גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העדות של גנור ושל היועצים הקרובים שהביאה להסתבכותו של מזכיר קצא”א

לפי המשטרה, דוד שרן, שכיהן כיועצו של יובל שטייניץ, קיבל שוחד ממיקי גנור כדי לקדם את האינטרסים של טיסנקרופ בארץ • לפי מידע שהגיע ל"גלובס", שרן נחקר רק על קבלת 30 אלף שקל

דוד שרן / צילום: אמיר מאירי
דוד שרן / צילום: אמיר מאירי

באתר האינטרנט של חברת קו צינור אילת אשקלון (קצא"א) מציינים 50 שנה להקמת החברה וכחלק מאירועי 70 שנה למדינה, הועלה שם סרטון וידאו על קורות החברה. מי שצופה בווידאו לכל אורכו - 7 דקות - יכול ללמוד על ההיסטוריה של החברה. הרבה חומרים ארכיונים, הקשרים גיאו-פוליטיים וחשיבותה של החברה - בעלת קווי הולכת נפט והמאחסנת הגדולה ביותר של דלקים בארץ - ליציבות האזורית.

מה שאין בווידאו הוא כמובן הסכסוך המפורסם, המתנהל מזה עשרות שנים בין ישראל לאיראן, על שותפות העבר בחברה, בימים בהן הקשרים בין המדינות היו פורים. נכון ל-2016 ישראל הפסידה בהליכי הבוררות וחויבה לשלם 1.5 מיליארד דולר לאיראן - אך זה לא קרה, ככל הידוע.

גם העובדה שראש לשכתו לשעבר של ראש הממשלה  בנימין נתניהו דוד שרן היה מראשי החברה בשנים האחרונות, ובין השאר זכה בג'וב הנחשק של מזכיר החברה - ועוד קודם לכן, תפקידי ניהול אחרים שם - גם זה לא מוזכר בחגיגות ה-50 וה-70 . זאת אף שקצא"א נעזרה לאורך השנים בקשריו הטובים של שרן עם שר האנרגיה, שכיהן בעבר גם כשר אוצר, יובל שטייניץובקשריו של שרן עם אנשי מפתח שונים במשרדי הממשלה.

שרן הוא חבר ותיק בליכוד - למעלה מ-20 שנה - והוא מוכר היטב לחברי המפלגה. בין מכריו ניתן למנות את גרי חכים, גיסו של השר שטייניץ, יוסף שבתאי קבלן מחולון ומראשי סניף הליכוד בחולון, ואחרים. הוא השתלב בלשכת ראש הממשלה אחרי עזיבתו של איל חיימובסקי ב-2104. כאשר ראש הסגל ארי הרו עזב, קודם שרן והחליף את הרו. עד ל-2014 עבד במשך שנים ארוכות בצמוד ליובל שטייניץ, כיועץ, ראש לשכה ואף סייע בגיוס תרומות באמצעות קשריו הענפים בארה"ב. שרן גדל בארה"ב ושמר על קשרים טובים שם.

לפני כמה ימים הודיעה משטרת ישראל ששרן הוא אחד החשודים המרכזיים בפרשת רכש הצוללות וכלי השיט. לפי הודעת המשטרה, נתגבשה תשתית ראייתית בנוגע לשרן בחשד לביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, קשירת קשר לביצוע פשע, הלבנת הון ועבירות לפי חוק מימון מפלגות ובחירות. דברים חמורים.

 דוד שרן

בחלק העובדתי שפורט על ידי המשטרה נאמר שבתקופה הרלוונטית לחשדות, שימש שרן כראש המטה של שר האוצר דאז יובל שטייניץ ובהמשך כראש הסגל של ראש הממשלה נתניהו ולסירוגין המשיך בתפקידים בכירים בחברת קצא"א. "על פי החשד, פעל שרן לטובת האינטרסים של מיקי גנור בעסקאות כלי השיט, וקיבל ממנו בין השנים 2016-2013 סכומי כסף במספר פעימות בסך מצטבר של כ-130 אלף שקל, וזאת באמצעות מתווכים עסקיים המקורבים לשרן, אשר הוצבו על ידי שרן במטרה להסוות ולטשטש את הקשר השוחדי בינו לבין גנור. בנוסף נחשד שרן בגיוס תרומות דרך אנשי קש, לקמפיין הבחירות של השר שטייניץ, ב-2012", נכתב בהודעת המשטרה.

אנשים המכירים את שהתרחש בלשכת נתניהו בזמן ששרן החליף את הרו, סיפרו היום ל"גלובס" שב-2016 ביקש נתניהו לשבץ בתפקיד ראש הסגל את יואב הורביץ והציע לשרן לקבל על עצמו את תפקיד מזכיר הממשלה. המינוי כבר הודע לכלי התקשורת, אך כעבור זמן קצר בוטל. בדיעבד נראה שלנתניהו לא הייתה כוונה אמיתית למנות את שרן למזכיר הממשלה, והזזתו נעשתה רק על מנת לפנותו מתפקיד ראש הסגל, אך מבלי לפטר אותו באופן פורמלי.

אחרי שנות העבודה בלשכת ראש הממשלה, חזר שרן לקצא"א לתפקיד מזכיר החברה. במסגרת תפקידו היה אחראי על הקשרים עם משרדי הממשלה, כלומר בין השאר גם עם משרד האנרגיה בראשו עומד השר יובל שטייניץ. מאז ספטבר 2017, עת נעצר ונחקר, הוחלט בחברת קצא"א ששרן יפסיק להגיע למשרדי החברה, אך הוא ממשיך לקבל את מרבית שכרו. ל"גלובס" נודע, שאין מדובר בשכר העבודה המלא המקורי של שרן אלא בסכום העומד כ-80% משכרו. זאת על אף שהוא אינו ממלא תפקיד כיום בחברה.

הסיטואציה הזו מוכרת בשנים האחרונות, כאשר בכירים החשודים בעבירות שונות ממשיכים לעבוד ו/או יושבים בבית אך מקבלים שכר. כך המצב עם יו"ר מועצת רשות שדות התעופה אליעזר (צ'ייני) מרום וכך עם סמנכ"ל התחזוקה במעון ראש הממשלה עזרא סיידוף שממשיך לקבל שכר מלא בעודו נאשם במשפט פלילי. שרן, סיידוף ומרום חפים מפשע, כל עוד לא הורשעו בדין ובשל כך הם ממשיכים לקבל שכר ציבורי.

בחברת קצא"א לא מינו מזכיר חברה שיטול לידיו את הסמכויות של שרן. התפקיד נותר למעשה ריק, ותחומי האחריות חולקו בין מנהליה הנוכחיים של החברה.

בהקשר של שרן מעניין לשים לב ללוחות הזמנים: בפברואר 2017 עברה פרשת הצוללות וכלי השיט לחקירת משטרה גלויה. ביולי 2017 התקיים גל המעצרים הראשון במסגרתו נעצרו ונחקרו מיקי גנור, אבריאל בר יוסף וצ'ייני מרום. בסוף חודש יולי 2017 חתם מיקי גנור על הסכם עד מדינה ורק בחודש ספטמבר, כחודשיים אחרי שמיקי גנור ישב וסיפק חומרים למשטרה, התקיים גל המעצרים השני במסגרתו נעצר ונחקר גם דוד שרן.

בעוד גנור היה זה שסיבך את שרן בחקירה בשלב הראשון, היו אלה חשודים אחרים שנעצרו במסגרת הפרשה שהעמיקו את הסתבכותו בנבכי החקירה: בעקבות עדותו של גנור נעצרו גם היועץ האסטרטגי נתן (נתי) מור ושותפו, היועץ האסטרטגי צחי ליבר, שנחשב למקורב של השר יובל שטייניץ. מור נחשד בעבירות של תיווך בשוחד והעברת כספים לשרן, וליבר נחשד גם הוא בתיווך לשוחד ובעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, ושיבוש מהלכי חקירה.

לפי החשד, שרן התחבר לגנור בראשית דרכו של גנור כנציג של טיסנקרופ וביקש מגנור לתרום לקמפיין של שטייניץ. כדי שלא תיחשף העובדה שגנור עומד מאחורי שלל תרומות, ביקש שרן לכאורה מגנור לפזר את הסכום בין כל מיני מקורבים, שדרכם יועברו סכומים נמוכים, בהיקפים של 5,000 שקל, ובעילום שם. כך לכאורה יש תיעוד לכך שהיו תורמים.

בחקירה עלה עוד לכאורה כי מטרתו של שרן הייתה להעשיר את קופת הקמפיין של שר האוצר דאז שהתמודד בפריימריז בליכוד, גם ב-2009 וגם ב-2012. גנור לפי עדותו והחשדות שגובשו, סיפק את הסחורה. עוד נטען, כי בהמשך הדרך, בשנים 2013 ו-2016, גנור שוב ביקש משרן לפעול בעצמו ואל מול גורמי ממשל בלשכת רה"מ כדי לקדם את רכש כלי השייט מטיסנקרופ שבגרמניה - לוודא שאין מכרז בינלאומי שיקשה על האפשרות הזאת - ושרן נעתר לבקשה, אך ביקש לכאורה כסף בתמורה. היות ושרן עובד ציבור בשלב זה, אין אפשרות להעביר לו כספים ישרות, וכאן נכנסים לתמונה שני היועצים שנעצרו: אלה לפי החשדות סיפקו לשרן חשבוניות פיקטיביות על מתן שירותים לגנור, כאשר הכסף שמועבר מגנור הנו למעשה שוחד.

ל"גלובס" נודע, כי צחי ליבר הודה בחקירתו כי קיבל כספים מגנור, במסגרת פגישות משותפות וגם בנפרד, ומסיפק אותם לדוד שרן. בכך לכאורה מהווה ליבר את הגורם המסבך השני שקשר את שרן לפרשה.

אחת השאלות הגדולות שנותרה בשלב הזה לא פתורה, היא מי הוא האדם בתוך לשכת נתניהו שדחף וקידם את אבריאל בר יוסף, מסגן ראש המועצה לביטחון לאומי לבעל התפקיד הבכיר ראש המל"ל. בפברואר 2016 יצאה הודעה לעיתונות מלשכת נתניהו על המינוי של בר יוסף לתפקיד. כחודש לאחר מכן, ועקב חשדות ראשוניים בתיק חקירה מקביל אשר הוצגו בפני היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הוזז בר יוסף מתפקידו. למשך חודש ימים היה אבריאל בר יוסף ראש המל"ל של לשכת נתניהו - אחד התפקידים הבכירים והחשובים ביותר בשיטת הממשל של ישראל.

בעבר חשבו רבים שדוד שרן, מי שהכיר אישית את בר יוסף מתוקף העבודה עם שטייניץ בוועדת חוץ וביטחון, היה בעל החיבורים והקשרים כדי לפעול לקידומו. אך השאלה הזו נותרה עדיין עלומה. מאנשים עמם שוחחנו היום, עולה שדווקא שרן לא יזם את קידום בר יוסף. יתכן, כך נאמר לנו, שעו"ד דוד שמרון הוא שהעלה בפני נתניהו את האפשרות לקדם את בר יוסף.

אך בכך לא תמו השאלות בנוגע לשרן. לפי מידע שהגיע לידי "גלובס" שרן נחקר אך ורק על קבלת 30 אלף שקל במזומן ממור, אך בכתב החשדות הסופי שהועבר לפרקליטות לצורך העמדה לדין צוין סך של 130 אלף שקל. גורמים בסביבתו של גנור תוהים היום מהיכן צצו 100 אלף שקל נוספים, ומדוע הוא לא נשאל עליהם בחקירותיו.

שאלה נוספת שעולה וקשורה להשעייתו של שרן מקצצ"א היא האם היועץ המשפטי לממשלה לחץ על העברתו של שרן מתפקידו. לדברי מקורבים היועמ"ש לחץ על קצצ"א להשעות את שרן לאחר שהחברה לא נעתרה מידית לדרישה, ואולם גורמים המעורים בפרטים טוענים כי "אין ממש בטענות". לדבריהם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה העביר המלצה להעברתו של שרן מתפקידו נוכח טיב החשדות נגדו והערכת הראיות. לגישתם אם שרן היה עובד מדינה היה נפתח נגדו הליך להשעיה זמנית.

עו"ד איתן מעוז, סנגורו של שרן, מסר בתגובה: "הלינצ' הציבורי שעובר שרן בחודשים האחרונים פוגע קשות בזכותו הבסיסית להליך הוגן ונקי. שרן לא נתן טובת הנאה כלשהיא לגנור או למי מטעמו, לא בקשר לצוללות ולא בכלל. אין באפשרותו של שרן לנהל את הגנתו על גבי העיתון ולחשוף את פרטי המקרה כהוויתם. אך כאשר הציבור ייחשף לעובדות הוא יבין עד כמה גרירתו של שרן למשפט בטרם משפט הייתה מיותרת".

***חזקת החפות: ההליך בעניינו של דוד שרון נמצא עדיין בשלבים מקדמיים, והוא לא הורשע ולכן עומדת לו חזקת החפות. 

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי