גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחזור בחתיכה אחת: איך מכינים את הגוף לחופשת הסקי

לא נעים להיות מחרבי שמחות, אבל מוכרחים לדבר על זה: פציעות סקי נפוצות ממה שחושבים, אבל הן לא גזרת גורל. מה לעשות לפני הגלישה ואחריה ● הפיזיותרפיסט שי גרינברג ומדריך הכושר אמיר אלבז מייעצים

איורים: אייל אונגר
איורים: אייל אונגר

חופשת סקי יכולה לגרום הרבה הנאה, אך פעמים רבות הגולשים, בעיקר המתחילים, נפצעים (לרוב בתחילתה) ומבלים זמן רב בצפייה בחבריהם הגולשים, ובכאבים. כדי להפיק את המקסימום מהחופשה ולהפחית את סכנת הפציעות, צריך להכין את הגוף לאתגר. הגלישה היא מאמץ גופני אינטנסיבי, שנמשך בממוצע בין 4 ל-6 שעות ביום, למשך כמה ימים. רובנו לא רגילים לרמה כה גבוהה של מאמץ. בנוסף, במהלך הגלישה, הגוף צריך לבצע בזמן קצר תנועות חדות נגד עומס גבוה, דבר שדורש תפקוד מיטבי של המערכת השרירית.

פעולת השרירים במהלך הגלישה מבוססת על כיווצים אקסצנטריים (השריר מתארך בזמן הפעולה). כיווץ כזה ללא אימון מקדים גורם לכאבי שרירים במהלך הגלישה, ובעיקר ביום שלמחרת. בנוסף, כתוצאה ממהירות הגלישה קיימת סכנת פציעות, גם בגלל איבוד שליטה וגם מחבלות כתוצאה מנפילות. כל אלה גורמים לכך שהכנה גופנית היא קריטית.

פציעות סקי נגרמות לרוב משילוב של עייפות גופנית והפרעה פתאומית במהלך הגלישה, הגורמות לאיבוד שליטה או לנפילה. בדרך כלל, הנפילה גורמת לעומס גדול על המפרק - ולפציעה. הפציעות הנפוצות בקרב גולשי סקי מתרכזות בעיקר במפרק הברך. הן כוללות מתיחה או קרע של רצועות הברך וחבלות במיניסקוס, אך יש גם פגיעות בפלג הגוף העליון בגלל נפילות. בקרב גולשי סנובורד, הפגיעות העיקריות הן דווקא בידיים, כתוצאה מבלימת הנפילה.

לפני החופשה

את ההכנה הגופנית לחופשת הסקי מומלץ להתחיל בין 8 ל-12 שבועות לפני החופשה. תוכנית האימונים צריכה לכלול כמה מרכיבים:

כושר אירובי: הגלישה היא פעילות גופנית אירובית ממושכת, שבמהלכה צריך לבצע מאמצים קלים לאורך זמן, אך גם מאמצים בדרגת קושי גבוהה לפרקי זמן של כמה דקות. ככל שהכושר הגופני טוב יותר, השרירים ומערכת הלב-ריאה יתפקדו טוב יותר בזמן הגלישה, הקושי הגופני יהיה נמוך יותר, נרגיש רעננים וניפצע פחות. גם ההתאוששות בין קטעי הגלישה ובין ימי הגלישה תהיה מהירה יותר.

לכן מומלץ לבצע אימון אירובי של לפחות 40 דקות, 4 פעמים בשבוע, בדרגת קושי בינונית. האימון צריך לכלול בעיקר הפעלה של הרגליים, ולכן מומלצים הליכה, אופניים ומכשירי סקי בחדר הכושר. למתקדמים, מומלץ לבצע אימון אינטרוולים: להגביר את דרגת הקושי לכמה דקות, ואז להאט.

חיזוק השרירים: חיזוק השרירים ימנע מצבי עייפות וחוסר שליטה שרירית, ויוביל לגלישה בטוחה יותר. את התרגול השרירי מומלץ לחלק לשניים: החלק הראשון הוא חיזוק שרירים כללי של הגוף. יש להשתמש במכשירי הכושר שמיועדים לאימון קבוצות השרירים הגדולות בגוף, חזה, גב, רגליים, בטן, כתפיים וידיים על-ידי ביצוע מאמצים כנגד התנגדות בינונית עד גבוהה. יש לבצע שלושה סטים של כל תרגיל כשכל סט כולל 10 חזרות. את האימון הזה רצוי לבצע שלוש פעמים בשבוע.

בנוסף, יש לבצע תרגול שרירים ספציפי לחיזוק שרירי הרגליים. בתרגול הזה חשוב לשלב כיווצים שבהם השריר מתארך בזמן המאמץ, בדומה לגלישה. לדוגמה: ביצוע כריעה איטית. מומלץ לבצע 3-4 תרגילים, כל תרגיל ב-3 סטים, עם 10 חזרות כל פעם. כאימון מתקדם יותר מומלץ לבצע את תרגילי חיזוק השרירים תוך עמידה על משטחים שונים כגון פטריות גומי (שנמצאות בחדרי הכושר). תרגול זה משפר בצורה טובה יותר את יציבות הקרסול, הברך והאגן. תחילה רצוי לבצע תרגילים כאשר עומדים על שתי הרגליים. לאחר שהושגה שליטה טובה, ניתן לבצע אותם על רגל אחת, ולהשיג חיזוק יתר.

תרגול שיווי המשקל: תרגול ספציפי נוסף למניעת נפילות הוא תרגול על משטחים בלתי יציבים עם שינויי שיווי משקל פתאומיים. מדובר באימון בשיטת Dynamic Stabilization (תרגול שיווי משקל דינמי). השיטה: בזמן העמידה על משטח לא יציב, בקשו ממדריך או מחבר שגבכם אליו לנסות ולהוציא אתכם משווי המשקל על-ידי דחיפות קלות באזור האגן ובכתפיים. תרגול זה מדמה אובדן שיווי משקל פתאומי ומשפר את יכולת הגוף להגיב ולמנוע נפילה.

את ההכנה הספציפית מומלץ לבצע לאחר תרגול אימוני הכוח, 3 פעמים בשבוע, למשך 5-10 דקות. לאחר 4 שבועות של אימון יחול שיפור בתפקוד השרירים מסביב למפרקים ואתם תרגישו יציבים יותר על המשטחים השונים.

לפני הגלישה ואחריה

על מנת למנוע פציעות, חשוב לבצע חימום לפני תחילת הגלישה, למתוח את השרירים, לסובב את המפרקים ולהגביר את קצב הגלישה בהדרגה. בסוף היום, כאשר אתם עייפים, הימנעו מביצוע מסלולים תלולים או מגלישה מאומצת. לאחר סיום הגלישה, שחררו את השרירים בהליכה קלה, או בטיול בערב למשך 30 דקות. כמו כן, לאחר ההליכה מומלץ לבצע מתיחות לשרירים. בחלק מהמלונות ישנם שיעורי מתיחות מודרכים. כאשר מופיעים כאבי שרירים, מומלץ לבצע מקלחות חמות, לשבת בג'קוזי או לקבל עיסוי לשרירים.

אם במהלך החופשה כאבי השרירים מתגברים ואתם מרגישים עייפות רבה, בצעו הפסקה יזומה של הגלישה לחצי יום, ונצלו אותה למנוחה. למחרת תרגישו טוב יותר על המדרונות. זכרו שבמצבי עייפות, הסכנה לפציעה גדולה הרבה יותר, ועדיף "לבזבז" חצי יום, מלהפסיד את כל החופשה.

במהלך הגלישה חשוב לשתות מים. בגלל הקור לא מרגישים בכך לפעמים, אבל בזמן הגלישה מאבדים נוזלים גם בתהליך ההזעה וגם תוך כדי נשימה, מכיוון שהאוויר לרוב יבש מאוד וקיימת סכנת התייבשות.

שי גרינברג, פיזיולוג פיזיותרפיסט, מכון פיזיולייף הרצליה לפיזיותרפיה וכושר אישי www.plife.co.il

עשרת הדברות למניעת צרות

1. חובה לבצע חימום בתחילת היום ולפני החזרה למדרונות.

2. הסתפקו בביצוע מאמצים המתאימים לרמת הגלישה והכושר.

3. הימנעו מישיבה על מעלית הסקי כשהרגליים תלויות באוויר. זה ישבש את דיוק התגובות השריריות כשתרדו מהמעלית.

4. לא לגלוש במצב של עייפות.

5. נכנסתם לסיבוב ואתם מתחילים לאבד שליטה? ותרו על האגו ובצעו נפילה מכוונת עם רגליים צמודות. התוצאה חמורה הרבה פחות ומונעת נזקים.

6. נפלתם ואתם מרגישים כאב? אם שמעתם רעש של קריעה, חכו לפינוי. אם לא, הורידו מגלשיים ונסו לעמוד, להסתובב, להרים ידיים וכדומה.

7. בצעו סדרת תרגילי מתיחה ושחרור בסוף יום הגלישה.

8. תמיד מומלץ להיכנס בתום הפעילות לג'קוזי או לסאונה חמה או רטובה על מנת לסייע בהרפיית השרירים.

9. למתחילים, בעיקר בסנובורד, מומלץ להשתמש במגיני ידיים. לגולשי סקי עם היסטוריה של חבלות, מומלצים תומכים אורטופדיים לברכיים.

10. במקרה של פציעה: קררו מיד את המקום באמצעות קרח או שלג.

5 תרגילים לדוגמה

1. דדליפט כנגד משקל. יצבו את החלק העליון של האגן, הקפידו על רגליים מקובעות וברכיים מכופפות על מנת להפחית עומס על החוליות. קרבו את המשקולות לגוף כמה שניתן (בעת העלייה והירידה שממש ישפשפו את הרגליים) ישרו את הגב עד למצב הזדקפות ולא מעבר. הורידו את המשקולות עם ידיים ישרות עד שהגב מגיע ל-90 מעלות. בצעו 10-12 חזרות בהתאם לרמה שלכם.

2. סקוואט עם כדור כוח. עמדו בפישוק קצת יותר רחב מרוחב הכתפיים, אצבעות הרגליים פונות לצדדים. אחזו כדור כוח בשתי ידיים מול החזה. בספירה אחת, הרימו את הכדור עם ידיים ישרות מעל לכתפיים, תוך ביצוע סקוואט. שימו לב שהברכיים לא קורסות פנימה אלא מוטות החוצה לכיוון כפות הרגליים. החזיקו ספירה אחת ואז הורידו את הזרועות, ישרו את הברכיים וחזרו לתנוחת מוצא. בצעו 10-12 חזרות בהתאם לרמה שלכם.

3. מכרעים בהליכה. עמדו זקוף. קחו צעד גדול קדימה (העקב נוגע ראשון) ומצאו את שיווי המשקל שלכם. יורדים עם הרגל האחורית עד שהברך קרובה לרצפה ומקפידים שהגב יישאר זקןף. שתי הברכיים כפופות ב-90 מעלות והברך הקדמית לא עוברת את קו הקרסול. דחפו עם הרגל האחורית וקחו אותה קדימה. בצעו 10-12 צעדים בכל רגל בהתאם לרמה שלכם.

4. הרמת ברכיים לחזה בעמידה. עמידת מוצא כשהרגליים צמודות והידיים צמודות לגוף. מרימים רגל אחת למצב שבו הזווית בברך והזווית בירך, שתיהן בנות 90 מעלות. חזרה איטית ומבוקרת לנקודת המוצא. בצעו 10-12 חזרות לכל רגל.

5. לחיצת רגליים כנגד מכונה. יש לשבת במכונה כאשר הגב צמוד למשענת. ידיים אוחזות בידיות שבצידי המכונה. התחלת תנועה כאשר הברכיים כפופות. יש ליצור זווית של 90 מעלות במפרק ברך - ירך. כפות הרגליים מונחות על משטח המכונה. יישור הברכיים וכפיפת הברכיים. בצעו 10-12 חזרות בהתאם לרמה שלכם.

התרגילים מתאימים למתאמנים עם מצב בריאותי תקין בלבד. טרם תחילת כל תוכנית אימונים יש להיוועץ ברופא ומאמן כושר מוסמך.

בניית התרגילים המקצועיים: אמיר אלבז, המנהל המקצועי של קבוצת הולמס פלייס

עוד כתבות

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם