגרים, המימון והתקדמות ● בפאנל השתתפו סמנכ"לית קו M2 בנת"ע עדי קין־קרני, סגן הממונה על התקציבים עלי בינג, סמנכ"לית מינהל התכנון יעל סלומון, סמנכ"לית במינהל רשות החברות מעיין הראל

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

מבוכה באמזון: מייל פנימי שנשלח בטעות חשף את גל הפיטורים הקרוב

אמזון חשפה בטעות את הקיצוצים המתוכננים בחטיבת הענן במייל שנשלח הלילה לעובדי החברה ● גל הפיטורים הנוכחי, שצפוי לכלול כ-14,000 עד 16,000 עובדים, אכן מתחיל השבוע, אולם המייל הקדים את ההודעות האישיות שהיו אמורות להמסר לעובדים שיושפעו מהמלך

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים כי זרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?

40 מניות בת''א בתשואה דו־ספרתית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בפחות מחודש: 40 מניות בת"א בתשואה דו־ספרתית

מדד ת"א 125 עקף מתחילת השנה את הרף הסמלי של 4,000 נקודות ● בין מניות המדד יש כיום יותר מ־40 שהניבו ב-2026 תשואות בשיעור דו־ספרתי ● הבולטות: ארית תעשיות, גילת ומגה אור

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ מאיים על איראן: "המתקפה הבאה תהיה קשה בהרבה!"

החל מסע הלוויה של רס"ר רן גואילי ז"ל, אביו הצדיע; חברו: "הוא לא היה רוצה שנהיה עצובים" ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים ● עדכונים שוטפים

פרופ' מתן גביש / צילום: ינאי יחיאל

הפרופסור הישראלי שנלחם באדובי: "הגיע הזמן להחליף את ה-PDF"

החברה של פרופ' מתן גביש מהאוניברסיטה העברית, עושה את צעדיה הראשונים ובוחנת את האפשרות להחליף את מסמכי ה-PDF הוותיקים של אדובי, בפורמט דיגיטלי משוכלל הרבה יותר ● "הגיע הזמן לסטנדרט חדש. ה-PDF הוא אובייקט סגור ולא יעיל, וגם כזה שלא מתאים לעידן האוטומציה של ה-AI", אומר גביש לגלובס

מימין: אודי בלום, שאולי לוטן, עוזי לוי / צילום: כדיה לוי

שלושת המנכ"לים שמצטרפים לתחרות בשדה דב: "בעתיד לא יהיה מחיר של 100 אלף שקל למ"ר במרחק 5 דקות מהים"

החברות מבנה, לוינשטין ואלייד נדל"ן קנו יחד מגרש בשדה דב כבר ב־2021, ועכשיו יוצאים לשיווק ● בראיון משותף מספרים המנכ"לים עוזי לוי, שאולי לוטן ואודי בלום על המאמץ לבדל את הפרויקט מכל האחרים ברובע המדובר ("בחרנו לא לבנות מגדלים") ועל המחירים הצפויים ("מתחילים ב־70 אלף שקל למ"ר")

אייל שוחט, מנכ'' טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; ה-S&P 500 עלה לשיא חדש

ה-S&P 500 עלה בכ-0.4% ● ענקית ביטוחי הבריאות יונייטד הלת' צללה בכ-20%, יחד עם יתר מניות הסקטור ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● מדד הדולר צלל לשפל של ארבע שנים ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות