גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחיר, הנופים והכנסת האורחים: כמה סיבות לסקי בגיאורגיה

התייר הישראלי כבר מזמן שם את גיאורגיה על המפה, אבל כעת הוא יכול לעשות זאת גם בחורף ● אתרי הסקי במדינה נפתחים אל הסטנדרטים של מערב אירופה, וזו רק ההתחלה

גודאורי. כנסייה פרובוסלבית מסורתית / צילום: צילומים: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
גודאורי. כנסייה פרובוסלבית מסורתית / צילום: צילומים: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

איך זה שכל המכורים לנוף לבן מסנוור ולכל הדברים הטובים שיש לשלג איכותי להציע, לא גילו עדיין את גיאורגיה? אפשר לתלות את האשם בכמה סיבות: אתרי הסקי בגיאורגיה, לפחות אלה שהם ברמה טובה, הם חדשים למדי, חלקם ממש מהשנתיים האחרונות, כך שהסצנה בהחלט בחיתוליה לעומת המסורת באירופה, שהתחילה כבר לפני יותר ממאה.

המספרים מדברים בעד עצמם: באתרי הסקי מפורסמים באירופה, שלושת העמקים (Les 3 Vallees) בצרפת למשל, יש מרחב של למעלה מ-600 ק"מ של מסלולי סקי בחמש עיירות שונות. בלה פלאן (La Plagne) לבדו, הגדול בין כ-100 אתרים בהרי האלפים בצרפת, יש כ-54 אלף מיטות במאות בתי מלון, צימרים ומתחמי דירות נופש, וכמיליון תיירים ביקרו בו ב-2017. בגיאורגיה יש ארבעה אתרי סקי, ובהם כ-144 ק"מ מסלולים. כמות המיטות הכוללת היא כ-11,000, ומספר התיירים אשתקד היה כ-524 אלף, מחצית מאלה שהגיעו רק ללה פלאן, צרפת.

אז ברור שקשה להתחרות במעצמות הסקי המשומנות של האלפים, אבל בתור גיוון, וגם כאלטרנטיבה זולה יותר, יש לה בהחלט מה להציע. עוד מכשול הוא הדימוי שגיאורגיה סוחבת איתה מהתקופה הסובייטית - של מתקנים ישנים, מצ'וקמקים ולא מתוחזקים כהלכה. לא סייעה בכך התקלה שהתרחשה ברכבל באתר הסקי גודאורי בשנה שעברה, שבה נפצעו 11 תיירים, אף שנקבע שהתאונה התרחשה בגלל טעות אנוש. הסרטון של הרכבל שהטיח את הכיסאות זה בזה הפך לוויראלי, וגם זה לא תרם לתדמית, אך חשוב להדגיש שהחברה המפעילה הייתה גרמנית, רוב האתרים חדשים לגמרי והציוד והפיקוח הוא של חברות שווייצריות, גרמניות ואוסטריות.

שני האתרים המובילים בסצנה הלבנה בגיאורגיה הם בקוריאני (Bakuriani) וגודאורי (Gudauri). האחרון הוא האתר הכי קרוב לטביליסי, כ-120 ק"מ מעיר הבירה, והוא שוכן על הדרך הצבאית של גיאורגיה וחולש על מעבר ההרים Jvari pass. אפשר גם להגיע בטיסה קצרה בהליקופטר משדה התעופה בטביליסי. למעט התאונה המצערת, האתר זוכה לפופולריות בגלל השלג האיכותי שבו, שלג "פאודר" קליל וטרי, ומעט אבני נגף ומכשולים, כך שאפשר לגלוש במהירות וגם לעשות "אוף פיסט", גלישה למקצועניים בלבד, מחוץ למסלול הרשמי.

גודאורי. אתר הסקי / צילום: צילומים: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

בקוריאני נמצא במרחק של 180 ק"מ מטביליסי ורק 30 ק"מ מעיירת הספא בורג'ומי. הוא משמש מגרש האימונים של נבחרות ומקצוענים בענפי ספורט חורף. התשתית שלו נבנתה אומנם בעידן הסובייטי לצורכי הנבחרות המקצועניות של העידן ההוא, אבל ב-2014 האתר היה מועמד לארח את אולימפיאדת החורף, ועבר שדרוג נמרץ. בארבע השנים האחרונות נפתחו בו שלושה מתחמים חדשים: דידולי (Didveli), קוחטה (Kokhta) ומיטרבי (Mitrabi), שחלקם מותאמים לילדים ולמתחילים, שגם נהנים לקפץ על טרמפולינות ענק, להחליק על הקרח או לטייל בכרכרה רתומה לסוסים.

בקוריאני, עוד נציין, מוקף יערות של מחטי אורן ואויר הרים צלול. האתר נחשב אידיאלי לחופשה משפחתית רגועה ובכפר הסמוך אליו יש מעיינות חמים המומלצים לטבילה. בעיר עצמה יש גן בוטני ותיק עם קולקציה מרשימה של צמחייה אלפינית.

האתר המוביל השני גודאורי הוא הוותיק יחסית. הוא נפתח ב-2011 ומאז שטחו הוכפל ונוספו לו מקפצות סקי, גלישת לפידים בלילה, מצנחי רחיפה, מגלשות רתומות לסוסים ואופנועי שלג - אופציות עם אדרנלין גבוה, ויש מתחם ספא עם בריכות, סאונה ועיסויים שונים. ההערכה המקומית היא שהשנה יבקרו בו כ-345,990 גולשים.

אתר נוסף ששווה להיות מודעים לקיומו הוא גודרדזי (Goderdzi) - אתר סקי חדש, בסך הכול בן שלוש. הוא מציע שפע אופציות לפעילויות אאוט-דור: הליכה ביער פראי עם צמחייה ומאובנים מעידנים קדומים, מעיינות עם מים מינרלים מרפאים ואגם ירוק מרחיב את הריאות.

ישנן אופציות נוספות כמו רכיבה על אופני הרים, רכיבת סוסים, טיפוס הרים, סקי אוף פיסט ועוד אופציות.

עדיין לא השתכנעתם שגיאורגיה שווה ביקור חורפי? הנה שבע סיבות נוספות.

1. בגלל המחיר

העובדה שיש טיסה ישירה מישראל שאורכת רק כשעתיים וחצי, כ-100 כאלה יוצאות בחודש, ובעלות מצחיקה של כ-200 דולר בחברה הלאומית אייר גיאורגיה - זה כבר שילוש מבורך. כך למשל אפשר למצוא דיל לגודאורי, שכולל כרטיסי טיסה, העברות, לינה, סקי פס, אוכל וביטוח רפואי (לזוג לשבוע) ב-1,530 דולר. כמחצית מעלותה של חופשת סקי בצרפת. גם המלונות, שכירת הציוד, האוכל והאלכוהול זולים להפליא.

2. בגלל הנופים

גיאורגיה מדורגת אחת מטופ 12 בעולם - בזכות המגוון הנופי הציורי שלה. ביום אחד ניתן לנוע במעברים חדים בין נופיה ההרריים המונומנטליים ברכס הקווקז הגבוה באירופה, לרצועת החוף - של הים השחור בבטומי, בין מגדלי אבן עתיקים בסוונטי ל"דרך היין" שעוברת בקחטי. בין מזג אוויר אלפיני לכזה שהוא סוב-טרופי ואפילו מדברי.

3. בגלל הספא

יש בגיאורגיה כ-103 ריזורטים של ספא ומעל 2,400 מעיינות עתירי מינרלים, שסגולות המרפא שלהם לעשרות סוגי תחלואים ידועות זה עידן ועידנים. כבר בנחיתה בטביליסי רצוי לפקוד את מרחצאות הגופרית שלה, לפחות למי שאין לו בעיה עם הריח החריף. כל מי שעושה סקי, יודע שאין כמו סאונה טובה לרפא את הגוף הדואב מהמאמץ של כל שריר ומפרק.

עוד יעד של ספא הוא העיירה בורג'ומי (Borjomi), שהיא יחסית מוכרת, גם בזכות מותג של מים מינרלים שזוכים לייצוא מרשים. במרכז העיירה פארק מים מינרליים, עם פביליון בסגנון ארט-דקו, שבתוכו ברזים ותור של אנשים שמגיעים למלא בקבוקים ולשתות את היומית שלהם, לפי מכסה מומלצת על-ידי רופא או ניסיון עבר. יש מאות מעיינות, שלכל אחד מהם טעם וטמפרטורת מים שונה, וכמובן אפקט מונע או מרפא אחר. נחמד להשקיף על הפארק הזה מרכבל, שמסתיים בבית קפה ומסעדה. שלושה מלונות ספא מציעים תפריט טיפולים על בסיס מעיינות האזור. בורג'ומי נמצאת במרחק חצי שעה מעיירת הסקי בקוריאני.

עוד עיירת ספא ששווה התייחסות היא צקאלטובו (Tskaltubo), במרחק 240 ק"מ מטביליסי ו-8 ק"מ מקוטאיסי, ובה כ-20 מפלצות ארכיטקטוניות בפארק ענק בסגנון סובייטי ניאו-קלאסי. בשעתן, היו אלה בתי הבראה, סנטוריום עם מרחצאות. רובן נטושות כיום. ישנם בעיירה שלושה מעיינות שמזינים ספא, והחשוב ביניהם נקרא N6 ונבנה במיוחד עבור סטלין בשנות ה-50. ביקרתי בבית המרחץ הפרטי שלו עם רצפת פסיפס מרשימה שמחכה לשיפוץ. בין כל הטיפולים באמבטיות מים שלשמן מתכנסים במקום, הכי התרשמתי מ"שרקו" - מתזי מים עוצמתיים שבלנית מכוונת אליך ואמורים לפזר צלוליטיס ולהמריץ את מחזור הדם.

צקאלטוּבּוֹ/ צילום: צילומים: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

4. בגלל האדרנלין

ספורט אתגרי הפך לנישה פופולרית בגיאורגיה. אומגה, מצנחי רחיפה, רפטינג, בלון פורח, טיולי שטח ביבשה ובים ועוד הם חלק מהמגוון שפעיל כל השנה. בעיירת הנופש סיירמה (Sairme) במערב המדינה, 55 ק"מ מקוטאיסי, דגמתי את האומגה הכי ארוכה בגיאורגיה (כ-800 מטר), שהחלה לפעול ממש בקיץ האחרון.

המסלול אורך בין 40 שניות לדקה, תלוי במשקל. מי ששוקל יותר, יטוס במהירות גבוהה יותר. הזינוק מתבצע מגובה של אלף מטר לתוך קניון, תהום מהפכת קרביים. חווייה מהממת, כשכל הנוף טס במהירות סביבך. התענוג עולה 16 יורו, זול יחסית למקומות אחרים בעולם. האומגה פעילה גם בחורף. סיירמה נמצאת בגובה של 915 מטרים ובחורף הטמפרטורה בה היא בממוצע מינוס אחת.

עוד אטרקציה היא ההליסקי - קופצים מהליקופטר שלוקח אותך לגלישה בלעדית במסלולים אתגריים במיוחד. הפעילות הזו אסורה באלפים הצרפתיים (אם כי, יש דרך להתחכם ולעקוף את האיסור, ראו כתבה על פעילויות אתגריות בשלג), מה שפשוט מבקש לשלוף מהכיס בקבוקון צ'ה-צה, הספיריט המקומי שמעיר מתים, התשובה הגיאורגית לשוקו החם במסעדות ברום האלפים הצרפתיים.

5. בגלל הבתוליות

עד לפני כשנתיים, סוונטי, שמרוחקת כארבע שעות מהעיר קוטאיסי, וכ-456 ק"מ מטביליסי, הייתה יעד פופולרי לטרקים בחודשים יולי עד ספטמבר (בחודשים אלה ניתן לפגוש שם ישראלים צעירים בהמוניהם), ואילו הבשורה החדשה שיוצאת ממנה היא תיירות חורף - מנובמבר עד אפריל. טובלת בפסגות, במסורות עתיקות ובעשרות מגדלי אבן, שנבנו להגנת התושבים בארכיטקטורה ייחודית, שבחלקם עדיין מתגוררים סוונטים קשוחים, גאים ועזי מבע.

בירת המחוז היא מסטיה, שבה מצטיידים בכל מה שנדרש לטיפוס הרים מאתגר בתנאים מרנינים של מפולות שלג וכמובן לסקי, באחד משני מתחמים חדשים - Hatsvali ו-Tetnuldi - שהוקמו לפני כשנתיים והם במרחק 8-15 ק"מ מהעיר. על Tetnuldi, מקומיים מספרים אגדה חביבה: שהוא היה מחצית מזוג אוהבים שהופרדו לשני הרים, המסתכלים זה על זה בערגה ומשנים את מזגם בשעות שונות.

בעיר מסטיה הסמוכה יש שני מוזיאונים ששווים ביקור. אחד להיסטוריה ולאתנוגרפיה ושני לזכר מטפס הרים פורץ דרך. המוזיאון להיסטוריה ואתנוגרפיה, אף שהוא נחשב כמוזיאון מוביל באירופה בתחום העיצוב, עם אוספים של איקונות, כתבי יד, ארכיאולוגיה וכדומה, לא דיבר אליי, אבל זה עניין אישי.

לעומת זאת, ביתו של מטפס ההרים הנודע מיקלי קרגיאני (Mikheli Khergiani), שבן דודו הפך אותו למיני-מוזאון בשנת 1983, הוא מקום ממש שווה. המוזיאון הזה מושך אליו בין היתר לא מעט ישראלים ממוצא רוסי, שבעבורם "מישה" היה גיבור לאומי. הוא המציא שיטות טיפוס ייחודיות, שבר שיאים בהגעה לפסגות וחילץ עשרות מטפסים, בעיקר באזור סוונטי המאתגר. במקום רואים את החדרים המקוריים על חפציהם ואת אורח החיים המאתגר במגדל, עשרות צילומים ממסע חייו של הגיבור, ואת החבל שנקרע כשטיפס בדולמיטים וצנח אל מותו הטרגי.

6. בגלל האוכל והכנסת האורחים

המטבח הגיאורגי הוא תוצר נלווה של הקרקע הפורייה והמגוונת בנופים ממחוזות שונים, שלכל אחד מהם מטבח שונה. טעמתי מנות צמחוניות ובשריות, שעושות שימוש יצירתי בירקות עונתיים ובגידולים אורגניים. חוץ מהמנה הלאומית החינקאלי, שהוא סוג של כיסון ממולא בשר, טעמתי לוביאני - שהוא וריאציה על חאצ'פורי, שהיא הפיצה הגיאורגית בתוספת עדשים ותבלינים ארומטיים. אם אתם בסוונטי במהלך חודש פברואר, אל תחמיצו הזדמנות להיות בטקס שנקרא למפרובה (Lamproba) - סעודה לזכר נשמות המתים שמוזמנות להתארח בבית, שיש לה שורשים פאגניים למהדרין.

חינקאלי/ צילום: צילומים: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

ליד האוכל אין לשכוח את מגוון היינות המרשים של גיאורגיה, שיש לה לטענתם היסטוריה ייננית בת כ-8,000 שנה. המסורת מחייבת כל אורח להצטרף לשתייה, במיוחד אם הוא נקלע ל"סופרה" - ארוחה מסורתית שלא נגמרת, עם הרבה ברכות ודברי תודה, שאותה מנהיג ראש שולחן, שהוא דמות מפתח באירוע. אין ספק שהיין הוא חלק מהזהות הלאומית ויש לו חלק בפתיחות ובלבביות.

7. בגלל האפשרות לשלב סקי וטיולים

אם אתם שוהים בעיירת הסקי בקוריאני, נצלו את ההזדמנות לצאת לטיול בן יום בג'יפ לעיר אחלציחה (Akhaltiskhe). במאה ה-13 נבנתה בתוכה עיר חומה בשם רבאט, ששימשה משפחות אצולה ואנשי צבא ונהרסה פעמים רבות. השחזור האחרון שלה נעשה ב-2012 ויש לה גן מרהיב, חצרות מקורות עם מזרקות בסגנון אלהמברה, בית כלא לשעבר, כנסייה, מסגד ואפילו בית כנסת, שהוא מחוץ לקומפלקס וצריך להתאמץ כדי למצוא אותו.

באזור העיר צקאלטובו (Tskaltubo) יש שש מערות קרסטיות, שעצם השהייה בהן נחשבת כבעלת איכויות טיפוליות במגוון בעיות נשימה. המומלצת שבהן היא מערת פרומתיאוס, מהגדולות באירופה, שהזקיפים והנטיפים שלה מקשטים עשרות מעברים, חדרים וכוכים מוארים בקליידוסקופ מהפנט, ואם התמזל מזלכם, ברקע נשמעת מוזיקה קלאסית שתורמת לאווירה הסוריאליסטית. מומלץ לקנות כרטיס שכולל גם את ההפלגה בסירה בנהר התת קרקעי עם קסדה, כי לעיתים מגרדים את התקרה. המערה פתוחה כל השנה והיא אטרקציה מאוד מבוקשת, לכן רצוי לשריין מקום מראש.

מערת פרומתיאוס/ צילום: צילומים: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

עוד כתבות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ