גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זרקור על מדד: הקטנות נהנות

סגמנט המניות הקטנות בארה"ב בסוג של גן עדן כלכלי, בעיקר עקב מדיניות טראמפ המקומית והגלובלית

מניות / צילום: Shutterstock
מניות / צילום: Shutterstock

לא תמיד "הגודל"  קובע, בוודאי כשמדובר בשוק המניות. סגמנט המניות הקטנות בארה"ב נמצא השנה בסוג של גן עדן כלכלי, כשעיקר הקרדיט מגיע לנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, שמדיניותו המקומית והגלובלית יוצרת סביבה עסקית תומכת לחברות הקטנות. לרוע מזלם, במבט קדימה, אי הוודאות הנוכחית סביב הכיוון הכללי של שוק המניות עשויה להוות משקולת. המשקיעים בארץ חשופים לשני מדדים שמייצגים את סגמנט המניות הקטנות: Russell 2000 ו-S&P Small Cap 600.

Russell 2000 מייצג 2,000 חברות לפי שווי השוק שלהן. הרכב המדד מחושב פעם בשנה, בחודש יוני. המניות מדורגות לפי שווי שוק נכון ליום המסחר האחרון של מאי, ואלו הממוקמות במקומות 1,001 עד 3,000 נבחרות להיכלל במדד. שיטת החישוב הלא מתיימרת של המדד מאפשרת לשחקנים בשוק לצפות מהלכים ולסחור בהתאם. המדד מייצג 8% מתוך שווי שוק של מדד המניות Russell 3000.

S&P Small Cap 600 הוא מדד המניות הקטנות, כאשר חברה קטנה מוגדרת ככזו שגודלה נע בין 450 מיליון דולר ל-2.1 מיליארד דולר. בניגוד לראסל, החישוב של המדד מתבצע לא רק לפי גודל המניה, אלא בהתאם לרווחיות. כדי להיכלל במדד, על החברות לענות על דרישת שווי שוק, נזילות, החזקות הציבור, להשתייך לענף כזה או אחר לפי הקטלוג הכללי (GICS) וכן, להציג רווח ב-4 הרבעונים האחרונים (בהשוואה שלהם לתקופה המקבילה אשתקד) וברבעון לפני מועד השינוי. לפיכך, יחד עם שיקול הגודל מעורב כאן שיקול האיכות. שליש מהחברות בראסל מציגות הפסד, מה שלא קורה כאן. מהמדד ייגרעו חברות עקב סיבות שונות, החל מפשיטת רגל, מיזוגים ורכישות, שינויים ארגוניים גדולים, או נוכח הפרות של מבחני כשירות שונים. מאחר ו-S&P לא נצמדת לגישה טכנית, והכניסות והגריעות פחות צפויות מראש, לשחקנים יש פחות יכולת להיערך מבעוד מועד (בניגוד למה שמתרחש בארץ במועד עדכון המדד).

כ-1.6 טריליון דולר עוקבים אחרי מדד Russell 2000 לעומת 89 מיליארד דולר אחרי מדד Small Cap 600, אולם האחרון בדרך כלל מכה את הראשון. בעוד שקשה להצביע על הבדלים מהותיים בהרכב הסקטוריאלי שלהם, קיימים הבדלים מהותיים בהרכב המניות בתוך הסקטורים, שבמבחן התוצאה פועלים בדרך כלל לטובת מדד S&P Small Cap 600.

שלושת המדדים: השוואת ביצועים

להלן כמה מגורמי רקע להתפתחות קבוצת המניות הקטנות:

רוח גבית מהנשיא טראמפ

הפחתת שיעור המס לחברות היטיבה באופן משמעותי יותר עם החברות הקטנות, מאשר עם הגדולות. בעוד ששיעור המס האפקטיבי משתנה מסקטור לסקטור, החברה הממוצעת ב-S&P 500 עד לאחרונה שילמה 28% מס, בעוד שחברה ממוצעת במדד ראסל 2000 שילמה 32%. הפחתת שיעור המס ל-21% צפויה להגדיל את רווחיות החברות ב-ראסל 2000 ב-14%, בעוד שאת הרווחיות של S&P 500 היא צפויה להגדיל בכ-9% בלבד. בהינתן העובדה שמכפילי רווח של כל המדדים אינם נמוכים, המשקיעים מייחסים חשיבות רבה לשינוי ברווחים.

בנוסף בשווקים מעריכים שאת המזומן שיחסכו החברות בעקבות הפחתת המס, הן ינתבו להפחתת החוב, להשקעה בהון פיזי, לרכישות חוזרות ולמיזוגים.  מהלכים שמתקבלים בברכה בעיני המשקיעים.

צומחות יחד עם ארה"ב

כ-80% מההכנסות של החברות במדדי המניות הקטנות מגיעות מארה"ב, לעומת כ-65% ב- S&P 500. לפיכך, התפיסה הרווחת בשווקים היא שהחברות הקטנות נהנות במידה רבה יותר מהגדולות מהאצת הצמיחה בארה"ב. הכלכלנים צופים כי כלכלת ארה"ב תצמח השנה בקצב המהיר ביותר מאז 2005, כאשר ההנחה שבמחצית השניה קצב הצמיחה יהיה גבוה מ-3%. גם כאן המקום להזכיר את הרפורמה במס לצד החוסן הכלכלי שמפגינים הצרכנים והעסקים.

לרוב, כשארה"ב פורחת, כל האחרות מלבלבות. רק שהפעם נראה שמדובר באליה וקוץ בה.

השנה החדשה נפתחה באופוריה סביב העובדה שכל השחקנים בכפר הגלובלי צומחים "בצוותא" - ארה"ב, אירופה והשווקים המתעוררים רשמו שיפור כלכלי. כעבור חצי שנה כבר התברר שאם הזירה הגיאו-פוליטית לא תירגע, ארה"ב תדהר קדימה פחות או יותר לבדה. הכלכלות האחרות נחלשו וכעת מתקשות לעמוד בקצב: שיעור המדינות שצמיחתן בפועל מעל הצמיחה הפוטנציאלית ירד מ-80% ב-2017 ל-60% היום. התיאום הגלובלי הופר על רקע העלאת ריבית הפד, התחזקות הדולר ולפני הכל, בגלל מלחמת הסחר, אותה פתח טראמפ.

החששות סביב מצבה הפיסקאלי של איטליה הוסיפו שמן למדורה והיטו את הכף לטובת ארה"ב, על חשבון אירופה. התנתקות זו של ארה"ב מקנה לה יתרון בזירה הפיננסית והמניות הקטנות זכו לחיבת המשקיעים בשל היותן הנציגות הנאמנות של הכלכלה המקומית.

מתחזקות עם העימותים והדולר

2018 תיכנס להיסטוריה כשנת "המתח" בזירת סחר חוץ. השווקים כבר התרגלו למעקב יומי אחר הצעדים (והציוצים) של טראמפ ומנסים להעריך מה תהיה פעולת התגמול של אלו שהוא יוצא נגדן - גוש האירו וסין בראשן. המניות הקטנות זוכות ליחס מועדף לאור זיקתן לכלכלה המקומית ולכן רגישות פחותה לזעזועים בסחר העולמי. אי הוודאות הגיאו-פוליטית והעלאות הריבית בארה"ב (בו בזמן ששאר הנגידים ממתינים עם הריסון) חיזקה את הדולר מול רוב המטבעות העיקריים. התחזקות הדולר בתורה החלישה את הסנטימנט כלפי השווקים המתעוררים, בעיקר אלו שנשענים על מימון זר וייסוף הדולר מייקר עבורם את עלויות המימון. המשבר בטורקיה העצים את החשש ורק שכנע את המשוכנעים שארה"ב היא חוף המבטחים ולמניות הקטנות יש זכות קדימה, שוב מאותם השיקולים של מיעוט הייצוא.

יחס מכפילים עתידיים טוב

מכפילי רווח של המניות הקטנות בדרך כלל גבוהים יותר מאשר אלו של המניות הגדולות (בשנים 1998-2001 המצב היה הפוך באופן יוצא מהכלל). ב-25 השנים האחרונות, היחס הממוצע בין המכפילים עמד על 1.25. יחס המכפילים העתידיים (תחזית הרווח ל-12 חודשים הבאים) עומד היום על כ-1.5 בראסל 2000 ועל 1.07 ב-S&P Small Cap 600. נציין כי השיא הקודם של יחס המכפילים העתידיים עמד על 1.33 ביולי 2009.

רגישות פחותה לעליות הריבית

עידן הכסף הזול הגיע לקיצו והפד כבר העלה את שיעור הריבית 8 פעמים מאז דצמבר 2015. עד סוף 2019 צופים בשווקים עוד 4 העלאות. התייקרות הריביות עשויה להעיב על רווחיות החברות והדבר מוביל לזהירות מסוימת מצד המשקיעים. החברות הקטנות מגייסות את רוב ההון בשוק המניות, בניגוד לחברות הגדולות שלעתים קרובות מעדיפות את שוק האג"ח. מסיבה זו, לריביות גבוהות השפעה פחותה על כושר המימון של החברות הקטנות.

התנודתיות - גם לטובה

חשוב לזכור שהתנודתיות במניות הקטנות גבוהה יותר מאשר במניות הגדולות. במצב של ירידות, בדרך כלל המניות הקטנות יורדות בשיעור חד יותר. במצב של עליות, לרוב הן יעלו בשיעור חד יותר. בעוד שסטיית התקן הממוצעת במדד S&P 500 עומדת על 12.5, סטיות התקן במדדי המניות הקטנות נושקות ל-16. המניות הקטנות לרוב לא מתנתקות מהבנצ'מרק S&P 500, כך שמגמה כללית שלילית לא פוסחת עליהן, גם אם הסביבה הכלכלית יותר מתומכת.

לסיכום, סגמנט המניות הקטנות אמור לספק למשקיע חשיפה רחבה יותר לשוק המניות, תוך מתן דגש לפעילות עסקית לוקאלית, בניגוד למניות הגדולות שבדרך כלל מכילות שיעור גבוה של חברות בינלאומיות. מכלול של התפתחויות גיאו-פוליטיות פעל לאחרונה לטובת השוק המקומי, אולם ייתכן שחלק מהאופטימיות הזו כבר מגולמת במחירים וסנטימנט כללי שלילי כלפי נכסי סיכון עלול להעיב על הביצועים. 

■ הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקבוצת קסם מבית אקסלנס. לקבוצת אקסלנס יש עניין בנכסים פיננסים המוזכרים בסקירה זו. המידע האמור הינו למטרות מידע בלבד ואין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. מובהר בזאת כי מדדי S&P הינם קניינו הרוחני של S&P Dow Jones Indices LLC, לרבות סימני המסחר הרשומים. מובהר בזאת כי מדדי Russell הינם קניינו הרוחני של FTSE Russell, לרבות סימני המסחר הרשומים.

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

פלסטינים עוזבים את מזרח רפיח לאחר קריאות צה''ל להתפנות מהאזור, הבוקר / צילום: Reuters, Hatem Khaled

דיווחים בעזה: כוחות קרקעיים של צה"ל מתקדמים לצד הפלסטיני של מעבר רפיח

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה