גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהבחירות המקומיות פוגשות את הפוליטיקה הארצית: השרים התגייסו למען מועמד החרדים בי–ם

מחר יגיע לסופו הסיבוב השני של מערכת הבחירות לרשויות המקומיות, שכמו קודמו היה רווי בהכפשות ואלימות • ללא יום חופש, בקלפיות יתקיימו בחירות ב–55 רשויות • במוקד: הקרב בין עופר ברקוביץ' למשה ליאון על ירושלים, שיוכרע כנראה ע"י החסידים של אגודת ישראל ● משרד הפנים עשוי לדחות את הבחירות ביישובים בדרום בשל המצב הביטחוני

משה ליאון מצביע בירושלים / צילום: מאיר אליפור
משה ליאון מצביע בירושלים / צילום: מאיר אליפור

מערכת הבחירות לרשויות המקומיות מגיעה מחר לקו הסיום. אמנם אזרחי ישראל מקבלים פחות הודעות מטרידות למכשירי הניידים שלהם בשבועיים שחלפו מאז יום הבחירות ב-30 באוקטובר, אך קרבות ההכפשות ב-55 ערים טרם הסתיימו.

הרשויות המרכזיות שבהן ייערכו בחירות

ב-196 ערים ומועצות איזוריות כבר הסתיימה מערכת הבחירות. מחר (יום ג') יצטרפו אליהן 55 הרשויות הנוספות, לאחר שבשעות הערב ייסגרו הקלפיות לבחירת ראש הרשות בסיבוב השני. האם השקט והשלווה יחזור לכפרים ולערים בישראל? האם למשך חמש שנים לא נשמע יותר את הביטויים "בוגד", "שמאלן", "ממומן על ידי הקרן החדשה", "מוכר את העיר לערבים", "מיזוגן", "פג תוקפו" ועוד?

ב-55 הערים שבהן יצביעו מחר, אף אחד מן המועמדים לא השיג תוצאה של מעל ל-40% מהקולות בסיבוב הראשון. שיעור ההצבעה בסיבוב הראשון היה גבוה דרמטית מאשר בעבר, ועמד ב-2018 על כ-60% לעומת 51% בפעם הקודמת. הסיבה לכך הייתה ככל הנראה יום השבתון שהונהג לראשונה.

עם זאת, במשרד הפנים ממתינים הערב להערכת המצב של הצבא ופיקוד העורף. באם יוחלט כי יש להשאיר מחר במרחב המוגן בישובי הדרום או בחלקם, ישקול שר הפנים אם לדחות את הבחירות (בישובים, אילת, אל קסום, חוף אשקלון, להבים, לקיה, מיתר ותל שבע). בסמכות שר הפנים לקבוע את קיום הבחירות שנדחו עד יממה ממועדן. מעבר לכך יקבע המועד החדש בוועדת הפנים של הכנסת. 

מה צפוי לנו בסיבוב השני? ב-2013, בבחירות הקודמות לרשויות המקומיות, התקיים סיבוב שני ב-38 ערים. שיעור הההשתפות הממוצע עמד על 50%, מספר גבוה יחסית. כאשר בוחנים לעומק את הנתונים, ניתן לראות שבישובים וכפרים מן החברה הערבית היה שיעור ההצבעה (בסיבוב שני) גבוה מאוד, וביישובים היהודים לעומת זאת הוא נע סביב 35% בלבד.

המטרה המרכזית של 110 המתמודדים ב-55 המקומות היא למשוך את תשומת לב התושבים עם שטיקים וטריקים אשר ילבו את יצרים. מה הם לא יעשו כדי להזכיר לכולם שיש עדיין אפשרות להשפיע על זהות ראש או ראשת העיר הבא/ה.

הרשויות המרכזיות שבהן ייערכו בחירות

השקט יחזור לערים ולכפרים?

מחר אין שבתון. הקלפיות יפתחו אחרי יום הלימודים, בין השעות 22:00-13:00. בערים קטנות ייסגרו הקלפיות כבר בשעה 20:00. מנכ"ל משרד הפנים, מרדכי כהן, קרא לכל המועמדים לנהוג בכבוד ולסייע לכל הגורמים הנוגעים בדבר לשמור על טוהר הבחירות והליך דמוקרטי תקין. אך קשה לומר שיש מי ששעה לקריאות הללו בשבועיים שחלפו.

הבחירות המקומיות מלוות באירועי אלימות רבים. בשני יישובים בצפון פרצו אירועים אלימים עקב חוסר מוכנות של התושבים להשלים עם תוצאות הבחירות. בשבת עצרה המשטרה 27 מעורבים בסכסוך אלים בכפר מנדא. מאות אנשים השתתפו בקטטה המונית, שלושה נפצעו באורח קל. המריבה בכפר פרצה על רקע תוצאת הבחירות וניצחונו של מואנס עבד אל חלים. שיעור ההשתתפות בהצבעה לפני שבועיים היה 95%, אחד הגבוהים במדינה. גם בטובא זנגרייה נורו יריות והושלך רימון שלא התפוצץ לביתו של ויסאם עומר, מי שנבחר לעמוד בראש המועצה.

בשני היישובים הללו אין סיבוב שני, אך משטרת ישראל נחוצה שם לשם אכיפת תוצאת הבחירות והשלטת סדר. באחד מן הלילות נדמה היה כפר מנדא לחזית קרבות, עם הצתות של רכוש בלב הכפר, פצועים וירי זיקוקים.

הקרב החם: על ירושלים

הסיבוב השני בירושלים מושך את כל תשומת הלב. בימים האחרונים שני הקמפיינים משדרים לחץ רב. בצד של עופר ברקוביץ' מנסים להניע כמה שיותר אנשים לקלפיות, לשכנע את הציבור החילוני והמסורתי בעיר שלא להזניח את חובתם האזרחית - להצביע. מנגד, ציבור התומכים הליטאי, מעגלי ש"ס ותומכי ליאון נראים מאורגנים יותר.

עופר ברקוביץ' / צילום: איל יצהר

רשימת התומכים במועמדותו של משה ליאון התארכה. כמעט כל צמרת הליכוד (לא כולל ראש הממשלה נתניהו) התייצבה לצידו. כשהוא מצויד בתמיכת מרבית השרים, ומחובק חזק על ידי שר הפנים אריה דרעי ושר הביטחון אביגדור ליברמן, היו מי שציפו שהירושלמים יחששו מראש עיר שיהיה שבוי בידיהם של הפוליטיקאים. זה היה ונותר הקלף החזק של ברקוביץ''. הוא יליד העיר, אדם שצמח מלמטה ולא הוצנח. הוא הצהיר בפני התושבים במשך כל הקמפיין שמחויבותו היא להם ולעיר עצמה, ולא למי שמסייע לו להיבחר.

אם זה לא הספיק שהסיבוב הראשון בעיר ירושלים היה בזוי (וכלל ביטויים כמו "גרגמל", "בוגד", "שמאלן"), קרבות הבוץ התרחבו החל ממוצאי שבת. שר הפנים אריה דרעי תקף את ברקוביץ' כשהוא מכנה את המהלכים שלו "השטן הוציא צו 8 וגייס את כל גייסותיו". כעבור פחות מיממה דרעי שיגר מעין-התנצלות רפה.

עוד ביום ראשון פנתה תנועת התעוררות של ברקוביץ' לראש הממשלה נתניהו וליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בבקשה לנטרל את שר הפנים דרעי מסמכויותיו כשר הפנים בנוגע לעיר ירושלים. לדבריהם, דרעי היה מעורב באופן עמוק בקמפיין של ליאון, לרבות במהלך יום הבחירות בסיבוב הראשון. בנוסף, סיעת התעוררות של ברקוביץ' ביקשה להאריך את שעות ההצבעה בחלק מן הקלפיות באיזור גילה מכיוון שהיו שם עומסים חריגים לפני שבועיים, אך לטענתם דרעי בתפקידו כשר הפנים חוסם את המהלכים בשל הטיה אישית שלו לכיוונו של משה ליאון.

אולם השאלה הגדולה ביותר, לקראת ההצבעה ביום ג' בירושלים היא האם החרדים החסידים, מן הפלגים המסונפים לאגודת ישראל (להבדיל מן הליטאים של דגל התורה), יבחרו להישאר בבית ביום הבחירות או ינועו בהמוניהם לקלפיות.

שלוש פעמים, לא פחות, התראיין ביום ראשון משה ליאון ברדיו קול חי, במשך שמונה שעות שידורים בלבד. כך ציינו באתר סיקור התקשורת אייס. רדיו קול חי, נחשב לרדיו הבית של תנועת ש"ס. מנגד, בעיתון המודיע, אותו קוראים החסידים, לא הייתה עד היום קריאה לצאת ולהצביע לליאון. מכלל הן, מניחים את הלאו.

אם החסידים ישארו בבית ולא יגיעו לקלפיות, עופר ברקוביץ' עשוי לנצח עם הקהלים החילונים והמסורתיים. ליאון, כך אומרים פרשנים בירושלים, יתקשה להגיע ראשון אם רק הליטאים, ש"ס ומי שמקשיב למפלגת הבית היהודי יבחרו בו.

ירושלים היא לא הזירה החמה היחידה. להלן הערים שבהם הקרוב על הראשות צמוד מאוד:

רעננה - עלו לסיבוב השני ממלא מקום ראש העיר, איתן גינזבורג, הנתמך על ידי מפלגת העבודה, והעיתונאי לשעבר חיים ברוידא. גינזבורג, הומו מוצהר, ספג בימים האחרונים עלבונות בנוגע לאורח חייו. בין השאר הפיצו אנשים ברחבי העיר הפחדות ואזהרות כאילו גינזבורג יציף את מערכת החינוך של העיר בהטפה לאורח חיים להט"בי.

רמת השרון- ימים ספורים לפני ההצבעה נתלה ראש של חזיר על שער בית הכנסת הספרדי הותיק בעיר. הדבר עורר חלחלה וגינויים מכל הצדדים. ביום שישי אחר הצהריים, התכנסו כ-200 איש בכיכר הסמוכה לעירי יה כדי להפגין נגד המעשה ולקרוא לחקירה מהירה. במקום נכחו ראש העיר אבי גרובר, המתמודד מול רוני בלקין. בסיבוב הראשון חסרו לגרובר 4 קולות בלבד כדי לחצות את רף 40%. גרובר מכהן כראש העיר מזה שנתיים לאחר מערכת בחירות מיוחדת שנערכה בעיר כאשר ראש העיר הקודם, איציק רוכברגר, הועבר מתפקידו מאחר שנאלץ לעמוד למשפט פלילי (בו הורשע).

רמת גן- הסיבוב הראשון היה סוער, מלא בהשצמות, כעסים ועוינות והסתיים בתיקו, כמעט. 28% לשאמה הכהן, שגריר ישראל ל-OECD לשעבר ו-27% לראש העיר המכהן, ישראל זינגר. לקראת הסיבוב השני, הצטרפו חברי מועצה צעירים, ליעד אילני ורועי ברזילי לתמוך בשאמה הכהן. חברי מועצה ותיקים, משה רווח ואביהוא בן משה הודיעו על תמיכה בזינגר. גם שן זה צפוי להיחתך על חוט השערה.

בת-ים- מערכת הבחירות זכתה לחשיפה רבה בשל סרטון וידאו התמיכה ששיגר ראש הממשלה נתניהו ביממה האחרונה לפני הסיבוב הראשון לראש העיר המכהן, יוסי בכר. הדבר הקפיץ את חברי הכנסת ושרי הליכוד שעבדו קשה כדי שצביקה ברוט, לשעבר עיתונאי ידיעות אחרונות ולשעבר דובר קמפיין טראמפ בישראל - יזכה בראשות העיר. הסיבה שנתניהו בחר בבכר, היתה ככל הנראה עדכון שקיבל מאחד מאנשי צוותו שברוט מסתייע בעד המדינה שלמה פילבר (דבר שהוכחש על ידי ברוט ופילבר, שמעולם לא נפגשו). נראה שלקראת הסיבוב השני החליט נתניהו לסכור את פיו.

ראשון לציון- העיר ה-4 בגודלה בארץ, מתמודד ראש העיר המכהן, דב צור, כאשר עננת חשוד בפלילים ממשיכה לרחף מעליו בכל עת. מול רץ רז קינסטליך, והוא זוכה לתמיכת ראש העיר המיתולוגי של ראשון לציון, מאיר ניצן, כמו גם ליאל אבן זהר ומוטי עג'מי שהתמודדו מולו בסיבוב הראשון. גם בראשון לציון, כמו בערים גדולות אחרות, השאלה הגדולה היא כמה אנשים יגיעו מחר לקלפיות.

ערים מעניינות נוספות בהן מתקיים סיבוב שני: אום אל-פאחם, אילת, בית ג'אן, הוד השרון, טירת הכרמל, יהוד-נווה מונסון, כפר סבא, מעלות תרשיחא, פרדס חנה כרכור, צפת, קדימה צורן, קריית טבעון, קריית שמונה וראש העין. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה