גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשבון יוגש לתושבי העוטף: חוקי מס הרכוש בישראל לא מתאימים לסבבי לחימה מתמשכים

בעלי עסקים טוענים כי תקנות הפיצוי הקיימות לא מאפשרות מענה אפקטיבי למצבי לחימה שאנחנו רואים בשנים האחרונות, ו"כל סיבוב הוא פתח לכאב ראש ביורוקרטי חדש" ● בכיר בתחום המסים טוען כי אין למהר להסיק מסקנות, "אחרת לא יישאר כסף בקופה"

פגיעת הרקטה באשקלון/ צילום : רויטרס
פגיעת הרקטה באשקלון/ צילום : רויטרס

הלחימה בדרום שהחלה אתמול אחר הצהריים, עם מטח כבד של רקטות לעבר יישובי עוטף עזה ולעבר ערי לכיש ומרכז הנגב, הורגשה היום (שלישי) היטב במפעלי התעשייה באזור. הפגיעות הובילו לשיבושים קשים בשגרת הפעילות של המפעלים, ועובדים רבים נשארו בבתיהם. חלק גדול מהעובדים קיבלו הודעה במהלך הלילה והבוקר שלא להגיע לעבודה. 

בחלק גדול מהעסקים התקבלו כבר הבוקר ביקורים של נציגי מס רכוש, במטרה לפעול מהר ככל האפשר על מנת לקבוע את סכום הפיצוי לעסקים ולבעלי העסקים שניזוקו.

אלא שסוגיית הפיצוי אינה פשוטה ולא תואמת את רוח התקופה הנוכחית, כך עולה משיחות עם גורמים בענפי התעשייה והמסחר.

בטווח שבין 0 ל-7 קילומטר מרצועת עזה נמצאים כ-160 מפעלים. רבים מהם נותרו היום סגורים בעקבות הנחיות פיקוד העורף שניתנו אמש. מדיניות ההתגוננות של הפיקוד השתנתה במהלך הבוקר, כך שהותרה היציאה לעבודה גם במקומות שאינם נחשבים חיוניים למשק - בתנאי שהם נמצאים בקרבת מרחבים מוגנים.

לפי נתוני התאחדות התעשיינים, בכל אזור הדרום כ-400 מפעלים שמעסיקים כ-80 אלף עובדים - רובם לא נמצאים בטווח (0-7 ק"מ) שלגביו פיקוד העורף הפעיל את הנחיות ההתגוננות אמש. רק במהלך שעות הצהריים חזרו באופן מדורג לפעילות רגילה - אחרי שלא נרשמה הסלמה נוספת בלחימה ובירי לעבר יישובי העוטף.

גורם בהתאחדות התעשיינים אמר היום כי הנחיית ההתגוננות של פיקוד העורף מאמש, על סגירת המפעלים בסמוך לרצועה נחשבת חריגה, שכן מדובר בצעד שלא ננקט גם במבצע צוק איתן מקיץ 2014. "רק כשבוע לאחר שהחל מבצע צוק איתן, הוכרז על מצב מיוחד בעורף, וגם אז ההכרזה זו לא באה לצד מהלך של השבתת חלק מהפעילות העסקית בדרום", אומר אותו גורם. "כעת, מפעלים מפסידים בגלל הירידה שנכפתה עליהם בהיקף הפעילות, ומכך שעובדים רבים לא מגיעים למקומות העבודה. המעסיקים יידרשו לשלם להם שכר, ואין מסגרת חוקית שמסדירה את הנושא. יש הרבה מאוד סימני שאלה בנוגע לשיפויים ולפיצויים על ידי המדינה במצב כזה, שכן הפעם לא הוכרז על מצב מיוחד בעורף".

מי ייהנה מפיצוי רטרואקטיבי:

"החקלאים סופגים את עיקר הנזק"

ביישובי עוטף עזה סובלים זה יותר משבעה חודשים מטרור הבלונים והעפיפונים, שגרם להשמדת גידולי חקלאיים רבים ולפגיעה קשה בתיירות: "יתכן שהתעשיינים סובלים פה ושם מפגיעה במכירות בהתלקחויות כמו אלה, אך במשך חודשים רבים החקלאים ששדותיהם עולים באש והעוסקים בענף התיירות סופגים את עיקר הנזק", אמר היום בעל עסק בעוטף עזה.

רשות המסים הודיעה היום כי בעקבות האירועים בדרום סיכם מנהל הרשות, ערן יעקב, עם שר האוצר משה כחלון על התקנת תקנות רטרואטיביות החל מ-1 במאי ועד סוף השנה. מדובר בתקנות שיתנו מענה להורים שנשארו בבתיהם והפסידו ימי עבודה, בעקבות הנחיות של פיקוד העורף שאסרו פתיחת מוסדות חינוך בטווחים של עד 40 קילומטר מהרצועה; תיירות ביישובי עוטף עזה שנפגעה; ודבוראים, ששטחי הכוורות שלהם שנמצאים בעוטף נפגעו בעקבות בלוני התבערה.

רשות המסים ומשרד האוצר מסרו עוד כי הם יקיימו מעקב אחר ההתפתחויות האחרונות ברצועה, כדי לבחון התאמה של מענה נוסף - וזאת בהתאם למשך סבב הלחימה הנוכחי והיקפו.

כבר עכשיו ברור כי מנגנון הפיצוי לא תואם את רוח התקופה. גורם בהתאחדות התעשיינים טען היום, כי המציאות הביטחוניות שהתהוותה באזור הדרום במהלך השנים האחרונות ומתאפיינת בסבבי לחימה שחלקם קצרים מאוד, מחייבת עדכון והתאמת החוקים שעל פיהם ניתן הפיצוי לנפגעים. "החוקים שעל פיהם המדינה משפה ומפצה בעלי עסקים ותעשיינים על פגיעה במכירות ועל עובדים שלא מגיעים לעבודה - צריך להתעדכן לרוח הזמנים. כשהמדינה לא מכריזה על מצב מיוחד בעורף, כמו בימים אלה, אי אפשר לצפות לקבלת פיצוי כזה", אמר תעשיין שפועל בדרום. "התקנות הקיימות לא מאפשרות מענה אפקטיבי למצבי לחימה שאנחנו רואים בשנים האחרונות, וכל סיבוב הוא פתח לכאב ראש ביורוקרטי חדש".

הגורמים שאחראים על פיצוי טוענים, כמובן, אחרת. גורם בכיר בענף המסים טוען כי "התעשיינים לא סובלים מפגיעה חריגה בהיקפי המכירות שלהם, לא צריכה למהר ולגעת סכומי הכסף שנצברו בקרן הפיצויים, שמוערכים בכ-14 מיליארד שקל. זאת קופה שצריכה להבטיח את היכולת של המדינה להעמיד פיצויים ביום סגריר במיוחד. האם זה היום הסגריר הזה? אני לא חושב".

I5

"אסור לתת לסכר הזה להיפרץ"

קרן הפיצויים מורכבת מהפרשות של 25% ממסי הרכישה שמשלם הציבור ולעתים, מהזרמות של האוצר: "אם המדינה תתחיל לשלם על כל מצב שהוא אינו נוח, החל מהשקל הראשון, נגיע מהר מאוד למשבר שאנחנו לא רוצים להיות בו, כי לא יישאר כסף בקופה", טוען אותו גורם בכיר בענף המסים.

גורמים מקצועיים הזהירו מפני ניסיונות להחיל תיקוני חקיקה כדי הרחיב את היכולת לפצות מגזרים שונים שרואים עצמם נפגעים מהמצב הביטחוני, ואמרו "מוטב להיזהר מתיקוני חקיקה כאלה ועוד בתקופת בחירות. אנחנו נכניס את עצמנו למצב שלא נדע לצאת ממנו, אסור לתת לסכר הזה להיפרץ".

ובכל זאת, מגזרים שנאנקים במשך זמן מהשלכות המצב הביטחוני, כמו החקלאים והתיירנים באזור הדרום, ראויים לדעת גורמים בכירים בענף לפיצוי תוך תיקון תקנה ייעודית שמאושרת בכנסת, או הקצאת תקציב ייעודי, שיאפשר הקמת מסלולי סיוע שונים שיטיבו את מצבם: "החקיקה הראשית קובעת שיש פיצוי שנגרם במקרה של נזק עקיף ובמקרה של נזק ישיר - וזו תקנה שצריך לעדכן אותה בכל אירוע. אי אפשר לתת את הכל לכולם, והפלטפורמה החוקית הקיימת מספקת מענה מאוזן ואחראי לתרחישים השונים". 

בהתייחס לתקנות שפרסמה היום רשות המיסים אמרה הערב עו"ד סיגל פעיל, המתמחה בדיני עבודה: "התקנות שפורסמו מוגבלות בזמן רק עד סוף דצמבר, ראוי היה שהתקנות יהיו בתוקף לכל הפחות לשנה, וזה כבר קרה בעבר. בנוסף, יש לקחת בחשבון את ההפסד של המעסיק לא רק בגין הפסד הפריון, אלא גם בגין הפסד ימי העבודה. לא מספיק לעשות את זה רק באמצעות פיצוי העובדים והמעסיקים בדיעבד שיתקבל רק חודשים רבים לאחר שכבר נוצר חסרון כיס. אני מציעה כבר עכשיו לחוקק חוק או להתקין תקנות, שבדומה להעדרות בגין ימי מילואים, לאפשר לביטוח הלאומי לשלם מיד עכשיו כבר במשכורת שבה נעדרו ולא לתת לאותם עובדים ומעסיקים לתבוע פיצויים ולכתת רגליהם בוועדות השונות. הנזק נגרם עכשיו ובחלוף מספר חודשים חלק גדול מהנזק כבר לא יהיה בר פיצוי".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה